Dokáže byť Jumbo opäť najlepším tímom sveta aj v roku 2021? (blog)

18.2.2021, 17:00 | Blog | pmts
Holandský projekt Jumbo-Visma sa v minulom roku usadil na pozícií najlepšieho tímu sveta. Porazili Quick-Step na klasikách, aj Ineos na Grand tours. A mohlo to byť ešte lepšie; Roglič na Tour, aj Van Aert na Okolo Flámska spravili všetko správne, ale dve obrovské víťazstvá im na poslednú chvíľu vyfúkli fenomenálny Pogačar a Van Der Poel.
 
Aj tak sa ale jednalo o sezónu snov, víťazstvá na Vuelte, Liege, San Reme, a druhé miesta na Tour, Lombardii, Flámsku aj Majstrovstvách sveta, to je skóre ktoré sme nevideli pri žiadnom tíme už dlhé roky. Dokážu ale tento úspech napodobniť aj v sezóne 2021? Alebo sa jednalo len o výnimočne silný rok?
 
 
jumbo 20 dauphine tahaju asofab
Jumbo - Visma (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Mizerný štart
 
Rok 2021 pre Jumbo nezačal ideálne. Prvý problém prišiel už v januári, keď Tom Dumoulin z dôvodu dlhodobého psychického vyčerpania prerušil kariéru a v tomto momente nie je úplne jasné, kedy a či vôbec sa vráti. Dumoulin síce nie je v tíme lídrom, ako to uňho bývalo zvykom, ale je úplne kľúčovým jazdcom čo sa týka podpory dvoch najväčších hviezd tímu; Primoža Rogliča a Wouta Van Aerta. Je dokonalým domestikom Primoža Rogliča, keďže je veľmi odolný a dokáže držať strojové tempo až na pásku, kde môže Roglič ukázať svoju zdrvujúcu akceleráciu. Okrem toho je pochopiteľne veľmi platný v tímovej časovke a disponuje aj veľkými skúsenosťami. Tím ho navyše tento rok povolal aj do služieb Van Aerta na jarných klasikách, kde mal byť Dumoulin veľkou podporou pre belgického fenoména. Tieto plány sa ale rozpadli na prach, no a s jeho návratom do Tour de France to vyzerá biedne, teda za predpokladu že od januára netrénuje.
 
Ďalší veľký problém pre Jumbo prišiel tento týždeň, keď sa na tréningu zranil Mike Teunissen, Van Aertov superdomestik na klasikách, prípadne záložný líder, ak by mal Wout problémy. Teunissen s veľkou pravdepodobnosťou vymešká jarné klasiky. Ďalšia veľká hviezda tímu, Dylan Groenewegen, sa vráti až v máji keď mu vyprší zákaz, no tím s ním nepočíta na veľkých pretekoch a je teda jasné, že ani Groenewegen veľké víťazstvá v tomto roku neprinesie. Výpadky dôležitých ľudí ale nie sú jediným problémom. Jumbo trpí akútnym nedostatkom pretekárskych dní, keďže tento rok sa ešte nepredstavilo na žiadnych pretekoch.
 
 
groenewegen 19 tour triumf podium zozadu asofpb
Dylan Groenewegen (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Taký Ineos napríklad vymetá čo môže a na konci februára budú mať niekoľko odpretekaných dní už všetci pretekári tímu, s výnimkou Carapaza, ktorý volí radšej dlhý pobyt v Ekvádore a do Európy sa vráti až na Okolo Katalánska. Pre tím Jumbo sa tak táto sezóna nezačala vôbec dobre. Ako sa nahradia výpadky hviezdnych pretekárov? To je dobrá otázka. Ohľadom klasík to momentálne nevyzerá vôbec dobre. V tíme je silný Pascal Eenkhoorn a niekoľko ďalších mladých klasikárov ako Van Hooydonck, alebo skúsený Timo Roosen, ale bude to stačiť na pokrytie strát Dumoulina, Teunissena a taktiež víťaza Eneca Laurensa De Plusa (ktorý cez zimu prestúpil do Ineosu)? Sotva.
 
Van Aert si bude musieť túto jar poradiť často sám, čo zaujímavo otvára pretek, kedže Lotto, Ag2r a Deceuninck budú pravdepodobne útočiť a hrať na viacero kariet. Van Aert bude musieť spolupracovať s Van Der Poelom, prípadne naším Petrom Saganom, čo vytvára veľmi zaujímavú zápletku. Jumbo ale chce vyhrávať monumenty, čo bude túto jar problém. Odchod De Plusa a Dumoulina je obrovským oslabením pre tím v etapových pretekoch. V tomto prípade to ale nemusí byť veľká tragédia. Tím má veľkú silu a veľa talentov na vzostupe, ktorí túto sezónu stopercentne ešte výkonnostne vyrastú. Navyše po komplikovanej minulej sezóne sa vracia jazdec kalibru Dumoulina Steven Kruijswijk, ktorý je schopný Holanďana kvalitne nahradiť.
 
 
kruijswijk 19 tour buchmann kopec bohfb
Steven Kruijswijk (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Tím má pravdepodobne jedného z najlepších vrchárov sveta v Seppovi Kussovi, no a očakávam výkonnostný vzostup mladej severskej dvojice Jonas Vingegaard - Tobias Foss. Najmä druhý menovaný, ako víťaz posledného Aveniru a skvelý časovkár, má obrovský potenciál. Pred Tour de France sa navyše do tímu zapojí aj superman Van Aert a tím si tak môže dovoliť poslať Georga Bennetta na Giro a aj tak poskytnúť Rogličovi špičkoví tím na Tour. Jumbo má tak aj bez Dumoulina veľkú silu a veľkú šancu zabojovať o víťazstvo na Tour de France.
 
Výpadok Groenewegena bol (ne)cítiť už celú minulú sezónu, no a s angažovaním mladých šprintérskych supertalentov Olava Kooija a Erika Dekkera to tak môže byť v tomto smere len lepšie. Bude Jumbo opäť najlepším tímom v roku 2021? Uvidíme... Aj napriek serióznym stratám na začiatku sezóny majú šancu zopakovať úžasné minuloročné úspechy. Veľmi ale bude záležať na forme dvoch mužov na ktorých všetko stojí a padá; Primoža Rogliča a Wouta Van Aerta.
 
Môj skormný tip ale je, že v etapových pretekoch ich posilnený tím Ineos Grenadiers tento rok vytlačí z prvých pozícií a na klasikách bude opäť hrať prím kolektívna sila Deceunincku. Navyše seriózny adept na najsilnejší tím sveta vyrastá z tímu UAE Emirates. Čo myslíte vy... Podarí sa Jumbu zopakovať minuloročnú úžasnú sezónu?
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop