Európsky titul získal vo veľmi tvrdých pretekoch Colbrelli, Evenepoel bol proti nemu bezbranný. Slováci nedokončili

12.9.2021, 13:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
ne 12.9. rovinata etapa 12:30 Trident > Trident 179 km Colbrelli
profil pretekov, nájazd + 8 kôl, 3430 nastúpaných metrov (© trentino2021cycling.eu)
V Tridente vyvrcholilo cyklistické štvordnie súťažou mužov Elite. Trasa bola veľmi náročná a vrchári mali záujem, aby sa zbavili slabších prekárov skoro, kde na to bol vhodný profil. Aj preto sa to od začiatku nakoplo a mnohí mali problémy. Štartoval tu po dlhej pauze aj aj bez formy jazdiaci Sam Bennett, ktorý strácal už v druhom krátkom kopci po štarte. Postupne odpadávali ľudia z balíka.
S únikom to bolo veľmi nestabilné. Tentoraz sa nevytvorila žiadna propagačná skupina, ktorá by odišla na desať minút. Bojovalo sa a najmä Taliani tvrdili muziku na čele pelotónu. Po triumfoch Trentina, Vivianiho a Nizzola chceli štvrtý titul v rade, tentoraz pre Colbrelliho.
Slovenská zostava (© Igor Stančík / SZC)
V nájazdovom okruhu, ktorý mal 73 kilometrov, došlo k veľmi zaujímavej situácii, keď sa z balíka podarilo odísť až trom Francúzom a to nenechalo chladných Španielov, ktorí si do čela doskočili vo štvorici. Vytvorila sa 12-členná partia, kde boli Izagirre, Landa, Soto, De La Cruz (4x. Španielsko), Pinot, Bonnamour, Paret-Peintre (3x Francúzsko), Vanhoucke (Belgicko), Rapp (Nemecko), Bagioli (Taliansko), Grossschartner (Rakúsko) a Reichenbach (Švajčiarsko).
Pelotón nemohol nechať túto skupinu ísť, takže tempo bolo v najťažšom kopci pretekov brutálne. Z pelotónu neostal kameň na kameni. Prakticky dve tretiny štartového poľa z neho vypadlo. Vyzeralo to tak, že preteky budú o čistých vrchároch, hoci ešte sa mohla situácia upokojiť na okruhoch. Aj v zjazde to bol veľký chaos, kde nebolo jasné, kte ktorý favorit je.
Peter Sagan (© Igor Stančík / SZC)
Až dole po zjazde do Tridentu sa situácia mierne upokojila a na čele sa zgrupilo 52 pretekárov. Slováci tam už neboli. Peter Sagan strácal na cieľovej čiare dve minúty, Haring s Čaneckým už vyše osem. Tybor, Bellan a J. Sagan už nepokračovali.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Nasledovala pasáž dvoch okruhov, kde sa neustále nastupovalo a ľudia vpredu sa striedali. Stále to niekto zo silnej krajiny chcel skúšať. Tadej Pogačar si uvedomoval, že nemá perfektnú formu, teda nie je plánom A a už vyše päť kôl pred cieľom sa skúsil vybrať do úniku. Spolu s ním sa pred balíkom ukázal aj Matteo Trentin či Markus Hoelgaard. Silná partia, ktorú podporili ešte Mark Padun z Ukrajiny a Victor Campenaerts z Belgicka.
Tadej Pogačar (© Igor Stančík / SZC)

Tento únik sa stal akýmsi základom pre zásadné delenie štyri kolá pred cieľom, keď sa po nástupe Remca Evenepoela situácia zmenila tak, že sa dopredu dotiahol spolu s kolegom Benom Hermansom (2x Belgicko), Benoitom Cosnefroyom (Francúzsko), Sonnym Colbrellim (Taliansko), Marcom Hirschim (Švajčiarsko) a Pavlom Sivakovom (Rusko). Na čele to s nimi z pôvodnej skupiny vydržali Pogačar, Trentin a Hoelgaard. Bolo tam deväť ľudí a všetko nasvedčovalo tomu, že to bude skupina, ktorá si to rozdá o medaily.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Najprv bolo dôležité vzdialiť sa od prenasledovateľov, aby to bolo vybavené z tejto strany. To sa podarilo, keď sa podarilo náskok zvýšiť na viac ako dve minúty a už to tí vzadu vzdali. Predposledný prejazd kopcom Povo už znamenal rozbitie skupiny, keď sa rozpadla na tri, neskôr sa druhá s treťou spojili. Vpredu boli Colbrelli, Cosnefroy a Evenepoel. Situácia bola zaujímavá tým, že okrem Cosnefroya mali obaja krajanov vzadu, takže hlavne Colbrelli nechcel až tak striedať. Najviac odpracoval určite Evenepoel, ten vedel, že o Hermansovi to v závere veľmi nebude.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
No nespolupracovala dobre ani skupina šiestich ľudí, ktorá prenasledovala čelné trio. Tam neťahali Trentin s Hermansom vôbec, Pogačar s Hoelgaardom do toho veľa investovali už skôr, teda kolo pred dojazdom sa zdalo, že je vybavené. Pri poslednom prejazde kopca nestačil tempu Evenepoela Cosnefroy a očakával sa veľký nástup belgického mladíka, ktorému Talian nechcel vôbec striedať.
Súboj najlepších (© BettiniPhoto / ECH 2021)
Evenepoelovi sa ale nepodarilo v kopci nastúpiť, jazdec Bahrainu Victorious mu bol v pätách a Belgičan už bol úplne frustrovaný. Mohli aj taktizovať, pretože sa nešlo dobre ani za nimi. Cosnefroy už bol príliš ďaleko. Evenepoel už nevymyslel žiadny nástup ani na rovine, Colbrelli ho nechal odtiahnuť až do cieľa, nastúpil si pred poslednou zákrutou a po Trentinovi, Vivianim a Nizzolovi sa Sonny Colbrelli stal štvrtým talianskym európskym šampiónom v rade. S odstupom minúty a pol si ustrážil bronz Cosnefroy a Trentin ošpurtoval súperov v boji o štvrtú priečku.
Triumf Colbrelliho (© BettiniPhoto / ECH 2021)
Do cieľa prišlo len 31 pretekárov (nerozdali ani všetky UCI body), čo len dokumentuje to, aké ťažké preteky to boli hneď od úvodu, čo stálo veľmi veľa síl všetkých a len tí najodolnejší sa dostali až na cieľovú pásku, hoci to boli "len" 179-kilometrové preteky. V nich sa potvrdila veľká forma Sonnyho Colbrelliho, ktorý úžasný rok vyšperkoval ziskom titulu európskeho šampióna. Určite bude patriť medzi favoritov aj v Leuvene o dva týždne, ale predsa len boli toto skôr jeho terény. Tam budú flámski klasikári asi silnejší a hlavne prídu všetci.
Colbrelli (© BettiniPhoto / ECH 2021)
Evenepoel sa pomaly vracia do úžasnej formy, ale nebola taká, aby dokázal svojmu súperovi odísť v kopci. Cosnefroy potvrdil, že sa postupne posúva hore. Pogačar výborne zastúpil trochu horšieho Mohoriča, ktorý prišiel do cieľa trinásty, ale chcel bojovať o medaily. Tú najcennejšiu ale získal jeho kolega z tímu. Pre Slovákov boli dnešné preteky v rovine mission impossible.
Evenepoel (© BettiniPhoto / ECH 2021)
Výsledky
1. COLBRELLI Sonny Taliansko 4:19:45 250
2. EVENEPOEL Remco Belgicko 00:00 200
3. COSNEFROY Benoît Francúzsko 01:30 150
4. TRENTIN Matteo Taliansko 01:44 125
5. POGAČAR Tadej Slovinsko 01:44 100
6. HIRSCHI Marc Švajčiarsko 01:44 90
7. HOELGAARD Markus Nórsko 01:44 80
8. HERMANS Ben Belgicko 01:46 70
9. SIVAKOV Pavel Rusko 01:49 60
10. CAMPENAERTS Victor Belgicko 05:41 50
DNF BELLAN Juraj Slovensko odstúpil
DNF ČANECKÝ Marek Slovensko odstúpil
DNF HARING Martin Slovensko odstúpil
DNF SAGAN Juraj Slovensko odstúpil
DNF SAGAN Peter Slovensko odstúpil
DNF TYBOR Patrik Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
audio ikonkaAudiovyjadrenie Petra Sagana pred pretekmi
audio ikonkaAudiovyjadrenie Juraja Sagana pred pretekmi
 
Náš eshop