Na Giro dell'Emilia sa začal náročný taliansky týždeň. Roglič vyškolil Evenepoela s Almeidom

2.10.2021, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
so 2.10. rovinata etapa ciel rovina
Casalecchio > San Luca
195 km Roglič
profil pretekov, 3330 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Aj keď sa pozornosť väčšiny fanúšikov zameriava na zajtrajšie Paríž - Roubaix, ktoré je ale v tejto časti sezóny trochu mimo koncept (nebyť MS v Leuvene dupľom), v Taliansku už začal silný týždeň kopcovitých klasík s vrcholom na Il Lombardii. Najlepší vrchári a ľudia do náročných terénov začali testovať svoju formu v závere sezóny na Giro dell'Emilia.
Tradičná klasika sa šla už 104. raz a v itinerári mala klasicky dve náročnejšie stúpania a na záverečnom okruhu kratší, no o to prudší kopec v San Luca. Šiel sa päťkrát vrátane dojazdu. Mal   2 100 metrov pri priemernom sklone 10 %. Nečudo, že medzi víťazmi z minulosti sú pretekári ako Quintana, Ulissi, Cháves, Roglič či vlani Vlasov. V dávnej histórii tu vyhrali aj Merckx, Coppi či Bartali.  
- ponuka z nášho eshopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -

Tento rok sa najviac sústredila pozornosť na trojicu Roglič,  Pogačar a Evenepoel. Ani jeden nebol spokojný s MS vo Flámsku, a tak sa chceli so sezónou určite rozlúčiť ešte nejakým triumfom. Ideálne na Lombardii, ale také Giro dell'Emilia by určite brali tiež.   

Preteky mali klasický scenár s únikom, ktorý sa vytvoril celkom rýchlo. Naskočilo si doň deväť pretekárov, ale keďže nemali veľký náskok a šlo sa typicky rýchlo, cez najťažšie kopce sa traja nedostali. Vpredu teda na záverečné okruhu dorazila šestica pretekárov. Bol medzi nimi aj víťaz vrchárskej súťaže a najbojovnejší jazdec Okolo Slovenska Andrea Garosio  (Bardiani), ktorý si týmto hľadá angažmán. Autorovi článku povedal, že musí byť veľmi nápadný v závere sezóny, pretože Bardiani mu predĺženie kontraktu neponúklo. Spolu s ním tam bol kolega Giovanni Carboni, ďalej Ide Schelling (Bora), Davide Bais (Eolo), Joab Schneiter (Vini) a Lorenzo Milesi  (Beltrami).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
  V nájazde na okruhy pred poslednou hodinou pretekov mali k dobru dve minúty. Pelotón ťahali najmä ľudia z Deceunincku a Jumba. Všetko mali pod kontrolou. Už pro prvom prejazde kopca sa únik rozbil a najsilnejší boli Schelling, Garosio a Carboni. No pelotón sa pokúsili už takto skoro rozbiť pretekári Quick-Stepu, takže odstup na čelo sa rapídne znižoval.
Deceuninck rozohral už vyše tridsať kilometrov pred páskou tvrdú ofenzívu, keď sa za Maura Vansevenanta zavesili Fausto Masnada s Remcom Evenepoelom a vyrazili dopredu. Rýchlo zareagoval Adam Yates (Ineos) a tiež dvojica z Jumba Sepp Kuss a Primož Roglič. Vypracovali si zhruba pätnásť sekúnd náskoku, no stále sa to mlelo. Za nimi sa snažilo najmä UAE, ale nebolo to tam zásadne sformované.
Z čela následne vypadli Kuss aj Masnada, takže domestici z najsilnejších tímov, a tak sa dvihli ďalší ľudia, ktorí chceli byť vpredu, a to Joao Almeida s Jonasom Vingegaardom, ktorých doplnili aj Michael Woods (Israel) s Davidom Gaudom (Groupama). Stále sa to mlelo, no zdalo sa, že by sa táto skupina mohla definitívne odtrhnúť a už si to rozdať o triumf.

Bolo to tak, vypracovali si už vyše pol minúty na prvých prenasledovateľov a pokračovali hry medzi modrými a žltými. Raz nastupoval jeden, potom druhý. Stále tam boli Evenepoel, Almeida, Roglič, Vingegaard a ako žolíci Woods s Yatesom. Tak prešli spolu aj s cez vrchol kopca predposledný raz. Najaktívnejším borcom bol celý čas Evenepoel, ktorý šiel taktiku všetko alebo nič a v poslednom zjazde si vytvoril pár desiatok metrov náskoku. No pod kopec prišiel naozaj len s kozmetickým odstupom. Aspoň odpáral Vingegaarda. Mal teda najlepšiu pozíciu v závere, ale pre ostatných pôsobil ako chutná korisť.

To sa aj stalo. Keď ho súperi dobehli vyštartoval jeho kolega Joao Almeida. No za ním sa celý čas skrývali Woods s Yatesom, ktorí sa nehodlali vzdať a práveže nastúpili oni. No neuspeli, a tak to ešte Almeidovi prichystal Evenepoel a posledný raz nastúpil s cieľom niečo ako rozbehnúť špurt. No celú slávu napokon zhrabol Primož Roglič, ktorý ako skúsený matador nechal všetkých sa vyblázniť a zabral v samom závere. Nasadil zdrcujúci špurt do kopca a zvíťazil.
Joao Almeida bol sklamaný z druhej pozície. Tretiu bral Michael Woods. Yatesovi chýba vo výbave takýto silový špurt do kopca a nepresadil sa. S odstupom prišiel do cieľa štvrtý, piaty bol s polminútovou sekerou po vypustenom závere Evenepoel. Mimo prvej skupiny finišoval ako prvý na šiestej priečke Daniel Martin, ktorý šiel posledný okruh sám, no ako to u neho býva zvykom, reagoval neskoro.
Giro dell'Emilia bolo výborným predkrmom pred týždňom plným talianskych klasík. Na atraktívnej trase sa ukázali favoriti v dobrom svetle. Evenepoel opäť nemal problém pomáhať tímu a dokonca aj kontroverznému Almeidovi. Znova ostal frustrovaný, ale jeho šanca určite príde. Woods s Yatesom príjemne prekvapili, hoci nemuseli v závere toľko robiť. Viditeľní neboli Pogačar či Hirschi, ale týždeň je ešte dlhý. Roglič sa zrejme dostal do role najväčšieho favorita Lombardie. Jeden z dvojice kopcovitých monumentov už vyhral - vlaňajšie L-B-L.
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 4:54:26 200
2. ALMEIDA Joao Deceuninck - Quick-Step 00:03 150
3. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 00:05 125
4. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:10 100
5. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step 00:28 85
6. MARTIN Daniel Israel Start-Up Nation 01:23 70
7. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 01:45 60
8. ULISSI Diego UAE Team Emirates 01:46 50
9. HERMANS Ben Israel Start-Up Nation 01:50 40
10. QUINTANA Nairo Arkéa-Samsic 01:59 35
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop