Vuelta: Pelotón si neporadil s únikom, tretíkrát triumfoval Magnus Cort, Meintjes skončil

Vuelta: Pelotón si neporadil s únikom, tretíkrát triumfoval Magnus Cort, Meintjes skončil
(© Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport)

tdf2020 banner update
19. 3.9. zvlnena etapa ciel rovina Tapia > Monforte de Lemos 191 km Cort
profil etapy, 3260 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
Devätnásta etapa bola profilovo vhodná pre klasikárov a odolných šprintérov. Na štart sa už nepostavil Matthew Holmes (Lotto Soudal), ktorý včera nestihol prísť do cieľa v časovom limite. Jeho tím tak pokračoval v šiestich ľuďoch. Medzi favoritov na etapový triumf patrili Magnus CortMichael MatthewsMatteo Trentin aj Andrea Bagioli. Prekvapiť mohol Clément Venturini
Do úniku sa tentoraz prepracovali Lawson CraddockMagnus Cort (2x EF Education), Arnaud DémareAnthony Roux (2x Groupama - FDJ), Rui OliveiraJan Polanc (2x UAE Team Emirates), Julen AmezquetaOier Lazkano (2x Caja Rural), Patrick Gamper (Bora - hansgrohe), Eddy Finé (Cofidis), Andrea Bagioli (Deceuninck - Quick-Step), Andreas Kron (Lotto Soudal), Robert Stannard (BikeExchange), Fabio Aru (Qhubeka NextHash) a Pelayo Sanchéz (Burgos - BH). 
Dvadsaťpäť kilometrov pred páskou sa v prvej skupine nachádzali už len CortCraddockRouxKronOliveiraBagioli Simmons. Hlavná skupina strácala polminútu. Na rýchlostnej prémii bol úspešný tohtoročný víťaz Okolo Valónska. Tempo pelotónu udávali pretekári BikeExchange. Počas etapy musel po páde odstúpiť desiaty muž GC Louis Meitjens (Intermarché - Wanty - Gobert). 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Na pretekoch už nepokračovali ani Sergio Henao (Qhubeka NextHash) a Sasha Modolo (Alpecin - Fenix). Na dnešných vrchárskych prémiách nazbieral najviac bodov Aru. Dvanásť kilometrov pred páskou sa ku tímu BikeExchange pridali aj zástupcovia zoskupenia DSM, ktorí pracovali pre Taliana Alberta Daineseho. Debutant na Grand Tour bol už raz druhý a dvakrát obsadil tretie miesto. 
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
V pelotóne sa nenachádzal Fabio Jakobsen a Deceuninck tak vsádzal na Floriana Sénechala. Šesťtisíc metrov pred cieľom si vedúca skupina naďalej udržiavala polminútu k dobru. Všetci účastníci vedúcej skupiny vzorne spolupracovali a do posledného kilometra vstúpili s dvadsaťpäťsekundovým náskokom. Šprint otvoril Quinn Simmons a tretíkrát na Vuelte sa z triumfu radoval Magnus Cort
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pred Simmonsom preťal pásku aj Rui Oliveira a na Američana tak ostala iba tretia priečka. Hlavná skupina prišla do cieľa s osemnásťsekundovým mankom a siedme miesto vyšprintoval Alberto Dainese pred Matteom Trentinom. V červenom drese ostal Primož Roglič. Opäť sa nedarilo Michaelovi Matthewsovi. Jeho tím nedokázal ukontrolovať únik a Austrálčan navyše finišoval až na trinástej priečke. Hneď za ním preťal pásku Arnaud Démare
V celkovom poradí nastala jedna zmena. 43 kilometrov pred páskou sa porúčal k zemi Louis Meintjes a Juhoafričan musel odstúpiť. Podrobnosti o jeho zdravotnom stave tím Intermarché počas etapy nezverejnil. Meintjes prišiel o šancu skončiť v Top 10 po štyroch rokoch. Na koniec elitnej desiatky sa tak dostal David De la Cruz (UAE Team Emirates). V bielom drese ostal Egan Bernal (Ineos). 
- ponuka z nášho ehopu -
- ponuka z nášho eshopu -
Svojich majiteľov nemenil ani zelený a bodkovaný dres, ktoré naďalej ponesú Fabio Jakobsen Michael Storer (DSM). Dnešný víťaz Magnus Cort si pripísal šieste kariérne víťazstvo na Vuelte a siedmy etapový vavrín na Grand Tour. V roku 2018 sa radoval aj na Tour de France, kde taktiež uspel v úniku ešte v drese Astany. Zajtra nás čaká posledná klasická etapa s výstupom na Alto Castro de Herville. 
vyjadrenie ikonky ciernaMagnus Cort (víťaz etapy)
"Je to sen. Dúfam, že sa z neho nezobudím. Začal som veriť v našu šancu iba päť kilometrov pred cieľom, pretože pelotón nás stále držal na dostrel. Bol to naozaj ťažký deň. Vpredu to nešlo vždy hladko. Útočilo sa, niektorí boli unavení a skupina sa preriedila. Musím obzvlášť poďakovať svoju spolujazdcovi Lawsonovi Craddockovi. Bez neho by som dnes nemohol vyhrať."
Výsledky etapy
1. CORT Magnus EF Education-NIPPO 04:24:54 100
2. OLIVEIRA Rui UAE Team Emirates 00:00 40
3. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 00:00 20
4. BAGIOLI Andrea Deceuninck - Quick-Step 00:00 12
5. ROUX Anthony Groupama-FDJ 00:00 4
6. KRON Andreas Lotto Soudal 00:00
7. CRADDOCK Lawson EF Education-NIPPO 00:05
8. DAINESE Alberto Team DSM 00:18
9. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 00:18
10. KRIEGER Alexander Alpecin-Fenix 00:18
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 77:49:37
2. MAS Enric Movistar Team 02:30
3. LÓPEZ Miguel Ángel Movistar Team 02:53
4. HAIG Jack Bahrain Victorious 04:36
5. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 04:43
6. YATES Adam INEOS Grenadiers 05:44
7. KUSS Sepp Jumbo-Visma 06:02
8. MÄDER Gino Bahrain Victorious 07:48
9. MARTIN Guillaume Cofidis 08:31
10. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates 09:24
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step 250
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 162
3. CORT Magnus EF Education-NIPPO 144
4. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 132
5. DAINESE Alberto Team DSM 120
6. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 114
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. STORER Michael Team DSM 59
2. BARDET Romain Team DSM 54
3. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 48
4. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 33
5. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 33
6. LÓPEZ Miguel Ángel Movistar Team 28
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 77:54:20
2. MÄDER Gino Bahrain Victorious 03:05
3. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 13:20
4. ROCHAS Rémy Cofidis 34:31
5. CHAMPOUSSIN Clément AG2R Citroën Team 47:32
6. CRAS Steff Lotto Soudal 01:05:55
Prémie na trase etapy:
 169,3 km - Alto da Sela d'Entorcisa: dĺžka 9,9 km; sklon 4,1 % (3-2-1)
 156,7 km - Alto da Garganta: dĺžka 10,3 km; sklon 5,5 % (5-3-1)
 130,3 km - Alto de Barbeitos: dĺžka 11,9 km; sklon 3,7 % (5-3-1)
 27,6 km - OURAL (20-17-15-13-10) + bonifikačné sekundy 3-2-1 
 Cieľ - MONFORTE DE LEMOS (30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2) + bonifikačné sekundy 10-6-4
Krátky úvod k etape:
Po dvoch ťažkých etapách v horách čaká na pelotón jednoduchšia previerka, ale ani v devätnástej etape sa pretekári nevyhnú kopcom. Hneď po štarte začnú cyklisti stúpať na Alto da Sela d'Entorcisa, kde je maximálny sklon viac ako desať percent. Následne ich čaká Alto da Garganta, ktorý bude mať na španielskej Grand Tour svoju premiéru. Ani tu nečaká Rogliča a spol. nič jednoduché, keďže sa budú musieť vysporiadať s deväťpercentnými úsekmi. Po zjazde sa začne balík štverať na najdlhšiu horskú prémiu piatkovej etapy Alto de Barbeitos. Zvlneným terénom s niekoľkými nehodnotenými stúpaniami a kľúčovým bodom pre pelotón bude šprintérska prémia, ktorá sa nachádza na trati 28 kilometrov pred páskou a víťaz okrem bodov získal aj bonifikačné sekundy. 
Zvlnené etapy si už dvakrát podmanil Magnus Cort a dánsky univerzál má príležitosť na víťazný hetrik. Proti nemu bude stáť Michael Matthews. V prospech Austrálčana hovorí dojazd na rovine, kde by mal v prípade šprintu okresanej skupiny patriť medzi favoritov na etapový triumf. Ten mu uniká už viac ako rok. Čakanie na výhru by chcel prerušiť aj Matteo Trentin a medzi odolných šprintérov patrí aj Clément Venturini. Jeho tím AG2R Citroën patrí medzi zoskupenia bez etapového víťazstva a francúzske zoskupenie by sa jeho triumfom zaradilo medzi celky s výhrou na každej Grand Tour. V šprinte okresaného balíka by sa mohol presadiť aj Andrea Bagioli. Kandidáti na celkové poradie budú chcieť prísť do cieľa bez akýchkoľvek problémov. 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop