Nairo Quintana sa vraj pokúsi vyhrať v jednej sezóne Giro a hneď na to Tour!

23.1.2017, 11:00 | Blog | berloq
Je to podobné ako pred dvomi rokmi. Opäť za týmto rozhodnutím stála Vuelta. Podobne ako Contador v roku 2014 po víťaznej Vuelte vycítil, že by toho mohol byť schopný, predsa, bol zranený, dlho ani nejazdil a napriek tomu dokázal na Vuelte vyhrať. Toto je podobný príklad, Quintana absolvoval náročnú Tour a na Vuelte dokázal poraziť jej víťaza. Lenže Contadorovi to nevyšlo, dá sa povedať, že celkovo nemal takú formu ako rok pred tým a napriek ctihodnému boju z Tour odchádzal s veľkou stratou na jej víťaza. Prepočíta sa Quintana tiež?
 
Ono bol by som dosť zvedavý, ako Quintana rozmýšľa a čo týmto krokom sleduje... Je to vlastne plán ako dobyť dve GT? Myslím, že sa už skôr vyjadril, keď ten pokus o double nebol ešte 100% potvrdený, že hlavným cieľom zostane Francúzsko. Ak by to tak skutočne bolo, je celá ta dvojkombinácia úplná hlúposť... Ak by bola pre neho hlavným cieľom len Tour, cesta na Giro by nemala žiadny zmysel. Ako nejaká príprava je to vyložene nevhodné. Ale to sú podľa mňa mediálne vyjadrenia... Pretekár veľkosti Quintanu sa na Gire nenechá len tak poraziť. Nie je to skôr taká strata nádejí? Možno Quintana vlani proste pocítil, že s Froomem sa nijako zvlášť na Tour bojovať nedá, a tak možno tuší, že aj keby mal super formu pri Froomem z toho bude najviac druhé miesto. A tak je jedno, či tam pôjde čerstvý alebo po Gire... Navyše Giro je tento rok ešte prestížnejšie a víťazstvo na ňom bude mať veľkú hodnotu. Plus by prípadnou výhrou pripísal ďalšiu čiarku medzi vyhrané GT.
 
 
quintana 2016 cerveny vuelta z boku movf
Nairo Quintana vlani na Vuelte (© Movistar Team)
 
 
Je to príliš? Pred pokusom Alberta Contadora v roku 2015 som tak nejak zhodnotil, že jeho plusom bola trať Gira, ktorá vyzerala prívetivejšie... No, v tomto prípade sa asi všetci zhodneme, že Giro d'Italia bude bolieť a to nesmierne. Pri pohľade na skladbu tých etáp je vôbec zázrak, ako niektorí cyklisti vyhlasujú, že im bude Giro sedieť... Giro Quintanovi sedieť bude a to veľmi, v tých brutálnych vysokohorských etapách môže na konkurenciu veľa získať, takže pre Giro by bol veľký favorit. Lenže trasa Gira v kombinácii s Tour už tak pozitívne nevyznieva. Skôr to je naopak... Giro náročnosť rozprestiera do dvoch týždňov, zatiaľ čo na Tour bude potrebné byť v pár dňoch na absolútnom vrchole možností. Takže profilovo sú tie GT tak vzdialene a na double pomerne nevhodné. Ale naspäť k porovnaniu s Contadorom. Tam ani tak neišlo o samotný profil, podstatnú rolu zohrali jeho súperi. Na Gire narazil na dvoch excelentne pripravených vrchárov, ktorí mu zobrali strašne veľa síl. A Quintana sa nemôže tešiť na nič iné... Naopak, v Taliansku sa bude sústrediť oveľa väčšia konkurencia ako minulé roky a hviezdy na čele s Nibalim a Aruom veľmi chcú na Gire vyhrať. Takže aj keby ich Quintana fyzicky prevýšil, kontrolovať preteky proti Nibalimu a Aurovi bude stáť veľa síl.
 
Naopak čo má proti Contadorovi výhodu je jeho energia. Povedzme, že Contador bol v roku 2015 už za svojim maximom (alebo aj zenitom?). To Quintana má snáď svoj vrchol výkonnosti pred sebou. Aj keď si myslím, že už ho musí len ukázať, pretože príliš neverím, že môže byť fyzicky silnejší ako vlani. Je to prirodzený vrchár, celkovo pomerne mladý, do kopcov stúpa s ľahkosťou a niekedy sa zdá, že čím pokročilejšia fáza preteku je, tým je silnejší. Takže Quintana určite drží esá v rukáve a ani náhodou ho nejde popredu odpísať.
 
Ako vidíme vyhrať dve GT v rade reálne je. Froomeho minulý rok zastavila od víťazstva na Vuelte len vlastná hlúposť a neschopnosť tímu. Pred tým rok sa zranil...Áno, Tour a potom Vuelta je niečo iné, zrejme to je naozaj ľahšia kombinácia, ale je tam veľa spoločných znakov. Otázne skôr je, že či ten double Giro - Tour nie je len a len na Froomeovi s jeho obludným tímom...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop