Fórum Cycling-Info.sk

slovenský portál o svetovej cestnej cyklistike

Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Diskusia o najprestížnejších pretekoch aj Slovákoch v tímoch World Tour.

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod berloq » Ned 28. Apr 2019 21:12:27

Krásna no zároveň poriadne tvrdá klasika! Ja tu teda nebudem písať, že Liege je nuda, pre mňa ani nikdy nebola. Áno tých ročníkov, ktoré boli viac zviazané taktikou bolo viac, no na druhú stranu to ani náhodou nie je San Rémo... To, že na tejto klasike môžu uspieť vrchári a s nimi súperia klasikári je na tom to najlepšie. Vidieť tu jazdcov, ktorých úlohou väčšinou je šetriť sily a potom ich párkrát ukázať v priebehu niekoľkých etáp na etapových pretekoch je úžasné. Áno častokrát nič nezmôžu, pretože v drvivej väčšine sa cielene na Ardeny nepripravujú, ale majú to len zaradené ako superintenzívny tréning v príprave. Je málo takých jazdcov ako Fuglsang, že sa cielene na Baskicku pripravoval a na všetkých 3 klasikách aj bojoval o úspech. No a bol odmenený. Verím, že keby na Amstli na nejakej falošnej rovine skúsil na Alaphilippeho poriadny útok a následne by sa snažil udržať tempo nástupu, dokázal by ho urvať už tam. No výhra Liege musí byť pre Fuglsanga nádherná, nakoľko veľa prestížnych víťazstiev nemá... V roku 2017 mal podobne skvelú formu na Dauphiné, avšak na Tour mu vôbec nevyšla a nakoniec kvôli zraneniu myslím odstúpil.

Otázka dňa je... Bol ten priebeh na novej trati taký aký bol kvôli tomu, že:
1) Jazdci, ktorí nevedia a nechcú šprintovať z veľkej skupiny sa tak báli naozaj rýchlych ľudí (Matthews...), preto sa to proste nadelilo tam kde malo, na poslednom možnom stúpaní, a preto mohol vyhrať taký vrchár?
2) Alebo to bolo zapríčinené proste faktorom Fuglsang, ktorý bol tak silný, že to dokázal (Fuglsang v tom zmysle, že to bol naozaj silný a pripravený vrchár). Ale dokázal by to aj na starej trati, teda útočil by na tom istom mieste a nielenže by sa zbavil rýchlikov, ale aj klasikárov (tak ako to spravil aj teraz)?

Je to taká sranda. Pretože ak by platila prvá možnosť, tak tým vrchárom vlastne vadí len to, že by to mohol vyhrať rýchly Matthews, ale už im nevadí to, že dostane v šprinte naložené od Valverdeho. V druhom prípade to skrátka znamenalo, že tam minulé roky (po roku 2013) prestali chodiť naozaj pripravení vrchári. Ale jasne je to komplikovanejšie, ja tu teraz nechcem robiť z víťazstiev Valverdeho alebo Gerransa nejaké "len preto, že vrchári neútočili..." . Nie to naozaj nie, ich tímy a oni sami vynaložili obrovské úsilie, aby to dopadlo hrateľne pre nich. Na strane druhej je fakt, že silná zostava, ktorá by dala plnú podporu človeku, ktorý chce útočiť skoro mi tam v minulých sezónach naozaj chýbala.

Pri Fuglsangovom víťazstve som si spomenul na jednu debatu o tom ako vraj Andy Schleck nemohol Liege vyhrať čistý, lebo vraj nastúpil skoro a on nie je dobrý časovkár :D . No mohol vyhrať presne takto, ako dnes vyhral Fuglsang... spomínať časovkárske schopnosti v takých pretekoch je úplná blbosť... Ale to len taká spomienka na debatu mentolov...
Obrázok užívateľa
berloq
 
Príspevky: 522
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod simko » Ned 28. Apr 2019 21:14:10

dexterko píše:Zaujímavé ako sa zrazu karta obrátila, a to po jedinom preteku. Keď zmenili dojazd, 90% ľudí kričalo ,,super,, to môže Sagan skúsiť, lepšie to je takto pre neho. A bum, jeden pretek, a už sa ozývajú hlasy, že túto verziu nemá šancu. Treba asi zasa počkať na rok.

ale ved to iste platilo aj o AGR. kazdy si myslel ze ked posunuli dojazd daleko za Cauberg tak z toho bude sprint skupiny. dokonca sa spominali mena ako Colbrelli a podobne. a hned prve edicia ukazala trend a tie dalsie ho potvrdzuju...
ale ja som videl aj opacne hlasy (aj ked to nebolo asi tuto na fore) ze prave finis v Ans bola Saganova sanca a nie tato trat. nieco na styl Gerransa.
samozrejme nie kazda edicia bude rovnaka, ale tato ani nebola nejako extra utocna, hlavne som cakal trochu viac od Nibaliho. Kwiatkowskeho ani nespominam. tento rok vycnieval a bol v ardenach najsilnejsi Fuglsang, ak v buducnosti nebude ziadny vrchar v nejakej extra forme, tak sa moze stat ze po RaF sa to pospaja a pride skupina 10-15. urcite pride k roznych situaciam v dalsich sezonach ale myslim si ze podobne ako na AGR aj na LBL bude ten vyvoj viacmenej rovnaky rok co rok.
simko
 
Príspevky: 1709
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:36

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod majo » Ned 28. Apr 2019 21:23:33

ja som uplne spokojny s. vysledkom ale aj s priebehom...pre mna asi nikdy nebudu ardeny take zaujinave ako kocky ale tento rok to bolo ok...amstel bol zaujimavy dokonca aj FW bolo lepsie ako po minule roky a stara lejdy bola dnes naozaj ppzeratelna...pekna cyklistika aj ked kocky su kocky...ked to zacal fuglsang trhat tak som si hovoril toto je nic to je slabe ale kamery proste asi nemozu ukazat realitu...okrem dvoch ludi doslova rozbil konkurenciu...nasledne dalsi nastup na nehodnotenom brdku kde odtrholwoodsa ktoreho ja mam za jedneho z najlepsich jazdcov pre taketo preteky a nasledne s prehlad udrzal naskok ktory dokonca navysil vratane toho smyku pri ktorom som doslova prestal dychst..skvely vykon a totalne zasluzene vitazstvo a to nielen kvoli dnesku ale s ohladom na celu jar...formolo taktiez skvely vykon...tomuto chalanovy fandim uz dlhsie a velmi ma tesi ze napreduje a vysledky prichadzaju...a o maxovy som nepochyboval ze to da v tom sprinte z tej skupiny...dnes celkovo pekny vykon od ruzovych
majo
 
Príspevky: 2215
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod majo » Ned 28. Apr 2019 21:31:27

no a od kwiatkowskeho som aj ja cakal viac...vobec sa tym netajil ze prave dnesok je tym dnom pre ktory trenoval ale neukazal vobec nic...ziaden nastup a nasledne ani ziadna reakcia na fuglsanga...ani pn nwmoze tuto jar hodnotit velmi pozitivne...darmo je to tak ako hovorim vzdy ze kazdy trenuje a kazdy xce vyhravat
majo
 
Príspevky: 2215
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod simko » Ned 28. Apr 2019 21:44:21

ja zas niekedy nerozumiem myslienkovym pochodom GVA, niekedy mi pripada ze zufalo chce nejaky výsledok a veri v zazrak. dobre Peter a jeho tim tomu prisposobili pripravu, zacal neskor a chcel to potiahnut az k LBL. ale Greg zacal uz na Omloope svoju ostru jarnu put, a v podstate najprv LBL nemal v plane. neviem pod tiahou coho, ale po AGR povedal ze predlzuje az k LBL a veri v pekny výsledok na tomto novom finisi. prisiel s mankom 7 minut. v programe ma uz 2.5 Tour de Yorkshire co sa mi zda uplna blbost. som zvedavy ci tam nakoniec pojde.
simko
 
Príspevky: 1709
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:36

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod martyn26 » Ned 28. Apr 2019 21:58:28

simko píše:ja zas niekedy nerozumiem myslienkovym pochodom GVA, niekedy mi pripada ze zufalo chce nejaky výsledok a veri v zazrak. dobre Peter a jeho tim tomu prisposobili pripravu, zacal neskor a chcel to potiahnut az k LBL. ale Greg zacal uz na Omloope svoju ostru jarnu put, a v podstate najprv LBL nemal v plane. neviem pod tiahou coho, ale po AGR povedal ze predlzuje az k LBL a veri v pekny výsledok na tomto novom finisi. prisiel s mankom 7 minut. v programe ma uz 2.5 Tour de Yorkshire co sa mi zda uplna blbost. som zvedavy ci tam nakoniec pojde.


On často jazdí všetky dôležité jarné klasiky. Teraz si len pridal L-B-L ako v roku 2017. Nemyslím si, že to nejako ovplyvní jeho výkony, ale Yorkshire je už dosť zbytočný. Ako som dnes videl, snažil sa dostať do nejakej skupiny, v ktorej by neboli favoriti a mala by šancu bojovať o víťazstvo. To je skoro nemožné, ale iný dôvod tam nevidím. Možno ešte, že si poriadne nepozrel to posledné stúpanie a myslel si, že bude mať väčšie šance ako minulé roky. Pre neho podobná jar ako pre Petra. Mal síce pódiá z Omloopu a E3, ale na monumentoch zlyhal.
Obrázok užívateľa
martyn26
 
Príspevky: 115
Registrovaný: Uto 03. Júl 2018 18:57:53

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod ifčopifčo » Ned 28. Apr 2019 22:13:49

Fuglsang vyhral svoju prvú klasiku a hneď je to monument, jeho postupka 3,2,1 AGR, Šíp a LBL je obdivuhodná, takúto formu ešte nemal. Avermaet išiel asi aj preto, že CCC nemá cyklistov ktorí by na LBL uspeli a on pri určitom scenári šancu mal, ale bolo to na neho veľa, kockári toho majú po celej klasikárskej kampani "plné zuby" ako veľmi rád omieľa Straka na Eurosporte. DD sú asi prekliati, zohnali si troch klasikárov a aj tak totálne pohoreli. Ardenári Bory zatienili kockárov a to pred sezónou po príchode Druckera a Gatta sa hovorilo o najsilnejších domestikoch pre Petra, ale domestici mali smolu alebo ich forma sledovala Petrovu.
Fanúšik cyklistiky od roku 1972. Veľký fanúšik Petra Sagana, ktorý mu praje, aby vyhral každé preteky na ktoré nastúpi.
ifčopifčo
 
Príspevky: 2418
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod Keram » Ned 28. Apr 2019 22:18:56

Zase az taka zmena to nebola. V podstate sa zase cakalo na posledny kopec akurat ze bol 15 km do ciela. Jasne dialo sa dost aj pred tym ale na Amstli bol peloton rozbity na milion kusov uz 35-40 km do ciela a tu kazdy relevantny hrac cakal na poslednu stenu. Gratulacia do Bory. Vytazili z toho asi najviac co sa dalo. Fuglsang bol dnes inde ako ostatni.
“That guy’s pretty unbeatable right now,” Cavendish said. “He’s a once-in-a-generation rider, for sure. He is super, super good. He’s making us all look like juniors, I think.”
Obrázok užívateľa
Keram
 
Príspevky: 1229
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod simko » Ned 28. Apr 2019 22:30:08

Keram píše:Zase az taka zmena to nebola. V podstate sa zase cakalo na posledny kopec akurat ze bol 15 km do ciela. Jasne dialo sa dost aj pred tym ale na Amstli bol peloton rozbity na milion kusov uz 35-40 km do ciela a tu kazdy relevantny hrac cakal na poslednu stenu. Gratulacia do Bory. Vytazili z toho asi najviac co sa dalo. Fuglsang bol dnes inde ako ostatni.

ano v podstate mas pravdu, chybala tomu nejaka akcia na La Redoute. ja by som nasekal este nejake kopce do tej casti pretekov, aby ked niekto zautoci 40 km do ciela, aby mal sancu v tom aj pokracovat. aby sa to rozbilo na par tazkych kopcoch ktore idu tesne za sebou.
simko
 
Príspevky: 1709
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:36

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod simko » Pon 29. Apr 2019 6:36:02

tak az postupne sa dozvedame niektore skutocnosti. GVA popisuje ze pri zjazde z RaF spadol v jednej zakrute Matthews a Greg sa tomu uz nestihol vyhnut takze padol tiez. hovori ze tvrdo pracovali aby sa dostali naspat do vedúcej skupiny pred nimi, neviem ktoru konkretne mysli ale s najavcsou pravdepodobnostou skupinu s Kwiatkowskim a Alaphilippom.
simko
 
Príspevky: 1709
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:36

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod West » Pon 29. Apr 2019 17:23:58

@berloq
Vždy je za tým viacej vecí. Jasne fenomén Valverde so silným Movistarom tomu dlhé roky šéfoval v tom starom štýle. Ak niekto zaútočil skorej, tak ho Movistar stiahol. Frontálne tímové útoky tiež neboli atraktívne, lebo utrhnúť Valverdeho alebo ho aspoň izolovať na niektorom ťažšom stúpaní sa zdalo prakticky nemožné. Ak aj išli niektorí rýchlejší borci, ako GVA alebo Matthews, tak sa ukázalo, že po takom ťažkom preteku je aj to záverečné inak nijako ťažké stúpanie v Ans pre nich priveľa. Teraz trochu možno zafungovalo to že tu bola silná Astana s lídrom, ktorý bol tento rok v Ardenách najsilnejší, ale zároveň si nemohol dovoliť prísť do cieľa v skupine. Navyše obavy iných týmov ako Bora zo špurtérov, keď pri rovinatom dojazde by ich bolo ťažké poraziť (pôvodne sa možno plánovali istiť v tomto so Saganom). Takisto slabý Movistar a prekvapujúco aj QS. Ak môžem typovať, tak LBL nebude v budúcnosti v tomto prevedení tak selektívny ako teraz a ani ako Amstel. Sú tu príliš "pekné" a široké cesty a stúpania aj keď ťažšie sú ďalej od seba. Skôr to vidím na scenár vyselektovanej cca 20 člennej skupiny vrchárov po "La Roche" z ktorej sa bude potom nastupovať alebo si zašpurtujú o víťazstvo.
West
 
Príspevky: 334
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod West » Pon 29. Apr 2019 17:48:00

Za Slušný Svet píše:@dexterko - áno, aj ja som patril medzi tých, ktorí si mysleli, že toto bude pre Petra. Teraz viem, že nie. Je to až moc brutálne. Matthews jazdiaci počas jari v dobrej forme skončil až na 35. mieste... A povedz mi, prečo by sme mali čakať až rok, keď môžeme spraviť tie unáhlené závery hneď teraz, pár minút po tohtoročnej edícii :lol: :lol:


Nie je to tak že je Peťo vždy a za každých okolností bez šance a takisto Matthews alebo GVA. Ak sa vrchári "vybláznia", tak áno. Ale história ukazuje, že tých taktických a defenzívnych edícií je viac ako tých ofenzívnych. Posledné roky to ale trochu deformuje QS a aj Astana ktorí jazdia naozaj agresívne. Ale taký GVA by eventuálne mohol uspieť aj pri selektívnejšej edícii. Stačí si spomenúť na OH. A to bola ťažšia trasa, ako na LBL. Hlavný dôvod je ten, že Flámski klasikári sú po Ronde a PR tak na šrot, že už nevytiahnu formu na LBL len tak z klobúka. Aj Alaphilippe doplatil na to, že toho odjazdil toľko a na takej vysokej úrovni. Tiež Matthews išiel tentoraz aj Flámske klasiky a so slušnými výsledkami. Ale zúčastniť sa aj tak dáva zmysel. Môže niektorý z nich mať svoj deň, nejaký silný tím to v závere môže pospájať a špurt si už postráži. Šanca je to možno 15%, ale aj tak sa to oplatí.
West
 
Príspevky: 334
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod zakliata.panna » Pon 29. Apr 2019 18:51:44

Je to jednoducho veľa variantov. Ak o rok začne sezónu na Omloope, tak už na Amstli bude vyfúknutý, tobôž na L-B-L. Ak skoré marcové vynechá, tak má veľkú šancu na Amstli, ale zase na L-B-L to bude opäť nula bodov. Taktiež je možnosť preskočiť Amstel, 2 týždne po P-R oddychovať a skúsiť L-B-L. Otázka je, či sa mu viac oplatí Amstel - dajme tomu 40 % šanca na výhru, potom ale L-B-L asi 5 % (obrazne) :) ; alebo pôjde len L-B-L s 15 % šancou. Klasika vs. monument - väčšia šanca vs. menšia šanca. 8-)

Mne osobne by sa páčilo, ak by zabojoval už na Omloope, keďže mu zatiaľ víťazstvo uniká; Strade môže vyhrať len samostatným útokom alebo spolu s nejakým slabším ,,vrchárom", lebo v záverečnom stúpaní v Siene ho jazdci ako Alaphilippe, Fuglsang GvA, Lutsenko dajú. A potom to nešťastné M-SR, ale naň nemusí vôbec ladiť formu - je to vždy hop alebo trop. :D Hlavne nech momentálne ostane pri tom, čo mu ide najviac - kockové klasiky a šprinty. Ardeny zatiaľ nechá mladým kolegom z nemecky hovoriacich krajín, pretože je to veľmi silná zostava, ktorá isto dačo uchmatne. :)
zakliata.panna
 
Príspevky: 386
Registrovaný: Uto 06. Okt 2015 16:31:23

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod martyn26 » Pon 29. Apr 2019 19:33:10

@West
Je pravda, že to nebude vždy až tak selektívne ako teraz, lebo nie vždy má niekto formu ako teraz Fuglsang, ale tá skupina 20 jazdcov je podľa mňa trochu prehnaná. V budúcnosti môže prísť do cieľa skupina 7-10 ľudí ako by teraz prišla ak by tu nebol Fuglsang, alebo Formolo (ťažko povedať či by útočil aj sám). Keď som sa trochu zamyslel, je to celkom dobrá trasa pre Alaphilippa. Tu sa presne môže zavesiť za nejakého vrchára čo bude útočiť a potom ho obehnúť v šprinte. Ak dokáže vyhrať na Mur de Huy, má šance aj tu. Sú to síce ťažšie preteky, ale v top forme by to mohol ustáť. Včera som písal, že Schachmann to tu bude mať ťažké, ale pri tej menšej skupine 7-10 ľudí je vlastne spolu s Alaphilippom najväčší favorit. Tu bude asi vždy záležať na tom, či bude mať nejaký vrchár super formu, alebo silný tím. V podstate to čo mal teraz Fuglsang.
Obrázok užívateľa
martyn26
 
Príspevky: 115
Registrovaný: Uto 03. Júl 2018 18:57:53

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod majo » Uto 03. Dec 2019 9:40:43

MSR mozno bez Poggia...cesta veduca k nemu je po zosuvoch pody znicena a uzatvorena...predpoklady hovoria o sume 10mil na opravu a su velke pochybnosti o tom ci to taliani zvladnu...no tak to som zvedavy ako to nakoniec bude vyzerat
majo
 
Príspevky: 2215
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod simko » Uto 03. Dec 2019 12:32:19

majo píše:MSR mozno bez Poggia...cesta veduca k nemu je po zosuvoch pody znicena a uzatvorena...predpoklady hovoria o sume 10mil na opravu a su velke pochybnosti o tom ci to taliani zvladnu...no tak to som zvedavy ako to nakoniec bude vyzerat

fuha MSR bez Poggia by bolo uplne o inom samozrejme. no som zvedavy ako to vyriesia. co takto urobit z Cipressy nove Poggio a dat ciel 1-2 km po zjazde:) no nieco vymysliet musia, nemozu urobit z MSR nejaky Scheldeprijs. alebo by mohli konecne vyuzit Pompeianu ktoru slubili pre ediciu 2015. avsak tam to tiez stroskotalo kvôli zlemu stavu cesty a nie som si isty ci odvtedy s tym nieco urobili...
simko
 
Príspevky: 1709
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:36

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod majo » Uto 03. Dec 2019 18:31:29

no nejaka nepredvidana zmena trasy na nieco co nikto necaka a co by bolo neodskusane a neodkukane by mohlo paradoxne pomoct Gilbertovy...este nedavno by som neveril ze taketo nieco napisem ale normalne to belganovy zelam...samozrejme za predpokladu ze Peto by bol z nejakeho dovodu necakane mimo hru
majo
 
Príspevky: 2215
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod majo » Štv 02. Jan 2020 23:06:35

tak udajne je ohrozena cela primavera a nielen prejazd cez poggio...naposledy sa neslo M-SR v r 1945...jar bez prveho mojumentu to by vlastne ani nebola jar
majo
 
Príspevky: 2215
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod majo » Sob 08. Feb 2020 14:17:48

majo
 
Príspevky: 2215
Registrovaný: Pon 16. Feb 2015 19:30:35

Re: Monumentálne klasiky (veľká päťka)

Poslaťod hujhe » Štv 13. Feb 2020 18:21:25

Milano San Remo sa pojde po klasickej trase? Zatial som nenasiel na internete zmienku o nejakej zmene. (Pytam sa kvoli tym zosuvom pody)
hujhe
 
Príspevky: 457
Registrovaný: Sob 18. Feb 2017 12:06:22
Bydlisko: GB

PredchádzajúciĎalší

Späť na Svetová cyklistika - sezóna

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 57 hostia