Bláznivé Roubaix pre Colbrelliho, ktorý v závere zdolal obrovské prekvapenie Vermeerscha, Van der Poel opäť v slzách tretí. Sagan spadol, Svrček medzi juniormi šiesty

3.10.2021, 12:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Bláznivé Roubaix pre Colbrelliho, ktorý v závere zdolal obrovské prekvapenie Vermeerscha, Van der Poel opäť v slzách tretí. Sagan spadol, Svrček medzi juniormi šiesty
(© A.S.O. / Pauline Ballet)

ne 3.10. rovinata etapa ciel rovina
Compiegne > Roubaix
258 km Colbrelli
profil pretekov, 30 pavé usekov (© letour.fr)
118. ročník Paríž - Roubaix bol vo viacerých ohľadoch výnimočný. Šiel sa po neuveriteľnej dva a pol roka trvajúcej prestávke, čo vyvolávalo medzi fanúšikmi veľké očakávanie. Zároveň to boli preteky v netradičnom októbrovom čase, pre viacerých cyklistov posledné v sezóne či aj vo farbách daného tímu. K tomu treba pripočítať daždivé počasie, ktoré už dlhé roky toto podujatie nesprevádzalo. Sľubovalo pády aj rôzne nepríjemné momenty.
Dostať sa do úniku bolo tento rok ešte výhodnejšie ako v minulosti. Okrem prezentácie na kamerách a akej-takej šanci na boj o Top 10 (viacerí to už z celodenného úniku dokázali) ste si vedeli zabezpečiť výrazne menšiu pravdepodobnosť pádov a rôznych problémov na trati. Tiež mohlo byť za vami väčšiu časť pretekov blízko tímové vozidlo.
bratia Saganovci (© A.S.O. / Pauline Ballet)
V jednorazových pretekoch sa poradie áut žrebuje a na takomto podujatí je to, či máte auto na prvom alebo dvadsiatom mieste, mimoriadne dôležité a môže byť až kľúčové, keď spadnete alebo dostanete defekt. Ide o sekundy. A zhodou okolností, Jumbo-Visma si vyžrebovalo jednotku, Alpecin-Fenix dvojku. No i Bora bola medzi vyvolenými, ktoré neboli ďaleko.
O únik bol teda masívny záujem a skákali doň dokonca také mená, ktoré by sme za normálnych okolností nečakali. Napríklad Greg Van Avermaet (Ag2r). No balík pustil na dlhšie dopredu len trojicu Edward Theuns (Trek), Matteo Trentin (UAE) a Max Kanter (DSM). Prvý ale Trentin pochopil, že toto nebude mať šancu na úspech. Neskôr boli dohnaní aj zvyšní dvaja a po polhodine sa začalo odznova.
- ponuka z nášho ehopu -
- ponuka z nášho eshopu -
Malý únik potom trochu prekvapujúco nahradilo až 30 ľudí, ktorí sa odthrli od balíka a behom chvíle mali minútu náskoku. Boli tam zastúpené takmer všetky silné tímy. Florian Vermeersch, Harry Sweeny, Tosh Van der Sande (3x Lotto), Gianni Moscon, Luke Rowe (2x Ineos), Davide Ballerini, Tim Declercq (2x Deceuninck), Luke Durbridge, Robert Stannard (2x BikeExchange), Edoardo Affini, Nathan Van Hooydonck (2x Jumbo), Fred Wright, Marco Haller (2x Bahrain Victorious), Imanol Erviti, Matteo Jorgenson (2x Movistar), Greg Van Avermaet (Ag2r), Stefan Bissegger (EF), Andre Carvalho (Cofidis), Florian Maitre (TotalEnergies), Niks Eeekhoof (DSM), Max Walscheid (Qhubeka), Daniel Oss (Bora-Hansgrohe), Tom Van Asbroeck (Israel Start-Up Nation), Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), Toms Skuijns (Trek), Luca Mozzato (B&B) a Evaldas Esiskevicius (Delko).
Pôvodne tam bol aj Stefan Küng (Groupama), ale Švajčiar doplatil na svoju aktivitu a keď šiel na čele unikajúcej skupiny cez jeden z kruhových objazdov, spadol. Musel sa tak nedobrovoľne vrátiť dozadu. Tam sa hneď zo začiatku pustili do práce Juraj Sagan s Maciejom Bodnarom z Bory, keďže síce vpredu mali svojho kamaráta Ossa, ale Sagan bol ako líder jasný. Dlhšie nebol nikto, kto by im systematicky pomáhal, no potom sa pridali niektoré tímy ako Astana či Arkéa, ktoré ale rozhodne nemali vo svojich radách favoritov. 
No náskok nerástol zásadne. Ani vpredu sa nespolupracovalo ideálne. Bolo tam do desať ľudí, ktorí tvrdo makali, ďalších desať tak, aby sa nepovedalo a zo desať pretekárov sa netočilo vôbec. Všetci čakali, čo sa udeje, keď sa dorazí na prvý úsek pavé, ktorý mal už hneď 2200 metrov 161 km pred páskou. Ešte pred ním znova spadol Küng, ktorý bol na druhej pozícii v balíku a zobral so sebou viacero ľudí. Zdalo sa, že tam nie sú favoriti. No balík sa výrazne natiahol a bolo jasné, že prvé autá prídu na kockový úsek ďaleko ďaleko za čelom pelotónu.
Balík sa na Troivilles á Inchy natiahol doslova na minútu, no nezaznamenali sme pády. Už vôbec dotiahnuť sa späť do čela bolo hrozne náročné. No čelo pelotónu čakalo aspoň na dve-tri skupiny, ktoré boli za ním. To výrazne pomohlo úniku, ktorý z 1:40 vyletel na 2:25. Vpredu dostal defekt Daniel Oss a stratil sa z dohľadu. Na druhom úseku mal technické problémy Tim Declerq. Priebeh pretekov sa s ním nehral. Prakticky každý, kto mal nejaký problém vpredu odtiaľ vypadol bez šance na návrat. Prichádzal aj faktor náhody a štastia.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V tomto počasí bola veľmi náročná identifikácia pretekárov. Prakticky vôbec neboli na v detailoch kamier favoriti, ktorí sa logicky snažili čo najviac skrývať a šetriť sily. No či niekde nespadli, alebo neriešili technické problémy ďaleko za čelom pretekov, nedalo sa to vypozorovať ani vylúčiť.

Cez pavé šiel únik aj čelo pelotónu podobne rýchlo, možno pelotón o niečo rýchlejšie, ale veľké rozdiely sa tvorili po skončení úsekov, keď sa únik rýchlo skonsolidoval a pokračoval vo svojej robote, ale v balíku sa veľmi čakalo. Dlho nebolo jasné, kto potiahne, kto ma kde koho. 141 km pred koncom mal problémy Van der Poel a kamera ho odhalila asi v tretej skupine za balíkom. Vôbec sme nemali prehľad ani o tom, kde je Peter Sagan. V pelotóne, kde 140 km pred páskou bolo asi už len 70 ľudí, sme registrovali dve pláštenky Bory. Jedna postava bola podobná Petrovi.
Boli to asi najťažšie preteky, ktoré sme kedy videli. Vpredu sa vytvorila menšia medzera, keď cez úseky prechádzali vo veľkej rýchlosti dosiaľ hladko Luke Rowe, Florian Vermeersch, Nils Eekhoff a Max Walscheid. Zvyšok skupiny ostával ako-tak spolu s odstupom dvadsiatich sekúnd.
136 km pred páskou nešťastne spadol Peter Sagan, keď to pred ním v zákrute na klasickom asfalte neustál súper a Peter sa mu už nemohol vyhnúť. Vyzeral byť doudieraný a zrejme mal aj problém s riaditkami, takže to už vyzeralo veľmi zle, s veľkou pravdepodobnosťou bol mimo hry.
Každú chvíľu mal niekto problémy a ľudia odpadali jeden za druhým. Akoby to celé bolo dnes o náhode. Taký Luke Rowe vpredu mal veľkú šancu na zaujímavý úspech. Potvrdzovalo sa, že v pelotóne to sú veľké jatky a ak aj náhodou vypadnete spredu, stále ostanete v hre v pelotóne. Ten bol ale totálne zdecimovaný. Tak ako ešte nikdy na žiadnych pretekoch v tomto miléniu tak ďaleko pred páskou.
Balík sa po siedmom úseku scvrkol na 25 ľudí. Už sa na nikoho nečakalo. Van der Poel aj Van Aert tam boli, rovnako Zdeněk Štybar, Kasper Asgreen i Florian Sénechal, ale nikto tam nemal už takmer žiadnych domestikov. Pred úsekom číslo osem sa balík rozrástol asi o ďalších dvadsať ľudí, ale nezdalo sa nám, žeby tam bol Sagan.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Úplne na čele ostali Florian Vermeersch z Lotta a Nils Eekhoff z DSM. 115 km pred páskou mali náskok minúty na skupinku z pôvodného úniku a 2:35 na skupinu favoritov, kde to už cez úseky pavé viedli Van Aert s Van der Poelom. Následne sa situácia mierne upokojila a pretekári dostali možnosť sa aj občerstviť. Stále sa padalo, ale nie medzi favoritmi. Do skupiny sa vrátili ľudia ako Lampaert, Gilbert, Schachamann, Turgis, Mohorič po defekte. Stále tam boli Kwiatkowski, Philipsen, Laporte, Colbrelli a ďalší.
Medzitým prišla informácia o tom, že Martin Svrček obsadil na juniorskej verzii týchto pretekov šieste miesto. Triumfoval Nór Stian Fredheim. Pri pohľade na to, čo sa deje u mužov, si mohli všetci okolo Martina a aj slovenskí fanúšikovia gratulovať, že prišiel do cieľa živý a zdravý. Šieste miesto je perfektným bonusom. "Som šťastný, že som mohol zažiť tieto preteky a hneď v daždi. Boli to cenné skúsenosti. Veľmi sa mi to páčilo. Preteky boli ťažké. Na prvom sektore sa to rozdelilo a dosť skoro sme odišli šesťčlenná skupina najsilnejších, ktorá šla až do cieľa. Na Carrefour de l'Arbre ma odtrhli, nemal som už na to. Tak som došiel šiesty," povedal pre RTVS.
Martin Svrček (© Team Franco Ballerini)
Pozitívnou správou bolo, že prestalo pršať. Síce bolo jasné, že pri týchto teplotách bude až do cieľa mokro, ale aspoň nebudú mláky také hlboké. Stále sa ale padalo. Jeden pretekár za druhým. Francúzska réžia priameho prenosu nestíhala ponúkať opakované zábery. V poslednom úseku pre Arenbergom sa balík opäť rozbil a s Van Aertom a Van der Poelom sa držali na čele Štybar, Lampaert, Asgreen i Colbrelli alebo Vanmarcke. Stále výborne šla napríklad dvojica z B&B De Backer - Debusschere. Kto mal dobrý výkon i pozičnú jazdu a nespadol, ten bol stále v hre.
Len na Arenbergu boli štyri pády v prvých skupinách na obraze TV kamier, takže celkovo ich tam muselo byť ďaleko viac. Nebojíme sa povedať, že už do tohto okamihu musel byť celkový počet pádov vyšší ako sto. Len Küng spadol minimálne trikrát. Ťažko povedať, prečo bol Van Aert vzadu v skupine favoritov a keď navyše súper pred ním spadol, musel takmer zastaviť a skupina favoritov mu odišla. Spolu so Štybarom  potom musel dlhšie bojovať o návrat, no podarilo sa im to.
85 km pred páskou došiel vedúcu dvojku dvanásťčlenný zbytok 30-člennej partie. V skupine favoritov sa mierne spomalilo, no to sa hodlal využiť Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), ktorý odišiel spolu s Guillaumom Boivinom (Israel). Došli si pár ľudí, ktorí vypadli z úplného čela a šli s odstupom pol minúty. Favoriti mali minútovú stratu na staro-novú štrnástku vpredu.
Na čele boli Florian Vermeersch, Harry Sweeny, Tosh Van der Sande (3x Lotto), Timo Roosen, Nathan Van Hooydonck (2x Jumbo), Tom van Aesbroek (Israel), Jasper Philipsen (Alpecin), Greg Van Avermaet (Ag2r), Stefan Bisseger (EF), Gianni Moscon (Ineos), Nils Eekhoff (DSM), Max Walscheid (Qhubeka) a  Edvaldas Siskevicius (Delko). Aj oni sa ale kvôli pádu rozdelili.
Následne mal technické problémy Mathieu Van der Poel (Alpecin) a tvrdý pád Sep Vanmarcke (Israel), ktorý sa nenápadne držal s favoritmi. No behom sekundy to mohol zabaliť. Rovnako sa vytratili pretekári Quick-Stepu. V partii favoritov ostali len Štybar a Lampaert. 70 km pred páskou sa znova skupina favoritov rozrástla a bolo tam asi 30 ľudí, no prišiel ďalší úsek pavé a Van der Poel to znova rozbil. Tak brutálne, že to bolo po jednotlivcoch. Ukázal sa jasne najsilnejší. Najdlhšie sa ho držal Lampaert, ale ani on nemal šancu.
Van der Poel rýchlo dorazil skupinu s Colbrellim, no tá vedela, čo sa deje a nechcela mu pomáhať. Boli tam aj ľudia z pôvodného úniku, teda totálne unavení. Občas sa mu pretočili Colbrelli i Boivin, ale viac-menej symbolicky. Strácali 50 sekúnd na čelo a topfavorit čakal na ďalší úsek, aby sa súperov zbavil a preskočil do ďalšej skupiny. Vzadu ostával zvyšok favoritov s odstupom 1:25. Ani tam už nemal kto ťahať, jediný tam bol na robotu Roosen z Jumba.
- ponuka z nášho ehopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
Úplne vpredu sa skúsili osamostatniť Van Asbroeck (Israel), Moscon (Ineos) a opäť Vermeersch (Lotto). Chceli mať čo najväčší náskok pred Van der Poelom. Bola to jediná možná stratégia ako uspieť - aby ich dorazil čo najneskôr. No Holanďan si došiel zvyšok úniku, teda Van Avermaeta či Bissegera, no najmä kolegu Philipsena, ktorý mu ako-tak začal pomáhať. Za to vzadu už bolo vymaľované. Zdecimovaná skupina neťahala. Vzdal to aj Van Aert.

Na Orchies spadla časť skupina Van der Poela, takže vyškrtli sme si Van Avermaeta, Walscheida aj všetkých ostatných z pôvodného úniku. S Van der Poelom ostali už len Boivin a Colbrelli. Tu sme hľadali víťaza ak by to nebol Gianni Moscon, ktorý na výkon odišiel Van Asbroeckovi s Vermeerschom na úplnom čele. Po osamostatnení sa sa poriadne "rozšupol". Tempo dvihol tak, že zvyšoval náskok na Van der Poela. Na konci Mons-en-Pévéle, teda jedenásteho úseku pred cieľom, mal náskok 1:25 na hlavného favorita, ktorý si stále za sebou frustrujúco viezol Colbrelliho a Boivina. Medzi nimi ešte bolo belgické duo.
To dostihli 38 km pred páskou a zaujímavým faktorom bolo, že v partii boli dvaja jazdci Israelu - s Boivinom aj Van Asbroeck. A začali aj trochu spolupracovať. Uvedomovali si, že sám Van der Poel asi Moscona nedorazí. No na nasledujúcom úseku to opäť topfavorit skúsil a mierne znížil odstup na 1:15. Súperi mali veľký problém sa ho udržať. Úplne mimo hry ale nebola ani partia s Van Aertom a Lampaertom, ktorá strácala stále niečo pod dve minúty.
Všetkým prenasledovateľom Moscona dal mierne väčšiu šancu defekt talianskeho búrliváka. Stratil tým zhruba dvadsať sekúnd a pätica za ním, teda Van der Poel, Colbrelli, Boivin, Van Asbroeck, Vermeersch znížila odstup na 40 sekúnd. Dôležité bolo, že na asfaltových úsekoch s cyklokrosárskym šampiónom súperi spolupracovovali. Medzitým prišla z tábora Bory-hansgrohe informácia, že obaja Saganovci a Schachmann ešte boli ako poslední traja jazdci nemeckého tímu v pretekoch. Kredit za bojovnosť!
Gianni Moscon po defekte ešte aj spadol na ťažkom pavé úseku a zrazu ho už skupina mala na dosah. Určite mu nepridala ani frustrácia a bolo otázkou času, kedy sa prepadne do skupiny. Blížil sa záver, kde určite chystal niečo Van der Poel, takže Talian to potreboval ešte aspoň chvíľu držať na pár sekundách, aby dorazil na Pévele a ideálne aj Carrefour de l'Arbre s náskokom.
Na Camphin-en-Pévéle sme si škrtli Boivina, ktorý spadol. Tesne so sebou nestiahol nikoho, no kolega Van Asbroeck mu chcel pomôcť. Moscon zvládol tento úsek s maličkým náskokom pred Van der Poelom, Colbrellim a Vermeeerschom. No a prišlo kľúčové l'Arbre. Mathieu hneď zapol turbo a blížil sa. Moscona dobehli priskoro a ranu istoty mu zasadil nastúpom Colbrelli.

Pätnásť kilometrov pred páskou ostali na čele už len Van der Poel, Colbrelli a takmer neznámy 22-ročný Vermeersch, ktorý zažíval neuveriteľný deň. Zlomený Moscon naberal sekundu po sekunde. Van Aert tam ostal s Lampaertom, Hausslerom, Laportom aj Boivinom v boji o štvrté alebo piate miesto.
Ani posledný trojhviezdičkový úsek Willmes-Hem už nič nepriniesol a bolo zrejmé, že to bude taktická bitka trojice na velodrome. Trojice, ktorá debutovala na Roubaix. Skupina Van Aerta už pred sebou videla Moscona. Ešte pred vstupom do Roubaix skúsil platonický atak Vermeersch, ktorého určite sledovalo celé Belgicko s padnutou sánkou.
Vermeersch ako správny nováčik nastúpil priskoro ako prvý a Sonny Colberlli mal najsilnejší špurt. Po šiestich hodinách utrpenia to bol práve úradujúci majster Európy, kto dvíhal ruky i bicykel nad hlavu a životnú sezónu ukončil životným výsledkom - prvým monumentálnym triumfom.  Mathieu Van der Poel tak ako vo Flámsku nezvládol záver, nebol tým najlepším v posledných metroch a bral len tretie miesto za bláznivým prekvapením pretekov Florianom Vermeerschom.
Moscon to udržal aspoň na štvrté miesto, hoci určite mal na to, aby minimálne špurtoval spolu so súpermi. No na takýchto pretekoch vám musí priať šťastie, a to Giannimu neprialo. Piaty skupinu priviedol na pásku Lampaert, takže aj Quick-Step mal svojho pretekára vysoko, hoci táto edícia im nevyšla. Laporte sa určite tešil zo šiestej priečky. Skvelý výkon predviedli všetci v Top 10, ba priam všetci, ktorí prišli do cieľa. Bol medzi nimi aj Peter Sagan, ktorý stratil 12:24 v skupine od 44. do 55. miesta. Tažke základnou správou bolo, že je živý a zdravý. Juraj taktiež prišiel do cieľa na rezervnom bicykli s odstupom 20 minút. Stihol limit a ukázal, že aj on je veľkým bojovníkom.
Preteky opäť ukázali, že treba byť aktívny hneď od prvých kilometrov. Moscon aj Vermeersch boli súčasťou úniku, ktorý sa vytvoril už dvesto kilometrov pred cieľom. Bola to veľká skupina, kde sa dalo trochu skryť. Colbrelli sa dostal do akcie vďaka tomu, že veľmi prezieravo zaútočil v čase, keď skupina favoritov po Arenbergu spomalila a polozadarmo získal čas na najsilnejšieho muža na pavé Van der Poela, ktorý sa potom sám dotiahol do boja o triumf.
Sonny Colbrelii (© A.S.O. / Pauline Ballet)
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sonnyho Colbrelliho (víťaz)
"Neskutočné, ja tomu nemôžem uveriť, že som vyhral Paríž - Roubaix a hneď pri prvom štarte. Dnes to bolo asi legendárne Roubaix vďaka tomu dažďu aj tým skorým atakom, ekď som odišiel skupine po Arenbergu už 90 km pred cieľom. V závere som si strážil Van der Poela a vyšlo to. Som veľmi, veľmi šťastný. Toľko tam bolo dnes nervozity, stresu, pádov, že to nemá obdobu. Potrebovali ste vždy jazdiť dobre pozične. Úžasná sezóna, nemám čo dodať."
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Floriana Vermeerscha (2. miesto)
"V tomto momente som sklamaný, ale asi budem o pár hodín hrdý na to, čo som dosiahol. Vedel som, že to bude s Van der Poelom a Colbrellim ťažké. Videl som, že sa na velodrome na seba pozerajú a tak som sa v sekunde rozhodol, že to skúsim ja. No Colbrelli ma v tom závere predbehol, už som mal hrozné kŕče."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mathieu Van der Poela (3. miesto)
"Snažil som sa pretekať aktívne. Dal som do toho všetko, no očividne som bol v tom závere najhorší z tej našej trojice. Bol to môj prvý ročník a určite na neho nikdy nezabudnem. Isteže som vyťažil zo skúseností z cyklokrosu."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gianniho Moscona (4. miesto)
"Tieto preteky sú najkrajšie zo všetkých. Skúsil som odísť už veľmi ďaleko pred cieľom a šlo to dobre. Potom prišla smola s defektom aj pádom, keď som bol na limite, lebo práve, keď ste na limite, robíte chyby. Nestratil som až tak veľa, ale súperi prišli zozadu a už som nedokázal s nimi ísť. Ale myslím si, že talianskí fanúšikovia sa radujú zo Sonnyho, takže to je dobré. Pre mňa to je štvrté miesto. Prídem sem nabudúce a skúsim opäť zabojovať."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wouta Van Aerta (7. miesto)
"Boli to veľmi ťažké, vyčerpávajúce preteky. Aj tým, že sa musíte sústrediť neustále strašne dlhú dobu, aby ste hlavne ostali na kolesách a neležali na zemi. Nemohol som sa napríklad pozerať cez okuliare, nič by som nevidel, takže som musel ísť bez nich a bolo to strašne ťažké. Stratil som množstvo energie pri doháňaní rôznych skupín a dopadol som ako dopadol. Urobil som chybu v tom úseku, kde som stratil kontakt. Mathieu bol úplne vpredu, ja vzadu a odišlo to."
Výsledky
1. COLBRELLI Sonny Bahrain Victorious 6:01:57 500
2. VERMEERSCH Florian Lotto Soudal 00:00 400
3. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 00:00 325
4. MOSCON Gianni INEOS Grenadiers 00:44 275
5. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step 01:16 225
6. LAPORTE Christophe Cofidis 01:16 175
7. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 01:16 150
8. VAN ASBROECK Tom Israel Start-Up Nation 01:16 125
9. BOIVIN Guillaume Israel Start-Up Nation 01:16 100
10. HAUSSLER Heinrich Bahrain Victorious 01:16 85
55. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 12:24 5
72. SAGAN Juraj BORA-hansgrohe 20:28
Zobraziť kompletné poradie
výpis úsekov pavé v roku 2021
 
Náš eshop