Slovensko-taliansky projekt, ktorý má pomáhať našim mladým cyklistom

26.3.2014, 23:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Mladí slovenskí pretekári, ktorí opustili kategóriu juniorov, mali posledné roky obrovský problém uchytiť sa v nejakom kontinentálnom či klubovom tíme, ktorý by reálne fungoval a zabezpečil im pretekársku aj tréningovú kontinuitu. Pár vyvolených si našlo miesto v Dukle Trenčín, niektorí v Interi Bratislava, ktorý už ale v tejto sezóne na UCI pretekoch nepreteká. Najlepší z okolia Banskej Bystrice mali možnosť prijať farby CK Banská Bystrica a akotak sa za naše hranice dostanete aj z PŠK Reprogas. Okrem Dukly, kde sa dostal maximálne najlepší chlapec z ročníka, ste však nemali takmer žiadnu nádej stať sa profesionálnym cyklistom.
 
Vlani Dohňany spustili projekt družstva do 23 rokov, ktorý sa v tejto sezóne pretransformoval do kontinentálneho tímu, takže veľká diera sa začína pomaly zaplátať.
 
S ďalším projektom pre mladých tento rok prišiel Rastislav Zoller, Slovák, ktorý podniká aj vo sfére cyklistiky najmä v Taliansku. Na náš trh tento rok prichádza ako výhradný zástupca viacerých talianskych značiek ako napríklad NGC Pharma či Ambrosio. Prvý raz ste mohli o ňom počuť počas vlaňajších MS v Taliansku, kde slovenskej reprezentácii pomohol s ubytovaním a komunikoval aj s organizátormi či talianskymi novinármi, ktorí mali záujem o našu reprezentáciu. Rovnakým koordinátorom by mal byť aj na tohtoročných MS v Španielsku.
 
zoller-rastislav"Na Slovensku vychovávame málo nádejných cyklistov a tí, ktorí opustia kategóriu juniorov, v drvivej väčšine končia s týmto športom. Mladí sa nemajú kde chytiť, chýba im motivácia, neveria vo svoju športovú budúcnosť a z toho často pramenia aj skepsa či zlé tréningové metódy. Rozbiehame mládežnícky klub "Firefly", ktorý sa bude venovať našim nádejám, juniorom a novým dvadsať trojkárom," povedal nám Zoller. Projekt nespočíva v tom, že všetci 16-19-roční cyklisti musia nutne prestúpiť do tohto tímu. Niektorí juniori majú svoje kluby so systematickým vedením. Zoller ponúka možnosti tréningových kempov v Taliansku spojených s výkonnostnými testami a tiež sa zameral na podporu ženskej cyklistiky, pretože by bola škoda prehliadnuť najmä talent Terezy Medveďovej.
 
Od 22. februára do 2. marca sa konal prvý takýto kemp. Zúčastnili sa ho juniori Juraj Bellan, Simon Mičuda, Nina Janušíková, Tereza Medveďová a 25-ročný Talian Renzo Zanelli, ktorý je spolu s Mičudom oficiálne pretekár tímu Firefly. Zanelli ako dvadsať trojkár vyhral viacero národných talianskych pretekov. O motiváciu na kempe v malebnom prostredí jazera Lago di garda - Salo v Lombardii mali juniori postarané, pretože si zatrénovali napríklad s Robertom Ferrarim (Lampre-Merida), či niektorými pretekármi Bardiani a Androni. "So sústredením som bola veľmi spokojná. Mali sme presný tréningový plán, naberali sme objemy a robili špecifické práce v kopcoch. Trénuje sa tu veľmi dobre. Boli sme dobrá partia a po tréningoch nám Rasťo vždy urobil nejaký program," vravela po návrate na Slovensko Tereza Medveďová.
 
Šiesta cyklistka z vlaňajších MS vo Florencii sa do Talianska minulý týždeň vrátila a pripravuje sa na štart v prestížnych ženských pretekoch Trofeo Binda, ktoré sú zaradené do deväťčlenného svetového pohára žien. Už túto nedeľu tu v drese slovenskej reprezentácie nastúpia okrem cyklistky ŽP Šport, a.s. aj Nina Janušíková a Ivana Labajová. Bude to prvý štart Sloveniek na pretekoch svetového pohára za posledných desať rokov určite. O pozvánku sa postaral Rastislav Zoller a povedal nám, že to bolo mimoriadne zložité, pretože štartová listina sa tvorila takmer rok dopredu a je plná najlepších tímov sveta. "Na Trofeo Bindu sa veľmi teším. Dúfam, že budem mať dobrý deň a budem sa cítiť dobre, to je zaklad. Musia ísť nohy. Citim sa dobre pripravená, uvidíme," povedala nám Medveďová. Najväčšou favoritkou bude trojnásobná víťazka, kráľovná tohto športu Marianne Vos.
 
Rastislav Zoller tento rok organizuje aj najstarší slovenský MTB maratón Salamandra Gold Race v Banskej Štiavnici počas prvého augustového víkendu.
 
 
Fotografia 1 z 3
Fotografia 1 z 3
Fotografia 1 z 3
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop