Slovenská trikolóra vo Florencii zarezonovala

1.10.2013, 08:00 | Slovensko a Slováci | Tomáš Šandor

Slovenská enkláva, ktorá bola najväčšia zo všetkých našich doterajších účastí na šampionátoch, prišla do Florencie s triezvymi očakávaniami, ktoré odzrkadľovali reálny stav slovenskej cyklistiky. Po ich skončení môžeme s pokojom povedať, že misia bola splnená a okrem vynikajúcich výkonov boli majstrovstvá sveta hlavne pre mládežníckych reprezentantov potrebným zdrojom nových skúseností, bez ktorých sa nemôžu vyrovnať svetovej špičke.

 

Šampionát pre nás odštartoval priam rozprávkovo, keď Peter Velits vybojoval v tímovej časovke zlatú medailu po veľmi napínavom priebehu. Na dlhej a rýchlej trati dokázal slovenský reprezentant udržať v závere neskutočné tempo svojho lídra v tomto obore Tonyho Martina a do cieľa dorazil v elitnej štvorici belgického zoskupenia OPQS, ktorému sa podarilo obhájiť titul. Rovnako bol na tom aj Peter Velits, ktorý sa tak mohol tešiť už z druhej zlatej medaily z tímovej časovky.

 

Týmto svojím výborným výkonom sa mohol presadiť aj časovke jednotlivcov, ale kvôli menším zdravotným problémom sa rozhodol šetriť sily a byť stopercentne pripravený na podporu pre Petra Sagana v pretekoch jednotlivcov. Jediným naším bojovníkom proti chronometru sa stal teda Matej Jurčo. Trasa časovky bola takmer identická s tou tímovou, preto na cyklistu Dukly Trenčín Trek čakali namáhavé kilometre, na ktorých mu nezostávalo nič iné, len ťahať zo všetkých síl. Bez priamych skúseností z posledných rokov s tak dlhou časovkou napokon obsadil 47. miesto v strede štartovej listiny. Aj on bol určite rád, keď mohol v cieli zosadnúť zo svojho časovkárskeho špeciálu.

 

Medzi najpríjemnejšie prekvapenia slovenskej výpravy patrila Tereza Medveďová, ktorá jazdí za klub ŽP Šport, a.s.. Pri svojej premiére na majstrovstvách sveta medzi juniorkami zanechala vo svojich obidvoch disciplínach výborný dojem. Najskôr v časovke vo Florencii predstavila svoju dobrú formu, keď obsadila 35. miesto, ale čo bolo najdôležitejšie, oproti MSR a ČR predviedla výrazne lepšiu jazdu. Ozdobou jej účasti však bola šiesta priečka v pretekoch s hromadným štartom, čo bol zďaleka najlepší výkon nášho juniora na majstrovstvách sveta. Ešte len 17-ročná pretekárka tak potvrdila svoj veľký talent a odhodlanie urobiť dieru do sveta v ženskej cyklistike.

 

Juniori sa pravdepodobne najviac obávali časovky jednotlivcov, ktorá zatiaľ patrí medzi naše slabiny v týchto kategóriách. Obidvaja naši borci Milan Homolek (TJ Slávia ŠG Trenčín)Juraj Bellan (MŠK CK Žiar nad Hronom) tak dosiahli 56. a 66. miesto, čo nebolo veľkým prekvapením. Pretekov s hromadným štartom sa zúčastnili traja naši cyklisti, keď Bellana doplnili ešte Martin Dubeň a Tomáš Harag, obidvaja z CyS Žilina. Dubeň ani Harag preteky nakoniec nedokončili, keď sa rozhodli nepokračovať v poslednom z piatich florentských okruhov. Juraj Bellan dorazil do cieľa na 59. priečke, no dve tretiny pretekov sa držal v stále sa zmenšujúcej skupine najlepších, ale aj jeho zmorila v závere náročnosť týchto kôl. Vzhľadom k tomu, že aj budúci rok môže ešte pretekať medzi juniormi, dosiahol pekný výsledok.

 

V kategórii U 23 sme najskôr nemali zastúpenie v časovke, ale potom sa na štart ostro sledovaného podujatia nádejí postavili až štyria naši reprezentanti. Erik Baška, Michael Kolář, Ľuboš Malovec zastupovali Duklu Trenčín TrekJuraj Lajcha CK EPIC Dohňany. Prekvapením bolo, že okruh s dvomi stúpaniami začal takmer okamžite robiť problémy naším chlapcom okrem Erika Bašku. Kolář, MalovecLajcha tak nemali vôbec svoj deň a veľmi rýchlo sa museli z trati porúčať. Naopak Erik Baška bojoval až do konca, ale ani on nedokázal udržať zvyšujúce sa tempo v rozhodujúcich okruhoch. Do cieľa však dorazil a tento nezlomný výkon môže byť pre neho veľkým povzbudením do budúcnosti. Tréner reprezentácie Ján Valach hovoril najskôr o sklamaní, ale aj o značnom odhodlaní ďalej napredovať, čo je pre našich mladých borcov len a len dobré.

 

V hlavnej kategórii Elite vyvrcholil celý svetový šampionát a aj ambície našej výpravy. V osobe Petra Sagana mala slovenská reprezentácia jedného z veľkých favoritov na zisk zlatej medaily a celý tím bol pripravený urobiť všetko preto, aby mal Sagan počas pretekov v pelotóne čo najväčšie pohodlie. Lenže počasie sa rozhodlo ešte viac skomplikovať už beztak brutálne preteky. Prietrž mračien vo Florencii a záujem talianskeho tímu urobiť na ceste ostatným štartujúcim peklo spôsobili doslova zmätok biblických rozmerov. Pády, zranenia, odstúpenia aj tých najväčších favoritov tak výrazne ovplyvnili priebeh pretekov. A ani Slováci na tom neboli práve najlepšie.

 

Bratia Velitsovci, Juraj SaganPatrik Tybor odstúpili po dvoch - troch okruhoch, takže pri Saganovi zostal len Matej Jurčo. Veľké problémy mal aj samotný Saganátor, pretože padol, musel meniť bicykel a dve kolá dobiehal favoritov v hlavnej skupine, čo sa mu nakoniec aj podarilo, ale za cenu obrovského fyzického vyťaženia. Nakoniec preteky nedokončil ani Matej Jurčo. Peter Sagan sa potom udržal v hlavnej skupine až do rozhodujúcej bitky na Fiesole, kde talianske a španielske tímy definitívne roztrhli okresaný pelotón. Saganovi nezostala iná možnosť, len sa držať CancellaruGilberta a spoliehať sa na to, že ich zoskupenia stiahnu vzniknutú stratu. Keďže sa tak nestalo, Peter Sagan si vybojoval aspoň šieste miesto, čo je historický strop slovenského reprezentanta na majstrovstvách sveta.

 

So ziskom zlatej medaily a dvomi šiestimi miestami musí byť teda slovenská reprezentácia veľmi spokojná, pretože dosiahla maximum, čo bolo v jej silách. Obrovský informačný záujem o priebeh majstrovstiev sveta len potvrdil, že tunajšia cyklistika sa stáva čoraz väčším fenoménom v očiach fanúšikov, preto aj z tohto pohľadu môžeme považovať práve skončený šampionát za úspešný.

 

 

V nasledujúcich dňoch budeme ešte publikovať komentár nášho šéfredaktora k MS a videorozhovor s prezidentom SZC natočený počas MS.

 

Titulka MS 2013 s odkazmi na všetky naše články zo šampionátu...

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop