Desať najzaujímavejších neo-pro jazdcov vo World Tour 2021 (blog)

30.11.2020, 11:00 | Blog | pmts
Koronavírus a pandémia výrazne poznačili cyklistickú sezónu 2020, mnoho podujatí pre mladých na čele s Avenirom bolo zrušených, pretože sa na ich uskutočnenie nenašli prostriedky, alebo jednoducho preto, lebo sa nezmestili do preplneného kalendára. No aj napriek tomu si pred sezónou 2021 našlo cestu do World Tour mnoho mladučkých talentovaných pretekárov, či už na základe ich tohtoročných výsledkov, alebo aj výsledkov z minulých rokov. Zostavil som desiatku mladých prírastkov do World Tour, na ktorých som, aspoň ja osobne, v nasledujúcej sezóne a aj v budúcnosti celkovo, najviac zvedavý.
 
 
10. Kevin Colleoni (Mitchelton-Scott)
Tím Mitchelton-Scott dokázal uloviť tohto talentovaného, čerstvo 21-ročného talianskeho vrchára. Colleoni dal o sebe vedieť už minulý rok, keď v drese svojho kontinentálneho tímu Biesse Carrera podával vynikajúce výkony na kopcovitých podujatiach talianskeho pohára. V tejto sezóne už patril medzi najlepších vrchárov v kategórií U23. Jeho doménou rozhodne nie je časovka, ale aj napriek tomu dokázal na talianskom šampionáte do 23 rokov obsadiť piate miesto a stratiť na mladú taliansku časovkársku hviezdu Jonathana Milana len minútku, čo mu dáva do budúcna potenciál nestrácať priveľa v časovkách, keď sa bude snažiť o celkové poradia. Jeho najväčšou zbraňou ale sú vrchárske schopnosti, to je oblasť, na ktorú sa špecializuje a vďaka ktorej bude zbierať časové benefity v klasifikáciách. Dokonale svoje vrchárske schopnosti predviedol na Baby Gire, najväčšom podujatí U23 ktoré sme mali tento rok možnosť sledovať. Statočne konkuroval super-talentovanému Tomovi Pidcockovi, bol najlepší zo zvyšku sveta na mamuťom kopci Montespluga a silný bol aj na Mortirole, čo mu vynieslo tretie miesto v celkovom poradí. Okrem skvelých vrchárskych schopností disponuje aj výborným nástupom, takže v budúcnosti sa bude môcť zamerať aj na kopcovité klasiky. Mitchelton mu dal dvojročnú zmluvu a aspoň na papieri ulovil veľký talent. Uvidíme aká bude realita, prechod do World Tour nie je ľahký, no aktuálna zázračná generácia mladých jazdcov s tým akosi nemá problémy.
 
 
9. Sebastian Berwick (Israel Start-Up Nation)
Sebastian Berwick je ešte stále len 20 ročný pretekár z Austrálie a jedná sa o ďalší veľký vrchársky talent. Na rok 2021 ho ulovil Israel a po boku Chrisa Frooma dostane výborné zázemie na rozvoj a taktiež na vlastné výsledky. Berwick sa ukázal tento rok hlavne doma v Austrália, kde sa stihlo odpretekať klasické austrálske cyklistické leto. Prišiel výborne pripravený aj so svojím tímom a na februárovom Herald Sun Tour zúročil skvelú formu - ako jediný držal krok s víťazom podujatia a neskorším vicešampiónom Gira Jaiom Hindleym na oboch ťažkých cieľových kopcoch. Na podujatí boli 4 tímy World Tour ktorých pozornosť určite upútal a bol to práve Izraelský tím, ktorý očaril na toľko, aby mu ponúkli trojročnú zmluvu. Berwick je bez debaty veľký talent a nebude vôbec prekvapením, ak sa presadí už v nasledujúcej sezóne.
 
 
8. Olav Kooij (Jumbo-Visma)
Holandský 19-ročný šprintér a klasikár začne sezónu ešte v development tíme Jumba, ale na druhú polovicu sezóny sa už presunie do najlepšieho tímu sveta. Kooij má za sebou skvelú sezónu, ktorú odjazdil ako 18 ročný na vysokej úrovni nielen v medzi pretekármi U23, ale rovno aj medzi mužmi. Už na jar vyhral obe kvalitne obsadené jednorázovky na Istrií, kde zahajuje svoju sezónu veľké množstvo kvalitných kontinentálnych tímov. Po reštarte sezóny potom vyhral slovinský GP Krajn a zapájal sa do šprintov aj na Czech Tour. Pokračoval piatym miestom na Majstrovstvách Európy U23 a zlatý bod jeho sezóny bolo jeho prvé profi víťazstvo, keď na jednotkovom etapáku Coppiho a Bartaliho hneď v prvej etape vyhral hromadný šprint pred Philom Bauhausom, či britským talentovaným šprintérom z Ineosu Ethanom Hayterom a obliekol sa tak do žltého dresu. Sezónu zakončil víťazstvom v etape aj v celkovom poradí na poľskom Ncupe. Kooij je budúcnosť Holandska na severské klasiky a hromadné šprinty. Vzhľadom na jeho vek a talent je možné, že s jeho menom sa my, cyklistickí fanúšikovia, budeme stretávať ešte kľudne aj ďalších 20 rokov.
 
 
7. Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe)
Najväčší šprintérsky talent súčasnosti, belgičana Jordi Meeusa, ulovil trochu prekvapivo tím Bora-Hansgrohe. Je veľkým prekvapením že si ho nechal prekĺznuť pomedzi prsty Patrick Lefévre. Taktiež sa jedná o veľmi zlú správu pre Erika Bašku, ktorý bude dostávať opäť menej príležitostí. Bora ale potrebovala zaplniť prázdne miesto po Bennettovi, kedže Sagan už negeneruje toľko víťazstiev ako kedysi a Ackermann sa ukázal nebyť až taký spoľahlivý, ako sa asi čakalo po minulej fantastickej sezóne. Meeus tento rok vyhral etapu na Baby Gire, obe šprintérske etapy na Czech Tour a stal sa belgickým šampiónom do 23 rokov. Jedná sa o už pomerne skúseného pretekára v kategórií Elite a vek 22 rokov by už nemal byť problémom, aby hneď od začiatku sezóny neútočil na najvyššie priečky v šprintoch.
 
 
6. Antonio Tiberi (Trek-Segafredo)
Juniorský majster sveta v časovke z Harrogate, Antonio Tiberi, prestupuje už ako 19 ročný priamo do World Tour zostavy Trek. V tomto defacto talianskom tíme potrebujú talianske hviezdy a Tiberi sa ňou jedného dňa môže stať. Jedná sa o jedného z najlepších časovkárov v kategórií U23 a ako tento rok ukázal na GP Industriane, dokáže svoje časovkárske schopnosti použiť aj v závode a vyhrať klasiku po sólo úniku. Trek je perfektným miestom, kde môže začať svoju kariéru, ako jeden z ďalších silných jazdcov nastupujúcej hviezdnej generácie.
 
 
5. Andrea Piccolo (Astana - Premier Tech)
Tím Colpack je jedným z najlepších dodávateľov mladého talentu do World Tour a aj tento rok sa im podarilo vyšvihnúť do najlepšej kategórie svojho hviezdného jazdca - Andreu Piccola. Navyše, je veľmi pravdepodobné že ho za nedlho bude nasledovať jeho kolega Karel Vacek, pre ktorého je pripravené miesto v tíme Assos. Piccolo je skvelý časovkár a etapový pretekár. Vlani vyhral Majstrovstvá Talianska aj Európy v časovke a skončil tretí na českých Pretekoch Mieru. Tento rok mu príliš nevyšiel, ale o jeho talente nie je pochýb a Astana si môže gratulovať k dobrému úlovku.
 
 
4. Marco Brenner (Team Sunweb)
Ešte len čerstvo 18 ročný nemecký supertalent, je ďalším jazdcom ktorý vynecháva kategóriu U23 a prestupuje z juniorov priamo do World Tour. Či sa mu bude dariť tak ako Evenepoelovi, alebo aspoň Quinnovi Simmonsovi zostáva otázkou. Predsa len, je ešte takmer o rok mladší než bol Evenepoel pri svojom prestupe do World Tour. Brenner je nádejný klasikár a časovkár, no nestratí sa ani v kopcoch a v tíme Sunweb ho môže tvarovať ktorýmkoľvek smerom budú chcieť. V roku 2019 bol tretí na juniorskej časovke v Harrogate za Tiberim a vyhral 10 Uci pretekov, vrátane oboch juniorských nemeckých šampionátov. Časovkársky titul obhájil aj tento rok a len málo mu chýbalo na víťazstvo v juniorskej časovke na Majstrovstvách Európy, kde len o 3 sekundy nestačil na Matthiasa Vacka.
 
 
3. David Dekker (Jumbo-Visma)
Ďalší talentovaný klasikár, ale hlavne šprintér, 22 ročný holandský pretekár, odchovanec slávnej SEG Racing Academy a syn slávneho holandského klasikára Erika Dekkra, ktorý roky jazdil za Rabobank. Po rokoch sa k rovnakému tímu pridáva jeho syn. David Dekker bude v prvej časti sezóny hlavným šprintérom tímu Jumbo, kedže Kooij aj Groenewegen sa k tímu pripoja až neskôr počas roka. Dekker sa ukázal v skvelej forme na jar pred pandémiou, keď vyhral dve holandské jednorázovky a dokonca skončil tretí na belgickej klasike Le Samyn, kde prešprintoval napríklad aj Giacoma Nizzola. V roku 2019 vyhral holandský šampionát do 23 rokov a aj etapu na Karpatských Kuriéroch a počas rokov sa kontinuálne zlepšoval. Postup do World Tour je logickým pokračovaním jeho kariéry a v tíme Jumbo ju môže krásne nakopnúť.
 
 
2. Andreas Leknessund (Team Sunweb)
World Tour tím Sunweb začína pripomínať skôr akadémiu mladého talentu. V budúcom roku už budú celkovým vekovým premierom družstva atakovať hranicu 25 rokov, ešte donedávna vo World Tour neslýchané. K Jaiovi Hindleymu navyše získavajú ďalší obrovský talent na etapové preteky a ardénske klasiky, Nóra Andreasa Leknessunda. Nejedná sa o pretekára neo-pro, ale do zoznamu mladých nádejných prírastkov do World Tour som ho jednoducho musel zaradiť. Faktom ale je, že profíkom bol už tento rok v nórskom Pro-tíme Uno-X. Tento rok druhý raz po sebe vyhral nórsky časovkársky šampionát v elite, kde porazil aj minuloročného víťaza Aveniru Tobiasa Fossa, vyhral mnoho pretekov v Nórsku vrátane prvej po-koronovej cyklistickej akcie - časovke do vrchu, kde porazil všetkých nórskych profíkov. Vyhral Giro della Friuli, bol 19ty na Algarve v celkovom poradí a slovenskí fanúšikovia si ho mohli všimnúť aj na Okolo Slovenska, kde sa umiestnil na krásnom štvrtom mieste. V sezóne 2019 vyhral Preteky Mieru a bol druhý na Ronde de l'Isard. Jedná sa o skvelého vrchára s obrovskou vytrvalosťou a ešte lepšou časovkou (tento rok bol aj 13ty na Majstrovstvách sveta v Imole, len 90 sekúnd za Gannom), ideálny prototyp na Grand Tours. Ďalší obrovský talent svetovej cyklistiky na poli etapových pretekov, ktorý môže naplno zažiariť už v budúcej sezóne...
 
 
1. Thomas Pidcock (INEOS Grenadiers)
Tom Pidcock je síce jazdec neo-pro, ale asi ho netreba nejak moc predstavovať. Po vzore Van Der Poela sa jedná o ďalšieho cyklistického obojživelníka a momentálne najväčší talent britskej cyklistiky... Áno, väčší aj ako Tao Hart. Pidcock vyhráva po vzore Van Der Poela v cross-country, v cyklocrosse a po novom aj na ceste. V minulej cyklocrossovej sezóne sme ho mohli sledovať prvý raz medzi mužmi a z ničoho nič sa umiestnil druhý na Majstrovstvách sveta, keď bol najväčším vyzývateľom Van Der Poela a porazil aj po zranení vracajúceho sa Van Aerta, alebo víťaza vlaňajšieho svetového pohára a vo skvelej forme jazdiaceho Toona Aertsa. Po reštarte sezóny sa zameral na cestu a vyhral celkové poradie na Baby Gire aj s tromi etapami, no a jeho výkony na Montespluge a Mortirole zniesli tie najvyššie kritériá. Vyskúšal si aj Majstrovstvá sveta Elite kde nastúpil s ambíciami a prvý krát ako líder elitnej britskej reprezentácie, ale po 240tich kilometroch, na predposlednom kopci, mu seklo, podobne ako vlani Van Der Poelovi a z veľkého výsledku nebolo nič hmatateľné, ale aspoň si odniesol veľké skúsenosti. Na záver sezóny sa ešte preorientoval na horské bicykle a na Majstrovstvách sveta si podmanil okrem pretekov do 23 rokov aj disciplínu E-MTB. Pidcock je, aj napriek svojim 21 rokom, je už roky považovaný za jeden z najväčších talentov v cyklistike vôbec a konečne sa realizuje jeho dlho-odkladaný prestup do tímu Ineos. K tímu sa pripojí prvého marca po absolvovaní plnej cyklocrossovej sezóny a môžeme si len tipnúť, na ktorý druh pretekov sa zameria, ale vzhľadom na jeho zakotvenie v Ineose je veľmi pravdepodobné, že to budú Grand Tours. Každopádne, asi nikto nepochybuje o tom, že by sa nestratil ani na klasikách, ako koniec-koncov ukázal už vlani tretím miestom na Majstrovstvách sveta U23 v Harrogate. Aj tím Ineos si tak získal svojho vlastného zázračného cyklocrossára, ktorý ale pravdepodobne nebude nasledovať kroky Van Der Poela a Van Aerta, ale skúsi nadviazať na Wigginsa, Frooma a Thomasa a dať Británií opäť možnosť oslavovať zisk žltého dresu z Tour de France... Ak sa to, pravdaže, skôr nepodarí Tao Hartovi.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop