Tre Valli Varesine: Z bitky hviezdnych vrchárov vyšiel víťazne De Marchi, zdolal Pogačara, Formola či Higuitu

5.10.2021, 16:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
ut 5.10. zvlnena etapa ciel rovina Busto Arsizio > Varese 195 km De Marchi
profil pretekov, 3460 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
V utorok pokračovala talianská klasikárska kampaň jednorazovkou Tre Valli Varesine, ktorá bola o niečo ťažšia ako včerajšie Coppa Bernocchi a aj preto pritiahla viac silných vrchárskych hviezd. Na štartový hárok sa podpísali aj mená ako Pogačar, Nibali či Valverde. Naopak, Deceuninck - Quick-Step do okolia Varese neprišiel. Opäť bolo počasie daždivé.
Pretekalo sa podobne ako v pondelok. Silné tímy, najmä UAE Team Emirates, chceli mať klasický únik veľmi pod kontrolou a už 120 km pred cieľom bol zlikvidovaný, aby mohli dopredu naskakovať favoriti. Na členitom okruhu s 3460 nastúpanými metrami sa mohli vrchári vyblázniť. Nastúpil Tadej Pogačar (UAE), ktorého sa v prvom momente zachytil len Tim Wellens (Lotto). Obaja si rýchlo došli skupinku, ktorá to skúšala pred nimi, no títo pretekári z Pro tímov postupne poodpadávali.
To už nastúpili v panike jazdiacemu pelotónu Rigoberto Urán (EF), Lorenzo Rota (Intermarché), Nelson Oliveiera (Movistar) a šikovne sa za nich zavesil Davide Formolo (UAE). Keď sa partie spojili, bolo tam šesť veľkých favoritov na triumf. Neskoro zareagoval Vincenzo Nibali (Trek), ktorý sa zhruba päť minút vetral medzi skupinami, ale nemal šancu si to už dôjsť.
Skupina ale stále nemala vyhraté, hoci by sa to aspoň podľa pondelkových pretekov zdalo, a tu boli ešte väčšie hviezdy. Nevedeli si vypracovať viac ako tridsať, maximálne štyridsať sekúnd náskok, pretože ostatné tímy ťahali pelotón. V deviatom z dvanástich kôl došlo k tomu, že z balíka sa podarilo doskočiť dopredu ešte trojici Aurélien Paret-Peintre (Ag2r), Alessandro De Marchi (Israel) a Andreas Kron (Lotto), no to už z čela vypadla dvojica Wellens (výkon) a Pogačar (defekt). Vpredu tak bolo sedem ľudí. Dvojici Guillaume Martin - Pierre Latour sa tam doskočiť nepodarilo.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Potom to skúšala Astana cez Lucenka aj Vlasova, ale ani oni nedoskočili dopredu. 25 km pred páskou odpadol z čelnej skupiny na výkon Urán a okamžite vystrelil z pozostatku pelotónu jeho kolega Sergio Higuita. Zavesil sa za neho Benoit Cosnefroy (Ag2r), no ten mal vpredu kolegu a nestriedal. Ani im sa nepodarilo doskočiť dopredu. Predposledný raz na dvojicu kopcov Casbeno - Montello stúpala vpredu šestica Formolo, Rota, Oliveira, De Marchi, Kron a Paret-Peintre.
Najsilnejšia vyzerala byť dvojica De Marchi - Formolo, ktorá bola na vrchole ako prvá a za sebou mala medzeru. Zvyšok partie bol potom doplnený o Higuitu, Cosnefroya, Marca Hirschiho (UAE) a opäť jeho kolegu Pogačara, ktorý si v balíku orazil, a tiež sa tam natlačil David Gaudu (Groupama). Domáca dvojka vpredu si dokázala vytvoriť 25 sekúnd. Akoby sa s ňou nerátalo, spolupráca viazla.
Kto čakal, že sa na záverečných 2500 metroch do kopca ešte situácia rôzne premieša, mýlil sa. Už vyše kilometer pred cieľom Formolovi nastúpil De Marchi, ktorý najprv jasne viedol, no keď sa už zdalo, že to prepálil a Formolo ho dobehne, prišla cieľová čiara, ktorú stihol pretnúť ako prvý. Vzhľadom na to, aké mal Talian posledné sezóny, jeho triumf trochu prekvapil. Posledný raz vyhral ešte pred troma rokmi, a to príbuznú klasiku Giro dell'Emilia.

Skupina topfavoritov sa už nerozbila a na výkon prišli postupne do cieľa s odstupom 38 sekúnd. Ako prvý Tadej Pogačar pred Benoitom Cosnefroyom a výborný výkon podal aj piaty Andreas Kron.
Taliansky týždeň v stredu pokračuje klasikou Miláno - Turín, kde sa už vráti Quick-Step aj s Alaphilippom či Ineos s Yatesom alebo Jumbo s Rogličom.
Výsledky
1. DE MARCHI Alessandro Israel Start-Up Nation 4:47:04 200
2. FORMOLO Davide UAE Team Emirates 00:00 150
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:38 125
4. COSNEFROY Benoît AG2R Citroën Team 00:38 100
5. KRON Andreas Lotto Soudal 00:38 85
6. HIGUITA Sergio EF Education-NIPPO 00:38 70
7. ROTA Lorenzo Intermarché-Wanty-Gobert 00:38 60
8. GAUDU David Groupama-FDJ 00:38 50
9. COVI Alessandro UAE Team Emirates 00:38 40
10. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 00:38 35
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop