Peter Sagan: Teší ma, keď dokážem uspieť aj ako favorit

5.12.2013, 15:00 | Slovensko a Slováci | Matej Vyšňa

Naša cyklistická hviezda, Peter Sagan, sa už momentálne nachádza v Taliansku, kde po prvom tímovom stretnutí jazdci Cannondalu ešte absolvujú lekárske prehliadky a potom ich čaká štart prípravy na novú sezónu. Nám sa podarilo Peťovi ešte pred jeho odchodom do Talianska položiť niekoľko otázok.

 

 

Peťo, ako sa cítiš po dovolenke? Dúfame, že splnila účel a pred ďalšou sezónou si plný síl a v dobrej nálade.

 

Jasné, mám sa dobre, na dovolenke som sa výborne odreagoval. Momentálne mám síce veľa povinností, ktoré treba doma na Slovensku v krátkom čase zariadiť, ale v podstate všetko klape a už myslím na novú sezónu.

 

 

Ako by si pár slovami zhodnotil tú uplynulú?

 

Som v podstate spokojný, počet mojich víťazstiev má stále stúpajúci charakter, dokázal som obhájiť zelený dres na Tour a uspieť aj na iných náročných podujatiach. Som rád, že to takto vyšlo, ale určite by sa to však ešte dalo vylepšiť.

 

 

Minulá sezóna, v tvojom podaní, bola plná zaujímavých víťazstiev a zaznamenal si aj množstvo iných skvelých umiestnení. Skús nám však povedať, ktoré zo všetkých tvojich doposiaľ dosiahnutých výsledkov si najviac ceníš?

 

Dúfam, že tie najväčšie úspechy ešte len prídu. Každé víťazstvo je však vynikajúci pocit a za každým je tvrdá práca. Veľmi ma však teší, ak sa mi podarí vyhrať preteky, na ktorých som v pozícii favorita. Takže aj keď si ma súperi strážia, dokážem uspieť.

 

 

Počas sezóny sa ti darilo na jar, v lete i na jej konci v Kanade či na MS. Môžeš nám povedať, ako je možné byť pripravený na tri vrcholy počas celej sezóny?

 

Určite je za tým kvalitná zimná pripráva, na ktorú som už zvyknutý a samozrejme aj dobrá regenerácia medzi jedným z vrcholov a prípravou na ďalší. Môj masér Maroš Hlad je so mnou takmer na každom kroku a dobre vie čo a kedy potrebujem. Myslím, že aj to mi veľmi pomáha.

 

 

Už dvakrát si vyhral zelený dres na Tour. Čo je pre teba prioritou, zelený dres alebo víťazstvo na niektorej monumentálnej klasike?

 

Zelený dres na Tour som vyhral už dvakrát a je to super pocit. Treba si však dávať stále vyššie ciele, takže určite chcem vyhrať niektorú známu klasiku. Tento rok som sa tiež zameriaval na klasiky a som rád, že sa mi podarilo vyhrať Gent - Welvegem, ale predsa len nemá  taký cveng ako "Flandry" či "San Remo". Takže prioritou pre mňa ostávajú najmä tieto jarné podniky. Zelený dres na Tour je taký bonus, že som sa po ťažkej jari opäť dostal do potrebnej formy. Určite sa však pokúsim opäť to zopakovať a na záver sa pripraviť aj na majstrovstvá sveta.

 

 

sagan-california-2013-podium

Peter Sagan na pódiu Tour of California 2013

 

 

Vieš približne čo ťa čaká v budúcej sezóne, bude tam nejaká veľká zmena, alebo s tímom zostávate v presvedčení, že to čo fungovalo nebudete meniť?

 

Ešte nemám presný plán, len nejaké náznaky a nechcem to ešte rozširovať ako definitívnu verziu. Možno sa už niečo presnejšie dozviem na najbližšom sústredení. Ja si však stojím za tým, aby to ostalo približne tak ako minulý rok. Čiže prvé vrcholy by boli jarné klasiky ako Miláno San Remo či Okolo Flámska, potom samozrejme Tour de France a na záver by som chcel uspieť na MS.

 

 

Vieš aspoň, kde teda odštartuješ ďalšiu sezónu?

 

Nemám to ešte oficiálne potvrdené od vedenia tímu, ale predpokladám, že sezónu opäť odštartujem v Argentíne na Tour de San Luis. Myslím, že sú to na začiatok veľmi kvalitné preteky a dá sa tam dostať do dobrého pretekárskeho tempa.

 

 

Kam sa teda s tímom chystáte v najbližšom období?

 

V prvej polovici decembra absolvujeme v Taliansku lekárske prehliadky a následne už začneme trénovať v Toskánsku, kde pobudneme asi až do 18. decembra. Dúfam, že budeme mať prijateľné počasie a najazdíme čo najviac kilometrov. Nebude to však len o bicyklovaní, absolvujeme aj tréningy v posilňovni, ktoré ku zime patria.

 

 

Na budúci rok sa pôjdu niektoré úseky z Paríž - Roubaix aj na Tour de France. Mohlo by to presvedčiť tím, aby si štartoval aj na tejto najslávnejšej klasike po troch rokoch pauzy?

 

Ako som už vravel, nechcem predbiehať a neviem presne čo pre mňa tím chystá. Nejaké veľké zmeny oproti minulej sezóne však neočakávam. Aj počas sezóny sa dá ešte kalendár prispôsobiť podľa mojej aktuálnej formy, takže je to otvorené a sám som zvedavý, či Roubaix absolvujem, alebo nie.

 

 

sagan-peter-tdf-2013-2-tinak

Peter Sagan v časovke na Tour de France 2013 (foto: Igor Tinák)

 

 

Cannondale angažoval  mladučkého Slovinca Mohoriča. Stretol si sa už s ním? Čo na neho hovoríš?

 

Sledoval som Mohoričove výsledky v podstate až po tom, čo sa začali chýriť fámy, že by mal ísť k nám. Osobne sa stretneme až v najbližších dňoch na prvom sústredení. Stoja však za ním veľké výsledky z mládežníckych kategórií, tak má dobré predpoklady, aby sa stal úspešný aj vo veľkej cyklistike. Bude dôležité aby nebol od prvej sezóny nejaký namyslený, aby ďalej na sebe pracoval. Viem, že takýto prestup v mladom veku je fyzicky i psychicky náročný.

 

 

Čo pre teba pred novou sezónou znamenajú ďalšie nové posily tímu, napríklad v podobe jazdcov ako Gato či Marcato?

 

Sú to skvelí cyklisti a na klasikách by som mal mať ich podporu, teším sa na spoluprácu s nimi. Po tom, čo niektorí naši jazdci odišli, sme do tímu vzali novú krv a verím, že budeme opäť veľmi silní. Rovnako verím, že s i s novými posilami budem rozumieť.

 

 

Keď sme už pri tom. S kým si v tíme momentálne rozumieš  najviac?

 

Asi nemám vybratého jedného človeka, sme taká dobrá partia a myslím, že vychádzam dobre s každým. V mojich začiatkoch vo vtedajšom Liquigase mi pomáhal Mauro Da Dalto, býval neďaleko a často sme sa stretávali, on však z tímu odchádza. Mám ešte okrem brata zhruba takú päticu jazdcov, s ktorými sa bavím najčastejšie. Nechcem ich menovať, aby som na niekoho náhodou nezabudol. Vyplýva to však aj z toho, že s touto partiou najčastejšie spoločne štartujeme na pretekoch.

 

 

Američan Ted King sa pred nedávnom vyjadril pre velonews.com, že je mu cťou pracovať pre teba. Ted bol pri 15 tvojich víťazstvách súčasťou tímu. Pre Slovákov nie je až taký známy. Môžeš nám ho trochu predstaviť ako jazdca alebo aj osobu v súkromí? A patrí napríklad on do tej spomínanej pätice?

 

Ani som si to neuvedomil, že až pri pätnástich. Ted je super chalan, dobre sa s ním rozpráva, je o niečo starší a vie mi dobre poradiť, rád sa s ním bavím a áno patrí medzi mojich kolegov, ktorí sú mi bližší. Ted je napríklad veľmi populárny v USA, kde ho poznajú ako veľkého bojovníka a taký aj je. Tvrdo na sebe pracuje na tréningoch a rovnako pracuje aj pre tím počas pretekov.

 

 

sagan-florencia-finis

Špurt Petra Sagana na MS vo Florencii (foto: Jaroslav Maliňák)

 

 

Odbočíme zas ku opačným vzťahom. Jazdci ťa už predpokladám v pelotóne rešpektujú a poznajú, ale záverečné špurty bývajú dosť hektické a nechýbajú tam tvrdé súboje, či slovné výmeny. Dostávaš sa do nejakých konfliktov, ktoré by pretrvávali aj mimo pretekov?

 

Samozrejme, že v samotnom závere je všetko také na hrane, ale keď sa niečo stane, vydiskutujeme si to hneď na mieste a do ďalšieho dňa idem s čistou hlavou.

 

 

Je o tebe známe, že sa ti páči v USA. Je to kvôli tomu, že obvykle sa ti tam darí, alebo ťa tam ťahá aj niečo iné?

 

USA je veľká krajina. Všade je niečo, čo sa mi páči a čo nie. Mám rád Kaliforniu či Colorado. Ľudia tam majú taký zaujímavý životný štýl. Veľa ľudí tam športuje a každý robí niečo pre svoje zdravie. Je tam pokoj, uvoľnená atmosféra a zároveň zábava, jednoducho sa tam cítim tak nenútene príjemne.

 

 

Možno aj vďaka tomu, že si šoumen, ťa ľudia poznajú po celom svete. Aké to je na opačnom konci zemegule, v Japonsku či v Austrálii?

 

Je príjemné zistiť, že o mne vedia takmer po celom svete. V Japonsku si nás veľmi ctili a snažili sa, čo najviac nám spríjemňovať čas. Bolo to naozaj fajn, vyskúšali sme si napríklad sumo a skutočne dobre som sa pri tom bavil. No a Austrália je pre mňa niečo podobné ako Kalifornia, vždy sa sem rád vrátim. Býva tu môj kamarát a aspoň raz za rok ho chcem navštíviť. Tento rok sme sa zdržali pomerne krátko, približne týždeň a ten mi neskutočne ubehol.

 

 

Po Japonsku a Austrálii ste sa aj spolu s Jurom presunuli na takú pravú dovolenku. Môžeš nám trochu priblížiť, kde všade ste vlastne boli a čo si si najviac užil?

 

Z Austrálie sme šli do Kambodže, kde sme sa pripojili ku skupine kamarátov zo Žiliny. Dovolenka v našom ponímaní je aktívna, všetky atrakcie chceme vyskúšať a stále sa niekam presúvame za ďalšími a navštívili sme aj rôzne pamiatky, ktorých tam bolo dosť. Stále bolo čo robiť a dni ubiehali. V Thajsku sa mi veľmi páčilo, napríklad v časti Krabi. Užíval som si v podstate hlavne to, že som mohol robiť veci, na ktoré nebol čas cez leto a že som mal okolo seba skvelú partiu. Nakoniec sme navštívili aj Malajziu. S Japonskom a Austráliou sme boli preč v podstate mesiac, ale keď sme mali stále program, ubehlo to veľmi rýchlo. Pokojne by som si dovolenku ešte predĺžil, ale nová sezóna je už za dverami a treba sa na ňu poriadne pripraviť.

 

 

sagan-peter-colorado-3-etapa

Peter Sagan na pódiu USA Pro Cycling Challenge 2013

 

 

Čo vás vlastne ťahalo do týchto ázijských krajín?

 

Môj bývalý tréner Peter Zanický, ktorý robieval sprievodcu v cestovnej kancelárii, ich navštívil už viackrát a z jeho rozprávania mi vyplynulo, že keď bude čas, tak by som sa tam rád pozrel. V podstate už začiatkom leta sme to začali plánovať a dávali dokopy partiu, kto by tam šiel s nami. Samozrejme, že šiel aj on, opäť sa vrátil do starých čias a ochotne nás previedol rôznymi pamiatkami a atrakciami.

 

 

No a na záver nám povedz ešte niečo o prestupe Miša Kolářa. Je známe, že je tvoj dobrý kamarát a že s prestupom mu pomáhal tvoj manažér. Vedel si o priebehu jeho rokovaní? Prečo to Mišovi nevyšlo s Cannondalom?

 

Bol som v jeho prestupe zapojený v podstate od začiatku a chceli sme ho presadiť hlavne do nášho tímu. Nejaký záujem tam bol, ale keďže Cannondale mal už dopredu vyhliadnutých viacero iných jazdcov, Mišo už nepasoval do tímovej koncepcie. Po menšej porade sme dospeli k záveru, že by to pre neho nebolo úplne dokonalé, pretože by možno nedostal toľko pretekových príležitostí.

 

 

Ako napokon hodnotíš Mišov prestup do Saxo Banku? Už sa ťa to pýtali viacerí, ale čo by si Mišovi odkázal do ďalšej sezóny?

 

V prvom rade som šťastný, že sa mu podarilo podpísať s výborným tímom a verím, že naplno rozvinie svoj talent, pretože je veľmi rýchly a dokáže si nájsť dobrú pozíciu, aby sa presadil v špurte. Čaká ho náročná sezóna a bude musieť zapracovať na vytrvalosti, pretože preteky, ktoré ho čakajú, sú o niečo dlhšie ako tie, na ktoré bol zvyknutý. Tiež si bude musieť zvyknúť na trochu vyššiu bežnú "prevádzkovú rýchlosť". Verím, že sa mu to podarí a že sa čoskoro v niektorej koncovke stretneme, sám som zvedavý ako to dopadne.

 

 

Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa úspechov v ďalšej sezóne!

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop