Paríž - Roubaix: Kandidátov na víťazstvo je veľa, zoznam vedú Van Aert a Van der Poel, Peter Sagan sa rozlúči s tímom

1.10.2021, 09:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Nedeľu sa uskutoční 118. ročník „pekla severu“, ktorá ponúkne 31 úsekov po mačacích hlavách a celkovo viac ako 55 kilometrov po kockách. Zálusk na tradičnú kocku má niekoľko cyklistov vrátane Wouta van Aerta a Mathieua van der Poela. Tiež Peter Sagan patrí medzi kandidátov na jej zisk. 
Philippe Gilbert v roku 2019 (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
Finálne časti sa nezmenili, očakávajú sa prehánky

Až 31 sektorov s kockami a viac ako 55 kilometrov po mačacích hlavách si pripravili organizátori pretekov pre účastníkov 118. ročníka podujatia Paríž - Roubaix. Síce termín pretekov sa zmenil kvôli pandémii, z jarného obdobia bol preložený na jesenný, trasa zostala rovnako drastická ako v predchádzajúcich rokoch. Nedeľu cyklisti v sedle prejdú 258 kilometrov, úvodný sektor po kockách ich čaká na 96. kilometri. Posledný úsek sa nachádza kilometer pred páskou, pôjde však o tradične symbolický úsek, kde už cyklisti prídu poriadne vytrasení a v tomto úseku ani nepocítia rozdiel medzi asfaltovou cestou a kockami. Končiť sa bude tradične na cyklistickom ovále.

Organizátori trasu pretekov upravili minimálne. Podobne ako v predchádzajúcich rokoch v nej nemôžu chýbať staré známe úseky, na ktorých pretekári budú mať čo robiť, aby sa udržali na bicykli. Ideálne príležitosti na útok ponúkajú najmä päťhviezdičkové sektory ako Trouée d'Arenberg, Mons-en-Pévèle a tiež Carrefour de l'Arbre. Cyklistom dajú zabrať aj ďalšie známe úseky vrátane Hornaing à Wandignies, Auchy-lez-Orchies à Bersée a Camphin-en-Pévèle. Tohtoročnú edíciu by mohli ovplyvniť aj poveternostné podmienky, v nedeľu na trase pretekov hlásia prehánky. Náročnosť všetkých sektorov by sa v tom prípade ešte zväčšila. 

Van Aert so snahou napraviť blamáž z MS, Van der Poel debutuje

Na podujatí sa predstaví najväčšia klasikárska špička. Medzi hlavných ašpirantov na zisk legendárnej kocky patrí Wout van Aert. Belgičan síce v nedeľu utrpel veľký debakel na svetovom šampionáte, ktorý sa konal tak povediac u neho na dvore, nedeľu by si chcel napraviť chuť. Forma Van Aerta je spochybňovaná, pretože na MS mu došla šťava. Jedna z najväčších hviezd súčasnej cestnej cyklistiky má za sebou veľmi nabitý program, v tomto roku skoro vôbec neoddychoval. To sa musí niekde poznačiť. Dobrou správou pre jeho víťazné ambície je skutočnosť, že Jumbo – Visma okolo neho poskladali výborný tím, lenže na kockách a vo finále sa už bude musieť spoliehať iba sám na seba. Van Aert na Paríž – Roubaix nikdy nedosiahol výraznejší výsledok, jeho najlepším umiestnením je 13. miesto. Tak či tak patrí do užšej skupiny favoritov na víťazstvo. 

Do nej patrí aj Mathieu van der Poel, ktorému rovnako nevyšiel minulotýždňový šampionát. Holanďan po prestávke, ktorú si dal po Tour de France, časoval formu práve na „peklo severu“. Van der Poel už niekoľkokrát ukázal impozantné výkony na jednodňových podujatiach. Na Paríž – Roubaix však absolvuje vôbec svoju premiéru, teda oproti svojim súperom bude v nevýhode. Nebude tak dobre poznať rozhodujúce úseky na mačacích hlavách. Jeho silnou stránkou môže byť fakt, že po boku bude mať jazdca, ktorý práve na tomto podujatí dosiahol svoj životný výsledok. Je ním Silvan Dillier, ktorý sa zviditeľnil v roku 2018, bol to on, kto prišiel na ovál po boku Petra Sagana a šprintoval proti nemu. Dillier určite poradí svojmu mladšiemu kolegovi. Napriek všetkým negatívam je Van der Poel top favorit na víťazstvo, ako všade, kde štartuje.  
Mathieu Van der Poel (© A.S.O. / Pauline Ballet)

Quick-Step s tromi lídrami, Gilbert s ťažkou úlohou obhájiť víťazstvo

Každoročne najväčšou šou na Paríž – Roubaix predvádzajú cyklisti z tímu Deceuninck Quick – Step, pre na kockách sa cítia ako ryby vo vode. Nemalo by tomu byť inak ani v 118. edícii podujatia. V zostave Quick – Stepu ťažko nájsť jedného lídra, na ktorom by boli postavené všetky ambície tímu, minimálne traja cyklisti z tohto zoskupenia budú chcieť miešať kartami v popredí. Veľké očakávania môže mať Kasper Asgreen, jeden z najelitnejších klasikárov v belgickom tíme. Asgreen je výborný tempár a v prípade, že by sa mu podarilo odpútať v záverečných kilometroch, len ťažko by ho niekto zozadu dohonil. Najväčšie skúsenosti z Paríž – Roubaix má Zdeněk Štybar, český cyklista zažiaril už v nedeľu na MS. Práve na šampionáte ukázal veľmi dobrú formu. Aj on patrí medzi lídrov tímu. Tým posledným by mohol byť Yves Lampaert, ale bude záležať aj od počasia.   

Vlani sa podujatie nekonalo pre pandémiu koronavírusu. Rok predtým sa z víťazstva tešil Philippe Gilbert, mal vtedy 36 rokov, v nedeľu už bude mať 39 rokov. Gilbert pri svojom legendárnom víťazstve ťažil zo sily „vlčej svorky“, ktorú však už po boku mať nebude a tým sa jeho šance na zisk druhého víťazstva v rade dosť komplikujú. Ani jeho forma nie je najlepšia. Gilbert je veľký bojovník, ukázal to už párkrát vo svojej kariére a možno aj preto nechýba v štartovej listine 118. ročníka Paríž – Roubaix. Nechýba v nej ani ďalší víťaz tohto podujatia. Je ním John Degenkolb, ktorý však môže iba spomínať na snehy z roku 2015. Vtedy okrem „pekla severu“ vyhral aj na Miláno – Sanremo. V tejto sezóne je jeho najväčším úspechom druhé miesto na nemeckej jednorazovke Eschborn-Frankfurt. Tá sa išla týždeň pred svetovým šampionátom, ktorý Degenkolb nedokončil, spadol. Preto nad jeho zdravotným stavom visí otáznik. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ďalší zoznam vedie Stuyven, prekvapiť môžu Dáni

Menoslov favoritov je poriadne dlhý. Pri pohľade na výsledky z MS sa zoznam kandidátov zväčšuje o ďalšie tri mená. Jasper Stuyven nezískal na domácom šampionáte medailu, ale na bicykli vyzeral dominantne a v závere bránil ambície belgickej reprezentácie. Paríž – Roubaix už budú preteky o inom, budú plné kociek a bolesti. Stuyven by však mal vedieť zdolávať mačacie hlavy. Pred dvomi rokmi skončil na 27. mieste, ktoré by v tejto edícii mal určite vylepšiť. Druhou alternatívou jeho tímu bude Mads Pedersen. Spomedzi Belgičanom by malo byť v nedeľu vidieť ešte minimálne troch. Sep Vanmarcke bude lídrom Israel Start-Up Nation. Väčšie šance bude mať duo z Ag2r Citroën. Greg van Avermaet neprežíva zrovna sezóny podľa svojich predstáv, ale Oliver Naesen by mohol naplno zažiariť. Paríž – Roubaix mu zvykne chutiť.  

Veľmi dobré nohy zdobia túto sezónu jediného talianskeho adepta na víťazstvo na Paríž – Roubaix. Sonny Colbrelli odchádzal z MS veľmi sklamaný, pretože cítil v nohách dostatok síl, aby mohol vyhrať. Aj on sa tak zaradí medzi cyklistov, ktorí idú na „peklo severu“ zabudnúť na minulotýždňové sklamanie. Veľmi veľké šance majú aj Škandinávci. Vyhrať môžu aj dvaja Dáni, Michael Valgren a Mikkel Bjerg, hlavne prvý menovaný z tejto skupiny vyzerá, že prežíva zatiaľ najlepšie obdobie vo svojej kariére. Tretie miesto zo svetového šampionátu iba podčiarkuje toto konštatovanie. Na podujatí bude štartovať aj Alexander Kristoff, lenže v tak silnej konkurencii bude mať ťažké presadiť sa. Naopak, Dylan Van Baarle by mohol zopakovať recept z minulého týždňa, keď si prišiel po striebro na MS. Širší menoslov favoritov ukončujú dvaja cyklisti z TotalEnergie, a to Anthony Turgis a víťaz podujatia z roku 2014 Niki Terpstra
- ponuka z nášho ehopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
Peter Sagan bude dúfať v ťažké podmienky

Na podujatí bude mať svoju stopu aj slovenská cyklistika. Rozhodnutie postaviť sa na štart 118. ročníka Paríž – Roubaix urobil Peter Sagan, nedávny víťaz Okolo Slovenska. Trojnásobný majster sveta cestuje na preteky podobne ako vyššie uvedené mená zo svetového šampionátu. Sagan na ňom nejazdil zle, neustále sa pohyboval vpredu v balíku, ale nakoniec finálnu selekciu nezachytil. Teraz bude trasa o niečo iná, neobsahuje žiadne kopce, bude rovinatá, ale po kockách. Peter už niekoľkokrát ukázal, že jazdiť na mačacích hlavách mu nerobí problém a netreba zabudnúť na jeho dominantnú jazdu z roku 2018, keď ďaleko pred cieľom zaútočil, zničil všetkých súperov a nakoniec ešte v šprinte dorazil Dilliera. Sagan teda vie ako má jazdiť a čím budú podmienky náročnejšie, tým by mu mohli viac vyhovovať. Skúseností má na nezaplatenie a práve mokré kocky by mu mohli priniesť vytúžený úspech. 

Pre Petra Sagana bude nedeľa špeciálna, budú to jeho posledné preteky v sezóne, no najmä jeho derniéra v drese tímu Bora – hansgrohe. Aj z tohto dôvodu sa bude chcieť rozlúčiť vo veľkom štýle. Trojnásobný svetový šampión nebude jediným slovenským cyklistom, ktorý sa v nedeľu postaví na štart pretekov Paríž – Roubaix. Po jeho boku bude aj Juraj Sagan, jeho úlohou bude pomáhať bratovi zdolávať nástrahy pretekov najmä v úvodnej polovici pretekov. Celkovo nemecký tím budú v nedeľu reprezentovať výborní klasikári, ktorí môžu Petrovi pomôcť. V nominácii Bory sa nachádzajú Nils Politt, Maximilian Schachmann, Daniel Oss, Maciej Bodnar a Jordi Meeus. Minimálne dvaja z nich môžu sami pomýšľať na víťazstvo, respektíve na výsledok v najlepšej desiatke. 
Peter Sagan v roku 2019 (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
Náš eshop