Krutý sever

7.3.2016, 11:09 | Blog | berloq
Posledným februárovým víkendom začalo obdobie severských klasík. Obdobie, ktoré je už dnes u veľa fanúšikov tým najobľúbenejším, najkrajším a stretol som sa s označením „pravým cyklistickým“. Možno ide naozaj o to pretekanie v tom pravom slova zmysle, ktoré je v tomto období a v tomto kúte Európy stále takým nekultivovaným ale naopak živelným, prirodzeným a aktívnym. A preteky sú to naozaj extrémne tvrdé. Jazda na cestnom bicykli po zlej vozovke je nepríjemná, ale jazdiť v obrovských rýchlostiach po niečom tak neuveriteľnom ako sú flámske hellingeny (poprípade to šialenstvo na severe Francúzska), to je naozaj len pre najtvrdších. A k tomu je ešte možné pripočítať vrtkavé počasie. Preto sa nie je čomu čudovať, že veľa fanúšikov si pozrie radšej série týchto nespútaných a tvrdých jednorázoviek, ako vyčkávací etapák, kde sa väčšinou všetko láme, tak nejako podľa očakávania.

O podstatnú časť pretekov sa tu stará organizátor so štýlovým menom – Flandersclassics. Ten je „zodpovedný“ aj za prvý z tejto rodiny pretekov Omloop Het Nieuwsblad, ktorý často predstavuje supertvrdý pretek, vďaka svojej flámskej povahe, no často to je umocnené počasím. Kuurne-Brussels-Kuurne organizuje Sportingclub Kuurne a uzatvára tzv. úvodný belgický víkend. Odjazdený bol aj Le Samyn, ktorý sa síce odohráva vo Valónsku, no môžeme ho zaradiť skôr do tohto cyklu. Nasleduje pravé západo-flámske podujatie Driedaagse van West-Vlaanderen, ktoré je skôr sériou takých klasikárskych stretnutí, ako poriadnym etapákom. K ďalším typickým patrí Nokere Koerse a potom taká novodobá jednorázovka, ktorá si dala hneď do mena, že je klasická - Handzame Classic (aj keď tá vychádza z etapáku 3 dni v Západnom Flámsku). Tieto menšie preteky buď organizujú ľudia, ktorí sa označujú pod rovnakým názvom ako samotný pretek, alebo sa uvádza hlavný sponzor.

Pravé šialenstvo štartuje koncom marca. Dwars Door Vlaanderen, ktoré je skutočne generálkou, pred tými najdôležitejšími pretekmi. Najdôležitejšie z dvoch dôvodov, tým jedným je samotný fakt, že sa jedná o preteky zaradené do kalendára WT a tým druhým a asi dôležitejším je nenahraditeľná tradícia. E3 Prijs Vlaanderen označovaná aj ako E3 Harelbeke a prezývaná „malé Ronde“, spravovaná neziskovou organizáciou Hand in Hand, je už jednorázovka veľkej kvality a tým najväčším testom pred veľkým monumentom. Nasleduje tradičný a prestížnejší  Gent – Wevelgem. Potom sa dá ešte pretekať opäť v Západnom Flámsku „pri najdlhšej električkovej trati sveta“ - Driedaagse De Panne - Koksijde.
 
 
ilustrak stupanie klasika zozadu tcgfv
Ilustračná fotografia z belgickej klasiky (© Courtesy Slipstream Sports)
 

Veľký deň nastáva monumentom, kedy sa vo Flámsku zastaví čas a z Oudenaarde sa stáva na deň Mekka, čas Ronde. A ďalší monument Paris – Roubaix (A.S.O.), ktorý sa síce nejazdí vo Flámsku, môžeme do tejto skupiny pretekov tiež zapojiť, pretože cieľové mesto Roubaix je od Oudenaarde vzdialené asi šesťdesiat kilometrov. A medzi nimi ešte jednoduchšia jednorázovka na severe Scheldeprijs. Toto je belgická jar. A ak má cyklistika niekde srdce, tak je to vo Flámsku! A ešte presnejšie by som to povedal na oblasť medzi mestami Roubai – Kortrijk – Geraardsbergen – Oudenaarde, tam sa nachádzajú tie kruté hellingeny, ktoré sú v cyklistickom prostredí katedrálami. Tu je neopakovateľná cyklistická atmosféra, tu patrí cyklistika do kultúry ľudí. Tak ako v zime sa tu fandí cyklokrosu, tak na jar to striedajú tradičné klasiky.

Ono to samozrejme nekončí. Z Roubaix sa však dianie presúva do východnejších kútov Belgicka. Láme sa to na klasike Brabantský šíp, ktorá síce stále patrí pod Flandersclassics, avšak už skôr predstavuje taký hybrid medzi klasikami dláždenými a tými kopcovitými. Po Brabantskom šípe si už pochodeň klasík preberajú plne Ardeny.

Možno na záver ešte spomeniem pomenovanie resp. označovanie týchto pretekov. Novinári, organizátori ale aj samotní jazdci označujú tieto jednorázovky tak nejako vágne. Ono na tom prakticky vôbec nezáleží, avšak človek, ktorý to sleduje len z hľadiska nejakých výsledkov z toho musí byť poriadny jeleň. Klasika, semi-klasika, monument... Jasné titul monument má päť pretekov, päť klasík. Ono priznám sa, že tomu až tak nechápem ani ja, pretože jedenkrát je pretek pomenovaný ako semi-klasika, potom už klasika. Také E3 Harelbeke, mnohí stále považujú za niečo podradné a nazývajú to semi-klasikou.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop