Žilinská cyklistika fungovala už dávno pred Saganom

24.1.2014, 13:00 | Slovensko a Slováci | Matej Vyšňa

Kým sa nám naplno rozbehne cyklistická sezóna, máme tu pre vás článok, ktorým sa pozrieme na históriu cyklistiky v Žiline. Prečo práve Žilina? Pretože miestny klub vychoval Saganovcov? Z časti áno, ale Saganovcami to však v žilinskej cyklistike ani z ďaleka nezačalo a dúfajme, že ani neskončilo. Vďaka tomu, že sa Saganovcom darí, si dnes môžu ľudia pracujúci s mladými žilinskými cyklistami, upevniť presvedčenie, že to čo robia s našou mládežou je správne. Ťažko povedať, čím by sa teraz Peťo a Juro živili, ak by v Žiline neexistovala klubová cyklistika v podobe Cyklistického spolku Žilina. Samozrejme, obaja majú v prvom rade veľký talent a skvelé fyzické vlastnosti. V začiatkoch oboch finančne podporovali najmä rodičia, ale práve vďaka CyS Žilina dostali príležitosť na svoj rozvoj. Minimálne svoje telo priučili k pravidelnej a náročnej fyzickej záťaži, naučili sa správať v športovom kolektíve a mohli sa porovnávať s rovesníkmi na  Slovensku i na medzinárodnej úrovni.

 

 

Prvá zmienka už v roku 1920

 

Tento článok však nechceme smerovať k Saganovcom a vytvárať priestor na diskusiu o tom kto sa pričinil o ich rast. Chceme sa venovať tomu čo sa dialo na žilinskej cyklistickej scéne dávno pred nimi. Tradícia organizovanej žilinskej cyklistiky siaha až niekde k začiatkom minulého storočia. V týždenníku Žilinský večerník bol v roku 2005 uverejnený článok, kde sa píše, že prvá písomná zmienka o organizovanej cyklistike v Žiline je z roku 1920. V správe časopisu Cyklista sa v tej dobe písalo o aktivitách Robotníckeho cyklistického spolku v Žiline. Od tej doby až po dnes bola história žilinskej cyklistiky naozaj pestrá a vychovala viacerých reprezentantov Slovenska i Československa.

 

 

Žilinský odchovanec na Pretekoch mieru

 

V 50-tych rokoch už na území Žiliny fungovali viaceré telovýchovné jednoty zamerané aj na cys-zilina-logocyklistiku. Jazdili tu napríklad bratia Zelní, Tabaček, Tvrdý, Prchlík, Uhliarik, Hoferica, Peter, Sitár a Jančovič. Z ich radov vzišli Československí reprezentanti ako Tabaček a Uhliarik. Druhý menovaný dokonca štartoval aj na Pretekoch Mieru. Pri TJ Červená hviezda bol v roku 1961 založený prvý cyklistický oddiel, ktorý sa spočiatku venoval najmä príprave mládeže a jeho zakladateľom bol Tabaček.

 

 

Žilinskí pretekári aj na amatérskom Gire

 

V roku 1968 bol však tento cyklistický oddiel rozpustený a jeho pretekári prešli pod novovytvorený oddiel pri TJ ZVL Žilina. Tento oddiel viedol opäť Tabaček a neskôr aj jeho bývalý pretekár Polčica. Tento oddiel sa venoval najmä mužom, ktorí tu fungovali ako profesionáli a prilákal pod svoje krídla aj viacerých českých pretekárov ako Šíbr, Holub, Tichánek, Šefl a Rosa, ktorí po absolvovaní vojenskej prípravy v Dukle Trenčín prišli práve do Žilinského klubu. Zo Slovákov tu jazdili napríklad Ftorek, Mrenka, Červený, Hoferica. Zaujímavosťou je, že reprezentačný tím Československa, zložený najmä z jazdcov TJ ZVL Žilina štartoval v roku 1973 na pretekoch Piccolo Giro (amatérske Giro d´ Italia). Od roku 1975 už však mužský cyklistický tím v TJ ZVL Žilina fungoval len na amatérskej báze, stále však jeho jazdci štartovali na množstve pretekov v našich končinách a aj na Okolo Slovenska.

 

 

Príprava mládeže

 

Jazdcami, ktorí prešli mládežníckou prípravou v TJ ZVL Žilina pod vedením už bývalých pretekárov Hofericu a Petra, boli aj bratranci Vojtekovci, M. Novosad, Holec, Vitališ, Miček, Vyšňa a neskôr aj účastník OH v Atlante Pavol Zaduban. V roku 1974 vyhral tím v zložení Vyšňa, novosad-milan-3Vitališ, Miček a Kramárek juniorské majstrovstvá Slovenska v časovke družstiev a v rovnakej disciplíne  získali striebro na majstrovstvách Československa. V rámci prípravy mládeže bolo v roku 1986 založené  Školské športové stredisko, kde s cyklistikou začal dlhoročný slovenský reprezentant a účastník dvoch OH v Sydney i Aténach Martin Riška. V súčasnosti Riška vedie mužský tím v Dohňanoch. Ako sme spomínali vyššie, tak aj úspešný cyklistický funkcionár, organizátor pretekov a šéf ŠKC Dubnica, Stanislav Holec začínal s cyklistikou v Žiline. Po revolúcii a zániku TJ ZVL Žilina, však stále mládežnícka cyklistika v Žiline pokračovala a to oddielom s rôznymi názvami ako Mestská TJ Žilina či Športový klub Žilina a viedli ho bývalí žilinskí cyklisti.

 

 

Organizácia pretekov

 

Bývali cyklisti ZVL Žilina sa nevenovali len mládeži, ale pravidelne v okolí Žiliny organizovali významné cyklistické podujatia. Často sa podieľali na organizácii pretekov Okolo Slovenska a významným podujatím bolo aj finále posledného ročníka Československého pohára. V súčasnosti CyS Žilina organizuje najmä medzinárodné preteky Cena Slovenska určené juniorom a kadetom či Slovenský pohár mládeže v cestnej cyklistike.

 

 

Peter Sagan nespadol z neba

 

Po odchode zo Športového klubu Žilina bol koncom roku 1991 založený  Milanom Novosadom, Karolom Mičekom, Michalom Vyšňom a Jozefom Polčicom Cyklistický spolok Žilina.  CyS Žilina zachytil aj nástup horskej cyklistiky. Dokonca v roku 1997 na majstrovstvách sveta v tejto disciplíne získal žilinský pretekár Marián Masný bronz v kategórii juniorov a ďalší Žilinčan Peter Levčík obsadil 10. miesto. CyS Žilina v mládežníckej cyklistike funguje do dnes a už niekoľko rokov figuruje v špičke slovenských cyklistických klubov. V minulom roku mu bolo Slovenským zväzom cyklistiky vydaných približne 45 žiackych a dorasteneckých licencií a jeho členská základňa sa naďalej rozrastá. Peter Sagan teda nespadol do slovenskej a svetovej cyklistiky z neba, ale je podobne ako ďalší produktom bohatej cyklistickej  histórie v Žiline. Momentálne vo svetovom profipelotóne bojuje aj ďalší žilinský odchovanec Michael Kolář.

 

 

novosad-kolar-slotta

Michael Kolář, Milan Novosad, Martin Slotta - 2009, zdroj: cys-zilina.sk

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop