SB: Epickú edíciu prežili len niektorí, najsilnejší bol Van Aert, Sagan nebojoval o výhru

1.8.2020, 13:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
so 1.8. zvlnena etapa ciel rovina Siena > Siena 184 km Van Aert
 
strade bianche 20 profil
profil pretekov, 3073 nastúpaných metrov (© strade-bianche.it)
 
 
Preteky Strade Bianche nemohli chýbať v obnovenom kalendári počas koronakrízy kvôli svojej jedinečnosti. V letnej edícii sa museli pretekári vysporiadať s vysokými teplotami, až 37 stupňov Celzia, a aj mimoriadne prašnými cestami, čo sa mohlo podpísať pod fyzický stav favoritov. V druhej časti pretekov sa mohol objaviť aj vietor, preto všetko smerovalo k atraktívnemu ročníku.
 
Na štarte sa predstavila silná skupina kandidátov na titul a od mnohých z nich sa očakávala kvalitná kondícia. Na podujatí zažil debut všestranný Van der Poel, nechýbal jeho niekdajší cyklokrosársky konkurent Van Aert, Deceuninck - Quick-Step priviezol silnú úderku, výkon z minulého roka chcel zopakovať Fuglsang a ambície mali aj skúsení matadori Van Avermaet s Gilbertom. Po prestávke opäť uvidíme v akcii Petra Sagana, ktorý mal takisto ukázať vysokú výkonnosť, keďže o týždeň chce uspieť na prvom monumente sezóny. Krátke stúpania, technické zručnosti na prašných cestách a aj taktické hry favoritov ho vždy dostanú do správneho pretekárskeho varu.
 
Na podujatí sa nepredstavil Silvan Dillier (Ag2r), ktorému zistili koronavírus, no švajčiarsky jazdec nezobral svoju absenciu s veľkým pochopením. Od začiatku sa išlo rýchlo a brejk s nedarilo sformovať. Najskôr sa pohybovali vpredu Simon Pellaud (Androni Giocattoli) a Corné Van Kessel (Circus-Wanty Gobert), potom sa k nim pridali na druhom prašnom úseku Nicola Bagioli (Androni Giocattoli), Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept), Iuri Filosi (Bardiani) a Benjamin Declercq (Arkéa-Samsic). Na čele pretekov sa usadili len zástupcovia pro-konti celkov.
 
 
strade 20 1 rcsff
Ilustračný záber z pretekov (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Na treťom úseku zvýšila v balíku tempo Astana a okresala z náskoku utečencov, čo bolo znamením, že v dnešných pretekoch môžeme očakávať aktívnu jazdu favoritov. Hlavná skupina strácala iba dve minúty, brejk nedostal veľký priestor. Na čele jazdil agresívne Simon Pellaud, ktorý na kopci Montalcino rozbil únik a zostal vpredu sám. Stíhali ho Bagioli, Pacher a Declercq.
 
Švajčiarsky jazdec Simon Pellaud zvolil nezvyčajnú taktiku. Nasadil vysoké tempo a zbavil sa ostatných utečencov, na ktorých získal dve minúty. Balík poľavil a jeho manko vyskočilo na takmer štyri minúty. Bagioli a spol. vyhodnotili túto situáciu ako zbytočnú, keďže sa nedokázali vrátiť na čelo pretekov, a počkali si na pelotón. Vpredu tak jazdil len jeden cyklista, čo otváralo možnosť na agresívnu jazdu z balíka.
 
Potom nasledovali dva dlhé prašné úseky, ale žiadnu akciu sme tam zatiaľ nevideli. Favoriti väčšinou začínajú útočiť na siedmom úseku, no keďže Pellaudovi už dochádzala energia, dnes to mohlo byť aj skôr. Piaty a šiesty prašný úsek napokon nič nepriniesli. Pelotón čakal odpočinok na bufete, aby jazdci načerpali sily pred kľúčovými sektormi. Po bufete bol Pellaud takmer chytený a netrvalo dlho, keď to vyskúšali veľké mená. Na súperov zatlačili Van der Poel a Alaphilippe a pridal sa k nim aj Oss. Síce sa im nepodarilo odtrhnúť od ostatných, ale nasadili tvrdé tempo na čele hlavnej skupiny. Pellaud si stále užíval pár sekúnd k dobru na čele pretekov.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
ebikes banner 560x300 v2
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Keď sa nepodarilo odpútať veľkým favoritom, dopredu vyskočili Bob Jungels (Deceuninck-QuickStep), Marcus Burghardt (Bora-hansgrohe) a Lawson Craddock (EF Pro Cycling), čo bola takisto silná skupina. Na siedmom úseku sa preteky rozbehli naplno. Pellaud stále zostával na čele pretekov a prišli k nemu kvalitní tempári. Quick-Step dostal silného zástupcu do skorého úniku, nasledoval ho aj tím Bora a Craddock mal takisto skúsenosti, aby svoju pozíciu v popredí mohol zúročiť. Bola to dobrá skupina, preto v balíku zasiahli Ineos a Astana, aby únik nedostal veľký náskok.
 
Potom sa Jungels vrátil späť a pelotón rozdelil hromadný pád. Alaphilippe a Van der Poel mali defekty, no dostali sa do hlavnej skupiny. Po páde odstúpili z pretekov Benoot a Kragh Andersen, čo bola veľká ujma pre tím Sunweb.
 
Spomínaný pád, delenie balíka, drsné podmienky a vysoké teplo spôsobili, že v hlavnej skupine sa pohybovalo okolo 25 jazdcov. Vedúca trojica bola chytená a dopredu ihneď vyrazil Simon Clarke (EF Pro Cycling). Na čele pretekov sa udržal aj Peter Sagan a zostával v hre o titul. Mal pri sebe troch kolegov, jedným z nich bol Max Schachmann. Z favoritov tu nechýbali Alaphilippe, Asgreen, Van Aert, Van der Poel, Van Avermaet, Kwiatkowski, Fuglsang alebo Nibali.
 
 
strade 20 1 rcsff
Ilustračný záber z pretekov (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Simona Clarka doplnili Izagirre (Astana), Burghardt (Bora), Bauer (Mitchelton-Scott) a Gogl (NTT). Pretekári sa nachádzali na ťažkom ôsmom úseku. Najťažší sektor na podujatí všetko zmenil. Postaral sa o to Jakob Fuglsang, ktorý rozdelil malú skupinu favoritov a vyzval každého na súboj ďaleko pred cieľom. Najskôr mu sekundovali Schachmann, Avermaet, Van Aert, Bettiol, Formolo, Kwiatkowski a Gogl, no dánsky jazdec bol v mimoriadnej forme a päťdesiat kilometrov pred páskou všetkým ušiel. Peter Sagan sa v tomto momente už nenachádzal na čele pretekov a v problémoch sa ocitli aj Alaphilippe alebo Van der Poel.
 
Na ôsmom sektore sa parádne vytiahol Fuglsang, no potom sa rozhodol, že počká na druhú skupinu, v ktorej jazdili Schachmann, Avermaet, Van Aert, Bettiol a Formolo. Ostatní jazdci zaostávali a práve medzi týmito sa malo rozhodnúť o víťazovi. Peter Sagan sa nachádzal v malej skupinke, kde mu robili spoločnosť Oss alebo Woods, no jeho strata na čelo pretekov už bola významná. Po tvrdom úseku dostali jazdci aký-taký priestor na regeneráciu a čakali ich už len tri prašné úseky na krátkych kopcoch. Eliminačná jazda si vyžiadala množstvo obetí a v hre o titul zostali iba šesť pretekárov. V druhej skupine sa pohybovali Štybar, Bookwalter a Gogl, ktorí sa snažili znížiť svoju stratu na lídrov, no manko deväťdesiat sekúnd sa ťažko zmazávalo.
 
Vedúci pretekári čakali na nasledujúci sektor, ale ešte sa tam neútočilo, no Štybarova skupina sa začala približovať. Ale stálo ju to mnoho energie. Na asfaltovej ceste však zrýchlil Schachmann a túto situáciu chcel využiť Van Aert, ktorý sa k nemu pridal, a dvojica získala malý náskok. Na predposlednom sektore sa vedúca skupina spojila, ale vypadol z nej Greg van Avermaet, ktorý doplatil na prudký kopec.
 
 
strade 20 1 rcsff
Skupina favoritov (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Záverečný prašný úsek videl klasický súboj o výhru. Na strmom kopci zaútočil Van Aert a vybudoval si náskok. Najskôr ako-tak reagoval Bettiol a po stúpaní sa k nemu pridali Schachmann a Formolo. Táto trojica stíhala Van Aerta a Fuglsang v tomto momente totálne stratil energiu. Doteraz suverénny jazdec prišiel o všetko na poslednom prašnom kopci. Van Aert mal k dobru okolo desať sekúnd a jeho najväčším konkurentom bol Schachmann, ktorý ťahal aj Formola. Bettiol dopadol ako Fuglsang. Došla mu energia.
 
Wout van Aert prekonal posledné kilometre vynikajúcim spôsobom a poradil si aj so záverečnou prudkou stenou vedúcou do cieľa. Jazdec tímu Jumbo - Visma po skvelej koncovke získal svoj prvý veľký titul na dôležitej jednorazovke. V mikrosúboji o druhé miesto bol úspešnejší Davide Formolo, ktorý si na finálnom kopci poradil s Maxom Schachmannom. Ďalší v poradí Alberto Bettiol už stratil deväťdesiat sekúnd a až piaty skončil Jakob Fuglsang, ktorý dlhú dobu pôsobil ako najsilnejší jazdec na trati. Za ním prišiel do cieľa Zdeněk Štybar ako najlepší pretekár z Deceuninck - Quick-Step.
 
 
van aert 20 strade sam rcsff
Hrdina dňa (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Sledovali sme mimoriadnu edíciu Strade Bianche, ktorá sa len tak nezopakuje. Pre mnohých jazdcov to boli brutálne preteky po dlhej súťažnej prestávke. Vysoké teploty, mimoriadne prašné cesty a pády veľmi rýchlo okresali skupinu favoritov na víťazstvo, ktorí postupne odpadávali jeden po druhom. Už päťdesiat kilometrov pred cieľom sa rozohral povestný súboj muža proti mužovi, no dovtedy sa udržalo v balíku len necelých tridsať jazdcov...

Medzi nimi jasne vynikal Wout van Aert. Počas celého dňa sa držal medzi favoritmi a vo všetkých krízových situáciách si počínal bezchybne. Nepúšťal sa do zbytočnej akcie, keď útočil Fuglsang, a počkal si na posledné prašné stúpanie, kde zasadil súperom rozhodujúci úder. Na finálnom štrkovom úseku ich jasne porazil na výkon. Musí to byť pre neho povzbudivý výsledok po minuloročnom ťažkom páde na TdF. Odvtedy absolvoval len Omloop Het Nieuwsblad a patril k malému počtu jazdcov, ktorému pomohla tohtoročná prestávka, aby sa dostal do maximálnej formy.
 
 
van aert 20 strade v cieli vycerpany rcsff
Wout Van Aert v cieli (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Prekvapujúco výborný výsledok dosiahol Davide Formolo, ktorý sa ako klasický vrchár presadil na vyzývavom teréne. Celý čas sa pohyboval na čele pretekov, čím ukázal veľkú vytrvalosť, a na konci si dokázal poradiť aj so silným Maxom Schachmannom. Taliansky pretekár dosiahol jeden zo svojich najlepších výkonov v drese UAE Emirates. Na trati sa veľmi snažil Max Schachmann a bolo vidno, že má veľkú motiváciu. Patril k najaktívnejším jazdcom, no ani on napokon nevyzrel na Van Aertov útok. Vo finále mu chýbal len kúsok, aby ho dostihol. Po výhre na Paríž - Nice predviedol danosti aj na klasiky a len potvrdil, že je skutočne univerzálnym cyklistom.
 
Jedným z hrdinov dnešného dňa bol Jakob Fuglsang. Tvoril preteky a v kľúčových momentoch nastavil pre každého výkonnostné podmienky. Preto sme boli zaskočení, keď mu náhle došla energia na záverečnom prašnom úseku. Statočne sa držal aj Alberto Bettiol a podľa predpokladov sa vytiahol na krátkych kopcoch, no aj jeho napokon zlomila náročnosť podujatia. Až do konca sa nevzdával Štybar, ktorému tieto preteky jednoznačne sedia, a vo finále zažil trpké sklamanie Van Avermaet, že nevydržal s najlepšími až do konca. Na smolu na trati, museli dobiehať balík po defektoch, a ťažké podmienky doplatili aj hlavní favoriti Van der Poel a Alaphilippe.
 
 
strade 20 podium rcsfg
Pódium tohto ročníka (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
Aj Peter Sagan patril medzi tých pretekárov, ktorí vstúpili razantným spôsobom do obnovenej sezóny a nedokázali sa stopercentne vysporiadať s náročnými podmienkami. Až do ôsmeho sektoru sa pohyboval v hlavnej skupine, ale potom nevydržal tempo nastavené najsilnejšími a vypadol zo súboja o titul. Na televíznej obrazovke sme ho videli len raz, keď už mal podstatnú stratu na čelo pretekov. Po brutálnom podujatí ho čaká v stredu šprintérska jednorazovka v Turíne a obidva tieto preteky by ho mali dostatočne pripraviť na Miláno - San Remo.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wouta van Aerta (víťaz)
"Bol to dlhý deň utrpenia a nikto sa necítil naozaj dobre. Teplo bolo skutočne vyčerpávajúce, ale ja som sa sústredil na to, aby som dostatočne pil a ochladzoval sa. Napokon mi práve preto niečo zostalo v nohách na finále. Nemyslím si, že by som sa mal báť nejakého súpera pred záverečným kopcom pred cieľom, ale podľa mňa je útok tým najlepším spôsobom, ako vyhrať. Predchádzajúce edície ma presvedčili, že útočná taktika je na tomto podujatí úspešná. Od môjho útoku sme proti sebe bojovali muž proti mužovi a mne to vyšlo."
    
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Enrica Poitschkeho (DS Bora)
"Predviedli sme dobrý výkon, aj keď sme nemali na trati šťastie. Naši lídri mali defekty na štrku. Aj Peter mal defekt a takisto Gregor, pre ktorého nebolo jednoduché vrátiť sa späť. Stále sme však zostávali sústredení a bojovali až do konca. Škoda, že Maxovi čosi chýbalo, aby sa vyrovnal Van Aertovi, ale všetci naši jazdci predviedli dobrý výkon."
 
 
Výsledky
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 4:58:56 300
2. FORMOLO Davide UAE Team Emirates link ikonka 00:30 250
3. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:32 215
4. BETTIOL Alberto EF Pro Cycling 01:31 175
5. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 02:55 120
6. ŠTYBAR Zdeněk Deceuninck - Quick-Step link ikonka 03:59 115
7. BOOKWALTER Brent Mitchelton - Scott link ikonka 04:25 95
8. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 04:27 75
9. GOGL Michael NTT Pro Cycling 06:47 60
10. ROSA Diego Team Arkéa Samsic 07:45 50
DNF SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Úseky na prašnej ceste, spolu 63 kilometrov:
1. sektor; 17,6 km - 19,7 km (dĺžka 2,1 km); 166,4 km pred cieľom
2. sektor; 25 km - 30, km (dĺžka 5,8 km); 159 km pred cieľom
3.  sektor; 36,9 km - 41,3 km (dĺžka 4,4 km); 147,1 km pred cieľom
4. sektor; 47,6 km - 53,1 km (dĺžka 5,5 km); 136,4 km pred cieľom
5. sektor; 75,8 km - 87,7 km (dĺžka 11,9 km); 108,2 km pred cieľom
6. sektor; 88,7 km - 96,7 km (8 km); 95,3 km pred cieľom
7. sektor; 111,7 km - 121,2 km (dĺžka 9,5 km); 72,3 km pred cieľom
8. sektor; 130 km - 141,5 km (dĺžka 11,5 km); 54 km pred cieľom
9. sektor; 160 km - 160,8 (dĺžka 0,8 km); 24 km pred cieľom
10. sektor; 164,6 km - 167 km (dĺžka 2,4 km); 19,4 km pred cieľom
11. sektor; 171 km - 172,1 km (dĺžka 1,1 km); 13 km pred cieľom
 
strade bianche 19 ciel
profil záverečných metrov (© strade-bianche.it)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop