Súboj favoritov v časovke jasnou záležitosťou Tonyho Martina

6.8.2013, 20:50 | Sprav. z pretekov - staršie | Tomáš Šandor
Disciplína: Individuálna časovka mužov Elite na MS 2013 vo Florencii
Majster sveta 2013: Tony Martin (Nemecko)
Vlanajší víťaz: Tony Martin (Nemecko), (odkaz)
Dátum a čas: Streda, 25. september 2013, od 13:15
Trasa a dĺžka: Montecatini Terme > Florencia; 57,9 km
Slováci:  Peter Velits (Omega Pharma - Quick-Step), Matej Jurčo (Dukla Trenčín Trek)
Úvod/preview k tejto disciplíne:  TU!
Štartová listina: TU!
 
 
Druhou disciplínou na majstrovstvách sveta v elitnej kategórii mužov bola časovka jednotlivcov, v ktorej sa predstavilo to najlepšie, čo momentálne vyniká v jazde proti chronometru, no na tých najsilnejších pretekárov sme si museli počakť až na záver štartového poľa.
 
Aj keď úvodné pozície patrili mnohým pre našinca neznámym menám, kde-tu sa objavil kvalitný cyklista, ktorý mal predpoklady ovládnuť priebežné poradie až do príchodu najväčších favoritov. Tak sme mohli od začiatku sledovať napríklad výkony Patricka Gretscha či LL Sáncheza. V závere prvej hodiny pretekov sa na trati ukázal aj jediný slovenský zástupca Matej Jurčo
 
Ten na prvom medzičase priebežne strácal na vedúceho ruského borca Zakarina 44 sekúnd a zaradil sa do tretej desiatky, no tento meraný úsek bol poznačený krátkym stúpaním, na ktorom sa nevyplácalo prepáliť tempo. Na druhom medzičase však začal náš reprezentant zaostávať, keď mu namerali manko dve minúty, ale stále si udržiaval svoju pozíciu v priebežnej klasifikácii.
 
Na tomto úseku doposiaľ kraľoval Portugalčan Oliveira, kým ruský šampión v tejto disciplíne Zakarin sa v poradí prepadal. No to už bola na trati austrálska nádej Rohan Dennis, ktorý na prvom úseku prevalcoval konkurenciu. Oliveira ukoristil aj tretí medzičas a na svojich konkurentov, ktorí vyrazili pre ním, mal pohodlný náskok. Naopak Matej Jurčo strácal čoraz viac síl, na treťom meranom úseku už svietila pri jeho mene strata tri minúty. Takže jeho minuloročné tridsiate miesto sa vzdaľovalo čoraz viac.
 
Rohan Dennis bol momentálne tým pretekárom, ktorého medzičasy boli smerodajné pre najväčších favoritov, pretože na druhom meranom úseku pokoril Oliveiru o dvadsaťjeden sekúnd. V cieli to dnes nevyšlo ani LL Sánchezovi, ktorý bude po dnešnom dni určite sklamaný, pretože sa zaradil na priebežné piate miesto, čo ani zďaleka nebude stačiť na najlepších, ktorí sa v tej chvíli už púšťali na trať jeden po druhom.
 
Santos Oliveira sa v cieli dostal podľa očakávania na vedúcu pozíciu a ako prvý prekonal priemer 50 km/h. Spoločnosť pri prejazde cieľovou páskou mu robil aj Matej Jurčo, ktorý si pripísal priebežné jedenáste miesto so stratou troch minút. Dennis pokračoval vo výbornej jazde aj na treťom medzičase. Spomedzi veľkých mien skvele odštartovali Bárta, ale hlavne dánsky talent Quaade, ktorý bol novým lídrom na prvom meranom úseku. Ale v tej chvíli už boli na svojich časovkárskych špeciáloch všetci hlavní favoriti, ktorí to chceli zmeniť.
 
Prvý medzičas tak aspoň mierne priblížil rozloženie síl kandidátov na titul, kde mal najlepší čas Spartakus, ktorý prekonal Martina o pol sekundy. Wiggins stratil na túto dvojicu 15 sekúnd. Tretie miesto na tomto medzičase patrilo Chavanelovi, štvrtý bol Quaade, piaty Phinney, šiesty zatiaľ Wiggo. Naopak pomerne dosť tu strácali Dowsett, Talansky, Malori, Kwiatkowski.                         
 
Medzitým sa dostal do cieľa aj Rohan Dennis, ktorému sa nakoniec nepodarilo vystriedať na čele priebežného poradia Konstantina Sivtsova. Na druhom medzičase urobil poriadny vietor najskôr Vasil Kirienka, ktorý výrazne za seba odsunul Quaadeho, Dennisa, Pinottiho a Bártu. Keď mu nestačili ani Chavanel a Phinney, boli sme zvedaví, čo na to favorizovaná trojica. Wiggins stratil prekvapujúco tri sekundy, Cancellara prekonal Bielorusa o dvadsať sekúnd, ale Martin bol ešte lepší, keď pred Cancellarom mal k dobru 13 sekúnd. V polovičke časovky to teda vyzeralo na súboj o víťazstvo medzi týmito dvomi pretekármi, pretože Wiggins už strácal vyše pol minúty.
 
Aj na treťom meranom úseku sa situácia zopakovala, keď ním preletel Kirienka, pretože na už druhého v poradí Quaadeho získal 47 sekúnd, čiže svoje tempo neustále zvyšoval. Tak Quaade, ale najmä Kirienka patrili k najväčším prekvapeniam majstrovskej časovky. Novým lídrom priebežnej klasifikácie sa potom stal Gustav Larsson. Jediný český borec Jan Bárta zaknihoval v cieli stratu osem sekúnd a zaradil sa na tretie miesto.
 
Bradley Wiggins v týchto momentoch výrazne zrýchlil a porazil Kirienku o 20 sekúnd. Cancellara bol však stále pred Britom o dvanásť sekúnd, ale Wiggins znížil svoju stratu na Spartaka o polovicu. Najväčší súboj sa tak mal odohrať o druhé miesto, pretože Tony Martin si užíval pred nimi náskok pol minúty. V desiatke sa ešte pohybovali Phinney, Malori, Pinotti a už v cieli oddychujúci Larsson, Dennis a Quaade, ktorý bol čerstvým vedúcim mužom priebežného poradia.
 
Dlho to však neplatilo, pretože do cieľa prifučal Vasil Kirienka a po fantastickom výkone sa jednoznačne dostal na prvé miesto. A dostať ho odtiaľ preč mohli len tí najlepší z najlepších. Marco Pinotti sa v cieli zaradil na tretie miesto. Španielsky majster Castroviejo dorazil len deviaty a na TOP 10 to dnes určite nestačilo. Ešte horšie dopadol Chavanel, ktorý sa zaradil len do druhej desiatky, podobne bol na tom aj Porte. Medzitým na posledných kilometroch Wiggins dotiahol stratu na Cancellaru a v závere nás čakala podobná dráma ako v tímovej časovke.
 
Ďalší domáci reprezentant Adriano Malori skončil na priebežnom štvrtom mieste a patrilo mu miesto v elitnej desiatke. Takisto sa medzi najlepších zaradil aj Taylor Phinney, ktorý nestačil len na Kirienku
 
Napínavý záver o druhé miesto nakoniec vybojoval Bradley Wiggins, ktorý porazil Fabiana Cancellaru len o dve sekundy. Tony Martin si išiel vlastné preteky a po bezkonkurenčnom výkone s náskokom 46 sekúnd po tretí raz v rade vyhral časovku jednotlivcov. Matejovi Jurčovi patrila v náročnej jazde proti chronometru 47. pozícia.
 
Nemecký reprezentant tak do tretice pokoril svojich súperov v individuálnej časovke a po víťazstve v jej tímovej edícii splnil svoj cieľ na týchto majstrovstvách sveta. Jeho úspech je zvýraznený vysokou konkurenciou, ktorá sem prišla takisto vo skvelej forme, ale na Tonyho Martina dnes jednoducho nemali, ktorý počas celého dňa dominoval a v závere ešte dokázal zvýšiť svoj náskok. Druhý Bradley Wiggins predviedol najskôr opatrný výkon, ktorý postupne vyšperkoval až do zisku striebornej medaili, ktorá bola dnes jeho stropom. Naopak Fabian Cancellara skôr stratil druhé miesto, ako získal to tretie, pretože v závere mu došli sily, čo využil práve nezlomný Brit.                        
 
Na štvrtom mieste skončil úžasný Vasil Kirienka, ktorý svojím výkonom doslova vyrazil dych mnohým fanúšikom. Piaty Taylor Phinney čakal od seba možno trošku viac, ale v silnej konkurencii to dnes jednoducho nevyšlo. Ďalším prekvapením je šieste miesto pre Rasmusa Christiana Quaadeho, ktorý sa svojím výkonom dostal medzi špičku v tejto disciplíne. Domáci borci Pinotti a Malori isto potešili svojích fanúšikov, ale určite chceli dosiahnuť lepší výsledok. Naopak úplne spokojní musia byť Larsson a Sivtsov, ktorí sa ocitli v elitnej spoločnosti po vydarených výkonoch.
 
 
Matej Jurčo pre Petra Štefanca z RTVS: "Bola to dlhá a rovinatá časovka, takže bolo iba treba šľapať a šľapať. V druhej polovici ma dobehol Portugalčan Oliveira, tak som sa snažil udržať jeho tempo a v závere ešte zrýchliť. Bolo to veľmi ťažké. Tréning pred tým aj samotná jazda na takú dlhú vzdialenosť. Som rád, že to mám za sebou."
 
 
VÝSLEDKY
1. vlajka MARTIN Tony NEMECKO 1h 05' 36''
2. vlajka WIGGINS Bradley VEĽKÁ BRITÁNIA + 00' 46''
3. vlajka CANCELLARA Fabian ŠVAJČIARSKO + 00' 48''
4. vlajka KIRIENKA Vasil BIELORUSKO + 01' 26''
5. vlajka PHINNEY Taylor SPOJENÉ ŠTÁTY + 02' 08''
6. vlajka QUAADE Rasmus DÁNSKO + 02' 36''
7. vlajka PINOTTI Marco TALIANSKO + 02' 41''
8. vlajka MALORI Adriano TALIANSKO + 02' 51''
9. vlajka LARSSON Gustav ŠVÉDSKO + 02' 58''
10. vlajka SIVTSV Konstantin BIELORUSKO + 02' 59''
11. vlajka BÁRTA Jan ČESKO + 03' 07''
47. vlajka JURČO Matej SLOVENSKO + 06' 14''
 
 
 
 
ms-2013-tt
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop