Japan Cup: Mollema v závere porazil Woodsa a pripísal si druhý triumf na podujatí

20.10.2019, 06:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
ne 20.10. zvlnena etapa ciel rovina Utsunomiya > Utsunomiya 144 km Mollema
 
japan cup road race 2019
profil pretekov, 2530 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Počas víkendu sa cyklisti preháňali aj po japonských cestách. Po sobotňajšom kritériu na mieste, kde pred siedmimi dňami vyčíňal tajfún Hagibis, sa v nedeľu išli klasické cestné preteky. Tie boli vypísané na 144 kilometrov, keďže pretekári krúžili štrnásťkrát na okruhu dlhom desať kilometrov. Nedeľu na pretekoch Japan Cup štartovalo päť World Tour celkov, medzi favoritov patrili Michael Woods, Bauke Mollema, Steven Krujswijk alebo Giulio Ciccone, keďže na programe boli dve tisícky výškových metrov.
 
Nedeľu sa cyklisti tešili príjemnému počasiu. Počas celých pretekov bolo slnečno a takmer bezvetrie. Vietor však robili samotní účastníci pretekov, pretože hneď na začiatku sa vo veľkom útočilo. Asi v polovici prvého kola ušlo šesť mužov, ich únik vyprovokoval Francisco Mancebo z Matrix Powertag. Samotný Mancebo na chvíľu krúžil vpredu sám, ale na konci druhého kola ho dobehla nielen pätica za ním, ale k šestici cyklistov sa pridali ďalší dvaja pretekári. Celý deň v úniku tak strávilo osem jazdcov a zastúpenie v ňom mali všetky tímy z najvyššej ligy.
 
Ďalšími členmi celodenného úniku boli Koen Bouwman z Jumbo – Visma, Damiano Caruso z Bahrajnu – Merida, Robert Stannard z Mitchelton – Scott, Giulio Ciccone z Trek – Segafredo, Marco Canola z Nippo – Vini Fantini, James Whelan z EF Education First – Drapac a Lucas De Rossi z Delko – Marseille Provence. Ich náskok na konci druhého kola bol skoro dve minúty, a to pred hlavným poľom. Za nimi operovala ešte skupina prenasledovateľov, lenže ani jednému z troch jazdcov sa nepodarilo doskočiť do úniku.
 
Prvú polovicu dňa rýchlosť pelotónu určovali Utsunomiya-Blitzen, Shimano Racing Team a Team Bridgestone Cycling. Rozostup medzi oboma skupina bol skoro celý čas totožný. Dlho sa na ceste nič dramatické neudialo, a to až do desiateho kola. Jedinou kozmetickou zmenou bolo, že Whelan (EF Education) už na konci ôsmeho okruhu stratil dych a opustil únik. V ňom pokračovala sedmička jazdcov, ale už dlho pokope nezostala. Pretože v desiatom kole sa taktovky ujali WT tímy, rýchlosť balíka vygradovala a začali sa robiť selekcie.
 
Na konci desiateho kola utečenci zvierali v rukách už iba 50 sekúnd k dobru. Už v jedenástom okruhu sa ich cesta za slávou skončila. Najskôr sa však stihli rozpadnúť. Rozpadol sa aj pelotón, kde aktivitou hýrili pretekári Jumbo – Visma. Ako prvý z tohto zoskupenia zaútočil Kruijswijk, po ňom sa dopredu dral aj Kuss a o kolo neskôr atakoval aj Powless. Lenže ani jednému sa nepodarilo odskočiť na viac ako desať sekúnd, takže ich pokusy nemali šťastné konce. Ich útoky však zapríčinili to, že vpredu zostalo len dvadsať mužov.
 
V zjazde selekcie pokračovali, ďalší exodus prežilo už len desať mužov. Potom Woods (EF Education) a Mollema (Trek) zacítili ideálnu príležitosť a vydali sa dopredu. Na ich útok ako-tak zareagoval Gesink (Jumbo), lenže už vzniknutú medzeru nedokázal zalepiť. Duo v čele spolupracovalo, ale iba krátky čas. Na konci trinásteho kola sa vpredu pohyboval už iba Woods, ktorému sa podarilo striasť Mollemu v kopci. Lenže víťaz posledného monumentu v sezóne v klesaní ohlásil svoj návrat do čela.
 
Keďže už v záverečnom kopci Michael Woods a ani Bauke Mollema neútočili, bolo jasné, že o víťazovi bude musieť rozhodnúť záverečný špurt, do kopca. Kanaďan v službách EF Education First si mohol veriť, keďže kolo predtým dokázal ujsť, lenže Mollema dobre zregeneroval a nakoniec svojho súpera zdolal. Mollema tak po druhýkrát v kariére vyhral toto podujatie, už v roku 2015 sa mu tu podarilo vyhrať. Podčiarkol tak úspešné vystupovanie jazdcov Treku – Segafredo v Japonsku, keďže v sobotu Edward Theuns vyhral kritérium. Tretí v nedeľu skončil Dion Smith.
 
 
Výsledky
1. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 3:41:13 200
2. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 00:01 150
3. SMITH Dion Mitchelton - Scott link ikonka 00:44 125
4. MANCEBO Francisco Matrix Powertag 00:44 100
5. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 00:44 85
6. NAKANE Hideto Nippo Vini Fantini Faizané 00:52 70
7. POWLESS Neilson Team Jumbo - Visma link ikonka 02:09 60
8. GESINK Robert Team Jumbo - Visma link ikonka 02:09 50
9. MOLLY Kenny Wallonie - Bruxelles 02:31 40
10. AULAR Orluis Matrix Powertag 02:31 35
 
 
Zobraziť kompletné výsledky

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop