Ako na monumenty?

31.1.2016, 18:29 | Blog | daniel
Začali sme plánovať cyklo dovolenku na Tenerife. V zime, kedy si kanárskeho slnka možno užiť o dve hodiny dlhšie ako doma. V období, kedy chlad oberá o posledné zbytky energie. V čase, kedy sa možno potajme podarí pozorovať Froomieho či Pistolera šliapať do pedálov na training kempe. Vezmeme bicykle a prerafáme ostrov krížom krážom. Veď je to raj pre cyklistov.

Potom však Cancellara oznámil, že v roku 2016 končí. A Boonen s veľkou pravdepodobnosťou tiež. Plány sa zmenili. Z aktívnej dovolenky na Kanároch sa pomaly, ale isto stáva divácka Tour de Belgie. Kedy totiž zažiť najväčších klasikárov, ak nie na ich posledných monumentoch? Priznám sa, som väčší fanúšik klasík ako etapákov. Preto je mi menej ľúto, že nevzhliadnem s kariérou končiaceho Contadora. Ale nevidieť Boonena, hoci by prišiel do cieľa plaziačky, by bolo, prinajmenšom, smutné. Nuž, luxusná dilema. Mať oboje sa však nedá.

Ako sa pripraviť na výlet na najväčšie flámske preteky? Pre človeka, ktorý ako divák podstúpil nanajvýš tak tatranskú Tour de Pologne a pár majstrákov, nie najľahšia úloha. To, že som sa začal učiť holandsky, je trochu extrémny, no príjemný a neúmyselný vedľajší efekt. Je to parádny jazyk a fakt, že za dva mesiace som schopný porozumieť článkom na flámskych i holandských cykloportáloch, je na nezaplatenie. Aby sme stihli Ronde van Vlaanderen aj Paris-Roubaix, je potrebných 10 dní. Ideme autom, dvaja, na bicykle čas zrejme nebude. Chceme stráviť celú krajinu.

Prvé dve noci prespíme v Kortrijku, vzdialenom 30 km od cieľa v Oudenaarde. Z Oudenaarde (aj Kluisbergenu a Ronse) premáva kyvadlový autobus na Oude Kwaremont. Ak sa podarí, absolvujeme dve kolá práve na Kwaremonte a jedno, to posledné, na Paterbergu. Kdesi som čítal o návštevnosti RvV cez 800 tisíc divákov. Dúfam, že autor zveličoval. Na Kortrijk som zvedavý, zdá sa mi ako centrum diania všetkých klasík. A blízko Roubaix, Harelbeke, Gent, Wevelgem, Kuurne. No jedna báseň.
Naša cesta pokračuje cez Ostende a Brúg do Antwerp. V Antwerpách máme ďalšiu niekoľkodňovú zastávku. Uprostred týždňa sa v Antwerpách koná Scheldeprijs. Aby sme okúsili viac, než len ovanutie z rýchlosti pelotónu, chystáme sa na prezentáciu tímov a samotný štart. Pred Roubaix nás ešte čakajú krátke zastávky v Bruseli a Waterloo, ale čo mňa láka viac, je trip po Ardenách. Cez Liege do Bastogne a z Bastogne do Liege.  Ako ináč.

Posledné dve noci strávime na vidieku v Leers, 5 km od velodrómu v Roubaix. Rozhodli sme sa, že na záver to vezmeme zľahka. V múzeách, prechádzkou po meste a poslednom sektore pavé s menami víťazov vygravírovaných v kockách. Sediac na legendárnom štadióne, nasávajúc atmosféru, ukazujúc na toho a tamtoho. Vychutnávajúc si dojazd a (slovenskú) hymnu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop