Týždenný súhrn: Prestupový kolotoč zahájený, tímy budú meniť aj veľké mená, Lefevere s necitlivými poznámkami k Bennettovi

2.8.2021, 15:30 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Prvého augusta sa každoročne otvára prestupový trh. Tento rok sa očakávajú veľké pohyby. Okrem Petra Sagana by mohli zmeniť dres aj také mená ako Bennett, Thomas, Nibali či Almeida. Patrick Lefevere cez víkend zaujal necitlivými poznámkami voči Samovi Bennettovi.
Necitlivé poznámky 
Šéf Deceunincku – Quick-Step Patrick Lefevere je svojimi kontroverznými výrokmi známy. Málokedy však častuje necitlivými poznámkami svojich vlastných zverencov. Najnovšie sa terčom jeho kritiky stal šprintér Sam Bennett. Ír po sezóne opustí belgický celok a zamieri nazad do Bory – hansgrohe.  
Sam Bennett odišiel z nemeckého tímu na konci roka 2019. Dôvodom bolo nedostatok príležitostí. Ír sa totiž v nabitej nemeckej zostave nedostal na Giro ani Tour de France. Prestupom do Deceunincku sa mu otvorili nové príležitosti. V tomto roku ho však sužovali problémy s kolenom, ktoré boli dôvodom absencie na Tour de France. Lefevere sa však už pred niekoľkými týždňami nechal počuť, že problémom nebolo len koleno, ale aj psychické nasadenie írskeho šprintéra. Bennett túto informáciu nepotvrdil. 
Sam Bennett (© LaPresse/Fabio Ferrari)
Lefevere pravidelne prispieva do flámskeho denníka Het Nieuwsblad. V tom najnovšom si kopol do vlastného zverenca, o ktorom sa vyjadril, že je "vrcholom mentálnej slabosti“. Nezostalo však len pri týchto slovách. Avizovaný Bennettov prestup do Bory prirovnal k týraným ženám.
"Keď pred rokom a pol odišiel z Bory, všade vyplakával, ako bol šikanovaný, zničený a zdeprimovaný. Ale o štrnásť mesiacov sa tam nazad vráti. Je to to isté, ako keby sa týraná žena po domácom násilí vrátila k útočiacemu partnerovi,“ vyjadril sa necitlivo na Írovú adresu. Ten by sa mal v septembri predstaviť na Okolo Slovenska.
Lefevereho komentáre sa stretli s oprávnenou kritikou. Niektorí Belgičana dokonca poslali nazad do osemdesiatych rokov.
 
 
Prestupový kolotoč je zahájený. Prinášame zoznam avizovaných prestupov a špekulácii
Rok 2021, zdá sa, prinesie na cyklistickej scéne množstvo zaujímavých prestupov. Okrem Petra Sagana zmenia dres pravdepodobne aj Joao Almeida, Sam Bennett, Vincenzo Nibali, Geraint Thomas či Jakob Fuglsang.
Veľký pretras sa očakáva v britskom Ineose. Egan Bernal, Richard Carapaz, Pavel Sivakov aj Adam Yates majú podpísané dlhodobejšie kontrakty, no takmer polovici jazdcov končí na konci roka zmluva. Jedným z nich je aj Geraint Thomas, ktorý má podľa medializovaných informácií na stole viacero ponúk a jeho odchod z britského celku je tak na spadnutie.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Salvatore Puccio a Jonathan Castroviejo by mali predĺžiť. Michal Golas a Cameron Wurf, naopak, oznámili ukončenie kariéry. Ivan Sosa, Sebastián Henao, Owain Doull, Leonardo Basso, Brandon Rivera, Jhonatan Narváez a Rohan Dennis by sa mali porúčať tiež. Bronzový medailista z časovky z Tokia by mal zamieriť do konkurenčného Jumbo-Visma. Podpísať by mal na dva roky.
Po avizovaných odchodoch Pascala Ackermanna a Petra Sagana sa plánuje výrazne posilniť aj Bora. S nemeckým celkom sa skloňuje hneď viacero veľkých mien. Návrat Sama Bennetta nepriamo potvrdil aj Patrick Lefevere. Ír nepríde sám, jeho vláčik by mali obstarať Shane Archbold a Ryan Mullen. Okrem neho sa však skloňujú aj kvalitné vrchárske mená, ako Joao Almeida, Sergio Higuita, Jai Hindley, Ivan Sosa a Alexandr Vlasov. Nemecký tím k ním plánuje angažovať aj niekoľko domácich jazdcov. Hovorí sa o Jonasovi Kochovi (Intermarché), Florianovi Lipowitzovi (Tirol KTM) a Georgovi Zimmermanovi (Intermarché).
Quick-Step sa bude musieť vysporiadať s odchodmi Joao Almeidu a Sama Bennetta. Šušká sa aj o konci kariéry Marka Cavendisha. S belgickým tímom sa však spája aj niekoľko zaujímavých príchodov, vrátane Tima Merliera, Gianniho Moscona, Louisa Vervaekeho či Eliu Vivianiho
Tim Merlier (© LaPresse/Marco Alpozzi)
Zmeniť dres by mohli aj Vincenzo Nibali, ktorý by sa spoločne s Alexandrom Riabushenkom mohol vrátiť naspäť do Astany. Luis León Sánchez by mal, naopak, zameriť do Bahrainu Victorious. Výrazne sa plánuje posilniť aj Movistar. Španielsky tím chce byť silný na Grand Tours a dopomôcť by mu k tomu mali David De La Cruz, Jhonatan Narváez aj bratia Izagirrovci.
Zbrojiť plánujú aj v Spojených arabských emirátoch. Tadej Pogačar potrebuje kvalitnú podporu v horách a tú by im mali priniesť George Bennett, Marc Soler alebo Joao Almeida. V šprintérskych záveroch sa už nebudú spoliehať na Alexandra Kristoffa, ktorý zamieri do Intermarché. Nahradiť by ho mala dvojica Pascal Ackermann a Álvaro Hodeg.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop