Keď si natoľko blbý, že nedokážeš sám niečo vymyslieť. Poliaci o Saganovi (blog)

31.3.2017, 19:30 | Blog | majo
KEĎ SI NATOĽKO BLBÝ, ŽE NEDOKÁŽEŠ SÁM NIEČO VYMYSLIEŤ ALEBO AKO VIDIA POZÍCIU SAGANA PRED RONDE VEČNE DO SEBA ZAHĽADENÍ POLIACI
 
Už dlho túžim napísať nejaký blog, ktorý by mal hlavu aj pätu, ale neovplývam ani dostatočnými vedomosťami, ani skúsenosťami s cyklistikou, preto som si vedomý, že všetko, čo by som tu naťukal, by boli len subjektívne názory ovplyvnené srdcom, patriotizmom a vlastnými pocitmi, ktoré prežívam pri sledovaní tohto nádherného športu. A to nie je mojím cieľom.
 
A tu náhle po toľkých známych udalostiach z podujatia Gent-Wevelgem sa mi dostalo možnosť zverejniť niečo, čo ma totálne zaskočilo, ale zároveň potešilo. Aj tu na fóre C-I sa rozprúdila živá debata o tom, či náš Peťo konal správne, alebo nie, či to bude mať pozitívne následky na Ronde a Paris - Roubaix, či je na tom psychicky rovnako dobre ako fyzicky. Veľmi si vážim všetkých diskutujúcich na tomto fóre, lebo napriek častým nezhodám a rozdielnym názorom vždy si dokážeme slušne podebatiť o svete cestnej cyklistiky. Toto fórum sa stalo pevnou súčasťou môjho každodenného života a vždy sa teším, keď vidím oranžové písmena na hlavnej stránke fóra. Ale nie o  tom som chcel. :D
 
Prebrali sme za posledné dni ohľadom danej situácie mnoho, linkli sme si niekoľko názorov svetových cyklistických osobností, zanadávali si a aj poradovali sa. Ja osobne často prispievam linkmi z môjho druhého najobľubenejšieho cyklistického portálu (s ohľadom na redakciu C-I nebudem menovať). No keďže je to portál poľský, viem, že mnohý môžu mať problém s jeho porozumením a translator nie je najšťastnejšie riešenie, tak som sa ponúkol, že tento článok rád preložím, a po povzbudení na fóre to hodím ako blog.
 
Čiže, ak ste sa dostali cez tie moje drísty až sem, tak vedzte, že text nižšie je len doslovným prekladom poľského autora z toho poľského portálu. Poznám Poliakov naozaj veľmi dobre, keďže už takmer 32 rokov žijem v  ich tesnom susedstve, a  dokonca s  jednou Poľkou žijem už cca 10 rokov. Čiže viem, že Poliaci sú povahovo veľmi ťažkí, hrdí a milujú svoju vlasť napriek tomu, že ju nemajú problém opustiť. Veľa Slovákov ich nenávidí, ale hádzať všetkých do jedného vreca, je totálna blbosť. Čo ale o nich platí na milión percent, je to, že milujú šport, milujú svojich športovcov a nadovšetko milujú víťazstvá svojich športovcov. Vedia byť tými najlepšími fanúšikmi v akomkoľvek športe. Stačí len vyhrávať.
 
O to viac ma prekvapil tento článok, vyšiel len pár dní potom, čo práve Poliak zobral Saganovi o pár centimetrov víťazstvo na prvom monumente sezóny. Len pár dní predtým písali o poraziteľnosti Sagana, a tu zrazu takýto článok. Autor asi trošičku zabudol, akým spôsobom Kwiatek vyhral Miláno-San Remo, a že vtedy mu to vôbec nevadilo. Teraz ale ukázal, koho považuje za najlepšieho a že aj tá povestná poľská hrdosť má svoje hranice. Chcel by som len vedieť, či by tento článok napísal aj v prípade, že by Michal Kwiatkowski štartoval na Ronde a chcel by zvíťaziť. Osobne si mylím, že áno, ale to je len môj názor.

OK, OK, dosť už mudrovania, tu je ten preklad. Článok vyšiel 27.3.2017, deň po  podujatí Gent-Wevelgem.
 
 
KEDY SAGAN VYPUSTÍ KRAKENA?

Včera popoludní okolie Wevelgemu bolo najhorucejším miestom Európy, keď rozzúrený PETER SAGAN mal chuť pozabíjať spoločníkov vo vedúcej skupine na čele s Niki Terpstrom. Súperi majstra sveta si sami podpísali svoj ortiel.

O sile Sagana toho bolo povedané už nezvyčajne veľa. Každý vie, aký je silný a ako dokáže spraviť preteky pre seba. Bez pochýb je postavou viac ako výnimočnou. On je akoby spojením hlavy a sily Cancelaru s dynamikou Boonena.

Takisto ho môžeme už teraz postaviť do jednej rady s najväčšími legendami cyklistiky. Tým viac, že štýl, akým jazdí, pripomína ten, akým sa pretekalo pred desiatkami rokov. Kto z vás si pamätá, kedy naposledy Peter skúšal niečo uhrať kalkulovaním, a nie vlastnou silou?

Našťastie/bohužiaľ, jeho najväčším problémom je extrémna profesionalizácia cyklistiky. Niečo, s čím Merckx alebo Rik Van Looy nemuseli bojovať. Teraz aj cyklista, ktorý došiel do dieľa na stom mieste, môže o rok tie preteky vyhrať, a cyklistov na kozmickej úrovni je najmenej niekoľko. A navyše každý z nich chce teraz výlučne sedieť na zadnom kolese Petra Veľkého.

O  tom, čo to znamená pre dvojnásobného majstra sveta, sme sa presvedčili počas včerajšieho Gent-Wevelgen. Po tom, čo vystrájal Niki Terpstra, niet sa čo čudovať, že Saganovi praskli nervy. Víťaz Paris - Roubaix z roku 2014 však zabudol, že veľká vojna začne až na budúcu nedeľu. Takto Holanďan bez upozornenia zaútočil na slovenský Pearl Harbour a Sagan určite nebude mať žiadne zábrany odvďačiť sa dvomi atómovými bombami v Oudenaarde a na Roubaix. A navyše, obeťami budú taktiež Van Avarmaet, Vanmarcke, Štybar, Kristoff či Degenkolb.

Nepochybujem, že anti-saganovská koalícia rozzúrila beštiu, ktorá druhého apríla nebude milosrdná. Ako poznáme jej povahu, tak môže byť vymaľované už 50 km pred cieľom a väčšina cyklistov bude musieť predčasne ukončiť preteky. Počas Ronde budeme svedkami demonštrácie smrtonosnej sily, ktorá roznesie nepriateľov na prach. Som si istý, že Sagan za každú cenu bude chcieť ukázať, kto je tu pánom, a  že sa mu to podarí. Nikto nebude schopný ani len zachytiť jeho koleso. Kraken zostane vypustený.
 
Ak ste došli až sem, tak ste dobrí :D :D
Ďakujem.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop