GP du Morbihan: V hromadnom šprinte sa presadil Marit pred Coquardom a Vivianim

so 16.10. zvlnena etapa ciel rovina Grand-Champ > Grand-Champ 176 km Marit
profil pretekov, 1926 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Po ročnej odmlke sa do cyklistického kalendáru vrátila aj francúzska klasika Grand Prix du Morbihan, ktorá je zároveň súčasťou domáceho pohára. Tri zoskupenia World Tour dopĺňalo poltucet prokontinentálnych celkov, päť kontinentálnych tímov a francúzska reprezentácia. Medzi najväčších favoritov patrili Elia VivianiValentin MadouasDorian GodonNiccoló Bonifazio alebo Bryan Coquard.
31 kilometrov pred páskou jazdila na čele trojčlenná skupina, kde sa nachádzali Lars Van der Berg (Groupama - FDJ), Jérémy Leveau (Xeliss - Roubaix Lille Métropole) a Jean-Louis Le Ny (Francúzsko). Vedúce trio malo viac ako štyridsaťsekundový náskok na skupinu prenasledovateľov, ktorá mala pätnásť členov a jazdili tam Lilian Calmejane (AG2R Citroën Team) alebo Alexis Vuillermoz (TotalEnergies).
Z pretekov odstúpil Nicolas Debeaumarché (St. Michel - Auber93). 22 kilometrov pred páskou bola skupina prenasledovateľov pohltená balíkom, kde sa do práce pustili pretekári tímu B&B HotelsBryan Coquard čaká na víťazstvo od vlaňajšieho augusta, kedy vyhral prvú etapu na La Route d'Occitanie. Zdravotné problémy signalizoval v úniku jazdiaci Van der Berg. V pelotóne jazdilo zhruba päťdesiat pretekárov.
Pätnásť kilometrov pred cieľom bol únik minulosťou.Tempo naďalej udávali pretekári B&B. Coquard mal k dispozícii piatich pomocníkov. Vysoko v balíku jazdili aj zástupcovia AG2R alebo Sport Vlaanderen. Na poslednom stúpaní natiahol pelotón Olivier Le Gac (Groupama - FDJ), ale favoriti sa do problémov nedostali. 1300 metrov pred cieľom zaútočil Thimo Willems (Sport Vlaanderen - Baloise).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ku Belgičanovi sa pridali ďalší dvaja ľudia, ale úspešní neboli a v záverečnom šprinte zvíťazil Arne Marit (Sport Vlaanderen - Baloise). Druhý skončil Bryan Coquard a na stupne víťazov sa prešprintoval aj Elia Viviani. Coquard v záverečnom šprinte dlho viedol, ale po ľavej strane si vytvoril priestor Marit a napokon bol rýchlejší aj Viviani. Mimo pódia ostali Jason Tesson (St Michael-Auber 93) a Dorian Godon, ktorý ostal na čele francúzskeho pohára.
Arne Marit zároveň dosiahol premiérové víťazstvo vo svojej premiérovej sezóne medzi profesionálmi. Prvého tohtoročného triumfu sa nedočkal Bryan Coquard, ktorý vyrovnal svoj najlepší tohtosezónny výsledok z Baloise Belgium Tour, kde vo štvrtej etape obsadil druhé miesto. Dnešné preteky nevyšli tímu Groupama - FDJ, ktorý nedostal svojho pretekára ani do Top 10. Naopak, hneď dvoch pretekárov do elitnej desiatky dostal kontinentálny klub St. Michel - Auber93.
Výsledky
1. MARIT Arne Sport Vlaanderen-Baloise 3:51:40 200
2. COQUARD Bryan B&B Hotels p/b KTM 00:00 150
3. VIVIANI Elia Cofidis 00:00 125
4. TESSON Jason St Michel-Auber 93 00:00 100
5. GODON Dorian AG2R Citroën Team 00:00 85
6. PEŇALVER Manuel Burgos-BH 00:00 70
7. COTARD Théo Francúzsko 00:00 60
8. CARDIS Romain St Michel-Auber 93 00:00 50
9. GOEMAN Andreas Tarteletto - Isorex 00:00 40
10. CALMEJANE Lilian AG2R Citroën Team 00:00 35
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop