Stručný pohľad na Giro d'Italia 2013 (2. sumár Gira)

28.5.2013, 10:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Giro d'Italia aj druhý rok pod vedením Michele Acquaroneho pokračovalo v snahe prerobiť tieto preteky z viac-menej talianskej záležitosti na medzinárodnú. Prítomnosť takých mien ako Wiggins, Hesjedal, Evans, Sanchez, Gesink, či Cavendish dokazuje, že trasa pretekov bola vyberaná veľmi pedantne, aby sa nezopakoval rok 2011, keď síce úžasnú, ale brutálnu vrchársku porciu kritizovali aj samotní cyklisti. Deväťdesiaty šiesty ročník prilákal do Talianska mnohé cyklistické hviezdy vyváženým profilom. Šesť etáp končiacich na vrchole stúpania, takmer 90 kilometrov v časovkách a päť, možno šesť príležitostí pre hromadný špurt ponúklo Giro pre fanúšikov cyklistiky.

 

Ako prvý sa do ružového trička obliekol Mark Cavendish, ktorý v úvodnej etape ukázal chrbát na cieľovej páske všetkým svojím súperom. Vtedy ešte ostatní šprintéri nemohli tušiť, že jeho víťazné gesto v hromadných špurtoch sa stane na tohtoročnom Gire normou. Druhá etapa otestovala tímové časovkárske schopnosti a nikto nebol prekvapený, že triumf putoval do britského tímu Sky. Na sedemnástich kilometroch sa už vytvorili medzi favoritmi na víťazstvo prvé rozdiely. Samuel Sanchez zaznamenal výraznú stratu, EvansHesjedal tiež nemohli byť spokojní s predvedeným výkonom. Naopak MovistarAstana zajazdili vynikajúco. Nasledujúci deň mal typický profil pre talianske preteky: kopcovitý záver etapy, kde sa presadia cyklisti s agresívnym štýlom. Luca Paolini išiel za víťazstvom s najväčším nasadením a sólovým únikom sa dostal na čelo priebežného poradia. V prudkých zjazdoch neváhali útočiť ani HesjedalNibali, ale vedúca skupina so všetkými favoritmi dorazila pohromade, až na Scarponiho, ktorý kvôli pádu stratil 44 sekúnd.

 

Štvrtá etapa mala podobný profil ako predchádzajúca, ale daždivé počasie z nej urobilo náročnú previerku. Enrico Battaglin si ušetril na koniec najviac síl, aby sa mohol tešiť z víťazstva. cavendish-mark-giro-cervenyWiggins mal prvé veľké problémy, keď pri netaktickom zdržiavaní sa vzadu v pelotóne pri dojazde do cieľa stratil sedemnásť sekúnd. Ďalší deň bol pelotón pripravený na hromadný špurt, ale pád Luku Mežgeca kilometer pred cieľom otvoril cestu pre predlhý individuálny šprint Johna Degenkolba. V šiestej etape nečakala na cyklistov žiadna horská prekážka, takže Cavendish zavetril korisť a vyhral. Siedma etapa s krátkymi, prudkými kopcami a klesaniami za daždivého počasia vyzliekla do naha Bradleyho Wigginsa. Na mokrých cestách stratil vyše jednu minútu a v priebežnom poradí sa prepadol za svojich konkurentov. Navyše pred životne dôležitou časovkou prišiel aj o psychologickú výhodu. Etapový triumf zaznamenal po celodennom úniku Adam Hansen.

 

V časovke jednotlivcov mal britský šampión nadeliť svojím súperom minútové straty a následné vedenie si udržať až do Brescie. Lenže Wiggins odjazdil na svoje pomery len dobrú časovku, kým ostatným (Nibali, Evans, Scarponi) sa podaril nadpriemerný výkon. Nakoniec obsadil v etape druhé miesto za Austrálčanom Alexom Dowsettom. Úloha obhajovať ružový dres po časovke spočinula na pleciach Vincenza Nibaliho. Hesjedal začal hlásiť prvé komplikácie. Pred voľným dňom zakončil prvú časť pretekov víťazným únikom Maxim Belkov. Dážď opäť komplikoval Wigginsovi priebeh etapy, ale tentokrát sa mu podarilo zažehnať ďalšiu časovú stratu. Hesjedal nemal toľko šťastia a začal sa odpútavať od favoritov.

 

Desiata etapa ponúkla prvý súboj najlepších vrchárov, ktorý ukoristil pre tím Sky Rigoberto Urán. Na cieľovom stúpaní sa pokúsili dostať pod tlak Nibaliho útokom tohto Kolumbijčana, ale taliansky pretekár ho nechal zvíťaziť v etape, kým on si došiel pre tretie miesto. Wiggins, ScarponiGesink nestačili udržať tempo v prudkých úsekoch s najlepšími. Naopak Betancur, Majka, PozzovivoSantambrogio zostali s NibalimEvansom. Hesjedal definitívne padol. Aj na druhý deň bol na programe finiš na kopci, ale vyčerpaný pelotón nechal zvíťaziť Ramunasa Navardauskusa, ktorý po úspešnom úniku aspoň trošku zmiernil sklamanie pre tím Garmin-Sharp.

 

Pred alpským víkendom organizátori naplánovali dve rovinaté etapy, čo určite ocenili tak šprintéri, ako aj najväčší favoriti. V obidvoch prípadoch sa z víťazstva radoval Mark Cavendish, ktorý bol veľmi spokojný s prácou svojho tímu OPQS. Ten najmä v závere trinástej etapy likvidoval jeden útok za druhým. Trinástka sa stala osudnou pre Wigginsa a Hesjedala.

 

Potom sa už začali prejavovať problémy so snehom, keď boli pripravené najväčšie vrchárske súboje. Najskôr bol v štrnástej etape zrušený prechod cez Sestriere a provizórna etapa končila na zachovanom záverečnom stúpaní Bardonecchia - Jefferau. Prvý dorazil do cieľa majka-rafalSantambrogio, v tesnom závese za ním Nibali, ktorý si zvýšil náskok na čele priebežného poradia. Značnú stratu si pripísal na svoje konto Scarponi, úplne zlý výkon podal Gesink, ktorý sa vytratil z prvej desiatky. Zima a chlad na tomto stúpaní spravili svoje. Na druhý deň sa pelotón vydal do Francúzska, kde mal prvýkrát v histórii Gira pokoriť Col du Galibier. Čiastočne sa to podarilo, ale stúpanie bolo skrátené o štyri kilometre kvôli snehovým prehánkam. Náročný kopec Mont Cenis bol neutralizovaný, takže o všetkom sa rozhodlo na Galibieri. Favoriti sa vo fujavici postrážili a víťazstvo zaknihoval Giovani Visconti.

 

Organizátori to mysleli naozaj vážne s myšlienkou o "poľudštení" Gira, pretože po alpskom víkende, aj keď nevydarenom, boli na programe dve transportné etapy, v ktorých sa dvakrát radoval tím Movistar v podobe Beňata IntxaustihoGiovani Viscontiho. Potom sa už všetky oči upierali na Dolomity. A predpoveď počasia. V osemnástej etape v horskej časovke urobil výrazný krok za celkovým víťazstvom Vincenzo Nibali. Jeho výkon doslova zlikvidoval konkurenciu. Bezprostredným konkurentom v boji o víťazstvo nadelil minimálne minútu a pol. Evansovi už dochádzali sily, po časovke si Uran výrazne priblížil druhé miesto.

 

Priepastný náskok Nibaliho ešte podčiarkol fakt, že devätnásta etapa bola úplne zrušená a s ňou aj tri vzrušujúce stúpania. Tretí deň v Dolomitoch však organizátori zachránili aspoň záverečným výstupom na Tre Cime di Lavaredo. Poslednú možnosť urobiť niečo s poradím využil Uran, ktorý odsunul Evansa na tretiu priečku. Nibali suverénne kraľoval na čele priebežného poradia a etapy, keď ako líder pretekov deklasoval konkurenciu na záverečných kilometroch a pripísal si druhý etapový triumf. Kráľ Vincenzo Nibali v plnej kráse.

 

Víťazstvo Marka Cavendisha v Brescii prezlieklo britského šampióna do červeného trička pre najlepšieho šprintéra, čím skompletizoval svoju zbierku víťaza bodovacích súťaží vo všetkých Grand Tour. Najlepším cyklistom do 25 rokov sa stal talentovaný Kolumbijčan Carlos Alberto Betancur, najviac bodov na horských prémiách získal Stefano Pirazzi. Ale najlepším mužom tohtoročného Giro d'Italia bol jednoznačne Vincenzo Nibali.

 

Čítali ste druhý z troch sumárov Giro d'Italia 2013.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop