GP Aargau: Peter Sagan v selektívnych pretekoch stratil kontakt, ale do cieľa prišiel, vyhral domáci Hirschi

10.6.2022, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
GP Aargau: Peter Sagan v selektívnych pretekoch stratil kontakt, ale do cieľa prišiel, vyhral domáci Hirschi
Marc Hirschi (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

pi 10.6. zvlnena etapa ciel rovina Leuggern > Leuggern 176 km Hirschi
profil pretekov, 2900 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Jednorazovka Grosser Preis des Kantons Aargau, alebo medzi miestnymi známejšia ako GP Gippingen sa roky jazdieva pred štartom najprestížnejších švajčiarskych pretekov Tour de Suisse. Má zvlnený charakter a dnes si už málokto spomenie, že medzi slávnymi víťazmi týchto pretekov ako Giuseppe Saronni, Adrie van der Poel, Uwe Ampler, či z novších mien Michael Albasini, Alexander Kristoff alebo Giacomo Nizzolo figuruje aj Peter Velits, ktorý tu zvíťazil v roku 2009, keď sa mu podarilo v závere na technickom okruhu odskočiť spolu s Benom Hermansom a Púchovčan ho ošpurtoval.
Peter Sagan na týchto pretekoch nikdy neštartoval napriek tomu, že práve do Švajčiarska každý rok chodieval ladiť formu pred Tour. Bolo to najmä preto, že mával dostatok súťažných dní, čo tento rok neplatilo. Zatiaľ pretekal iba 14 dní a trápili ho zdravotné problémy. Naposledy súťažil ešte v úvode apríla. Tieto preteky by mu za normálnych okolností mimoriadne sedeli. Je to taká ardénska klasika, no kratšia, s menej prudkými stúpaniami a s dojazdom na rovine.
Na okruhu bol sedemkilometrový štvorpercentný kopec, ktorý však mal zhruba vo svojej polovici akúsi pauzu, teda reálne to bolo zhruba päť kilometrov do šiestich percent s dvojkilometrovou rovinou uprostred. Šiel sa sedemkrát a posledný raz trinásť kilometrov pred páskou. Dôležitý bol teda aj pomerne prudký zjazd.
Jednorazovka začínala veľmi netypicky až o 13:45, teda cieľ bol predpokladaný na 17:50. Súviselo to určite s viacerými faktormi - aby si čo najviac mohli preteky užiť pracujúci fanúšikovia a aby vyvrcholili dostatočne mimo TV slotu pre Critérium du Dauphiné.
- reklama -
- reklama -
Ako najväčší favoriti sa často spomínali Sergio Higuita (Bora), Marc Hirschi (UAE) či Benoit Cosnefroy, ale UAE tu malo aj Mattea Trentina a nikdynepodceňuj Intermarché sem prišlo s trojnásobým víťazom Alexandrom Kristoffom, ktorý chcel byť pripravený, ak by finišovala skupina. Určite boli všetci zvedaví, či má ešte tú výbornú jarnú formu. Peter Sagan mohol len prekvapiť. Ťažko sa dalo od neho čakať, žeby sa zapojil do boja o triumf. Bol to dôležitý deň na rozbeh pred Tour de Suisse, kde sú v prvých piatich dňoch na programe viaceré veľmi podobné etapy.
Prvá časť pretekov bola celkom monotónna a klasická. Vytvoril sa trojčlenný únik a prenasledoval ho pelotón. Vpredu ale neboli žiadni priemerní pretekári z kontinentálnych celkov, ale sám veľký Thomas De Gendt (Lotto), ktorý mal pri sebe Simone Petilliho (Intermarché) a Simona Pellauda (Trek). Vypracovali si slušný päťminútový náskok. No už prakticky v polovici pretekov tempu nestačil Petilli a napokon sa rozhodol čakať pelotón aj De Gendt. 60 km pred páskou ostával vpredu už len Simone Pellaud s náskokom 3:20.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Tri kolá pred koncom sa tempo poriadne nakoplo a pelotón sa preriedil. Vypadla zhruba polovica pretekárov, no bolo ťažké povedať, či tam stále bol Peter Sagan. Pellaudovi v kopci totálne došli sily oproti rozbehnutému balíku a začínalo sa odznova. Pri ďalšom prejazde kopca sme sledovali viacero atakov a neustále menenie situácie. 26 km pred páskou opäť hlavná skupina došla menšiu partiu, no ostávalo tam už len asi 30 ľudí vrátane Alexandra Kristoffa, Peter Sagan tam už nebol. Z Totalu tam boli dvaja jeho kolegovia.
Pred príjazdom ku kopcu sa taktizovalo, a tak nastúpil Clément Champoussin z Ag2r. Chvíľu šiel teda sám na čele. Stúpalo sa posledný raz na kopec, no v tej jeho prvej polovici šiel balík pomaly, nikto nenastupoval. Champoussin preto získal slušný náskok. Zlomil to Damien Howson (BikeExchange), Max Schachmann zareagoval. Po chvíli ale bolo znova všetko pokope a tak to ostalo aj v druhej časti. Nikto nedokázal odísť.
- ponuka z nášho ehopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -

Ako prvý sa do zjazdu teda pustil Champoussin a asi 15 sekúnd za ním šla potrhaná 30-členná skupina. 24-ročný borec dával do zjazdu absolútne všetko, ale mal už málo síl a zostávalo ešte osem nekonečných kilometrov po rovine. Zo skupiny vystrelila dvojička z Intermarché a Lotta, ktorá ako prvá došla odvážneho Francúza, ale postupne ich dobehli ďalší. Stále veľmi dobre jazdili Marc Hirschi (UAE) a Max Schachamnn (Bora), no nevedeli sme identifikovať prítomnosť/neprítomnosť Kristoffa.

Štyri kilometre pred páskou sa spojilo dokopy sedem ľudí, z ktorých bolo jasné, že vzíde víťaz. Boli tam Zimmerman, Rota (2x Intermarché), Moniquet, Kron (2x Lotto), Schachmann (Bora) Hirschi (UAE) a s vypätím síl aj Champoussin (Ag2r). Dospelo to do špurtu, v ktorom bol najsilnejší Marc Hirschi a tešil sa tento domáci pretekár. Druhý bol Maximilian Schachmann, tretí Adreas Kron.
V samom závere zlyhali pretekári z tímov, ktorí tam boli po dvaja. Hirschi aj Schachmann sú jasne silnejší, preto mali rozhodne vytvoriť koalíciu a rozbehnúť si to, no každý šiel za seba, a tak to dopadlo podľa papierových predpokladov.
Peter Sagan napokon do cieľa prišiel v skupine s mankom 10:07. Klasifikovali ho na 69. mieste. Hoci sa to nemusí na prvý pohľad zdať, je to dobrý signál. Vypadol z pelotónu až tri kolá pred cieľom, otestoval organizmus aj nohy a postupne bude môcť pridávať na Tour de Suisse, kde je prvých päť etáp ako šitých na neho (v bývalej forme), takže v niektorej ľahšej by mohol skúsiť zabojovať o výsledok.
Výsledky
1. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 4:14:05 125
2. SCHACHMANN Maximilian BORA-hansgrohe 00:00 85
3. KRON Andreas Lotto Soudal 00:00 70
4. ROTA Lorenzo Intermarché-Wanty-Gobert 00:00 60
5. ZIMMERMANN Georg Intermarché-Wanty-Gobert 00:00 50
6. CHAMPOUSSIN Clément AG2R Citroën Team 00:02 40
69. SAGAN Peter TotalEnergies 10:07
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop