MS juniorov: Titul získal Hagenes z Nórska, ušiel v predposlednom kopci, Svrček finišoval na štvrtom mieste

pi 24.9. zvlnena etapa 08:15 Leuven > Leuven 119 km Hagenes
profil pretekov (© flanders2021.com)
Vo štvrtok sa vo Flámsku nič nedialo, na svetovom šampionáte bol voľný deň. Od piatka až do nedele sa rozdávali tituly v klasických pretekoch s hromadným štartom. Ako prví sa o dúhový dres pobili juniori, ktorý štartovali už skoro ráno. Trasa ich pretekov merala 119 kilometrov, juniori súťažili iba na tzv. „mestskom“ okruhu. Absolvovali ho osemkrát. Na okruhu sa nachádzali štyri stúpania, a to Keizersberg (0,3 km - 6.2 %), Decouxlaan (0,4 km - 4.3 %), Wijnpers (0,3 km - 6.2%), Sint Antoniusberg (0,1 km - 5.7 %), ktoré mali rozhodujúci charakter. Práve v nich sa očakávali ataky najsilnejších.

Medzi juniormi mali tie najvyššie ambície viaceré reprezentácie známe aj z pretekov mužov alebo žien, od Nórska, Belgicka, Dánska, Nemecka, Talianska, Holandska, Veľkej Británie až po Francúzsko. Práve posledné menovaná krajina mala v zostave aj novopečeného majstra Európy. Bol ním Romain Grégoire. Veľké šance na zisk dúhového dresu mali aj slovenskí borci, konkrétne Martin Svrček. Po boku mal Tomáša Sivoka, Samuela Kováča a Samuela Tuku.
- reklama -
- reklama -

Začiatok pretekov juniorov bol veľmi rýchly. Od úvodných metrov sa išlo vysoké tempo, pretože viacerí cyklisti mali záujem dostať sa do celodenného úniku. Nakoniec sa to podarilo trojici juniorov. Boli nimi Milan Kadlec z reprezentácie Česka, Joshua Tarling z reprezentácie Veľkej Británie a Luis-Joe Lührs z reprezentácie Nemecka. Počas dňa si nevytvorili väčší náskok, pretože za nimi poriadne dupali do pedálov Belgičania, Dáni a Nóri. Presne štyri kolá pred cieľom mali utečenci k dobru 46 sekúnd.
Tempo Nórov, Belgičanov a ďalších tímov bolo rýchle a viacerí cyklisti mali problém udržať sa v balíku. Na méte 62 kilometrov od cieľa z pelotónu definitívne vypadol Ferkous (Alžírsko), pretože spadol do bariéry a na zemi ležal dosť dlho. O osem kilometrov neskôr kontakt stratil aj Strelnikov (Kazachstan). Zo slovenských cyklistov bolo v pelotóne vidieť Svrčeka, osudy ďalších troch juniorov boli zatiaľ neznáme.  
Nasledoval znovu kopec Wijnpers, kde sa išla veľká hrana v hlavnom poli. Vypadli z neho ďalší cyklisti, aj Markwalder (Švajčiarsko) alebo Stolić (Srbsko). Naopak, medzi vedúcu skupinu a pelotón sa dostal jeden Dán, ale mal minimálny náskok na balík a nakoniec ass pred ním vetral iba tri kilometre. Kadlec (Česko), Tarling (Veľká Británia) Lührs (Nemecko) pokračovali spolu a mali pol minúty k dobru. 
Na méte tri kolá pred cieľom sa Svrček (Slovensko) nachádzal na výbornej pozícii, bol na šiestej priečke v balíku, za jazdcami, ktorí sa snažili doskočiť únik. Počas tohto kola sa dopredu naskladali Francúzi a bolo to cítiť. Z náskoku úniku ubúdala sekunda za sekundou. Kadlec (Česko), Tarling (Veľká Británia) Lührs (Nemecko) stále ťahali za jeden kus lana, napriek tomu, že strácali pevnú pôdu pod nohami. 
Celodenný únik bol dobehnutý na méte 32 kilometrov od cieľa, ale nie hlavným poľom. Doskočili si do neho reprezentanti silných reprezentácii, ktorí sa utrhli z pelotónu. Svrček (Slovensko) medzi nimi chýbal a na ďalších kilometroch sme sledovali jeho snahu vrátiť sa naspäť do čela. Pri nájazde do posledného kola strácal na vedúcu skupinu päť sekúnd. Následne sa prechádzalo cez občerstvovaciu zónu a tesne za ňou pelotón doskočil prvú skupinu.
Pelotón poriadne vyčerpali stíhacie jazdy za neustále útočiacimi pretekármi, preto spomalil. Túto skutočnosť využili Schrag (Nemecko) a Belletta (Taliansko) presne 27 kilometrov od cieľa. Ušli. Na ich atak nikto nereagoval a preto o pár kilometrov neskôr útočili aj Le Huitouze (Francúzsko) a Pickering (Veľká Británia). Vpredu tak vznikla veľmi silná, päťčlenná, skupina, pretože sa k nim dostal ešte Gautherat (Francúzsko). 18 kilometrov pred cieľom viedli o 13 sekúnd. 
Vedúca skupina vstúpila do posledného kola s minimálnym náskokom, len niekoľkých sekúnd. Pelotón ich mal na očiach. Túto skutočnosť využil Dalby (Dánsko), ktorý sa dotiahol do prednej skupiny. Bolo v nej teda šesť cyklistov. Balík za nimi sa zas zastavilm, na chvíľku a uniknutí pretekári získavali pevnú pôdu pod nohami. Pod stúpanie Keizersberg prišlo o pätnásť sekúnd skôr ako hlavné pole, v ktorom figuroval Svrček (Slovensko).
Počas stúpania si dopredu doskočili Hagenes (Nórsko) a Grégoire (Francúzsko) a začínalo byť jasné, že nového majstra sveta spoznáme práve z tejto skupiny. Pelotón ťahali Belgičania, ktorí vpredu nemali svojho zástupcu. Za nimi bol pripravený Svrček (Slovensko), lenže nožnice medzi oboma skupina sa nezväčšovali, ale ani nezmenšovali. Výbornú pozíciu mali Francúzi, ktorí dopredu dostali trojicu svojich cyklistov. 

Lenže posledné stúpanie na Wijnpers totálne zmenilo situáciu na ceste. Hagenes (Nórsko) rozbil únik a získal zopár sekúnd na svojich súperov. Balík zas hore kopcom ťahal Svrček (Slovensko). Na vrchole teda viedol Nór, za ním bol Grégoire (Francúzsko) a za ním Belletta (Taliansko). Všetkých troch delili sekundy. Ostatní členovia nedávneho úniku už boli súčasťou hlavného poľa, v ktorom operoval aj Svrček na výbornej pozícii. 
Posledných päť kilometrov už nič nezmenilo. Novým majstrom sveta v juniorskej kategórii sa stal Per Strand Hagenes z Nórska, ktorý v záverečnom kole predviedol veľkú silu. Nielenže sa dotiahol do čela z balíka, dokázal zničiť všetkých súperov v prvej skupine a suverénnym spôsobom zvíťazil. Získal tak dúhový dres. Druhé miesto obsadil Romain Grégoire z Francúzska, tretí skončil Madis Mihkels z Estónska po šprinte v pelotóne. Druhé miesto v šprinte obsadil Martin Svrček, bolo z toho štvrté miesto.
Martin Svrček tak znovu ukázal, aký potenciál v ňom drieme. Dnes urobil opäť raz dobré meno slovenskej cyklistike. Svrček jazdil aktívne a neustále v popredí pelotónu. Problémy mu nerobili ani krátke brdky, bol jedným z najsilnejších jazdcov v nich. Finálnu selekciu nezachytil, pretože práve v tom čase na malú chvíľku nebol vpredu. Potom sa snažil vrátiť sa do hry. Konečné štvrté miesto je výborný výsledok, pretože Martin vo finále jazdil v balíku sám a musel si všetko kontrolovať sám. Druhým najlepším slovenským cyklistom bol Tomáš Sivok na 80. mieste. Zvyšní dvaja Slováci do cieľa neprišli. 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Martina Svrčka
audio ikonkaAudiovyjadrenie Dávida Hikela (DS repre)
Výsledky
1. STRAND HAGENES Per Nórsko 2:43:48
2. GRÉGOIRE Romain Francúzsko 00:19
3. MIHKELS Madis Estónsko 00:24
4. SVRČEK Martin Slovensko 00:24
5. HAJEK Alexander Rakúsko 00:24
6. MORGADO António Portugalsko 00:24
7. OIOLI Manuel Taliansko 00:24
8. VAN MECHELEN Vlad Belgicko 00:24
9. POOLE Max Veľká Británia 00:24
10. LÜHRS Luis-Joe Nemecko 00:24
80. SIVOK Tomáš Slovensko 15:39
DNF KOVÁČ Samuel Slovensko odstúpil
DNF TUKA Samuel Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
Slováci na štarte:
Martin Svrček (2003, Team Franco Ballerini)
Samuel Tuka (2003, Slávia Trenčín)
Samuel Kováč (2003, CKM Poprad)
Tomáš Sivok (2004, Willebrord Wil Vooruit)
 
Náš eshop