Dúhový dres ponúka svoje farby pre najlepšieho cyklistu

29.9.2013, 06:48 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Majstrovstvá sveta lákajú každý rok mnohých pretekárov bojovať o titul svetového šampióna, no tentoraz sa vo Florencii zíde skutočná cyklistická smotánka, ktorá si zmeria sily na mimoriadne náročnom okruhu. Ten si veľmi pochvaľoval jeden z veľkých favoritov týchto pretekov Peter Sagan, ktorého bude v Taliansku podporovať pätica spolujazdcov, takže nielen slovenskí fanúšikovia sa môžu tešiť na jeho ďalšie skvelé predstavenie.

 

Po zverejnení majstrovskej trasy sa asi najviac diskutovalo o tom, pre koho je trať vlastne určená. Na nesmierne dlhých 270 kilometroch totiž cyklisti prekonajú dokopy až 3000 výškových metrov, čiže táto porcia sa bez problémov vyrovná akejkoľvek horskej etape, takže medzi najväčších favoritov by mali patriť elitní vrchári. Lenže majstrovstvá sveta nekončia na vrchole stúpania. Dva kopce na okruhu vo Florencii, ktorý prekonajú pretekári desaťkrát, sa nachádzajú desať, resp. päť kilometrov pred cieľom, čo výrazne zvyšuje šance na úspech pre mimoriadne odolných šprintérov alebo špecialistov na klasiky.

 

Prvé stúpanie Fiesole je ideálnym miestom pre vrchárov, aby dostali pod veľký tlak týchto špecialistov, v najlepšom prípade aby ich odtrhli z hlavnej skupiny. Na druhej strane Peter Velits sa o tomto stúpaní vyjadril, že nie je veľmi náročné, dá sa prekonať vo veľmi vysokom tempe, preto tam bude ťažké zbaviť sa tých najnebezpečnejších cyklistov. Druhý kopec Via Salviati je typickým krátkym stúpaním, ktoré je skvelou príležitosťou pre zničujúci útok, preto aj malá časová výhoda na jeho vrchole môže byť rozhodujúca, lebo odtiaľ zostáva do cieľa už len päť jednoduchých kilometrov. Tri kilometre od cieľovej pásky ešte číha na pretekárov zhruba 300-metrový úsek so sklonom 10 percent, čo je úplne posledná možnosť, ako zdramatizovať preteky.

 

Na majstrovstvách sveta sa teda očakáva urputný súboj na dvoch kopcoch vo Florencii medzi florencia-mestovrchármi, ktorí sa budú na nich zo všetkých síl snažiť zbaviť klasikárov či špurtérov, a špecialistami na jednodňové preteky, ktorí budú chcieť využiť tieto stúpania na svoj smrteľný atak. Majstrovstvá sveta sa zvyčajne rozhodujú v záverečnom okruhu, preto bude pre každého cyklistu extrémne dôležité udržať sa v čelnej skupine až do tohto momentu. Podľa všetkého Fiesole výrazne zredukuje záujemcov o majstrovský titul, ale o víťazovi pravdepodobne rozhodne Via Salviati, najmä po skúsenostiach z predchádzajúcich pretekov, ktoré sa konali na tomto okruhu v posledných dňoch.       

 

Pri hľadaní favoritov na celkový triumf sa musíme vrátiť niekoľko mesiacov dozadu, keď na jarných klasikách vypukla rivalita medzi Petrom SaganomFabianom Cancellarom. Obidvaja pretekári prichádzajú do Florencie opäť vo skvelej forme a s veľkou túžbou zvíťaziť. Peter Sagan sa bude snažiť poprieť tvrdenia, že majster sveta sa rodí na Vuelte. Slovenský šampión sa pripravoval na posledný vrchol sezóny v Amerike, kde poctivo naháňal vrchárske kilometre s veľkými úspechmi. Najväčším z nich bolo víťazstvo v Montreale, kde doslova zdemoloval špičkových súperov a pred majstrovstvami ukázal skvostnú výkonnosť. Každý tak musí vedieť, že Sagan bude vo Florencii veľmi nebezpečným cyklistom, ktorý sa nebude dať len tak ľahko odstaviť od víťazstva. Podľa jeho tvrdení na tomto ťažkom okruhu rozhodne jeden perfektne načasovaný útok.

 

Fabian Cancellara bude určite prvý, ktorý sa to bude snažiť prekaziť. Po úspešnej jari vynaložil obrovskú námahu, aby vo Florencii uspel a prvýkrát vo svojej kariére si mohol obliecť dúhový dres. Dokonca obetoval kvôli tomu aj svoje obľúbené časovkárske danosti, aby bol ešte konkurencieschopnejší v kopcoch. Švajčiar je v tomto roku doslova posadnutý úspechom na majstrovstvách sveta, preto bude pre všetkých cyklistov nesmierne dôležité ustrážiť Spartakove zadné koleso pri jeho povestnom demolačnom útoku.

 

Z klasikárov sa veľké šance dávajú aj Philovi Gilbertovi, ktorého forma dokáže kulminovať aj na jeseň. Tento Belgičan je preslávený explozívnym atakom, ktorý je schopný predviesť aj po zdĺhavých kilometroch. Ak sa udrží až do samého záveru medzi najlepšími, určite sa môžeme tešiť na jeho fantastické zrýchlenie. Výbornou formou sa v poslednom čase prezentoval aj Greg van Avermaet, ktorý je síce pre Belgičanov až druhou voľbou, no nesmieme zabúdať na jeho obrovský cit pre rozhodujúce okamihy, ktorý ho bude v nedeľu radiť medzi nevyspytateľných pretekárov. Podobne je na tom aj Jan Bakelants, ktorý si svojou odvahou a vytrvalosťou získal na Tour de France rešpekt. Zo silných jazdcov na jednodňové preteky sa do kľúčových okamihov môže zapojiť aj Boason Hagen, ktorý bude vo Florencii obhajovať bronzovú medailu.

 

rodriguez-ms-2012Z iného súdka sú favoriti, ktorých by sme hľadali medzi vrchármi. Veľmi silné tímy postavia pre celkový úspech Španieli, Taliani, Kolumbijčania, Briti a Austrálčania. Španielska zostava pripomína all stars, ktorá bude jazdiť pre Joaquima RodríguezaAlejandra Valverdeho. Purito bude veľmi svojím nebezpečný útokom na najprudších pasážach a Valverde je cyklistom s prirodzeným citom pre jazdenie, ktorý má šiesty zmysel pre rozhodujúce okamihy, navyše ho zdobí najvyššia rýchlosť medzi elitnými vrchármi vo finiši. Ich šancu na úspech zvyšuje aj prítomnosť Alberta Contadora, ktorý určite dokáže na Fiesole odrovnať španielskych konkurentov.

 

Domáci Taliani hrajú všetko na kartu Vincenza Nibaliho, aj keď si držia v zálohe Filippa Pozzata, ktorý môže predvídanou cyklistikou urobiť radosť hostiteľskej krajine. Nibali si po víťazstve na Gire zvolil za ďalší cieľ úspech na majtrovstvách sveta, čo môže byť v spojení s jeho perfektnými vrchárskymi a tempárskymi schopnosťami s prirodzenou agresivitou konečná pre jeho súperov.

 

Nevyspytateľní budú určite Kolumbijčania, z ktorých môže ktokoľvek na ktoromkoľvek stúpaní zamávať súperom. Urán, Betancur, Quintana, HenaoAtapuma sú všetci povšimnutiahodnými pretekármi. S najlepšou formou sa v posledných týždňoch prezentoval najmä Rigoberto Urán, no na týchto Juhoameričanoch je najkrajšia ich spomínaná nepredvídateľnosť, ktorá môže zaskočiť každého na trati. Netreba zabúdať ani na suveréna tohtoročnej sezóny Chrisa Frooma, ktorý podľa mnohých momentálne okupuje vrchársky piedestál. Ako aktuálny víťaz Tour de France musí patriť medzi favoritov, no jeho výsledky z jednorazoviek zatiaľ nevzbudzujú rešpekt. So silným tímom za chrbtom však môže aj on prehovoriť do celkového poradia.

 

Austrálčania s lídrami Cadelom Evansom Richiem Portom vzbudzujú takisto veľký rešpekt, ktorý môžu pretaviť do vlastnej šou na toskánskych cestách. Okruh favoritov je však podstatne širší, ťažko nespomenúť víťaza Liége - Bastogne - Liége Daniela Martina alebo Ruia Costu. V pelotóne bude prítomný aj najstarší víťaz Grand Tour Chris Horner, ktorý všetkých prekvapil na Vuelte a o čosi podobné sa bude pokúšať aj na majstrovstvách sveta. Čiernym koňom pretekov však môže byť super-talentovaný tím Francúzska, ktorý má vo svojich radoch Pinota, Barguila, Vichota, Bardeta a neúnavného bojovníka Voecklera, takže s určitosťou uvidíme ich farby v nejednom útoku. Ale menoslov favoritov sa s tým zďaleka nekončí, ešte sú tu Kwiatkowski, Albasini, Gesink, Mollema, Frank,Degenkolb a ďalší, čiže majstrovstvá sveta istotne ponúknu skvelú, napínavú a fantastickú cyklistiku.

 
 
Reprezentačný tréner Elite Ján Valach:
{saudioplayer}florencia-2013-valach-pred-pretekmi.mp3{/saudioplayer}
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop