Giro: Ultrapomalú etapu opanoval Arnaud Démare o milimetre pred Ewanom, GC bez zmien

12.5.2022, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Giro: Ultrapomalú etapu opanoval Arnaud Démare o milimetre pred Ewanom, GC bez zmien
Arnaud Démare (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

6. 12.5. rovinata etapa ciel rovina Palmi > Scalea 192 km Démare
profil etapy, 900 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Úvod Gira je v tejto sezóne veľmi ústretový k šprintérom, veď v šiestej etape sme mali sledovať už tretí šprintérsky dojazd. Zároveň sa po výletoch do Maďarska a na Sicíliu pelotón konečne dostal na Apeninský polostrov. V štvrtok bola na programe rovinatá trasa s menším kopcom Aeroporto L. Razza (3,8 km; 4,2 %) hneď na začiatku, no ten nemal nijakým spôsobom ohroziť hromadný dojazd. Po včerajšej etape si určite veril Arnaud Démare a jeho tím Groupama-FDJ, odvetu naopak chceli Gaviria (UAE), Cavendish (Quick-Step) či Ewan (Lotto). V dojazde mohli prekvapiť aj ľudia ako Nizzolo (Israel), Girmay (Intermarché) alebo Bauhaus (Bahrain Victorious). 
Na štarte opäť vládlo pekné, slnečné počasie. Jazdcov určite potešilo aj bezvetrie, takže bola pred nimi veľmi príjemná etapa oddychového charakteru. To len umocnil úvod etapy, kedy sa dopredu vydal iba osamotený Diego Rosa z Contadorovho tímu Eolo-Kometa, ktorý predstavoval ľahké sústo pre šprintérske celky. Pelotón tak skutočne nemusel tlačiť na pílu a na trase vládla uvoľnená atmosféra. 
Rosa preťal dnešnú jedinú horskú prémiu Aeroporto L. Razza na prvom mieste a za ním si z pelotónu po dva body vyskočil Lennard Kämna (Bora), aktuálny držiteľ modrého dresu. Akciu potom ešte predsa len skúsil rozprúdiť tím Drone Hopper, ktorý zrazu vyslal dopredu trio Tagliani, Sepulveda a Ravanelli, no Lotto túto trojicu nikam nepustilo. Jazdci Dronu aspoň vybrali body na rýchlostnej prémii, ktorú pochopiteľne opäť vyhral Rosa a v pelotóne Girmay prešprintoval cyklámenového Démara, takže rozdiel medzi nimi sa o bod znížil. 
Počas celej etapy sme boli svedkami jednotvárneho diania na trati. Diego Rosa pôsobil ako reklamný banner pre tím Eolo-Kometa a slúžil ako predvoj pred pokojne voziacim sa pelotónom. Bolo zaujímavé, že zrovna Rosa sa podujal na takéto dlhočízne sólo na rovine. Tento taliansky jazdec bol kedysi obrovským talentom na ardénske klasiky a v drese Astany pôsobil na Grand Tours ako špičkový superdomestik Fabia Arua. Veľmi mu ale neprospel prestup do tímu Sky, hoci v drese britského celku stále zaznamenal niekoľko úspechov. Svoju kariéru definitívne pochoval domestikovaním pre Naira Quintanu v tíme Arkéa a v Eole sa pokúša o akýsi reštart. Dnes to ale rozhodne nebol jeho terén a jeho šance na úspech boli takmer nulové.
Rosa svojím tempom vpredu určoval tempo celej etapy. Balík ho nasledoval stabilne s odstupom asi štyroch minút. Viedli ho tímy Quick-Step a Lotto, neskôr sa pridala aj Groupama-FDJ. Tempo bolo tak pokojné, že balík zaostával za časovým plánom etapy a dojazd v meste Scalea sa mal oneskoriť o aspoň tridsať minút. Výhliadková jazda po pobreží Tyrrhenského mora v jeden moment prestala baviť Arnauda Démara, ktorý sa na chvíľu presunul na špicu pokecať s Clémentom Davym. Ten pre neho ťahal pelotón poslednú hodinu. Internetom sa postupne šírili rôzne vtipné narážky na fádnosť dnešnej etapy. 
Z letargie mohla pelotón aspoň trochu prebrať blížiaca sa šprintérska prémia s bonusovými sekundami v Guardiana Piemontese Marina. Tá sa nachádzala 44 kilometrov pred cieľom a boli sme zvedaví, či opäť niekto z favoritov ukáže záujem o dve bonifikačné sekundy za druhé miesto. Včera si zašprintoval napríklad aj Joao Almeida. Napokon to tak ale nebolo a po Rosovi prémiou prešiel opäť Tagliani, ktorý tak získal ďalšie body do súťaže aktivity. Jednu sekundu si ukradol aj priebežne druhý Kämna, takže Nemec možno ešte plánoval v nasledujúcich dvoch zvlnených dňoch atakovať ružový dres Juana Pedra Lópeza
Po 150 kilometroch sólo jazdy už začínali Diegovi Rosovi dochádzať sily a hodinu pred dojazdom disponoval už len minútou náskoku. Pelotón ale spomalil zarovno s Rosom, pretože v prípade príliš skorého dostihnutia Taliana na čele hrozili útoky oddýchnutých jazdcov z pelotónu. 30 kilometrov pred cieľom tak išiel pelotón rýchlosťou 35 km/h v šprintérskej etape na Grand Tour, čo bol nevýdaný údaj. 
- reklama -
- reklama -
Pri prejazde mestom Diamante to Rosa zabalil a pelotón bol pokope. Všetko pomaly ale isto smerovalo do vykúpenia v podobe očakávaného šprintérskeho dojazdu. 20 kilometrov pred cieľom riešil defekt Almeida, ale bez problémov sa vrátil späť. Balík sa pomaly rozbiehal a na čelo sa začínali tlačiť šprintérske celky, akoby sa všetci práve zobudili zo zimného spánku. Pelotón s takmer hodinovým meškaním dorazil do cieľovej destinácie Scalea.
 
Príjazd do mesta opanovali Lotto a Quick-Step. Sekundovali im Groupama a UAE, ale na širokej rovnej ceste sa dopredu tlačil takmer celý pelotón. Po ľahkom priebehu etapy sme v závere videli pekný súboj oddýchnutých vláčikov. Dojazd napokon najlepšie zvládol Groupama-FDJ, ktorý katapultoval Démara k víťazstvu. Veľmi skoro vyštartoval Cavendish, ktorý to v protivetre uponáhľal. Následne ho obehli Ewan s Démarom, no a z ich tesného súboja vzišiel víťazne Francúz.
Fantastickú prácu pre neho odviedol jeho tím, ktorý ho vyložil v správnej pozícii. Na chvíľu to vyzeralo, že ich svojím nástupom zaskočil Morkov, no Dán nechal Cavendisha na špici už 250 metrov pred páskou. Ich hák pekne využili Ewan s Démarom, ktorí zviedli jeden z najtesnejších súbojov sezóny. Top 5 doplnili Girmay a Nizzolo, ktorí ale budú po dnešku rátať straty v bodovacej súťaži na Démara. Podobne tak Fernando Gaviria, ktorý mal v závere kolíziu s Ceesom Bolom (DSM) a do šprintu sa ani nezapojil, takže bude dnes rátať veľké straty v cyklámenovej súťaži. Ružový dres sa nemenil, lídrom celých pretekov zostáva Juan Pedro Lopez. Horskú súťaž aj naďalej vedie Lennard Kämna a biely dres je taktiež v držaní Lopeza
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Arnaud Démara (víťaz)
"Napokon to bolo veľmi tesné, ale keď som prechádzal cieľom, vedel som, že som vyhral. S oslavami sme však museli počkať na cieľovú fotku. Je úžasné vyhrať dve etapy po sebe. Máme už na tomto Gire splnené, všetko ďalšie už bude len bonusom."
Výsledky etapy
1. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 05:02:33 100
2. EWAN Caleb Lotto Soudal 00:00 40
3. CAVENDISH Mark Quick-Step Alpha Vinyl 00:00 20
4. GIRMAY Biniam Intermarché-Wanty-Gobert 00:00 12
5. NIZZOLO Giacomo Israel - Premier Tech 00:00 4
6. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00
7. VENDRAME Andrea AG2R Citroën Team 00:00
8. CONSONNI Simone Cofidis 00:00
9. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:00
10. THEUNS Edward Trek-Segafredo 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 23:23:36
2. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:38
3. TAARAMÄE Rein Intermarché-Wanty-Gobert 00:58
4. YATES Simon BikeExchange-Jayco 01:42
5. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 01:47
6. KELDERMAN Wilco BORA-hansgrohe 01:55
7. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:58
8. BILBAO Pello Bahrain Victorious 02:00
9. PORTE Richie INEOS Grenadiers 02:04
10. BARDET Romain Team DSM 02:06
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 147
2. GIRMAY Biniam Intermarché-Wanty-Gobert 94
3. CAVENDISH Mark Quick-Step Alpha Vinyl 78
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 43
2. MAESTRI Mirco EOLO - Kometa Team 18
3. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 18
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. PEDRO LOPEZ Juan Trek-Segafredo 23:23:36
2. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 01:47
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:58
Všetky prémie na trase etapy:
4 20 modre 157 km - Aeroporto L. Razza: dlžka 3,8 km; sklon 4,2 % (3-2-1)
sprint-20 151 km - Vibo Valentia (12-8-6-5-4-3-2-1)
sprint-20 44 km - Guardiana Piemontese Marina (3-2-1 bonusové sekundy)
ciel Cieľ - Scalea (50-35-25-18-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Napriek tomu, že Groupama aj bez Guardiniho zvládla záver 5. etapy, mali poriadne na mále a v závere to bol kvalitný chaos. Preto ak budú okolnosti štandardné, mal by to byť najmä súboj Ewana s Cavendisom, ktorí by mali mať pevnejšiu réžiu záveru. Otázne je, či ich príliš nevyčerpal včerajšok. Spolu s Démarom by to mali byť traja najväčší favoriti. Gaviria po dojazde v Messine vravel, že by možno porazil Démara, ale nemohol zaradiť správny prevod. Zdá sa, že naberá na sile a vieme si predstaviť scenár, v ktorom by zvíťazil. Ak by mu všetko dokonale vyšlo a ťažil z práce súperov.
Krátky opis trasy etapy:
V šiestej etape sa cyklisti vrátia na pevninu a na svoje si opäť prídu najrýchlejší muži v pelotóne. Jedinou vrchárskou prekážkou pre šprintérov bude stúpanie na Aeroporto L. Razza, ktoré má prijateľné parametre. Šesť kilometrov za ním sa nachádza šprintérska prémia a to môže byť motiváciou pre odolnejších šprintérov, aby na stúpaní unavili svojich konkurentov. Zvyšok etapy prebehne po rovine a jedinou úlohou pelotónu tak bude ukontrolovanie unikajúcich jazdcov. Záver neobsahuje žiadne technické komplikácie a tak by mali rozhodovať absolútna rýchlosť a správne načasovanie.
 
Náš eshop