Valverde a jeho ciele

25.2.2016, 09:27 | Blog | berloq
Už párkrát som na fóre poukazoval na bláznivý Cavendishov program, ktorý mieša dráhu s jednorázovkami, zase dráhu, potom na to GT a dookola. No skrátka si človek musí povedať, že keď to zvládne, tak klobúk dole. Lenže kráľom šialených programov je tento rok Valverde...
 
Jasné Valverde, jeden z cyklistov tejto doby, skvelý univerzál, vytrvalý, výbušný, schopný zvládať aj enormne dlhé a rozmanité úseky v plnom nasadení a zároveň s dobrými výsledkami.... no skrátka samé superlatívy. Lenže čo to preboha vyhlasuje?!  Jeho dávnym cieľom a celkovo asi tým najväčším je nosenie dúhového dresu. To sa mu zatiaľ nie a nie podariť, nech robí čo robí, nech sezónu skladá ako chce... v tom jednom dni sa zatiaľ zakaždým našiel lepší alebo aj šťastnejší pretekár. Tento rok, a to teraz pri všetkej úcte k nemu, Valverde MS iba ťažko vyhrá... Ak by sa tak stalo, jednalo by sa o totálny krach šprintérov. Lenže sezóna schováva iný cieľ... možno nie až tak docenený.
 
Áno, hovorím o Olympijských hrách v Riu. Cestná cyklistika a OH to je povedzme komplikovaný vzťah, ktorý zatiaľ ani samotní cyklisti, novinári ani verejnosť možno nezobrala jednotne a celkovo pozitívne. Takže porovnávať, čo je viac či vyhrať olympiádu alebo MS, to je na úplne zbytočnú diskusiu, v ktorej sa dá dookola argumentovať frekvenciou, nerovnými podmienkami atď... Avšak, podľa mňa OH ako také sú pre každého športovca niečím špeciálnym. V cyklistike to asi nebude nikdy "to najviac", na druhú stranu vyhrať zlatú olympijskú medailu, má obrovskú váhu, možno aj takú morálnu.
 
A Valverde je skutočne schopný tento krok učiniť. Tá trasa je jednoznačne z tých, kde Valverde vie uhrať výsledok... Už do Pekingu v roku 2008 Vlaverde cestoval ako obrovský favorit, lenže tam sa to nepodarilo, do Londýna sa stihol síce vrátiť, ale tam podivnú situáciu na rovinatej trati zakončilo prekvapenie. Teraz Vlaverde nepochybne šance má... A "papierovo" budeme iba ťažko hľadať väčšieho predzávodného favorita, ako je on. Vie to excelentne v kopcoch, je chytrý, prefíkaný, neťahá keď nemusí, vie vsadiť a ujsť, vie šprintovať.... to je veľa "outov" na prípadný úspech na takto náročnej trati.
 
 
valverde v skupine movfv
Alejandro Vavlerde počas stúpania na Vuelte 2015 (© Movistar Team)
 
 
Tak prečo Valverde nekoncentruje sily práve k tomuto dňu? Ja nehovorím, že má obetovať sezónu, kvôli OH, ostatne ako sme v Andalúzií videli, robiť to nemieni. Ale naplánoval si pomerne šialený program s tak veľa novinkami, že sa mi chce proste napísať "Čo to ten starý blázon stvára?". Ako sme videli nerobí mu problém ísť pre víťazstvo aj na preteku Ruta del Sol, parádnym útokom zneškodnil konkurenciu, pri tom on nie je človek, ktorý potrebuje vyhrať nejakú Andalúziu. To nie je pretek, ktorý mu spraví sezónu. Teraz zrejme zamieri na Strade-Bianche, neskôr bude pretekať na Tirreno-Adriatico a týždeň na to na Sanreme.
 
Lenže potom má v pláne prvýkrát skúsiť surové Ronde. Valverde je typ jazdca, ktorý sa dokáže za niekoho nalepiť a liezť mu pekne na nervy, šetriť sily, taktizovať, schovávať sa a podobne. Takže nie je vylúčené, že je schopný zajazdiť top20 (možno aj top10)? Lenže to si veľa oddychu teda nedopraje, keďže onedlho na to začínajú klasiky ardenské, ktoré mu sedia, má ich rád, vie ich vyhrať. To bude zaujímavá kombinácia. Ale Valverde tomu nasadil korunu v podobe májového Gira. Áno, veľké preteky, potrebujú veľkých jazdcov a možno si aj Piti povedal, že aspoň raz tam chce štartovať. Ale prečo práve v tejto sezóne? Je otázne s čím Valverde pôjde na Giro, či tam bude chcieť bojovať o pódium alebo budovať formu, kto vie... istota je však, že s pretekom a talianskymi stúpaniami nemá skúsenosti.
 
A poslednou fázou bude brutálna Tour a samotné hry v Riu. To je neskutočná nálož... Ale tu ani nejde o to, že by ma tá náročnosť programu v kombinácií s ním nejako znepokojovala. Je to Valverde, on to nejako zvládne, dokonca je pravdepodobné, že bude patriť všade k najlepším. Lenže v minulej sezóne sa už dalo pozorovať, že v určitých chvíľach toho bolo dosť už aj na preveľkého Valverdeho. Tour ho unavila, na Vuelte napriek tomu, že bojoval s najlepšími, nemal príliš z čoho brať. Teraz bude mať ešte oveľa náročnejší program, najmä tým, že tou druhou GT bude teraz TdF.
 
Bude to zaujímavé sledovať ho. Zatiaľ to pre mňa skôr vyzerá ako risk, ale to sezóna ukáže. Valverde niekedy robí preteky neodolateľnými, veľakrát ich však svojou pasivitou vyložene ubíja, takže ťažko sa k nemu stavať jednotvárne.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop