GP Morbihan: Simon nastúpil tesne pred páskou a zvíťazil, Juraj Sagan nedokončil

14.5.2022, 14:50 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
so 14.5. zvlnena etapa ciel rovina Grand-Champ > G.-Champ 187 km Simon
profil pretekov, 2470 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Cez víkend boli na programe ďalšie francúzske jednorázovky zaradené do domáceho pohára. Najprv prišla na rad klasika Grand Prix du Morbiham so šiestimi klubmi z World Tour. Domáci trojlístok AG2R Citroën, Cofidis a Groupama - FDJ doplnili belgické celky Lotto Soudal, Intermarché a arabské zoskupenie UAE Team Emirates. Zastúpenie mala aj slovenská cyklistika v podobe Juraja Sagana (TotalEnergies). 
Únik dňa vytvorili Peio Goikoetxea (Euskaltel - Euskadi), Álex Jaime (Equipo Kern Pharma), Samuel Leroux (Go Sport - Roubaix Lille Métropole), Jesse De Rooij (Bike Aid), Paul Hennequin (Nice Métropole Côte d'Azur) a Carson Miles (Premier Tech U23 Cycling Project). Najdlhšie sa držali Goikoetxea a Leroux, ktorí sa vrátili do pelotónu šesťdesiat kilometrov pred cieľom. 
Pelotón dorazil na záverečný okruh v Grand - Champ, ktorý sa šiel sedemkrát. Na konci prvého kola sa Juraj Sagan porúčal z pelotónu. Naopak, utrhli sa Harry Sweeny (Lotto Soudal), Francois Bidard (Cofidis) a Ivo Oliveira (UAE Emirates). Druhý menovaný sa po chvíli vrátil späť.  V hlavnej skupine začali pracovať jazdci Intermarché a TotalEnergies. Na konci pelotónu došlo k pádu. Na zemi skončili Anthony Roux (Groupama) a Reinardt Janse Van Rensburg (Lotto Soudal). 
Na konci druhého kola malo unikajúce duo štyridsať sekúnd k dobru a v balíku sa taktizovalo. Napokon sa do stíhania úniku pustili zástupcovia Groupamy - FDJ. Pridali sa k ním aj pretekári tímu Bingoal Pauwels Sauces. V piatom okruhu prevzali tempo jazdci Intermarché. Sweeny Oliveira ale príkladne spolupracovali a 27 kilometrov pred cieľom mali štyridsaťsekundový náskok.
- reklama -
- reklama -
Na čele pelotónu sa začali otáčať aj jazdci Cofidisu. V pelotóne sa naďalej nachádzalo zhruba štyridsať cyklistov. Pri vstupe do predposledného okruhu mala vedúca dvojica polminútu k dobru. Oliveira aj Sweeny bojovali aj o prvé víťazstvo v sezóne. Obidvaja jazdci mali na konte jednu účasť na Grand Tour. Práca hlavnej skupiny prinášala ovocie, keďže náskok úniku šiel smerom dole. 
Tesne pred posledným kolom sa na čele osamostatnil Belgičan a v balíku atakoval Alexandre Delettre (Cofidis). Domáci jazdec sa pridal ku Sweenymu. Tritisíc metrov pred páskou mala vedúca dvojica už len desať sekúnd k dobru. V balíku na ich dostihnutí pracovali jazdci Groupamy a únik kapituloval deväťsto metrov pred cieľom. Záverečný šprint ale odmietol Julien Simon (TotalEnergies), ktorý nastúpil tesne pred páskou a zvíťazil. 
Druhý skončil Alexander Kristoff (Intermarché) a na pódium sa dostal aj Jack Stewart (Groupama - FDJ). Pre Simona to bolo už tretie víťazstvo na podujatí, keďže tu nenašiel premožiteľa ani v rokoch 2012 a 2014. Intermarché sa výrazným spôsobom pričinilo o dobehnutie unikajúcich jazdcov, ale na konci ich prekabátil niekdajší jazdec Cofidisu, ktorý strávil celú kariéru na prokontinentálnej scéne. 
Elitnú päticu doplnili Amaury Capiot (Arkéa Samsic) a Luca Mozzato (B&B Hotels - KTM). Simon sa zároveň stal najstarším víťazom pretekov a prekonal niekdajšieho jazdca AG2R Samuela Dumoulina, ktorý vyhral ako 35-ročný a dnes pracuje ako športový riaditeľ pre B&B Hotels. Tím TotalEnergies sa tak môže radovať zo šiesteho triumfu v tejto sezóne. Juraj Sagan preteky nedokončil. 
Výsledky
1. SIMON Julien TotalEnergies 4:24:58 200
2. KRISTOFF Alexander Intermarché-Wanty-Gobert 00:00 150
3. STEWART Jake Groupama-FDJ 00:00 125
4. CAPIOT Amaury Team Arkéa-Samsic 00:00 100
5. MOZZATO Luca B&B Hotels-KTM 00:00 85
6. FINÉ Eddy Cofidis 00:00 70
7. VENTURINI Clément AG2R Citroën Team 00:00 60
8. MAURELET Flavien St Michel-Auber 93 00:00 50
9. VERMEERSCH Florian Lotto Soudal 00:00 40
10. LASTRA Jonathan Caja Rural-Seguros RGA 00:00 35
DNF SAGAN Juraj TotalEnergies odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop