Vuelta: Roglič si už zrejme definitívne prišiel po la roja, Bernal bojoval, ale nestačil suverénovi, Eiking s Martinom stratili

1.9.2021, 14:20 | Preteky vo svete | J. Hlubek, L. Timko
tdf2020 banner update
17. 1.9. rovinata etapa ciel rovina Unquera > Lagos de Covadonga 186 km Roglič
profil etapy, 3450 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Sedemnásta etapa Vuelty ponúkala štyri horské prémie a dvanásťkilometrový záverečný výstup na Lagos de Covadonga. Toto stúpanie sa do itineára španielskej Grand Tour vracia po dvojročnej absencii. Naposledy sa na ňom z etapového víťazstva radoval Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) a v roku 2016 sa na stúpaní tešil Nairo Quintana (Arkéa Samsic), ktorý napokon získal celkové víťazstvo. 
Do úniku sa chceli dostať Arnaud Démare (Groupama - FDJ), Cesare Benedetti (Bora - hansgrohe), Mauri Vansevenant (Deceuninck - Quick-Step), Jan Tratnik (Bahrain - Victorious) či Robert Stannard (BikeExchange). Pred prvou horskou prémiou Altu de Hortigueru (4,7%; 5,3 km) sa vedúca skupina nevytvorila a tri body si pripísal Jan Polanc (UAE Team Emirates). 
Únik sa napokon vytvoril v prvom stúpaní na La Collada Llomena (9,1%; 7,6 km). Tritisíc metrov pred vrcholom jazdili na čele Dylan Van Baarle (Ineos) a Diego Andrés Camargo (EF Education). Neskôr sa k ním pridali Jonathan LastraJulen AmezquetaJefferson Cepeda (3x Caja Rural), Fabio AruSergio Henao (2x Qhubeka NextHash), David De la CruzMatteo Trentin (2x UAE Team Emirates), Jan Tratnik (Bahrain - Victorious), Jesús Herrada (Cofidis), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Mikel Nieve (BikeExchange), Nico Denz (DSM), Jay Vine (Alpecin - Fenix), Ángel Madrazo (Burgos - BH) a Mikel Bizkarra (Euskaltel - Euskadi). 
Sto kilometrov pred páskou si z hlavnej skupiny nastúpil Mikel Landa (Bahrain - Victorious) a dorazil ku skupine, ktorá sa pohybovala medzi únikom a pelotónom. Víťaz Okolo Burgosu sa neskôr utrhol a mieril do prvej skupiny. Viacero členov vedúcej skupiny stratilo kontakt s únikom a začalo sa prepadávať späť. Landa sa rýchlo dostal do prvej skupiny a v balíku sa v problémoch ocitol Odd Christian Eiking
- ponuka z nášho ehopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
Na vrchole vzal desať bodov Michael Storer (DSM) a Eiking sa dokázal vrátiť späť. Situácia bola neprehľadná. Na čele jazdil Olivier Le Gac (Groupama - FDJ) a za ním šla početná skupina prenasledovateľov. Okrem už skôr spomínaných jazdcov si tam našiel cestu aj Daniel NavarroÓscar CabedoAnder Okamika (3x Burgos - BH), Chris HamiltonMartijn Tusveld (2x DSM), Mikaël Cherel (AG2R Citroën), Ion Izagirre (Astana), Antonio Nibali (Trek - Segafredo), Nelson Oliveira (Movistar) a Gotzon Martín (Euskaltel - Euskadi). V druhej skupine jazdilo dvadsaťštyri cyklistov.  
76 kilometrov pred cieľom mal Le Gac minútový náskok na skupinu prenasledovateľov a ďalších desať sekúnd strácal pelotón vedený tímom Jumbo - Visma. Nad hlavami cyklistov sa spustil dážď a pelotón napokon pohltil druhú skupinu. Do hlavnej skupiny sa vrátilo aj niekoľko domestikov Eikinga. V balíku ale nebol držiteľ zeleného dresu Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step), ktorý strácal štyri minúty. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Le Gac aj pelotón začali druhýkrát stúpať na La Collada Llomena. Šesť kilometrov pred vrcholom začali udávať tempo pretekári Ineosu a Francúz bol dobehnutý. Na zvýšené tempo doplatil Odd Christian Eiking, ktorý opäť začal strácať a udávať tempo začal Egan Bernal. Za jeho zadné koleso sa zavesil Primož Roglič a dvojica začala odchádzať od pelotónu. 
Za nimi sa vydal Miguel López a do červeného dresu sa virtuálne obliekal Guillaume Martin. Francúz ale jazdil s narazeným rebrom a jeho zdravotný stav bol otázny. Okresaný pelotón ťahali ľudia z Bahrainu - Victorious. V pelotóne ostalo štrnásť ľudí, ale okrem Eikinga tam nechýbal nikto z Top 10. López sa ku vedúcej dvojici nepribližoval a napokon sa vrátil späť. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
So stratou jazdil aj Aleksandr Vlasov (Astana). Bernal Roglič preťali vrchol so štyridsiatimi sekundami k dobru na pelotón. Desať bodov vzal aktuálny víťaz Gira. Eiking jazdil v skupine s Vlasovom s minútovou stratou na balík. Zaostávať začal David De la Cruz. Na mokrý zjazd doplatili VlasovHenaoEiking Verona, ktorí šli na zem. Líder Astany vyzeral veľmi zle, naopak, Nór sa postavil na nohy a šiel ďalej. 
Vpredu sa začal otáčať aj Roglič. Na Eikinga počkal Petilli a do pelotónu / prvej väčšej skupiny, sa vrátil De la Cruz spoločne s Rémym Rochasom (Cofidis). Všetci účastníci pádu vrátane Vlasova napokon pokračovali. 
Tridsať kilometrov pred páskou bola situácia nasledovná. Bernal s Rogličom viac-menej spolupracovali, pretože skupina za nimi sa na poslednej rovine pred cieľovým stúpaním rozrastala a pekne sa točila, pretože tam boli aj domestici.  Bolo tam 18 ľudí Haig, Mäder, Poels (3x Bahrain-Victorious), Kruijswijk, Kuss (Jumbo), Grosschartner, Zwiehoff (Bora), Martin, Rojas (Cofidis), Meintjes, Hirt (Intermarche), Mas, López (Movistar), López, De la Cruz (UAE), Champoussin (Ag2r), A. Yates (Ineos) a Cabedo (Burgos). Neskôr ich dokonca dobehli ešte aj Oomen s Bouwmanom z Jumba.
Líder pretekov Eiking bol na tom zle. Vzadu šiel v oveľa menšej skupine s odstupom štyroch minút a aj tím ho trochu hodil cez palubu, pretože Meintjes aj Hirt boli vpredu, nečakali ho, aby mu pomohli. Úplne vpredu bola Bernalova úloha jasná, čo najviac získať času, aby sa dostal na druhú priečku celkového poradia. Nahrubo povedané, potreboval minútu na Haiga, minútu a pol na Lópeza, dve minúty na Masa a tri a pol na Martina. Všetko to bolo hrateľné, hoci vetranie sa na na rovine mohlo trochu viac pomôcť ľuďom vo väčšej skupine za nimi.
Bahrain Victorious pracoval vo veľkej skupine veľmi dobre a pod Lagos de Covadonga stiahol náskok slávneho dua na minútu a pol. Nasledovalo mýtické cieľové stúpanie s dĺžkou 12,5 km a sklonom 6,9 %. Ten síce nepôsobí epicky, ale ráta sa tam aj záverečná pasáž okolo jazera, ktorá už je na rovine. Kopec ako taký je oveľa prudší a v jeho druhej polovici sú mimoriadne prudké úseky atakujúce až dvadsať percent.
Už na začiatku mal problémy držať sa vysokého tempa Wouta Poelsa Guillaume Martin, ktorý tak ako každý rok na Tour po výstrele v GC následne klesal dole. Top 10 mal ale už takmer istú, pretože rozdiely boli veľké. Po dnešnej etape možno aj zotrvanie v Top 5. 7400 metrov pred páskou sa už Bernal neudržal tempa Rogliča a každý si šiel to svoje. Nebolo pochýb o tom, kto je najsilnejší.
Zo skupiny ostatných favoritov v tom momente vyrazil Miguel López, po chvíli sa k nemu pridali Yates a Kuss. Stále mali šancu na dobehnutie Bernala, minimálne sa k nemu chceli priblížiť, aby si Movistar kontroloval svoje pozície v GC. A samozrejme, pomohli si na Martina s Eikingom. Keď to Lópezovi príliš nešlo, (súperi mu, samozrejme, nestriedali), skúsil to Enric Mas, ktorý bol bezpečne na virtuálnej druhej priečke GC, ale mal šancu dobehnúť Bernala, čo by bol dobrý skalp a mal možnosť ešte navýšiť náskok na súperov. No nevyšlo mu to. Yates, Kuss i López ho dobehli.
Dlhšie bol "nezvestný" Jack Haig, ktorého kolegovia v poslednej hodine skvele pracovali. Určite si v tých momentoch veril na tretiu priečku po etape, ale v polovici kopca mu to nešlo ideálne. Napokon sa mu podarilo vrátiť ku Masovi a spol, keď chvíľu šli konštantnejšie a nikto z nich neútočil. Tesne pred vrcholom kopca už partia Bernala videla pred sebou. Zdalo sa, že ho dobehnú presne na vrchole. Tak sa aj stalo, Kolumbijčan sa zlomil.
Primož Roglič sa ako prvý mohol ísť v cieli sušiť. Zvládol to perfektne, vyhral tretiu etapu na tejto Vuelte, ôsmu celkovo. Za ním sa napokon špurtovalo o druhú priečku. Získal ju jeho kolega Sepp Kuss pred Miguelom Lópezom. V cieli boli so stratou 1:35 ešte spolu s Yatesom, Haigom, Masom, Bernalom a Mäderom. Martin napokon stratil 4:44. Eiking vypadol aj z Top 10, keďže stratil viac ako deväť minút.
Roglič si definitívne sprivatizoval Vueltu, v ktorej je jasne najsilnejší, ale cieľová fotka 17. etapy ho zvečnila v klasickom žltom tímovom drese, čo by niečo pred vyše týždňom čakal málokto. No zápletka s Eikingom dnes skončila. Ukázalo sa tiež, že Bernal naďalej nemá ideálnu formu. Zdá sa však, že to ešte vo štvrtok môže byť veľmi zaujímavé. Črtajú sa tam rôzne zápletky. Viacerí borci budú niečo skúšať na Movistar.
video v clanku ikonka ciernaKrátky videosumár etapy
V celkovom poradí sa teda Roglič odpútal na 2:22 pred Masom a ďalší jazdec Movistaru López stráca 3:11. Haig sa posunul zo šiestej na štvrtú priečku s odstupom 3:46. Martin klesol na piatu priečku, no už zajtra bude určite toto umiestnenie veľmi ohrozené pred Bernalom s Yatesom. Nenápadne stúpa aj Kuss. Uvidíme, ako sa dnešok podpíše pod silami Bernala.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz)
"V cyklistike musíte riskovať, aby ste niečo získali a dnešok som si užíval. Bol to skvelý deň pre náš tím. Keď Egan zaútočil, pomyslel som si len, že musím ísť s ním. Sú to preteky, treba skúšať. Síce po chvíli som si povedal, či nie je ešte priďaleko do cieľa, lebo ten cieľový kopec bude veľmi ťažký. Ale šlo nám to dobre, urobili sme trochu show, preteky.
Potom to nebolo o nejakom mojom nástupe. Prosto som chcel ísť tak rýchlo ako som mohol a Egan mi skrátka v jednom momente prestal stíhať.
Musím povedať, že som si to užíval, bola to jedna z najlepších show, ktoré som tu na Vuelte urobil. Skvelo ma opäť podporoval tím. Možno počasie mohlo byť trochu lepšie, ale nevadí.
Jasné, že sa v cyklistike nedá nikdy povedať, či ten náskok 2:22 bude ok. Je to pekný náskok, zaslúžili sme si ho a zajtra to bude možno kráľovská etapa, takže uvidíme, čo sa s tým náskokom stane."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Seppa Kussa (2. miesto)
"Z tohto dňa mám úžasné dojmy. Všetci sme od začiatku do konca pretekali. Chalani šli skvelo. Keď Primož s Bernalom odišli, celé sa to rozsypalo. Som rád za Primoža. Vravel nám, že dnes bude niečo chcieť skúsiť a videli ste, že to urobil vynikajúco. Myslím si, že to s Bernalom urobili dobre, aj keď sa to mohlo zdať skoro. Pochvala pre oboch, že boli takí odvážni.
Veľmi sa teším z dnešného dňa, ale zajtra to bude ešte jedno veľké bláznovstvo, ťažký kopec na konci. Čokoľvek sa ešte môže stať, každý bude po dnešku určite unavený."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jacka Haiga (5. miesto, 4. v GC)
"Dnes to bol zo strany nášho tímu úžasný výkon, som hrdý na chlapov. Jasné, že sme neboli radi, keď nám Primož odišiel, no je najsilnejší a ešte aj časovka v závere mu bude sedieť najviac, takže je to ako je. Menežovali sme to dobre aj v kopci, vedel som, že keď pôjdem konštantne, budem mať na to, aby som došiel v tej skupine. Som rád, že som dnes nestratil čas a stále mam šancu dostať sa na pódium. Pokúsim sa o to."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Egana Bernala (7. miesto, 6. v GC)
"Chcel som to dnes skúsiť. Veril som, že to bude môj deň a snažil som sa užiť si to. Jednoducho som si povedal, že doteraz som na tejto Vuelte veľa trpel, dnes si to skrátka užijem. Nakoniec si myslím, že som celkom mal nohy a urobil som preteky náročné.
Nebol som vôbec zaskočený ani smutný, keď mi Primož odišiel v závere. Ja som nemal čo stratiť, on bol favorit, teoreticky nemusel, ale šiel som mnou a striedal mi na rovine pred kopcom, takže bolo to od neho pekné a prajem mu to."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Odda Eikinga (11. miesto v GC)
"Dnešok prebehol podľa najhoršieho možného scenára. Od začiatku som nemal dobré nohy, začal som rýchlo strácať a potom som ešte aj spadol. Veľmi som veril, že v zjazde budem silný, že skúsim tam limitovať straty. Podľa mňa sa nám to aj darilo, ale potom prišiel ten pád a bolo po všetkom. Predpokladal som, že by sa mi mohlo podariť začať stúpať s favoritmi a potom by som už stratil len pár minút, no nie až toľko, koľko to nakoniec bolo.
Každopádne budem veľmi rád spomínať na tento týždeň. Bol určite najlepší v mojej kariére."
Výsledky etapy
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 04:34:45 100
2. KUSS Sepp Jumbo-Visma 01:35 40
3. LÓPEZ Miguel Ángel Movistar Team 01:35 20
4. YATES Adam INEOS Grenadiers 01:35 12
5. HAIG Jack Bahrain Victorious 01:35 4
6. MAS Enric Movistar Team 01:35
7. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 01:35
8. MÄDER Gino Bahrain Victorious 01:35
9. MEINTJES Louis Intermarché-Wanty-Gobert 02:29
10. CHAMPOUSSIN Clément AG2R Citroën Team 02:44
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 68:42:56
2. MAS Enric Movistar Team 02:22
3. LÓPEZ Miguel Ángel Movistar Team 03:11
4. HAIG Jack Bahrain Victorious 03:46
5. MARTIN Guillaume Cofidis 04:16
6. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 04:29
7. YATES Adam INEOS Grenadiers 04:45
8. KUSS Sepp Jumbo-Visma 05:04
9. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 06:54
10. MÄDER Gino Bahrain Victorious 06:58
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step 250
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 145
3. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 123
4. CORT Magnus EF Education-NIPPO 114
5. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 110
6. DAINESE Alberto Team DSM 109
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARDET Romain Team DSM 51
2. STORER Michael Team DSM 34
3. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 33
4. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 33
5. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 29
6. HAIG Jack Bahrain Victorious 19
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 68:47:25
2. MÄDER Gino Bahrain Victorious 02:29
3. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 10:35
4. ROCHAS Rémy Cofidis 26:39
5. CHAMPOUSSIN Clément AG2R Citroën Team 33:55
6. VLASOV Aleksandr Astana-Premier Tech 35:40
Prémie na trase etapy:
 148,5 km - Altu de Hortigueru: dĺžka 5,3 km; sklon 4,7 % (3-2-1)
 97,9 km - La Collada Llomena: dĺžka 7,6 km; sklon 9,1 % (10-6-4-2-1)
 56,2 km - La Collada Llomena: dĺžka 7,6 km; sklon 9,1 % (10-6-4-2-1) + bonifikačné sekundy 3-2-1
 22,3 km - CANGAS DE ONÍS (20-17-15-13-10)
 Cieľ - Lagos de Covadonga: dĺžka 12,5 km; sklon 6,9 % (15-10-6-4-2)
 Cieľ - LAGOS DE COVADONGA (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1) + bonifikačné sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Sedemnásta etapa prinesie viac ako tridsať kilometrov stúpania, štyri horské prémie a záverečný výstup na Lagos De Covadonga. Po tridsiatichdvoch kilometroch čaká na pelotón prvý kopec Altu de Hortigueru, ktorý ale nemá parametre na delenie balíka. Nasledovať bude stúpanie na La Collada Llomena, ktoré má viac ako sedem kilometrov a najprudší únik má pätnásťpercentný sklon. Po absolvovaní klesania si cyklisti zopakujú výstup na La Colladu Llomenu ešte raz a na vrchole ich okrem bodov do súťaže o bodkovaný dres budú čakať aj bonifikačné sekundy. Dvadsaťdva kilometrov pred páskou ich čaká šprintérska prémia a hneď nato začnú cyklisti stúpať na Lagos de Covadonga. Najprudší úsek posledného kopca etapy má viac ako trinásť percent a po jeho prekonaní ostávajú do cieľa necelé dva kilometre. 
Veľká skúška čaká na Odda Christiana Eikinga. Nór ako majiteľ červeného dresu ešte nešiel takúto náročnú etapu. Jeho najväčším súperom je zatiaľ Guillaume Martin, ktorý ale nepatrí medzi najsilnejších vrchárov na španielskej Grand Tour. Jedným z favoritov na etapový triumf bude Primož Roglič a jeho tím Jumbo - Visma sa bude spoliehať aj na Seppa Kussa. Nebezpečná bude aj duo z Movistaru Enric Mas a Miguel López, ktoré v doterajšom priebehu Vuelty ukazuje v kopcoch stabilnú formu. Posunúť v poradí sa bude chcieť Bernal s Yatesom. Ďalší test ambícií na Top 10 čaká Jacka Haiga a v elitnej desiatke sa bude chcieť udržať Felix Grossschartner. Rakúšana by chceli preskočiť Aleksandr Vlasov, Louis Meintjes či David De la Cruz. Medzi silných vrchárov, ktorí nefigurujú v GC a mohli by bojovať o triumf z úniku, patria Kruijswijk, Majka, Verona, Caruso, Oomen, Izagirre, Landa, Henao, Brambilla, Bardet a ďalší. 
profil prvého dôležitého kopca (© lavuelta.com)
profil posledného dôležitého kopca (© lavuelta.com)

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop