Ako som naháňal Sagana v Austrálii (blog)

25.1.2017, 08:00 | Blog | Dávid Rehák
Žijem v Sydney necelý rok a Tour Down Under som mal v pláne navštíviť hneď ako som priletel do Austrálie. Nakoniec po zrušení Tour de San Luis sa vyskytla jasná voľba, vidieť Petra Sagana a mnoho ďalších excelentných cyklistov z celkov World Tour. Za prvým etapákom novej sezóny sa vydávam spolu s kamošmi a bývalými cyklistami Martinom Dubeňom a Martinom Škerikom.
 
 
Piatok – Stage 4

Do Adelaide prilietame piatok počas 4. etapy. Na letisku požičiavame auto a vyrážame, aby sme stihli chytiť dobré miesto v cieli. Finiš bol na pláne v meste Campbelltown. Čím viac sa blížime k cieľu, tým počet cyklistov hustne.  Ako je známe o Austrálčanoch, sú to naozaj nadšenci cyklistiky. Či sa jedná o sledovanie, alebo o samotné jazdenie. Počas dňa boli pre amatérov pripravené preteky, aby si mohli vyskúšať atmosféru priamo na trati. Boli to stovky cyklistov všetkých kategórii. Posledné kilometre sledujeme na veľkoplošnej obrazovke a stretávame mnoho ľudí, ktorí nás zdravili, hneď ako zbadali slovenské zástavy. Presúvame sa až za cieľovú pásku, pretože všetky najlepšie miesta už boli dávno obsadené. Dnes to Petrovi opäť nevyšlo, tak sledujeme Caleba Ewana ako sa raduje už z tretieho víťazstva.
 
 
IMG 5471
 
 
Sobota – Stage 5

Zobúdzame sa v stane na pláži Maslin Beach – priamo na trase ktorou o niekoľko hodín prejde celý pelotón. Už od rána ľudia popri pláži zdobili svoje domy vlajkami a cyklistickými suvenírmi, rozkladali stoličky a pripravovali sa na prejazd pelotónu. Na šprintérskej prémii už boli prichystaní ľudia so stánkami predávajúcimi rôzne veci ale aj občerstvenie. Samozrejme naše tradičné pivo a klobásy sme nenašli. Dnes sme chceli vidieť horský dojazd etapy, preto sme museli opustiť pláže ešte pred uzatvorením ciest a vydať sa na smer Willunga Hill. Tam už bol problém nájsť parkovacie miesto, ale nakoniec sa podarilo a spod kopca sa vydávame hore do cieľa, kde opäť mierili aj stovky cyklistov, ktorí si chceli vychutnať záverečné stúpanie. To malo sklon 7,5 percenta. Popri ceste na vrchol už celé austrálske rodiny a skupiny nadšencov mali rozložené stoličky a grily a užívali si krásny slnečný deň. Často sme sa museli zastavovať, buď nás ľudia iba zdravili, alebo si chceli urobiť fotku s mojou maskou mimozemšťana, ktorá naozaj bila všetkým do očí. Prvý prejazd pelotónu cez Willunga Hill sme videli asi 400 metrov pod vrcholom. Druhý prejazd a krásny atak Richieho Porta sme obetovali na úkor Petra Sagana, na ktoráho sme už čakali v cieli pri autobuse Bora-Hansgrohe. Nakoniec sa to vyplatilo a Peter ako vždy, nenechal dlho čakať svojich fanúšikov a prišiel nás pozdraviť.
 
 
IMG 5299
 
 
Nedeľa – Stage 6
 
Adelaide – piate najväčšie mesto Austrálie s 1,3 mil. obyvateľov. Tu nás čakalo klasické záverečné predstavenie takmer každého etapáku. Dvadsať mestských okruhov priamo v centre mesta. Ani tu nechýbali tisícky ľudí popri trati a skvelá atmosféra priateľských Austrálčanov. Posledný okruh sledujeme asi 300 metrov pred cieľovou páskou, kde sa na nás rútil pelotón na čele s Petrom Saganom. Bolo to opäť tesné a až na veľkoplošnej obrazovke vidíme dvíhať ruky Caleba Ewana a klasické Petrove druhé miesto. Ale ako nám v cieli 5. etapy naznačil, že dôležité bude dostať Jaya McCarthyho na pódium. To sa mu nakoniec podarilo a patrí mu za to obrovský rešpekt.
 

Tak nakoniec okrem víťaznej etapy pre Sagana sme videli asi všetko, čo k správnemu etapovému preteku patrí. Samozrejme, ďakujeme aj Martinovi Velitsovi a Michaelovi Kolarovi a dúfame že sme aj ich dostatočne povzbudili.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z Tour Down Under (© Dávid Rehák)
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
Fotografia 1 z 24
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop