16. etapa Vuelty nového víťaza nepriniesla, opäť sa tešil Jakobsen, tentoraz využil aj dobrú pozičnú jazdu

31.8.2021, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
16. etapa Vuelty nového víťaza nepriniesla, opäť sa tešil Jakobsen, tentoraz využil aj dobrú pozičnú jazdu
(© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)

tdf2020 banner update
16. 31.8. rovinata etapa ciel rovina Laredo > Santa Cruz Bezana 180 km Jakobsen
profil etapy, 2100 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Presne pred týždňom na začiatku druhej časti pretekov Primož Roglič prišiel o červený dres a celý čas ho mal na sebe Nór Odd Christian Eiking, ktorý vyrazil v najcennejšom tričku aj do dnešnej 16. etapy, teda naďalej si robil výborné meno. V utorok bola na programe jednoduchá etapa, ktorá sa po voľnom dni hodila. Jazdilo sa na severe Španielska v Kantábrii, kde bolo len minimum kopcov.
Očakávalo sa, že šprintérske tímy, najmä Deceuninck - Quick-Step nedá úniku pokoj a bude chcieť rýchly dojazd. Všetci to dobre vedeli a pustená bola hneď jedna z prvých skupín, ktorá odišla hlavnému poľu. Aj preto, že v pelotóne došlo k pádu a keďže bolo ešte len pár kilometrov za cyklistami, zo solidarity sa mierne čakalo. Na zemi sa ocitol napríklad aj druhý muž celkového poradia Guillaume Martin (Cofidis), ale jeden z mála Rogličových vyzývateľov Enric Mas (Movistar). Všetci pokračovali.
- ponuka z nášho ehopu -
- ponuka z nášho eshopu -
Vpredu sa o svoj TV time delili piati pretekári Quinn Simmons (Trek), Stan Dewulf (Ag2r), Mikel Bizkarra (Euskaltel), Dimitri Claeys (Qhubeka) a Jetse Bol (Burgos). Quick-Step im nechcel dávať priveľa priestoru, náskok osciloval dlho len okolo minúty a pol. V prvej polovici pretekov sa šlo veľmi konštantne.
Po troch hodinách s priemerkou 44 km/h sa vo štvrtej trochu spomalilo, všetci vedeli, že pelotón to má plne pod kontrolou a k belgickému tímu sa pridávali aj po jednom domestikovi z Groupamy a DSM. V úniku nebolo až tak o čo bojovať, pretože na programe bola len jedna vrchárska prémia a klasicky jeden šprint. Bol sa ale aspoň dostal na čelo v štatistike počtu kilometrov strávených v úniku na tohtoročnej Vuelte. Predbehol tak Xabiers Azparrena z Euskaltelu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Jetse Bol získal aspoň tri body z vrchárskej prémie 74 km pred cieľom, ale v tomto kopci sa už začalo útočiť v pelotóne. Skúsil odísť Harm Vanhoucke z Lotta a bolo to také napäté, že sa chvíľu zdalo, že bude už takto skoro po úniku. No napokon sa všetko upokojilo a náskok zvýšil znova na minútu a pol. To už bol Vanhoucke súčasťou úniku, kde bolo teda po novom šesť ľudí.
 
Pokračoval teda pokoj zbraniam a James Knox z Deceunincku viedol pelotón. Televízne kamery si počas etapy často vyberali cyklistov, ktorí spadli ešte v úplnom úvode etapy a nepríjemné zranenia si museli viesť takmer 180 kilometrov. Jediným z takýchto pretekárov bol Joan Bou z Euskaltelu, ktorý to v posledných dvoch týždňoch často skúšal v únikoch.
V nasledujúcich desiatkach minút sa o dvihnutie tempa v pelotóne pokúsili pretekári UAE, ktorí to chceli zrejme roztrhať, ale podarilo sa im to len na chvíľu. Tiež pripravili únik o minútu výhody a rozdiel bol 40 km pred páskou 40 sekúnd. Potom sa to ešte na chvíľu dvihlo a Bol vyhral aj rýchlostnú prémiu. Potom to už bolo v úniku nepokojné. Aktéri nespolupracovali ideálne a na dlhých rovinách ich pelotón videl pred sebou.
- ponuka z nášho ehopu -
- ponuka z nášho eshopu -
Desať kilometrov pred páskou bolo po väčšine úniku, Sven Dewulf ešte ostával sám vpredu. Následne sa tempo vyšpičkovalo aj vďaka vrchárom, ktorí sa tlačili dopredu a očakávali neutrálnu trojkilometrovú zónu. To prirodzene ešte viac oslabilo Dewulfa, ktorý živil malú nádej na úspech možno v prípade nejakého pádu z čela pelotónu. To sa nestalo, štyri kilometre pred páskou mal hotovo.
Špurt bol trochu poznačený kľukatým a úzkym záverom, ktorý bolo potrebné dobre poznať, teda mať naštudovaný. Ako posledný odstúpil z čela domestik Alpecinu, no bolo už len asi 150 metrov pred páskou a Modolo bol úplne ďaleko. Bolo potrebné byť už veľmi vpredu a z tretej pozície vyrazil na veľmi krátky špurt Fabio Jakobsen. Jasne zvíťazil.

Druhý bol na páske Jordi Meeus z Bory, ktorý ťažil z toho, že bol najvyššie, keď sa začalo špurtovať. Matteo Trentin bol zasa za Jakobsenom, no bolo už nemožné sa cez neho aj Meeusa dostať. Ďalšie sklamanie na pokračovanie prežil štvrtý Michael Matthews. Sacha Modolo ako šprintér Alpecinu skončil až trinásty. Arnaud Démare sa tam opäť stratil, finišoval až za Modolom.
Pre narodeninového oslávenca to bol dnes tretí triumf na tohtoročnej Vuelte a v bodovacej súťaži to je z jeho strany priam exhibícia. Nemá tu, či neostali mu tu, súperi najvyššej ligy vo forme. Dnes triumfoval aj napriek tomu, že ho jeho tím nepriviedol až úplne do špurtu ako asi chcel. Nemal problém mať v momente začiatku špurtu najlepšiu pozíciu aj tak.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -

V celkovom poradí žiadne zmeny nenastali a Odd Christian Eiking ostane ďalší deň v červenom drese. No už zajtra bude mať pred sebou bláznivú skúšku na Lagos de Covadonga, kde sa už očakáva "veľké upratovanie" v GC.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fabia Jakobsena (víťaz)
"Narodeninový deň je vždy dobrý a víťazstvo ho ešte vylepšilo. Dnes sme mohli vidieť Wolfpack v plnej paráde, neskutočne mi pomohli. V kopci som odpadol, ale čakali na mňa a s veľkou pomocou chalanov som sa vrátil späť. Dnes som vyhral pre nich. V závere som mohol už iba nasadiť krátky rýchly špurt, aby som dokončil skvelú robotu. Kolegovia urobili všetko predtým.
Chcel by som pri tejto príležitosti aj poďakovať trom lekárom, ktorým vďačím za to, že som sa vrátil späť do života aj pretekania. Aj im by som chcel tento triumf venovať."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Odda Christiana Eikinga (líder pretekov)
"Musím povedať, že bolo ťažké opäť pretekať po dni voľna, ale našťastie dnes som sa nestretol s ničím náročným a bol to dobrý deň. Trošku taký uspávajúci deň na bicykli, ale zvládli sme to (úsmev).
Myslím si, že od zajtra to bude strašne náočná etapa a asi aj rozhodujúca. Lagos de Covadonga je legendárne stúpanie a bude skvelé ho absolvovať. Uvidíme, ako to dopadne."
Výsledky etapy
1. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step 04:08:57 100
2. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00 40
3. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 00:00 20
4. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 00:00 12
5. DAINESE Alberto Team DSM 00:00 4
6. ABERASTURI Jon Caja Rural-Seguros RGA 00:00
7. OLIVEIRA Rui UAE Team Emirates 00:00
8. MINALI Riccardo Intermarché-Wanty-Gobert 00:00
9. SOTO Antonio Euskaltel-Euskadi 00:00
10. VENTURINI Clément AG2R Citroën Team 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CHRISTIAN EIKING Odd Intermarché-Wanty-Gobert 64:06:47
2. MARTIN Guillaume Cofidis 00:54
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 01:36
4. MAS Enric Movistar Team 02:11
5. LÓPEZ Miguel Ángel Movistar Team 03:04
6. HAIG Jack Bahrain Victorious 03:35
7. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 04:21
8. YATES Adam INEOS Grenadiers 04:34
9. KUSS Sepp Jumbo-Visma 04:59
10. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 05:31
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step 250
2. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 123
3. CORT Magnus EF Education-NIPPO 114
4. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 110
5. DAINESE Alberto Team DSM 109
6. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 108
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARDET Romain Team DSM 50
2. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 31
3. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 29
4. STORER Michael Team DSM 24
5. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 16
6. HAIG Jack Bahrain Victorious 15
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 64:11:08
2. VLASOV Aleksandr Astana-Premier Tech 01:43
3. MÄDER Gino Bahrain Victorious 02:26
4. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 06:47
5. ROCHAS Rémy Cofidis 22:26
6. CHAMPOUSSIN Clément AG2R Citroën Team 32:43
Prémie na trase etapy:
 73,8 km - Alto de Hijas: dĺžka 3,7 km; sklon 7,1 % (3-2-1)
 32,4 km - SANTILLANA DEL MAR (20-17-15-13-10) + bonifikačné sekundy 3-2-1 
 Cieľ - SANTA CRUZ BEZANA (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonifikačné sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po druhom dni voľna čaká pelotón zvlnená previerka. Na trase z Lareda do obce Santa Cruz de Bezana sa nachádza niekoľko nekategorizovaných stúpaní. Po viac ako sto kilometroch začnú cyklisti stúpať na najvyšší bod šestnástej etapy - horskú prémiu Alto de Hijas. Do problémov sa tam môžu dostať menej odolní jazdci, nakoľko kopec disponuje dvojpercetnými sklonmi. Po jeho prekonaní čaká balík ešte šesť nehodnotených stúpaní aj rýchlostná prémia, kde sa okrem bodov do súťaže o zelený dres bude bojovať aj o bonifikácie. Etapa by mala sadnúť najmä odolným šprintérom a klasikárom. 
Vo výbornej forme sa na španielskej Grand Tour prezentuje Magnus Cort. Dánsky univerzál už stihol uchmatnúť dve etapy a nebol ďaleko ani od triumfu v jedenástej etape. Profil etapy by mal vyhovovať aj Michaelovi Matthewsovi, ktorý čaká na etapové víťazstvo už viac ako rok. Dlhé čakanie na triumf by mohol pretrhnúť aj Matteo Trentin a v prípade šprintu okresanej skupiny sa môže do boja o víťazstvo zapojiť aj Primož Roglič. V slušnej forme sa prezentuje aj debutant na Grand Tour Andrea Bagioli a Talian by po treťom a druhom mieste mohol pridať víťazstvo. Ďalší deň v červenom drese má pred sebou Odd Christian Eiking a nórsky vrchár by v utorok nemal mať problém s jeho obhajobou.  

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop