Bretagne Classic: Cosnefroy zdolal Alaphilippa v šprinte a zvíťazil, Baška sa do cieľa nedostal

29.8.2021, 14:20 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
ne 29.8. rovinata etapa ciel rovina Plouay > Plouay 251 km Cosnefroy
profil pretekov, 3600 nastúpaných metrov (© grandprix-plouay.com)
Poslednú augustovú nedeľu sa súťažilo nielen na španielskych cestách, ale tiež vo Francúzsku, kde prebehol 85. ročník pretekov Bretagne Classic. Podobne ako v nedávnej minulosti, aj tentokrát organizátori stavili na osvedčenú trasu so štartom a koncom v meste Plouay. Trasa ponúkala veľké množstvo krátkych stúpaní, teda išlo o atraktívny profil, podobný jarným klasikám, ktorý účastníkom pretekov ponúkali príležitosti na útočnú cyklistiku. Celkovo boli preteky vypísané na 251 kilometrov, počas ktorých cyklisti prekonali viac ako tritisícpäťsto výškových metrov. 

Štartovaná listina jubilejného ročníka bola poriadne nabitá. Nechýbal v nej víťaz posledných dvoch ročníkov Tour de France. Tadej Pogačar patril k najväčším favoritom na zisk triumfu. Medzi jeho najväčších vyzývateľov patrili Julian Alaphilippe, Mikkel Honoré, Diego Ulissi, Benoit Cosnefroy, Giacomo Nizzolo, Davide Ballerini, Jasper Stuyven, Sergio Higuita, Ide Schelling, Anthony Turgis, Ben Hermans, Franck Bonnamour, Valentin Madouas, Dion Smith, David Gaudu, Giovanni Aleotti a Michael Valgren. Preteky absolvoval aj Erik Baška, jediný zástupca slovenskej cyklistiky. 
- ponuka z nášho ehopu -
- ponuka z nášho eshopu -

Klasika po cestičkách v Bretónsku odštartovala presne o pol dvanástej. Krátko na to sa dopredu dostali pretekári, ktorí vytvorili celodenný únik. Seba a svoje tímy v nich poriadne zviditeľnili Alexis Gougeard z Ag2r Citroen, Alessandro De Marchi z Israel Start-Up Nation a Quinten Hermans z Intermarché - Wanty – Gobert, ktorí boli pred pelotónom o päť minút na méte 85 kilometrov pred cieľom. Už vtedy tempo v balíku diktovali pretekári Deceuninck Quick – Step, ktorým pomáhali pretekári z celku TotalEnergies, ktorí mali v zostave okrem Turgisa aj Nikiho Terpstru a Edvalda Boassona Hagena
Práve na vyššie uvedenej méte sa celodenný únik opäť zmenšil, vypadol z neho Gougeard (Ag2r), ktorý už nedokázal krútiť pedálmi so zvyšnými dvomi členmi celodenného úniku. Z nich najviac síl mal De Marchi (ISN), Hermans (Wanty - Gobert) mu skoro vôbec nestriedal a snažil sa udržať nalepený na jeho zadnom kolese. V pelotóne situácia zostávala nemenná, síce domestici Alaphilippa (Quick - Step) a Turgisa (TotalEnergies) už zrýchľovali, ale ešte stále sa nepribližovali k utečencom. Napriek tomu už niektorí pretekári viseli len za oči v balíku, jedným z nich bol Grellier (TotalEnergies).  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Krátko na to prešli účastníci podujatia cez zónu občerstvenia, takže pelotón trochu spomalil, ale iba na krátku dobu. Akonáhle balík opustil zónu, kde si mohli doplniť potrebné tekutiny a zobrať aj niečo pod zub, sa do jeho čela posadil Declercq (Quick - Step) a medzera medzi pelotónom a utečencami sa začala poriadne zmenšovať. De Marchi (ISN) a Hermans (Wanty - Gobert) na novú situáciu stále nereagovali, Talian si stále so sebou niesol batoh v podobe súpera, ktorý však začal spolupracovať.  
Declercq (Quick - Step) začal ceriť biele zuby a v tom okamihu sa cez vláčik belgického celku prevalil vláčil TotalEnergies. Dopredu v balíku sa začali tlačiť aj iné zoskupenia, napríklad Ineos Grenadiers. Práve v čase, kedy prišlo k zmene režisérov tempa v pelotóne sa jeho súčasťou stal Gougeard (Ag2r), ktorého pelotón doslova zhltol. Zvyšný dvaja utečenci, De Marchi (ISN) a Hermans (Wanty - Gobert), boli na méte 66 kilometrov pred cieľom a blížili sa k jednému z rozhodujúcich momentov pretekov. 
- ponuka z nášho ehopu -
- ponuka z nášho eshopu -
Bolo ním stúpanie Saoutalarin (1,4 km - 4,7 %), ktorého náročnosť bola v podklade. Namiesto asfaltu cyklisti liezli hore po štrku. De Marchi (ISN) a Hermans (Wanty - Gobert) na vrchol vyliezli spoločne, ale v pelotóne sa zdvihli zo sedla Honoré a Alaphilippe (obaja Quick - Step). Za nimi sa vyviezli Pogačar (UAE) a Cosnefroy (Ag2r), štvorica okamžite získala k dobru skoro celú pol minútu a v balíku sa nešlo. Dotiahnuť sa k najväčším favoritom chceli ešte Clarke (Qhubeka) a Roche (DSM), ktorí sa nachádzali medzi oboma skupinami. 
Honoré a Alaphilippe (obaja Quick - Step), Pogačar (UAE) a Cosnefroy (Ag2r) spolupracovali a každým metrom sa približovali k zvyšným členom celodenného úniku. Na méte 50 kilometrov pred páskou mali De Marchi (ISN) a Hermans (Wanty - Gobert) k dobru skoro dve minúty, pred balíkom tri minúty. V ňom sa slova ujali celky, ktorým sa aktuálny vývoj udalostí vôbec nepáčil, presnejšie Ineos, FDJ, EF a Trek. Z čela sa úplne vytratil celok TotalEnergies, jeden ich jazdec prežil nepríjemnú udalosť, keď ho ponaháňali kravy, ktoré ušli francúzskej žene na cestu. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na méte 48 kilometrov od cieľa vybuchol Pogačar (UAE), Slovinec ukázal, že nie je nesmrteľný. Pri pohľade do kamery iba vyfúkol a počkal si na balík. Honoré a Alaphilippe (obaja Quick - Step) a Cosnefroy (Ag2r) ďalej spolupracovali vo veľmi rýchlom tempe a už boli iba minútu za celodenným únikom. Aj v ňom sa udiali dôležité veci, keď 44 kilometrov pred cieľom De Marchi (ISN) využil krátky kopček na to, aby sa zbavil Hermansa (Wanty - Gobert). Talian tak odhodil batoh z chrbta a pokračoval ďalej sám. O dva kilometre neskôr Belgičana dobehla skupina Alaphilippa. 
De Marchi (ISN) bojoval proti veterným mlynom, 36 kilometrov od cieľa viedol o pol minúty pred skupinou Alaphilippa (Quick - Step). V nej prichádzalo k prvým konfliktom, pretože Cosnefroy (Ag2r) odmietal spolupracovať, jeho krajan sa na neho párkrát otočil a vymenili si nielen pohľady, ale aj pár slov. Úradujúci majster sveta dosiahol, čo chcel, pretože Cosnefroy sa začal striedať v diktovaní tempa. V skupine stále operovali aj Honoré (Quick - Step) a Hermans (Wanty - Gobert), aj Belgičan sa zapojil do práce. Pelotón na nich strácal minútu a pol.
- ponuka z nášho ehopu -
- ponuka z nášho eshopu -
Alaphilippe (Quick - Step) riskoval v prudkých zákrutách a 33 kilometrov od pásky sa ocitol mimo vozovky, ale nespadol. Hneď na to však opustil skupinu Hermans (Wanty - Gobert), pretože mu došla šťava. V rovnaký moment sa rozhodol počkať skupinu prenasledovateľov De Marchi (ISN), prestal ísť tempo a začal dopĺňať tekutiny a jedlo. V úplnom čele tak figurovala štvorčlenná skupina, v ktorej boli ešte Cosnefroy (Ag2r) a Honoré (Quick - Step). Belgický celok to mal výborné rozohrané. V pelotóne začali pracovať celky DSM a BikeExchange.  
Únik spoločne prešiel kopec Berg ar Salud (0,5 km - 7,4 %), ale v stúpaní Marta (0,8 km - 8,8 %) sa už definitívne rozpadol. Cosnefroy (Ag2r) zaútočil a udržal sa s ním iba Alaphilippe (Quick - Step). Honoré (Quick - Step) a De Marchi (ISN) si z úniku vystúpili, posledný menovaný definitívne. Lenže potom ako sa cesta vyrovnala majster sveta odmietol striedať svojmu krajanovi, a ten doslova vybuchol. Nakričal na Alaphilippa, pretože muž v dúhovom drese čakal na svojho tímového kolegu. Honoré sa nakoniec vrátil do úniku. Jeho náskok bol iba pol minútový.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pelotón pomaly vypadával z hry o víťazstvo, na méte 13 kilometrov od pásky, kedy sa prechádzalo práve cez cieľ, traja utečenci viedli o skoro celú minútu. Odhodlanie v balíku stále bolo, ešte sa našli pretekári, ktorí sa snažili ťahať špicu a potiahnuť svojich lídrov k vedúcej skupine, ale Alaphilippe a Honoré (obaja Quick - Step) a Cosnefroy (Ag2r) stále spolupracovali. Aj posledný menovaný, ktorého vytočil prístup majstra sveta, očividne sa cítil veľmi dobre a veril, že v nasledujúcich dvoch kopcoch dokáže urvať minimálne jedného rivala. 
Desaťtisíc metrov od cieľa sa pelotón zastavil a bolo rozhodnuté, že členovia hlavného poľa už do bitky o víťazstvo nezasiahnu. O triumf bojovali členovia trojčlenného úniku. Dva a pol kilometra od pásky zaútočil Julian Alaphlippe, ale Benoît Cosnefroy sa ho udržal, o pár metrov neskôr sa situácia zopakovala, tentokrát útočil jazdec Ag2r Citroen. Neúspešne. Nakoniec obaja počkali Mikkela Honorého a všetci traja si zašprintovali o výhru. Získal ju Cosnefroy, ktorý tak totálne vypálil rybník cyklistom z Quick - Stepu. Alaphilippe bol druhý, Honoré tretí.
Klasiku na bretónskych cestách vyhral cyklista, ktorý patril do širšej skupiny favoritov, ale zvládol hru v oslabení proti špecialistom na klasiky, čo sa dá považovať za prekvapenie. Benoît Cosnefroy mal výborné nohy počas celého dňa, potvrdzoval to odkedy opustil pelotón a začal robiť spoločnosť duu z Quick - Stepu. Útočil, striedal a nakoniec ho nezlomil ani šprint na dlhú trať, pretože jeho súperi začali šprintovať pomerne skoro. Jazdec Ag2r Citroen však vyškolil svojich sokov, získal jedenáste profesionálne víťazstvo, ale najväčší úspech v jeho kariére na ceste.  
Celkovo jubilejný ročník Bretagne Classic pripravil pre fanúšikov veľmi atraktívny priebeh. Od polovice dňa sa začalo útočiť, a aj keď to vo finále to bolo iba o troch cyklistoch, bolo sa na čo pozerať. Vyhral pretekár, ktorý dokázal vyškoliť najsilnejší klasikársky celok v profi pelotóne. Práve Julian Alaphilippe a Mikkel Honoré patria medzi porazených. Rovnako do tejto skupiny zapadá aj Tadej Pogačar, ktorý pri finálnej selekcii bol na správnom mieste, ale jednoducho nemal nohy na to, aby dnes mohol bojovať s najlepšími. Nestačil ich tempu a vystúpil si od nich.  
Výsledky
1. COSNEFROY Benoît AG2R Citroën Team 5:59:56 400
2. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 00:00 320
3. HONORE Mikkel Deceuninck - Quick-Step 00:03 260
4. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 00:13 220
5. SWIFT Connor Arkéa-Samsic 00:13 180
6. BONNAMOUR Franck B&B Hotels p/b KTM 00:13 140
7. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 00:13 120
8. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 00:13 100
9. PACHER Quentin B&B Hotels p/b KTM 00:16 80
10. NIZZOLO Giacomo Team Qhubeka NextHash 00:17 68
DNF KAŠKO Dávid BORA-hansgrohe odstúpil
Zobraziť kompletné poradie

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop