V hlavných úlohách Richard Carapaz a Primož Roglič (blog)

26.11.2020, 08:00 | Blog | Radovan Števula
Veľké cyklistické preteky častokrát pripomínajú grandiózne a napínavé divadelné predstavenia. Diváci s veľkým očakávaním sledujú výkony hercov na bicykloch, ktorí sa málokedy držia scenára a podchvíľou sú nútení improvizovať. V posledných dvoch sezónach sa na scéne trojtýždňových etapových zápolení udomácnili dvaja mimoriadne výrazní protagonisti. Richard Carapaz a Primož Roglič. Tento blog si všíma ich vzájomné súboje, zlyhania a veľké úspechy.
 
 
roglic 19 vuelta cerveny zozadu asofv
Primož Roglič (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 

Prvé dejstvo - Giro 2019

Na začiatku roku 2019 zrejme nikto ani len netušil, čoho je Richard Carapaz schopný. Movistar prichádzal na Giro s Mikelom Landom, od ktorého sa očakával úspech. Ekvádorčan mal byť divokou kartou, žolíkom alebo, ak chceme zostať v rovine divadelného žargónu, alternáciou. Od štvrtej etapy, počas ktorej Carapaz prekvapivo prešprintoval Caleba Ewana a Diega Ulissiho, začalo byť všetkým zúčastneným jasné, že pôsobenie Movistaru v Taliansku nebude len o Landovi. Počas dvanástej a trinástej etapy Gira 2019 prenikli Carapaz a Landa do prvej desiatky celkového poradia. V štrnástej etape, ktorá finišovala v Courmayeur, predviedol Carapaz monumentálny výkon, obliekol sa do ružového dresu a vo zvyšných etapách svoj náskok aktívne bránil. Vďaka skvelým výkonom zaznamenal Ekvádorčan svoje premiérove víťazstvo na Grand Tour.

UAE Tour, Tirreno-Adriatico, Tour de Romandie. Primož Roglič v prvých mesiacoch sezóny 2019 nepoznal premožiteľa a vyhrával etapové preteky ako na bežiacom páse. Suverénnym spôsobom vtrhol aj na Giro a pripísal si víťazstvá v dvoch časovkách. Lenže jeho pretekársky entuziazmus postupne vyprchal a v druhej polovici talianskej Grand Tour podával už len veľmi nevýrazné výkony. Vďaka silnej časovke nakoniec obsadil solídne tretie miesto. Pred Girom 2019 však jeho pohľad smeroval k vyšším poschodiam stupňa víťazov. Smútok z nesplnených snov si išiel v auguste liečiť na španielsku Vueltu, ktorú ovládol a zaznamenal tak prvý triumf na jednom z troch trojtýždňových etapových pretekov.
 
 
carapaz 19 giro podium ruzovy movfb
Richard Carapaz (© SprintCycling / Movistar Team)
 

Medzihra - Tour 2020

Carapaz koncom roka 2019 nečakane opustil Movistar a zamieril do Ineosu. Pozíciu hrdinu a hlavnej hviezdy v španielskom tíme vymenil za neistú budúcnosť u Britov. V početnej skupine výnimočných cyklistov mu v rukách veľmi ľahko mohol zostať povestný „Čierny Peter“, čiže len pozícia elitného domestika. Medzi kľúčové ciele Richarda Carapaza v roku 2020 mala patriť obhajoba ružového dresu na Gire. Na skúsenosť, že osobné ambície sú v Ineose podradené tímovému úspechu, nemusel Carapaz čakať veľmi dlho. Vo vírusom pomiešanej sezóne urobil Dave Brailsford krátko pred Tour 2020 zásadné rozhodnutie. Carapaz nepôjde obhajovať titul do Talianska, ale bude silným pomocníkom pre Egana Bernala na francúzskych cestách. Bernal však počas Tour nebol vo svojej koži a v treťom týždni pelotón opustil. Richard Carapaz a Michał Kwiatkowski potom už len aktívne zachraňovali česť britského tímu.

Tom Dumoulin a Wout van Aert neveriacky sledujú posledné metre časovky na La Planche des Belles Filles. Obraz, ktorý sa navždy vryje do pamäti všetkých fanúšikov cestnej cyklistiky. Primož Roglič prichádzal na Tour ako najväčší favorit s najvyššími ambíciami. Devätnásť etáp sa mu bezchybne darilo tieto ambície napĺňať. Potom však prišlo fatálne zlyhanie vyprovokované nadpozemským výkonom Tadeja Pogačara. Rogličov krajan bral všetko a Primožovi zostal len druhý najvyšší stupienok na piedestáli pre víťazov.
 
 
roglic 20 dauphine triumf asofab
Primož Roglič (© A.S.O. / Alex Broadway)
 

Druhé dejstvo - Vuelta 2020

Pre Richarda Carapaza mala byť Vuelta odmenou za lojalitu voči tímu, hoci slovo odmena by pokojne mohlo byť v úvodzovkách. Ekvádorčan chcel obhajovať triumf na Gire a to mu tím Ineos neumožnil. Čo sa stalo, stalo sa. Carapaz nereptal, prijal novú výzvu a pozície lídra na španielskych cestách sa zhostil mimoriadne zodpovedne. Predviedol vynikajúce vrchárske predstavenie, ktoré obohatil o slušný časovkársky výkon. Napriek minimálnej podpore tímu patril k najaktívnejším a najodvážnejším pretekárom Vuelty. Na víťazstvo však tieto atribúty nestačili. Carapazovi chýbal k dokonalému výkonu drobný kúsok skladačky. Tento kúsok si ako oko v hlave strážil Primož Roglič.

Slovinec si, veľmi podobne ako v sezóne 2019, prišiel na Vueltu liečiť traumu z nesplnených cieľov a snov. Špekulácie, či oplatí Tomovi Dumoulinovi jeho verné služby z Tour de France alebo bude opäť stopercentným lídrom, rozptýlil Primož Roglič hneď na záver prvej etapy v Baskicku. Počas celej Vuelty pre neho neexistoval zajtrajšok. Pretekal štýlom tu a teraz. Aktívnym prístupom získal sympatie mnohých fanúšikov, štyri etapové víťazstvá a veľké množstvo bonusových sekúnd. Práve z týchto sekúnd a vynikajúceho výkonu v jedinej časovke na podujatí si Roglič ušil pohodlný časový vankúš a dokázal odraziť záverečný nápor Carapaza. Obhajoba červeného dresu z Vuelty bola nádherným zavŕšením divokej sezóny Primoža Rogliča.
 
 
carapaz 19 giro podium ruzovy movfb
Richard Carapaz atakuje Primožovi Rogličovi (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 

V očakávaní ďalších predstavení

Primož Roglič v posledných dvoch sezónach absolvoval štyri Grand Tour, pričom dve vyhral (Vuelta 2019, Vuelta 2020), raz skončil druhý (Tour 2020) a raz tretí (Giro 2019). Na prelome rokov 2020 a 2021 je odbornou i laickou cyklistickou verejnosťou plným právom označovaný za najkomplexnejšieho a najlepšieho jazdca na Grand Tour.

Richard Carapaz ukázal obrovský potenciál. Z troch účastí na podujatiach Grand Tour sa mu podarilo ukoristiť jedno víťazstvo (Giro 2019) a jedno druhé miesto (Vuelta 2020). Počas posledných dní končiacej sezóny 2020 sa o ňom mnohí športoví komentátori vyjadrovali ako o aktuálne najlepšom vrchárovi profesionálneho pelotónu.

Kariéry oboch protagonistov, ktorým bol venovaný tento blog, sa počas posledných dvoch sezón zaujímavým spôsobom poprepletali. Je veľmi pravdepodobné, že aj v najbližších rokoch sa budú Carapaz a Roglič stretávať na podujatiach veľkej trojky. Preto asi každého fanúšika ozubených kolies poteší, že medzi nimi nepanuje nevraživosť ani nezdravá rivalita. Zvedavé kamery ich už viackrát zachytili v momentoch, keď si prejavovali úctu a rešpekt. Všetci fanúšikovia kvalitnej cyklistiky sa teda môžu tešiť na ďalšie džentlmenské súboje medzi Richardom Carapazom a Primožom Rogličom.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop