Top 10 favoritov jesenného Giro d'Italia 2020 (Blog)

29.9.2020, 22:00 | Blog | pmts
Aj napriek zúriacej pandémií sa zatiaľ darí organizovať preteky a stále svetlejšie vyzerajú výhliadky na odjazdenie aj zvyšných pretekov revidovanej sezóny, na čele s druhým najslávnejším podujatím sveta, talianským Corsa Rosa.
 
Čaká nás nepochybne veľmi nezvyčajná Grand Tour. Už vo zvyčajnom májovom termíne bývame svedkami rušenia etáp z dôvodu priam brutálneho počasia v horách, no a asi netreba pripomínať, že v októbri situácia istotne nebude lepšia. Zrejme sa musíme pripraviť na zrušenie niekoľkých horských prémií v Dolomitským priesmykoch, alebo rovno niektorých celých horských etáp. A nie len počasie je hrozbou pre preteky...
 
Tour de France sa navzdory všetkým predpokladom odjazdila relatívne bezproblémovo, no ani tá sa nezaobišla bez pozitívne testovaných na nový koronavírus, ale našťastie, pozitívnych testov nebolo príliš a neboli hrozbou pre preteky. V chladnom októbrovom podnebí to ale bude iné, bude veľa prechladnutí, no a asi sa musíme pripraviť na menej hladký priebeh podujatia. Na túto špecifickú edíciu Gira prichádza relatívne slabšia štartovka. Giro d'Italia utrpelo novým usporiadaním kalendára pravdepodobne najviac. Kedže sa ide súbežne s klasikami a tesne po Tour de France, štartovka nebude o moc silnejšia ako bola na Tirreno-Adriatico... V podstate je takmer totožná. Akurát bez Van Der Poela, no a oproti pôvodným predpokladom neprídu ani obhajca víťazstva Richard Carapaz, mladý supertalent Remco Evenepoel, alebo šprintéri Caleb Ewan, Dylan Groenewegen alebo Fabio Jakobsen.
 
 
giro 19 etapa 14 ilustrak movfb
Ilustračný záber z minulého Gira (© Movistar Team)
 
 
Naopak, organizátorov iste potešili rozhodnutia Sunwebu, Ineosu alebo Astany, no a na trati nečakane uvidíme Michaela Matthewsa, Gerainta Thomasa alebo Miguela Lopeza. Obrovskú radosť im určite svojím rozhodnutím vynechať klasiky a zúčastniť sa talianskej Grand Tour spravil aj náš Peter Sagan, ktorý pretekom pridáva na lesku. Nič to ale nemení na tom, že konkurencia v boji o ružový dres bude slabšia... No a kto sa to vlastne príde pokúsiť uzurpovať si uvoľnený trón po Richardovi Carapazovi? Pokúsil som sa, ako už celkom tradične, zostaviť top 10 kandidátov na víťazstvo na tohtoročnom preloženom Giro d'Italia. Nebolo to vôbec ľahké, kedže adeptov vôbec na najlepšiu desiatku neprišlo ani tých desať, no po kratšej analýze som zostavil nasledovný rebríček... Samozrejme, jedná sa o subjektívne názory autora.
 
10. Ilnur Zakarin (Team CCC) Už len fakt, že musím začať po zranení vracajúcim sa Ilnurom Zakarinom, vypovedá dosť o tohtoročnej konkurencií na Gire... Stále sa ale jedná o tretieho muža z Vuelty 2017, ktorý už dobyl top 5 na Gire a top 10 na Tour, takže malo by sa s ním počítať. Na Tour de France, až do osudného pádu, išiel podľa plánu na etapy; zaútočiť stihol iba na jedinú, no na Port de Balés ukázal kvalitné vrchárske nohy. O jeho jazde z kopca už radšej pomlčím... Pôvodne si chcel po Tour de France oddýchnuť a zamerať sa na GC na španielskej Vuelte, ale kvôli predčasnému koncu na Tour sa môže objaviť už na Gire, no a všetko nasvedčuje tomu, že neopustil svoje pôvodne GC ambície. Na najlepšiu desiatku možno bude mať, ale len veľmi ťažko si ho predstaviť na pódiu, či nebodaj bojovať o víťazstvo...
Šance na víťazstvo: 5%
 
 
zakarin 20 tour stupanie asofpb
Ilur Zakarin (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
9. Alexandr Vlasov (Astana) Ruská kométa tejto sezóny má za sebou pár skvelých mesiacov, no a Vlasovovu úžasnú formu sa Astana rozhodla využiť aj na talianskom Gire na podporu ružových ambícií Jakoba Fuglsanga. Vlasov bol ale Fuglsangovi posledné preteky viac než len domestikom, no a na nedávno skončenom Tirrene ho dokonca jasne porazil. Vyskúša to v GC? Bude to jeho Grand Tour debut, takže pravdepodobné to nie je, no s jeho úžasnou formou ktorú drží už od reštartu sezóny v lete, by bola škoda aspoň neskúsiť sa udržať v poradí. Astane by sa druhá karta, s ktorou môže hrať, náramne zišla.
Šance na víťazstvo: 10%
 
8. Wilco Kelderman (Team Sunweb) Kelderman tento rok jazdí v skvelej forme, keď sa mu konečne vyhýbajú zranenia aj choroby. Bol stabilným členom najlepšej desiatky na akomkoľvek etapáku kde tento rok štartoval, no a dá sa vsadiť nato, že svojou defenzívnou dieslovou jazdou v kopcoch a solídnymi časovkami vybojuje miesto v top 10 aj tu na Gire. Ale dokázal by niečo viac? Na Vuelte 2017 aj so Zakarinom zdatne konkuroval Froomovi s Nibalim, no a ak sa mu podarí rovnakú formu vytiahnuť aj v tohtoročnej konkurencií na Gire, nebude vôbec iba do počtu v skupine favoritov. K ruke bude mať silný tím na čele s vrchárskymi superdomestikmi Jaiom Hindleym a Samom Oomenom, no a ako sme si dozaista všetci v poslednej dobe všimli, Sunwebu momentálne ide karta.
Šance na víťazstvo: 20%
 
 
kelderman 19 ilustrak pohlad sunf
Wilco Kelderman (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
7. Miguel Angel López (Astana) Astana to s ružovým dresom myslí vážne, no a vysiela do boja aj šiesteho muža Tour, super-vrchára Miguela Lopeza. Oficiálne stanovisko znie, že ide iba čisto domestikovať, čo je aj vysoko pravdepodobné po náročnej Tour ktorú išiel na celkové poradie, ale ak by predsalen motyka vystrelila a Lopez mal v nádrži ešte dosť paliva, Giro rázom získava ďalšieho uchádzača minimálne na stupne víťazov... Lopez je silný vrchár, no a aj keď v pripravených troch časovkách stratí more času, prítomnosť Fuglsanga a Vlasova v skupine favoritov mu môže poskytnúť istú voľnosť na vydarený útok z diaľky. Nech to bude akokoľvek, Astana v jeho osobe získava obrovskú posilu a bude to práve Lopez, ktorý nahne misky váh na stranu Astany a spraví z nej jasne najsilnejší tím do hôr. Jedná sa zároveň o jeho posledný pretek, jednak v jej drese, ale hlavne aj v celej sezóne, no a tak sa už zrejme nebude mať načo šetriť, rovnako ako zrejme nebude mať úplne 100%nú chuť obetovať sa pre kolegov...
Šance na víťazstvo: 20%
 
6. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) Poľský pretekár prichádza na Giro v skvelej forme ktorú predviedol na Tirrene, kde sa zaskvel celkovým tretím miestom a hlavne super výkonom na najťažšom kopci pretekov - Sarnano Sasotetto. Majka je odolný a konzistentný, nemuselo by mu robiť veľké problémy ani zlé počasie, kedže s Girom a jeho temnou mrazivou stránkou už má skúsenosti (v rokoch 2013 aj 2014 to v takých podmienkach dotiahol do top 10). Jeho jediný problém budú časovky, kde stratí čas. Tím na čele s jeho oddaným domestikom a kamarátom Pawlom Poljanskim mu bude k ruke, no a zrejme ruku k dielu priloží aj Peter Sagan, čo je superdomestik akého si musí želať každý GC leader. Majka nie je zrovna kandidátom na víťazstvo, nato je až príliš vypočítavý a chýba mu odvaha na poriadny útok, no s jeho skvelou formou to môže dobojovať na pódium a nakoniec sa aspoň na pohľad ocitnúť v súboji o víťazstvo.
Šance na víťazstvo: 25%
 
 
majka 19 unik bohfb
Rafal Majka (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
5. Jakob Fuglsang (Astana) Avizovaný líder Astany, dánsky matador Jakob Fuglsang, bude aspoň prvý týždeň bez pochýb vyzerať ako uchádzač o ružový dres. Ale vydrží mu to? Pripomínam, že jeho jediné umiestnenie v top 10 na Grand Tours je jeho siedme miesto z Tour de France ešte z roku 2013 (!!). Akým právom sa teda radí medzi favoritov? Je to jednoduché; Fuglsang zreje ako víno, každý rok príde silnejší, no a po jeho dominantnom víťazstve na ťažkej horskej klasike v Lomabardií v auguste to opäť potvrdil. Tak silný nebol ani vlani v Ardénach. Kedy nám ale naposledy niečo ukázal v skutočne vysokohorskej etape? Písal sa ešte rok 2017, kedy porazil Richieho Porta vysoko v Alpách v boji o celkové prvenstvo na Critérium du Dauphiné (Dauphiné vyhral aj minulý rok, no to bola veľmi ľahká edícia s jediným poriadnym kopcom). To už je poriadne dávno. Minulý rok prichádzal na Tour ako veľký favorit práve po jeho víťazstve na Dauphiné, ale už v druhom týždni zhasol ako fakľa, čo ale mohol byť čiastočne dôsledok jeho tvrdého pádu hneď v prvej etape... Ak teda Fuglsang prekročí svoj tieň a podarí sa mu podávať jeho typicky úžasné výkony po celé tri týždne, automaticky sa z neho stáva veľký favorit. K ruke bude mať pravdepodobne najsilnejší tím s Vlasovom a Lopezom, čím sa nemôže pochváliť žiadny z nasledujúcich pretekárov.
Šance na víťazstvo: 30%
 
4. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) Pôvodne tu nemal byť, ale nešťastný pád na augustovom Dauphiné zabránil Stevenovi Kruijswijkovi zúčastniť sa na Starej dáme. Jeho rameno je ale už v poriadku a prichádza na Giro v roli veľkého favorita, ako líder momentálne asi najlepšieho tímu sveta. Kruijswijk je stabilný, odolný, dobrý časovkár so schopnosťou minimalizovať straty v kopcoch (v jeho dosiaľ najlepšej forme na Gire 2016 dokázal dokonca v kopcoch robiť rozdiely...), takže na pohľad je ideálnym prototypom jazdca na Grand Tour. Možno trocha pričasto padá, ale ak sa mu podarí eliminovať aj tento ,,drobný" nedostatok, s takmer určitosťou ho môžeme očakávať na finálnom pódiu. Podpora Antwana Tolhoeka, Tonyho Martina, či nedávneho víťaza Aveniru Tobiasa Fossa sa zdá byť dostatočná, i keď sa jedná až o ,,béčkovú zostavu" tímu Jumbo Visma.
Šance na víťazstvo: 30%
 
 
kruijswijk 19 tour novinari detail asofab
Steven Kruijswijk (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
3. Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) Ak sa pozrieme na výsledky jazdcov od reštartu sezóny, nič nenasvedčuje tomu že by mal Vincenzo Nibali zasiahnuť do boja o rúžový dres. Na Tirrene bol vyslovene slabý, no a ani na práve skončených domácich majstrovstvách sveta sa neprezentoval silným dojmom. Jedná sa ale o jazdca ktorý aj s Chrisom Froomom, či naším Petrom Saganom, modeloval poslednú dekádu v cestnej cyklistike, štvornásobného víťaza Grand Tours a jednoducho pretekára, ktorý vie ako sa pripraviť na Giro... Nibali bude v boji o ružový dres. Ťažké októbrové podmienky budú presne podľa jeho gusta, no a vzhľadom nato, že celú svoju sezónu tento šampión obmotal okolo jeho pokusu vyhrať tretí ružový dres, môžeme sa v treťom týždni (ak sa tam preteky dostanú...) tešiť na veľké veci. Podporovať ho bude silná talianska úderka na čele s Guliom Cicconem a Nibali by nemal mať slabinu ani v časovkách...
Šance na víťazstvo: 40%
 
2. Simon Yates (Mitchelton-Scott) Na posledných dvoch miestach v mojom rebríčku sa umiestnili dvaja Briti, ktorí sa v prípravných pretekoch javili ako suverénne najväčší favoriti, no a navyše obaja už dokázali Grand Tour vyhrať. Na druhé miesto som kvôli horšej časovke zaradil Simona Yatesa. Simon sa netajil úmyslom vyhrať Giro 2020 už pred sezónou, no a ani svetová pandémia ho neprinútila zmeniť plány. Formu načasoval výborne; s každými pretekmi po reštarte sezóny sa lepšil. Začal veľmi vlažne na Okolo Burgosu, kde sa na cieľových kopcoch pozeral na Evenepoelov chrbát z veľkej diaľky. Na Okolo Poľska to už bolo viditeľne lepšie, na Evenepoelov chrbát sa už pozeral z menšej diaľky, no a vystúpal dokonca aj na finálne pódium. O mesiac neskôr na Tirrene sa už prezentoval úžasným výkonom, na Sasotette zničil súperov a vybudoval si pred Geraintom Thomasom dostatočne veľký náskok, aby ho udržal aj v záverečnej časovke. No a to musí byť jeho taktika aj na Gire... V časovkách na Thomasa jednoducho stratí, no a tak sa musí zamerať na kopce a vytvoriť si v nich dostatočný náskok do časoviek. Zažije si ale deja vu, lebo rovnako sa snažil v každom kopci nahrabať čas pred časovkou na Toma Dumoulina v ročníku 2018, čo sa mu na prudkých sklonoch Colle Delle Finestre zrátalo aj s úrokmi a stratil nielen ružový dres, ale aj celé celkové poradie, a tak to tentoraz s útočením nemôže prehnať. Tím bude mať skvelý; Jack Haig a Lucas Hamilton sú v kopcoch istota a na rovinách sa bude môcť spoľahnúť na skúsených Michaela Hepburna alebo Camerona Meyera.
Šance na víťazstvo: 45%
 
 
yates s 19 tour triumf 2 asofab
Simon Yates (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
1. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) V roli pravdepodobne najväčšieho favorita prichádza na Giro Geraint Thomas. Pôvodný cieľ, žltý dres na Tour, absolútne nevyšiel, keď jeho chabé výkony v auguste Dava Brailsforda nepresvedčili ani len nato, aby ho vôbec nominoval do tímu, no na nedávno skončenom Tirrene Geraint ukázal, že je späť. Sympatický walešan sa vracia na miesto činu, kde v roku 2017, jazdiaci v super forme spadol a odstúpil z priebežnej druhej priečky. Rok 2020 mu tak ponúka ideálnu možnosť na odplatu, no a šancu k žltému dresu z Tour de France pridať aj ten ružový z Gira. Tri časovky mu parádne hrajú do karát, no a pri neúčasti Remca Evenepoela to bude práve on, kto pozbiera benefity v časovkách a bude v kopcoch brániť. A to je činnosť, s ktorou má jeho tím Ineos bohaté dlhoročné skúsenosti. Thomas je relatívne odolný pretekár, vlhké a chladné októbrové počasie by mu teoreticky nemuselo vadiť, ale zároveň sa jedná o celkom krehkého pretekára pre ktorého choroby a pády a následné odstúpenia, nie sú ničím novým. Dúfajme že sa mu, ako aj všetkým jeho súperom, podobné problémy vyhnú a do celkového poriadia prehovorí hlavne výkonnosť. Thomas sa posledné roky etabloval medzi spoľahlivých jazdcov na Grand Tours ktorý vedia udržať výkon po celé tri týždne, no a taktiež má v 34och rokoch už dosť skúseností, aby mohol naplno zaútočiť na rúžový dres. Oproti namotivovanému útočnému Yatesovi, dieslovému Kruijswijkovi, alebo proti ostrieľaným borcom ako Nibali alebo Fuglsang, to ale rozhodne nebude mať zadarmo. Chrbát mu budú kryť poslední dvaja majstri sveta v časovke, Filippo Ganna a Rohan Dennis, v kopcoch bude mať po ruke mladých vrchárov Eddieho Dunbara a Taa Harta, na rovine sa oňho postarajú skúsení Salvatore Puccio a Michal Golaš, no a tím pravdepodobne doplní všeumelec Ben Swift.
Šance na víťazstvo: 60%
 
 
Čaká nás netradičná, otvorená edícia Gira, pravdepodobne sešte hnusnejším počasím než na aké sme zvyknutí na jar, so slabšou konkurenciou, ale tým pádom väčším priestorom na zvraty a prekvapenia, no a samozrejme o zábavu sa nám na Slovensku bude starať aj premiérovo náš Peter Sagan... Už nech to začne :)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop