S blížiacimi sa MS vo Florencii naberá náš tím čoraz jasnejšie kontúry

12.8.2013, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
O menej než šesť týždňov odštartujú v Toskánsku Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2013. Vo štvrtok sa uzatvárajú nominačné kritéria a Slovensko čaká ešte na posledný údaj, počet cyklistov v kategórii U23, ktorých bude môcť postaviť na štart pretekov. Ostatné počty sú už neoficiálne uzavreté.
 
V najsledovanejšej mužskej kategórii Elite budeme môcť v pretekoch s hromadným štartom opäť rátať so šiestimi reprezentantmi a zostava bude podobná, možno zhodná s vlaňajšou. Tréner Elite pre MS Ján Valach nás informoval o podobe širšej nominácie: "Oficiálne sme uzatvorili zoznam ôsmich ľudí, z ktorých šesť bude cestovať do Talianska. Ak nerátame nešťastnú možnosť zranenia, naši jazdci ProTour sú jasní. Bratia Saganovci a Velitsovci. O dve miesta sa pobije štvorica Maroš Kováč, Matej Jurčo, Patrik Tybor a Marek Čanecký. Rozhodovať budú vrchárske kvality a hlavne aktuálna forma, ktorú budú mať tesne pred štartom MS. Budem ich pozorne sledovať. So svojimi ešte, samozrejme, absolvujem viaceré preteky."
 
Individuálna časovka bude opäť patriť dvojici Peter Velits - Matej Jurčo. "Som rád, že Peter chce ísť časovku a verím, že sa mu jeho jazda konečne podarí podľa predstáv. O druhú miestenku, teda špeciálnu prípravu na túto disciplínu atď. zo strany jazdcov v Pro tímoch veľký záujem nebol, takže som sa dohodol s Matejom Jurčom. Vlani šiel veľmi dobre, forma mu stúpa. Nie je dôvod mu neveriť," povedal Ján Valach.
 
Prvý raz od roku 2009 (krátkej "U23 éry" Sagana) budeme môcť postaviť aj nefalšovaný tím v kategórii do 23 rokov. Zásluhou Michaela Kolářa a Erika Bašku sme sa na konci júla nachádzali na 15. mieste v rebríčku európskych krajín, čo zodpovedalo piatim miestenkám na preteky s hromadným štartom. S najväčšou pravdepodobnosťou však do 15. augusta padneme nižšie, teda do Talianska vyšleme štyroch dvadsať trojkárov. Oproti vlaňajšej a predvlaňajšej nule je to posun smerom dopredu. Potešiteľný je aj fakt, že naša zostava bude možno najmladšia zo všetkých zúčastnených krajín. "Spolu s reprezentačným trénerom Dvořákom vyberieme z našich chlapcov v Dukle, teda ako všetci viete, z pätice Kolář, Taragel, Baška, Daško a Malovec. Trať je tento rok pre nás veľmi ťažká, takže zázraky čakať netreba. Chlapcov čo najlepšie pripravíme a uvidíme, kto sa ukáže v akom svetle," rozhovoril sa na margo U23 Valach. V individuálnej časovke sa predstaví jeden z vyššie uvedených.
 
Hlavný tréner a manažér Dukly Trenčín Trek jasne prezentuje zámery k MS aj v nominácii na nasledujúce etapové podujatie, ktoré Trenčania absolvujú. Od 19. augusta sa predstavia na fínsko-estónsko-lotyšsko-litovským Baltic Chain Tour (UCI 2.2) v zostave Kováč, Jurčo, Tybor, Baška, Daško, Malovec. Druhá partia absolvuje 17. augusta GP Kralovehradeckeho kraje (UCI 1.2).
 
Súčasťou programu MS budú po tretí raz aj juniori a juniorky. Reprezentačný tréner Milan Novosad vyberie zrejme troch chlapcov pre preteky s hromadným štartom a jeden dostane priestor aj v časovke. Po dlhej dobe sa na MS predstaví aj juniorka. Svojimi výkonmi získala miesto v našom národnom tíme pre talianske MS 17-ročná Tereza Medveďová (ŽP Šport, a.s.).
 
Naša výprava bude o čosi väčšia ako vlani, najmä vďaka kategórii U23. Opäť bude Slovensku pomáhať tím Cannondale masérom Marošom Hladom, dvoma mechanikmi, autobusom a ďalším zabezpečením. Narozdiel od MS vo Valkenburgu bude kozmetickou zmenou nový šéf výpravy. Jána Valacha vystrieda v tejto funkcii otec dvojičiek Ladislav Velits.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop