Vuelta a Burgos: V prvý deň sa bojovalo i padalo, odniesol si to aj Bernal, Planckaert prekvapujúcim víťazom

3.8.2021, 15:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Vuelta a Burgos: V prvý deň sa bojovalo i padalo, odniesol si to aj Bernal, Planckaert prekvapujúcim víťazom
(© Vuelta a Burgos / Ricardo Ordóñez)

1. 3.8. zvlnena etapa ciel rovina Burgos > Burgos 161 km Planckaert
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
zprofil etapy
profil etapy, 1520 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
Päťdňový etapák v Burgose býva veľmi kvalitnou previérkou pred Vueltou. Po vlaňajšku, keď Burgos v tomto termíne otvoril popandemický kalendár a prišlo sem len pár zvučných mien, tento rok tu bolo osadenstvo oveľa lepšie a mohlo poriadne otestovať nohy viacerých favoritov tretej Grand Tour.

V celkovom poradí chceli zabojovať Bernal, A. a S. Yatesovci, Landa, Caruso, Vlasov, Carthy, Bardet, či možno Sivakov. No tí ale potrebovali zvládnuť aj niektoré jednoduché etapy, ktoré mnohé tímy len tak nechceli pustiť na špurt. Aj preto, že tu neboli takmer žiadni šprintéri, teda očakávali sa bojovné etapy.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Tá úvodná mala 161 kilometrov. Šla sa vo vyššej nadmorskej výške, ale len mierne zvlnenom teréne. Spomínaná absencia šprintérov ale dávala tušiť veľké boje a delenia. V úvode sa vytrovil klasický únik, kde boli štyria mladí Španieli, Francúz a Maďar Márton Dina. Pelotón im doprial sedem minút, boli pod kontrolou.
V predposlednej hodine sa už začali diať veci, keď sa pelotón potrhal a dopredu si naskočil aj tím Ineos, ktorý tam mal Narvaeza so Sivakovom. Po pár minútach chaosu sa vpredu usadila desaťčlenná partia so spomínanými dvoma borcami a ďalej tam bol silný Matteo Trentin (UAE), Daniel Oss (Bora), Tobias Bayer (Alpecin), Alexys Brunel (Groupama), Johan Jacobs (Movistar), dvojička Israelu Würtz - Vanmarcke a zubami-nechtami sa tam držal ešte Sergio Garcia z Eola ako jediný z pôvodného úniku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Bola to silná partia klasikárov i tempárov, ktorá mohla malému pelotónu urobiť poriadne problémy. Ineos tam mal dokonca aj želiezka na celkové poradie, pretože tu prišli s mnohými kartami. Keď sa náskok vyšplhal na 1:20, vyzeralo to veľmi nádejne, ale predsa len sa pelotón sformoval a blížil sa. Keď im ostávalo 25 sekúnd 20 km pred páskou sa v pelotóne spadlo. Na zemi sa ocitlo množstvo ľudí vrátane favoritov ako Adam Yates či Egan Bernal. Nebolo jasné, či sa im niečo vážne stalo, alebo nie. Vyzeralo to ale tak, že všetci pokračovali, hoci u Bernala to už na finiš v pelotóne nevyzeralo.
Problémy favoritov a delenie pelotónu po páde dodalo výhody úniku, ktorý sa postupne skresával, ale ľudia ako Trentin, Vanmarcke či Sivakov to nehodlali pustiť z rúk. Proti nim trochu hralo krátke cieľové stúpanie, ktoré si už ale prešli. Malo 1100 metrov so sklonom šiestich percent. Za nimi ťahali najmä ľudia z Bahrainu a DSM. Tesne pod cieľovým kopcom boli napokon aktívni pretekári dostihnutí a všetci boli zvedaví na to, kto predvedie najsilnejší záver v kopci.
Prácu tímu DSM chcel zúžitkovať Romain Bardet, ktorý ako prvý nastúpil ešte v prvej polovici kopca. Po siedmom mieste na Gire by bol úspech v Burgose pre neho cenný ako znak výbornej prípravy na Vueltu. No bolo to priskoro, súperi ho zhltli a zvíťazil po ukážkovom načasovaní Belgičan Edward Planckaert z Alpecinu-Fenix. Tak to asi nikto nečakal. Druhý bol hore Gonzalo Serrano (Movistar). Prví dvaja sa v záverečných metroch o seba opierali, no už pozície nevymenili. Tretí skončil Vincenzo Albanese (Eolo).
Potvrdilo sa, že v takomto type dojazdu budú hladní po úspechu pretekári, ktorí v celkovom poradí nebudú mať šancu, ale vedia zabojovať v krátkom kopci. Bardet finišoval piaty s odstupom štyroch sekúnd, ďalší reálny favorit na GC Mikel Landa zaostal o deväť sekúnd na deviatej priečke. Medzi najlepšími sa udržali aj David de la Cruz (UAE) alebo Simon Yates (BikeExchange). Naopak, viac stratil Hugh Carthy (EF), vpredu sa neobjavil ani Vlasov a pre Ineos to napokon dopadlo dosť zle, iba Sivakov sa ešte ako-tak udržal s odstupom 20 sekúnd po enormnej snahe v úniku.
Výsledky etapy
1. PLANCKAERT Edward Alpecin-Fenix 03:34:42 20
2. SERRANO Gonzalo Movistar Team 00:00 10
3. ALBANESE Vincenzo EOLO-KOMETA 00:01 5
4. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:01
5. BARDET Romain Team DSM 00:03
6. STANNARD Robert Team BikeExchange 00:09
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PLANCKAERT Edward Alpecin-Fenix 03:34:42 5
2. SERRANO Gonzalo Movistar Team 00:00
3. ALBANESE Vincenzo EOLO-KOMETA 00:01
4. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:01
5. BARDET Romain Team DSM 00:03
6. STANNARD Robert Team BikeExchange 00:09
Zobraziť kompletné poradie

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop