Gran Piemonte: V šprinte zvíťazil Matthew Walls z Bory, tesne porazil Nizzola

št 7.10. zvlnena etapa ciel rovina R. Canavese > Borgosesia 168 km Walls
profil pretekov, 1400 nastúpaných metrov (© ilgranpiemonte.it)
Talianske podujatie pripravilo jednoduchý profil, na ktorom sa mali ukázať šprintéri. Najrýchlejšími cyklistami v pelotóne boli domáci borci Elia Viviani a Giacomo Nizzolo, ktorých mohol na páske vyzvať vo forme jazdiaci Olav Kooij. Boli sme zvedaví na Sonnyho Colbrelliho, ako si dokáže poradiť v očakávanom klasickom šprinte.

V úniku sa prezentovali Manuele Boaro (Astana), Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal), Marc Soler (Movistar) a Mattias Jensen (Trek), ale šprintérske celky im nedalávali veľký náskok. V priebehu dňa únik nezískal viac ako tri minúty. Pôvodne jazdil na čele pretekov aj Marco Frapporti (Vini Zabù), ale ten sa vrátil späť do balíka na kopci La Serra.

V pelotóne pracovali najmä celky Cofidis a Qhubeka, ktoré si museli v úniku dať pozor najmä na Boara so Solerom. Obaja skúsení pretekári mali svoju kvalitu, ale na rovinatom profile nemali potrebný priestor, aby mohli zaskočiť hlavný balík. Vedúca skupina bola chytená 25 kilometrov pred cieľom a potom museli šprintérske tímy reagovať na nové útoky.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na jednoduchej trase sa však neodohral revelantný útočný pokus a balík začal ťahať Bahrain Victorious, aby unavil ostatných šprintérov, z čoho mohol profitovať Sonny Colbrelli. Finále neobsahovalo technické úseky a favoriti na víťazstvo mohli maximálne využiť svoj lead-out.
V samotnom finále sa pelotón natiahol a v tesnej koncovke sa presadil Matthew Walls z Bory, ktorý porazil Giacoma Nizzola. Tretí skončil Olav Kooij.
Na hranici posledného kilometra sa takmer odohral pád pri zúžení cesty, po ktorom sa balík natiahol. Na túto situáciu doplatil najmä Elia Viviani, ktorý zostal vzadu a už nemal šancu šprintovať o výhru.
V závere vsadil na dlhý šprint britský cyklista Matthew Walls a podarilo sa mu využiť voľný  priestor pred sebou. Hoci sa za ním blížil Giacomo Nizzolo, 23-ročný Walls získal druhé víťazstvo v tomto roku. Predtým na Okolo Nórska porazil v šprinte Madsa Pedersena. Nizzolo sa musel predierať dopredu a mal aj dobrú rýchlosť, ale Wallsovi vydržala potrebná energia až do konca. Tretí finišoval Olav Kooij, ktorý si musel takisto hľadať na konci priestor na šprint.
Výsledky
1. WALLS Matthew BORA-hansgrohe 3:34:47 200
2. NIZZOLO Giacomo Team Qhubeka NextHash 00:00 150
3. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:00 125
4. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 00:00 100
5. GIRMAY Biniam Intermarché-Wanty-Gobert 00:00 85
6. MARECZKO Jakub Vini Zabù 00:00 70
7. MINALI Riccardo Intermarché-Wanty-Gobert 00:00 60
8. DE KLEIJN Arvid Rally Cycling 00:00 50
9. CAPIOT Amaury Team Arkéa-Samsic 00:00 40
10. OLDANI Stefano Lotto Soudal 00:00 35
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop