Miláno - Turín: Roglič v závere prešprintoval Yatesa, na pódiu aj Almeida, Pogačar 4.

6.10.2021, 15:15 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
st 6.10. zvlnena etapa ciel rovina Magenta > Turín 195 km Roglič
profil pretekov, 1725 nastúpaných metrov (© milanotorino.it)
Program talianských jednorázoviek pokračoval klasikou Miláno - Turín, ktorá bola profilovo vhodná pre vrchárov. Dnešné preteky vrcholili na stúpaní Basilica di Superga (9%; 4,9 km). Medzi kandidátov na triumf tak patrili Joao AlmeidaAleksandr VlasovThibaut PinotTadej PogačarPrimož RogličEmanuel BuchmannAdam YatesMichael Woods alebo Guillaume Martin
Do úniku sa prepracovali Kevin Vermaerke (DSM), Juri Zanotti (Bardiani - CSF - Faizané), Oier Lazkano (Caja Rural - Seguros RGA), Mattia Frapporti (EOLO - Kometa), Joan Bou (Euskaltel - Euskadi) a Davide Orrico (Vini Zabú). Vedúce sexteto malo 66 kilometrov pred cieľom náskok dvoch minút a tridsiatich sekúnd pred balíkom. Tretí menovaný bude od nasledujúcej sezóny súčasťou Movistaru.
S kariérou sa dnes lúčil William Bonnet (Groupama - FDJ). Francúzsky veterán v roku 2010 na Paríž - Nice zdolal v druhej etape Petra Sagana aj Luisa Leóna Sanchéza. 51 kilometrov pred cieľom sa k úniku pridali ďalší pretekári, medzi ktorými nechýbali ani favoriti. Vpredu sa nachádzali Alaphilippe (Deceuninck), Woods (Israel), Roglič (Jumbo), Valverde (Movistar) či Pogačar (UAE). V balíku sa do práce pustili zástupcovia tímu Arkéa Samsic, ktorí chceli zlikvidovať manko 45 sekúnd. 
Do hlavnej skupiny sa vrátil Zanotti. Vo vedúcej skupine odvádzali najväčší penzum práce pretekári Deceunincku, ktorí mali vpredu okrem Alaphilippa aj Almeidu, Devenynsa, Masnadu, Serryho a VansevenantaWoods mal k dispozícii FroomaHollesteina HermansaPogačar sa mohol oprieť o Hermansa Majku. Na čele pelotónu sa začali otáčať aj pretekári Astany, Intermarché, Ineosu či AG2R.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pelotón postupne sťahoval náskok vedúcej skupiny a tri kilometre pred začiatkom prvého stúpania na Basilicu di Superga mal dvadsaťsekundové manko. Z úniku si začali vystupovať domestici, napríklad Froome alebo Foss. Na samostatný únik sa vydal Masnada a druhú skupinu doplnil Adam Yates, ktorý sa utrhol z pelotónu. Talian bol po chvíli dobehnutý a do prvej skupiny sa prepracovali aj QuintanaGaudu a Storer
Vedúca skupina sa rozrástla aj o Fabbra (Bora) a Vlasova. Tesne pred vrcholom atakoval Vansevenant a mladý Belgičan sa pustil do zjazdu s drobným náskokom na druhú skupinu, kde jazdilo 22 ľudí - AlaphilippeAlmeidaMasnadaPogačarMajkaUlissiWoodsHermansYatesSivakovChampoussinVlasovTaaramäeRogličGauduValverdeStorerPozzovivoMollemaRochasFabbroQuintana Bizkarra.
Deväť kilometrov pred páskou mal Vansevenant k dobru len desať sekúnd. Druhú skupinu viedol Rafal Majka. Tohtoročný víťaz GP Industria & Artigianato začal stúpať do cieľa s dvadsaťsekundovým náskokom na skupinu favoritov. Vansevenant bol dobehnutý 3900 metrov pred cieľom a skupinu viedol YatesAlaphilippe už zaostával. Okrem Brita ostali vo vedúcej skupine AlmeidaWoodsRogličPogačar Valverde.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
O chvíľu neskôr nestačili tempu ani Kanaďan a Španiel. Aktívne jazdil najmä Yates, ktorý sa utrhol a pokračoval sám. Štvrtého muža Vuelty po chvíli doplnil Roglič. Z dua Pogačar Almeida sa ako silnejší javil víťaz Tour de France. Štyristo metrov pred páskou sa zdvihol Yates, ale Rogliča neutrhol a Slovinec ho v samom závere s prehľadom zdolal. 
Adam Yates skončil druhý a o tretie miesto šprintovali Joao Almeida Tadej Pogačar. Napokon bol úspešnejší Portugalčan. 48 sekúnd nakúpil Michael Woods, s ktorým prišli do cieľa aj David GauduDiego UlissiFausto Masnada Nairo Quintana. Top 10 uzavrel Alejandro Valverde. Do minútovej straty na víťaza sa zmestili aj Ben HermansAleksandr VlasovMatteo Fabbro Rein Taaramäe. Títo pretekári prišli do cieľa spoločne s Valverdem. 
Dnešný víťaz Primož Roglič si pripísal desiate etapové víťazstvo v tejto sezóne a ukázal, že jeho forma je pred monumentom Il Lombardia na požadovanej úrovni. Veľmi dobrý výkon podal aj Adam Yates, ktorý sa osamote prepracoval do vedúcej skupiny a až do konca vzdoroval Slovincovi. Brit skončil na druhom mieste v tejto sezóne po druhýkrát, totožné umiestnenie obsadil aj v tretej etape na UAE Tour. Po jednorázovke Giro dell'Emilia sa na pódium opäť postavil Joao Almeida, ktorý bude v nasledujúcej sezóne hájiť farby tíme UAE Team Emirates.
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 4:17:41 200
2. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:12 150
3. ALMEIDA Joao Deceuninck - Quick-Step 00:35 125
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:35 100
5. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 00:48 85
6. GAUDU David Groupama-FDJ 00:48 70
7. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:48 60
8. MASNADA Fausto Deceuninck - Quick-Step 00:48 50
9. QUINTANA Nairo Team Arkéa-Samsic 00:48 40
10. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:56 35
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
20 km: Basilica di Superga (4,3 km; 9,0 %)
Cieľ: Basilica di Superga (4,9 km; 9,0 %)
 
Náš eshop