Okolo Beneluxu: Šiestu etapu vyhral po odvážnom útoku Colbrelli, Talian sa stal novým lídrom pretekov, Sagan o etapu nebojoval

4.9.2021, 13:20 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
6. 4.9. rovinata etapa ciel rovina Ottignies-Neuve > Houffalize 208 km Colbrelli
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 3220 nastúpaných metrov (© beneluxtour.eu)
Sobotu cyklistov na podujatí Okolo Beneluxu čakala najdlhšia previerka v itinerári 17. ročníka pretekov. Pelotón čakala výzva v podobe 208 kilometrov, počas ktorých museli absolvovať dokopy cez tritisíc výškových metrov. Dnešná etapa preto dostala prívlastok kráľovská a významným spôsobom mala prehovoriť do bitky v celkovom poradí. Hlavne v druhej polovici sa išlo neustále hore a dole. 

Počas šiestej etapy sa očakával triumf jedného z početnej skupiny klasikárov, ktorí prišli na podujatie. Papierovo najväčším favoritom na zisk etapy bol Matej Mohorič, no adeptov bolo oveľa viac. Spomenúť treba aspoň Sonnyho Colbrelliho, Tima Wellensa, Kaspera Asgreena alebo Tiesja Benoota. Do užšej skupiny favoritov dnes nepatril Peter Sagan, ale trojnásobný majster sveta nebol bez šance.  

Pred začiatkom etapy organizátori oznámili, že na štart sa nepostavil Fernando Gaviria z UAE Team Emirates pre chorobu. Na štart nastúpili okrem iných aj Geraint Thomas z celku Ineos Grenadiers a Jonas Rickaert z Alpecin - Fénix, a obaja ušli z balíka na desiatom kilometri. Vytvorili tak celodenný únik, pričom pelotón im umožnil získať až sedem minút k dobru. Potom balík začal svoju stratu sťahovať. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ešte pred prvou horskou prémiou sa za pelotónom objavil Laporte (Cofidis), tretí muž v priebežnej klasifikácii podujatia. Francúz potreboval vymeniť koleso na bicykli, pretože dostal defekt. Výmena si vyžiadala nejaký čas, ale Laporte nemal problém s návratom do balíka. Medzičasom sa náskok Thomasa (Ineos) a Rickaerta (Alpecin) stenčil na šesť minút. Do cieľa bolo treba prejsť ešte sto kilometrov.  
Nasledovalo stúpanie Côte Saint-Quoilin (0,3 km - 8,7 %), išlo o kratší kopček, ale poriadne prudký. Thomas (Ineos) a Rickaert (Alpecin) vyliezli na jeho vrchol už iba o tri a pol minúty skôr ako pelotón za nimi. Hlavné pole v tejto časti etapy išlo poriadne rýchlo, veď za dvadsať kilometrov odkrojilo celú polovicu zo svojej straty a zdalo sa, že čoskoro bude celodenný únik zlikvidovaný. 
Thomas (Ineos) a Rickaert (Alpecin) sa posúvali pod ďalšie stúpanie v programe šiestej etapy, ale ich náskok sa topil ako sneh na slnku. Na méte 66 kilometrov od cieľa vedúce duo viedlo o dve minúty a tridsaťpäť sekúnd. Pre oboch sa situácia neustále zhoršovala a už pod Côte Saint-Roch (1,4 km - 8,7 %) bol balík za nimi do minúty. Thomas sa preto rozhodol pokračovať sám. 
Ešte na Côte Saint-Roch sa začalo súťažiť aj v pelotóne, potrhal sa. Aktivitou hýrili hlavne Mohorič (Bahrajn) a Hirschi (UAE). Vpredu nechýbal ani Colbrelli (Bahrajn). Z favoritov vpredu chýbal Benoot (DSM), mal technické problémy so svojim bicyklom, musel počkať na tímové auto a vymenil celý bicykel. Hlavné pole obsahovalo do 40 cyklistov, nebol medzi nimi vidieť dres slovenského majstra. 
Nasledovalo stúpanie Côte Bois des Moines (1,2 km - 6,5 %), v ktorom Mohorič (Bahrajn) demonštroval svoju silu a nastúpil. Na jeho zadnom kolese bol ako lepidlom prilepený Hirschi (UAE) a za ním zas Colbrelli (Bahrajn). Vpredu tak operovala trojica cyklistov, za ktorou bola skupina o 15 cyklistoch. Ťahali ju najmä jazdci Lotto Soudal a Deceuninck Quick - Step, pretože Asgreen sa do čela nedostal. 
Mohorič, Colbrelli (obaja Bahrajn) a Hirschi (UAE) sa poctivo striedali a postupne zveľaďovali svoj náskok. Za nimi skupina počkala, kým ju dobehne tretia skupina, potom sa slova ujali opäť jazdci Quick - Stepu. Ešte pred tým vyskúšal dotiahnuť sa do úplného čela Battistella (Astana), priblížil sa k čelnej trojici na 25 sekúnd, lenže bol sám proti trom a nakoniec sa mu nepodarilo splniť svoj cieľ. Petra Sagana (Bora) nebolo vidieť. 
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Na méte 36 kilometrov od cieľa sa Battistella (Astana) obzrel a zbadal za sebou modré dresy Quick - Stepu, definitívne tým ukončil akúkoľvek aktivitu a zaradil sa do balíka. Pomocnú ruku belgickému celku podali jazdci Groupama - FDJ. Mohorič, Colbrelli (obaja Bahrajn) a Hirschi (UAE) v tomto momente viedli o 44 sekúnd, takže skupina stiahla štrnásť sekúnd oproti momentu, kedy sa dve skupiny spojili. 
Odvážny kúsok sa mužom v čele nevyplácal. Mohorič, Colbrelli (obaja Bahrajn) a Hirschi (UAE) každým metrom strácali dôležité sekundy. Pred druhým výšľapom na Côte Saint-Roch viedli už iba o jedenásť sekúnd. Lenže Asgreen (Quick - Step) a Küng (FDJ) v stúpaní strácali, čo nahrávalo trom utečencom. Mohorič napriek zlepšujúcej sa situácii skúsil zaútočiť, na vrchole ho Hirschi a Colbrelli dobehli, následne atakoval Talian a išiel sám  
Colbrelli (Bahrajn) získal dvadsať sekúnd na skupinu prenasledovateľov, v ktorej operovali okrem Mohoriča (Bahrajn) a Hirschiho (UAE) ešte Dumoulin (Jumbo), Wellens (Lotto), Campenaerts (Qhubeka) a Stuyven (Trek). Lenže v skupine sa nespolupracovalo ideálne, chvíľku sa útočilo, chvíľku sa stálo, čo bola voda na mlyn pre talianskeho cyklistu v popredí. Tretia skupina strácala pol minútu na druhú skupinu.
Organizátori umiesnili zlatý kilometer na métu 21 kilometrov od pásky. Colbrelli (Bahrajn) cez ňu preletel a pokračoval do cieľa. Za ním sa skupina rozpadla. Dumoulin (Jumbo), Mohorič (Bahrajn), Campenaerts (Qhubeka) a Wellens (Lotto) sa zbavili záťaže v podobe Hirschiho (UAE), Stuyvena (Trek) a Benoota (DSM). Trojica sa však nevzdávala a stále videli štvoricu pred sebou. Küng (FDJ) sa nachádzal až v ďalšej skupine a prichádzal o dres. 
Na méte 12 kilometrov od cieľa sa Hirschi (UAE), Stuyven (Trek) a Benoot (DSM) vrátili do skupiny prenasledovateľov, v ktorej tak bolo znovu sedem jazdcov. Nechýbali v nej Dumoulin (Jumbo), Mohorič (Bahrajn), Wellens (Lotto) a Campenaerts (Qhubeka). Pred nimi stále operoval Colbrelli (Bahrajn), ktorého náskok sa pomaly približoval k minúte a získaval definitívu na svoju stranu. Posledných desať kilometrov bolo po rovine. 
Iba športová tragédia mohla pripraviť Sonnyho Colbrelliho od víťazstva v etape. Talian však záverečné kilometre zvládol prejsť bez problémov a stal sa hrdinom šiestej etapy. Druhé miesto v etape obsadil Matej Mohorič, ktorý si oň zašprintoval proti Jasperovi Stuyvenovi. Po šiestom dni tak budú v tábore Bahrajn - Victorious veľké oslavy, ich jazdci boli dnes tými najsilnejšími. 
Sonny Colbrelli sa v sobotu nebál, očividne sa cítil na bicykli veľmi dobre a v náročnej klasikárskej previerke demonštroval svoju kvalitu. Dopredu sa dostal ďaleko pred cieľom, bolo treba prejsť ešte viac ako 50 kilometrov. Nebolo to všetko v jeho podaní. Druhý a definitívne rozhodujúci atak predviedol tesne pred zlatým kilometrom a odvtedy už nikomu nedal šancu dotiahnuť sa k nemu. Stal sa nielen etapovým víťazom, ale aj novým lídrom v priebežnej klasifikácii.
Šiesta etapa naplnila všetky predpoklady. Poriadne premiešala poradie v celkovej klasifikácii. Na druhé miesto sa dostal Matej Mohorič, jeho strata na Colbrelliho je pred posledným dňom 51 sekúnd. Tretie miesto patrí Victorovi Campenaertsovi, ktorý stráca 53 sekúnd. Držiteľ najcennejšieho dresu v dnešnej etape, Stefan Küng, je po sobote štvrtý. Jeho manko je minúta a sedem sekúnd. V najlepšej desiatke sú ešte Luke Durbridge, Tim Wellens, Tiesj Benoot, Jasper Stuyven, Mike Teunissen a Kasper Asgreen.
Zo slovenského pohľadu dnešná etapa nebola príliš zaujímavá. Petra Sagana po dvoch dobrých výkonoch dnes nebolo vidieť. V sobotu sa do boja o etapu nezapojil. Trojnásobný majster sveta prišiel do cieľa na 61. mieste so stratou štrnástich minút. Jeho brat Juraj finišoval na 95. priečke a Erik Baška prišiel do cieľa na 115. mieste. 
Výsledky etapy
1. COLBRELLI Sonny Bahrain Victorious 04:55:27 50
2. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:42 20
3. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 00:42 8
4. BENOOT Tiesj Team DSM 00:42
5. CAMPENAERTS Victor Team Qhubeka NextHash 00:42
6. WELLENS Tim Lotto Soudal 00:42
7. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:42
8. DUMOULIN Tom Jumbo-Visma 00:42
9. ARNDT Nikias Team DSM 01:02
10. VERMEERSCH Gianni Alpecin-Fenix 01:02
61. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 14:02
95. SAGAN Juraj BORA-hansgrohe 16:39
115. KAŠKO Dávid BORA-hansgrohe 20:12
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. COLBRELLI Sonny Bahrain Victorious 20:23:30
2. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:51
3. CAMPENAERTS Victor Team Qhubeka NextHash 00:53
4. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 01:07
5. DURBRIDGE Luke Team BikeExchange 01:09
6. WELLENS Tim Lotto Soudal 01:09
7. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 01:16
8. BENOOT Tiesj Team DSM 01:33
9. TEUNISSEN Mike Jumbo-Visma 01:40
10. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step 01:42
55. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 17:21
104. SAGAN Juraj BORA-hansgrohe 30:15
127. KAŠKO Dávid BORA-hansgrohe 37:52
Zobraziť kompletné poradie
Kopce a zlatý kilometer na trase etapy:
 98,7 km - Côte de Magerat: dĺžka 1,7 km; sklon 5,6 %
 79,3 km - Côte Saint-Quoilin: dĺžka 0,3 km; sklon 8,7 %
 69,7 km - Côte de Bérismenil: dĺžka 3,8 km; sklon 5,5 %
 53,7 km - Côte Saint-Roch: dĺžka 1,4 km; sklon 8,7 %
 49,5 km - Côte Bois des Moines: dĺžka 1,2 km; sklon 6,5 %
 42,1 km - Côte Achouffe: dĺžka 0,8 km; sklon 6,8 %
 38,7 km - Côte Le Vieux Chemin: dĺžka 0,6 km; sklon 3,4 %
 26,3 km - Côte Saint-Roch: dĺžka 1,4 km; sklon 8,7 %
 22,1 km - Côte Bois des Moines: dĺžka 1,2 km; sklon 6,5 %
 21,2 km - ZLATÝ KILOMETER (bonifikačné sekundy 3-2-1)
 14,5 km - Côte Achouffe: dĺžka 0,8 km; sklon 6,8 %
 11,2 km - Côte Le Vieux Chemin: dĺžka 0,6 km; sklon 3,4 %
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop