Slovinsko: Pogačar v nedeľu vyhral svoju druhú etapu, v cieli porazil Mohoriča, a získal celkový titul

19.6.2022, 11:50 | Preteky vo svete | Janoťák, Timko, Šandor
1. 15.6. rovinata etapa ciel rovina Nova Gorica > Postojna 165 km Majka
2. 16.6. zvlnena etapa ciel rovina Ptuj > Rogaška Slatina 174 km Groenewegen
3. 17.6. zvlnena etapa ciel rovina Žalec > Celje 145 km Pogačar
4. 18.6. rovinata etapa ciel rovina Laško > Velika Planina 153 km Majka
5. 19.6. zvlnena etapa ciel rovina Vrhnika > Novo Mesto 156 km Pogačar
Dukla Banská Bystrica nastúpi v zložení Martin Haring, Patrik Tybor, Lukáš Kubiš, Adam Foltán, Pavol Rovder, Filip Lohinský a Samuel Tuka.
1. 15.6. rovinata etapa ciel rovina Nova Gorica > Postojna 165 km Majka
profil etapy, 2980 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
Počas stredy sa nepretekalo iba vo Švajčiarsku, ale aj v Slovinsku, kde začal 28. ročník pretekov Okolo Slovinska. Hneď úvodná etapa bola kopcovitá, začínala v meste Nová Gorica a končila v Postojne. Pretekári urobili 165 kilometrov, počas ktorých museli zdolať tri hodnotené stúpania a celkovo skoro až tritisíc výškových metrov. Nebolo to nič jednoduché. 

Na podujatí sa rozhodli štartovať viaceré známe tváre. Domce preteky nevynechal Tadej Pogačar, ktorý sa práve na Okolo Slovinska chce pripraviť na Tour de France. Úvodná kopcovitá etapa však favorizovala iného Slovinca. Záver etapy bol šitý na mieru Matejovi Mohoričovi. V prípade hromadného dojazdu mohli vyhrať Vincenzo Albanese, Fabio Felline alebo Luka Mezgec.

Do príbehu prvej etapy zasiahli aj pretekári v celodennom úniku. Dostali sa do neho Tomasz Budzinski z HRE Mazowsze Serce Polski, Alex Tolio z Bardiani CSF Faizanè, Luca Chirico z Drone Hopper - Androni Giocattoli, Kristjan KorenNik Čemažar z Adria Mobil a Nícolas Sessler z Global 6 Cycling. Lenže ich púť v čele pretekov sa skončila veľmi ďaleko pred cieľom. Už na méte 60 kilometrov od cieľa sa okolo nich prehnali viaceré skupiny.
Pretože pelotón sa rozbil v úvodnom hodnotenom kopci. Najskôr zaútočil Tratnik (Bahrajn), no Pogačar (UAE) to zobral ako provokáciu a nastúpil. Za ním sa udržal už iba Majka (UAE) a Novak (Bahrajn). Za nimi sa vytvorila trojčlenná skupina, v ktorej boli Tratnik, Mohorič (Bahrajn) a Bennett (China Glory). Pretekári Dukly Banská Bystrica zostali roztrúsení v ďalších skupinách. 
Lenže Tratnik (Bahrajn) sa dlho v druhej skupine neudržal, už v druhom hodnotenom kopci boli v skupine prenasledovateľov iba Mohorič (Bahrajn) a Bennett (China Glory). Takže celá práca na sťahovaní Pogačara (UAE) a partie okolo neho zostala na Mohoričovi. 22 kilometrov od cieľa sa zbavil Bennetta. V tretej skupine označujúcej ako pelotón bolo v tom čase už len do 20 cyklistov a pracovali v ňom jazdci tímu Eolo - Kometa.
Vedúca trojica sa nerozišla v poslednom hodnotenom kopci a spoločne prišli až do záveru. Dva kilometre pred koncom zaútočil Tadej Pogačar, no neúspešne. Kilometer a pol atakoval Rafal Majka, Domen Novak na jeho útok okamžite nezareagoval a poľský cyklista získal rozhodujúci náskok. Nebol veľký, ale udržal ho až do cieľa. Novak a Pogačar za ním finišovali o dve sekundy neskôr. 
Pretekári UAE Team Emirates tak zvládli záver na výbornú. Využili početnú prevahu vo vedúcej skupine. Síce Tadej Pogačar ešte nezlomil Domena Novaka, hneď po jeho ataku zničil odhodlanie súpera Rafal Majka. Urobil to šikovne, a hlavne v pravý čas. Zaznamenal tak svoje druhé etapové prvenstvo na Okolo Slovinska, v roku 2017 vyhral tretiu etapu. Celkovo dosiahol už 13. víťazstvo na ceste, no prvé v tomto roku. 
Zo slovenských cyklistov sa najskôr dostal do cieľa Lukáš Kubiš na 54. mieste so stratou 13 minút a sedem sekúnd na víťaza. V rovnakej skupine bol aj Martin Haring. Ďalší traja jazdci Dukly Banská Bystrica Samuel Tuka, Pavol Rovder a Patrik Tybor prišli do cieľa so stratou 18 minút a 30 sekúnd, Filip Lohinský stratil 27 minút a päť sekúnd. Adam Foltán úvodnú etapu nedokončil.
Výsledky etapy
1. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 04:02:10 20
2. NOVAK Domen Bahrain Victorious 00:02 10
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:02 5
4. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:48
5. MEZGEC Luka BikeExchange-Jayco 00:48
6. CONCI Nicola Alpecin-Fenix 00:48
54. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 13:07
93. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 13:11
121. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 18:30
122. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 18:30
124. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 18:30
139. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 27:05
DNF FOLTÁN Adam Dukla Banská Bystrica odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
2. 16.6. zvlnena etapa ciel rovina Ptuj > Rogaška Slatina 174 km cieľ: 15:00
profil etapy, 2000 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
Druhý deň bol v Slovinsku jednoduchší ako prvý. Očakával sa špurt medzi pretekármi, ktorí sa tešili na Tour de France a nevybrali si veľmi kopcovité Dauphiné ani Švajčiarsko. Bol to zároveň ideálny čas pre únik niektorého z mladých slovenských pretekárov v drese Dukly Banská Bystrica.
Podarilo sa to Pavlovi Rovderovi, ktorý sa dostal do partie k päťke Carlos Canal (Euskaltel), Marti Marquez (Kern Pharma), Adam Stachowiak (Mazowsze), Aljaž Jarč (Adria Mobil) a Vid Jeromel (Kranj). Keďže boli až šiesti a tímy jasne chceli špurtovať, nevybudovali si viac ako tri minúty náskoku. Pavol ale bojoval na prémiách. Až na štyroch bol druhý, takže sa pekne ukázal.
Únik bol chytený pomerne skoro, pretože vysoké tempo, brdky a vietor začali robiť pretekárom problémy a keď z pelotónu vypadol Tim Merlier, ďalším tímom nebolo viac treba a ešte sa tempo zbrutálnilo. Vpredu sa to rozdelilo na dve skupiny. Prvú viedol Bahran Victorious s UAE Team Emirates. Bolo tam asi 40 ľudí bez Slovákov. Potom šla druhá asi 30-členná partia. Potom tam bolo ešte viacero roztratených ľudí.
Druhá skupina sa však postupne približovala. Motivácia Alpecinu bola veľká. Na dlhších rovinách skupiny na seba videli. Desať kilometrov pred páskou tak zasadili najvyššiu pohotovosť v BikeExchange, ktorí ostali vpredu v šestici a konečne začali ťahať pre Dylana Groenewegena. Jeho najväčším súperom mal byť Pascal Ackermann.
V samom závere ešte viacerí pretekári skúsili využiť, že skupina je menšia a nemusela by to tak mať pod kontrolou, ale UAE a BikeExchange si to postrážili a rozbehli špurt Groenewegenovi. Posledných päťsto metrov sa zmenilo na veľký chaos, ale najväčší favorit Dylan Groenewegen sa cez to prelúskal a ukázal, kto má najlepšie nohy. Výborné načasovanie mal druhý Lionel Taminiaux z Alpecinu, ktorý veľmi slušne zastúpil Merliera, tretí bol Pascal Ackermann (UAE).
Vtipne dopadli borci Bardiani, ktorí sa celý čas skrývali vzadu v skupine, aby sa potom do špurtu natlačili dvaja a finišovali vedľa seba na 4. a 5. mieste namiesto toho, aby si pomohli. Dukláci prišli do cieľa s odstupom 11 minút. Groenewegen vyhral piaty raz v sezóne, no zaujímavé je, že toto je hierarchicky najprestížnejšie víťazstvo. Doteraz vyhrával iba na podujatiach 1. kategórie. V celkovom poradí sa nič nezmenilo. Vedie Rafal Majka pred kolegom Pogačarom.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Maroša Kováča (DS Dukly)
"Dnešok bol o dosť lepší deň ako včera, síce tiež s dvoma defektami (Samuel a Paľo), ale už len na galuskách. Palo zachytil únik a bojoval asi aj najviac zo skupiny utečencov, no o pódium pre najbojovnejšieho ho obrali domáci. V závere sme prisli o lepšie umiestnenie skôr kvôli zlej pozičnej jazde ako kvôli výkonnosti. To musíme určite zlepšiť, a aj preto sme tu, aby chalani videli profíkov, ako to robia."
Výsledky etapy
1. GROENEWEGEN Dylan BikeExchange-Jayco 04:12:51 20
2. TAMINIAUX Lionel Alpecin-Fenix 00:00 10
3. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 00:00 5
4. FIORELLI Filippo Bardiani CSF Faizanè 00:00
5. COLNAGHI Luca Bardiani CSF Faizanè 00:00
6. FELLINE Fabio Astana Qazaqstan Team 00:00
86. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 10:52
95. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 10:56
119. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 14:10
134. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 14:10
135. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 14:10
136. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 14:10
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 08:14:51
2. NOVAK Domen Bahrain Victorious 00:06
3. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 00:08
4. REPA Vojtech Equipo Kern Pharma 00:55
5. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:58
6. FELLINE Fabio Astana Qazaqstan Team 00:58
93. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 24:09
114. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 27:31
117. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 29:30
123. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 32:50
130. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 32:50
136. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 41:25
Zobraziť kompletné poradie
3. 17.6. zvlnena etapa ciel rovina Žalec > Celje 145 km cieľ: 14:55
profil etapy, 1440 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
Charakter zvlnených etáp neopúšťali organizátori ani tretí deň. Pripravili ideálnu trasu pre pretekárov ako Mohorič a Pogačar. Celje je tradičnou súčasťou týchto pretekov už dlhé roky. Dnes sa finišovalo stúpaním na miestny hrad. Predtým boli na programe dva kopce. Prvý nebol zásadný, no v druhom na Svetinu (5,6 km; 7,5 km) sa už očakávali poriadne selekcie, keďže vrcholil len 19 km pred cieľom. Bol to celkovo krátky deň, 145-kilometrový a narozdiel od Švajčiarska sa aspoň zdalo, že koronavírus tu neprepukol.
Veľmi dlho sa nevedel vytvoriť únik, skúšali to aj Slováci, ale v prvej hodine nič neuspelo. Potom sa ešte aj na chvíľu rozdelil balík pre vietor, takže sa šlo veľmi rýchlo, no bez klasického úniku. Situácia sa nepokon upokojila až v stúpaní na prvý kopec Lipa, kde sa odtrhla z pelotónu trojička, ktorá nevzbudzovala vášne. Boli to Samuele Zoccarato (Bardiani), Alan Banaszek (Mazowsze) a Lucas De Rossi z exotického tímu China Glory Continental Team.
- reklama -
- reklama -
Veľkú časovú výhodu si nevypracovali, hoci v poradí mali veľké straty. Najviac mali len dve minúty. UAE chcelo v etape udržiavať vysoké tempo, určite si to skúšali pred Tour. Mali tu približne polovicu svojho manšaftu. Ešte pred druhým a posledným klasifikovaným stúpaním UAE došlo únik a nasadili zdrcujúce tempo, ktoré napokon nikto nevydržal.
Na čele pretekov ostali Tadej Pogačar s Rafalom Majkom. Ako-tak sa ich držala dvojička z Bahrainu Victorious Domen Novak - Matej Mohorič, ale pred vrcholom sa im slovinsko-poľské duo vzďalovalo. Otázkou bolo, ako bude prebiehať záverečných 19 kilometrov. Či sa podarí červeným pretekárom s niekym spojiť a vytvoria koalíciu na stíhaní čelného dua, alebo budú rozdiely také, že ostanú bez šance.
Napokon to bola prvá možnosť. Kopec nebol taký dlhý, aby sa vytvorili priveľké rozdiely a za hviezdnou dvojičkou sa napokon vyselektovala až 15-členná partia, ktorá ako-tak spolupracovala a rozostup bol preto malý. V zjazde spadlo pár pretekárov.
Čoraz bližšie k cieľu sa Pogačar s Majkom dostávali do rizika, že ak stratia príliš veľa síl vo zvlnenom teréne, môže im to v samom závere chýbať, no dobre vedeli, ako sú na tom. Asi Pogačara to príliš netrápilo, ten mal síl na rozdávanie. Tak aj vyzeral, keď musel občas tak-trochu čakať lídra pretekov. Pod cieľovým kopcom sa dostal k dvojke Nicola Conci z Alpecinu, no za nimi sa to už významne rozpadalo a zdalo sa byť vymaľované.
Pre UAE však nastal problém, keď Conci vyzeral byť silnejší ako Majka a Pogačarovi neostávalo nič iné, len nastúpiť a ísť na čele sám. Conci ale svoje sily precenil, koniec-koncov, aj tak to musel aspoň vyskúšať, a tak po jasnom víťazovi Tadejovi Pogačarovi prišiel ako druhý na pásku Rafal Majka, tesne za ním Conci. Keďže Poliak stratil až jedenásť sekúnd, na čele celkovej klasifikácie ho vymenil kolega.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Zo Slovákov šiel dnes hranu najmä Samuel Tuka, prvoročák, ktorý sa do toho poriadne zahryzol, dokonca finišoval s mankom 6:25 na peknom 43. mieste. Lukáš Kubiš mal v cieli 12-minútovú stratu.
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:27:09 20
2. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 00:11 10
3. CONCI Nicola Alpecin-Fenix 00:14 5
4. MEZGEC Luka BikeExchange-Jayco 00:36
5. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:36
6. MOHORIC Matej Bahrain Victorious 00:36
43. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 06:25
64. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 11:59
95. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 13:01
97. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 15:33
105. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 16:34
110. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 16:34
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 11:41:58
2. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 00:07
3. NOVAK Domen Bahrain Victorious 00:55
4. CONCI Nicola Alpecin-Fenix 01:10
5. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 01:36
6. GABBURO Davide Bardiani CSF Faizanè 01:36
93. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 36:10
102. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 39:17
113. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 42:33
116. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 44:07
122. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 48:25
129. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 58:01
Zobraziť kompletné poradie
4. 18.6. rovinata etapa ciel rovina Laško > Velika Planina 153 km Majka
profil etapy, 2860 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
Sobotňajší program na Okolo Slovinska bol poriadne náročný. Štvrtá etapa síce merala 153 kilometrov, lenže ponúkla skoro tritisíc výškových metrov a hlavne cieľ na Velikej Planine. Náročné stúpanie malo definitívne rozlúštiť hádanku, kto zo zúčastnených sa stane celkovým víťazom podujatia, keďže v nedeľu záver etapy nebol príliš náročný. 

Hlavnými ašpirantmi na zisk etapového prvenstva tak nemohol byť nikto iný ako kandidáti na celkové víťazstvo. Menovite medzi favoritov patrili Rafal Majka, Tadej Pogačar a Domen Novak. Práve medzi týmito tromi cyklistami sa malo definitívne rozhodnúť o celkovom víťazovi. Do širšej skupiny ašpirantov na etapové víťazstvo patrili ešte Sean Bennett, Nicola Conci, Lorenzo Fortunato, Matej Mohorič a tiež Paul Double

Aspoň teoretickú šancu na úspech mali aj cyklisti z celodenného úniku. Dostali sa do neho Viktor Potočki z Ljubljana Gusto Santic, Iván Cobo z Equipo Kern Pharma, Samuele Zoccarato z Bardiani-CSF-Faizanè a Tomasz Budzinski z HRE Mazowsze Serce Polski. Situáciu v etape kontrolovali v balíku pretekári UAE Team Emirates, ktorý únik nepustili príliš ďaleko. 

Ešte pred šprintérskou prémiou v meste Mengeš sa do čelnej skupiny dostali ďalší cyklisti. K štvorici utečencov sa pridali Azparren (Euskaltel), Marengo (Drone Hopper), Taminiaux (Alpecin), Per (Adria) a Carollo (Mg.K Vis). Vpredu tak figurovala už deväťčlenná skupina. Lenže na méte 58 kilometrov pred páskou sa vpredu padalo. Na zemi skončili Per, Zoccarato a Taminiaux. Z pádu vyviazli bez zranenia a po krátkom čase sa vrátili do čela. 

Pred kopcom Črnievec sa zmenila situácia v balíku. Tempo začali diktovať pretekári Bahrajnu – Victorious a už pomerne skoro sa začal ukazovať aj ich líder Novak. Napriek tomu si z balíku dokázali nastúpiť Tratnik (Bahrajn) a Sobrero (BikeExchange), no nevytvorili si príliš veľký náskok. Posledný menovaný sa po krátkej chvíli vrátil do hlavného poľa, no Tratnik sa dostal až do čelnej skupiny. 

V úniku sa ešte pred začiatkom cieľového stúpania začalo útočiť. Najskôr skúsili pozornosť súperov Azparren (Euskaltel) a Taminiaux (Alpecin), no Tratnik (Bahrajn) pracoval v čele skupiny a vrátil ju naspäť do hry o etapu. Ďalšie ataky v čele už neprichádzali, pretože Slovinec sa snažil ísť veľké tempo. Lenže v pelotóne sa začali ukazovať jazdci tímu EOLO – Kometa a už na méte 10 kilometrov pred páskou dobehli účastníkov úniku. 

Krátko na to sa cesta začala zdvíhať a pretekári sa štverali na cieľový kopec. V tom čase bolo v balíku už iba okolo 40 cyklistov. Počas stúpania do cieľa v balíku útočilo viacero jazdcov, no rozhodujúci okamih prišiel necelých šesť kilometrov pred cieľom. Vtedy ušiel Majka a Pogačar (2x UAE). Vytvorili si dostatočný odstup od súperov, ktorí sa snažili dobehnúť ich, ale už sa im to nepodarilo. 

Do posledného kilometra vstupovali Tadej Pogačar a Rafal Majka s luxusným náskokom a bolo jasné, že víťaz etapy a pravdepodobne aj celkovej klasifikácie bude jeden z nich. Obaja stúpali do cieľa bok po boku a na cieľovej rovinke si podávali ruky. Nakoniec sa etapovým víťazom stal poľský reprezentant, dvojnásobný víťaz Tour de France skončil druhý. Na treťom mieste prišiel do cieľa Fernando Barceló so stratou 22 sekúnd.
Rafal Majka tak zaznamenal druhé etapové víťazstvo v tomto ročníku pretekov Okolo Slovinska. Podobe ako v prvý deň mu výhru viac-menej daroval Tadej Pogačar. Pre slovinského pretekára bolo však kľúčové prísť do cieľa v rovnakom čase ako víťaz etapy. Udržal si pozíciu predbežného lídra, síce pred poslednou etapou je jeho náskok len tri sekundy. Domen Novak dnešnú etapu vôbec nezvládol, jeho strata na treťom mieste v predbežnej klasifikácii je skoro už dvojminútová.  
Zo slovenských cyklistov dnes najlepšie obstál Samuel Tuka, ktorý sa objavil v cieli na 61. mieste so stratou 14 minút a 37 sekúnd na víťaza etapy. Filip Lohinský, Pavol Rovder a Martin Haring prišli do cieľa spoločne ako súčasť početnej skupiny. Ich manko na víťaza bolo skoro osemnásť minút. Predposlednú etapu prišli v limite aj Patrik Tybor a Lukáš Kubiš.
Výsledky etapy
1. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 03:53:52 20
2. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 00:00 10
3. BARCELÓ Fernando Caja Rural-Seguros RGA 00:22 5
4. TOLIO Alex Bardiani CSF Faizanè 00:24
5. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 00:24
6. REPA Vojtech Equipo Kern Pharma 00:28
61. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 14:37
79. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 17:55
84. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 17:55
99. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 17:55
125. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 20:36
126. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 21:52
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGACAR Tadej UAE Team Emirates 15:35:44
2. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 00:03
3. NOVAK Domen Bahrain Victorious 01:56
4. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 02:06
5. REPA Vojtech Equipo Kern Pharma 02:17
6. CONCI Nicola Alpecin-Fenix 02:41
94. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 54:00
103. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 58:08
109. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 01:00:34
112. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 01:02:08
121. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 01:09:07
125. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 01:16:02
Zobraziť kompletné poradie
5. 19.6. zvlnena etapa ciel rovina Vrhnika > Novo Mesto 156 km Pogačar
profil etapy, 1440 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
V záverečnej etape sa síce nachádzala iba jedna horská prémia, ale kopec Trška Gora (2 km; 9 %) s maximami vyše trinásť percent predstavoval prekážku pre každého cyklistu. Pre vývoj etapy bolo kľúčové, akú taktiku plánoval zvoliť Tadej Pogačar, či pôjde tvrdo za svojím druhým etapovým triumfom na uvedenej horskej prémii.
Na začiatku sa vytvorila pomerne početná vedúca skupina, do ktorej sa dostalo osem jazdcov. Iribar (Euskaltel), Černe (Meridiana), Jarc (Adria Mobil), Jordan (Ljubljana), Peltonen (Global 6 Cycling), Stachowiak (HRE Mazowsze), Turek (Felbermayr) a Van Empel (China Glory) si postupne vybudovali takmer 6-minútový náskok. Na trati sa nenachádzali žiadne výrazné komplikácie, preto pelotón mohol začať v druhej časti svoju stratu výrazne znižovať.
Postaral sa o to hlavne tím BikeExchange, ktorý v balíku udával svižné tempo. Austrálska zostava dúfala, že napriek náročnému kopcu v závere etapy sa bude v cieľovom meste šprintovať a v takomto prípade sa mohla spoľahnúť na Dylana Groenewegena a Luku Mežgeca. Necelých tridsať kilometrov pred cieľom klesol náskok brejku na jednu minútu, BikeExchange odvádzal v balíku veľmi dobrý výkon.
Kopec Trška Gora vrcholil deväť kilometrov pred cieľom. Ak by sa na jeho sklonoch rozhodol zaútočiť Tadej Pogačar, určite by prekazil snahu niekoľkých celkov zariadiť hromadný dojazd pelotónu. Tím UAE Emirates sa zatiaľ neukazoval na čele balíka. Únik bol chytený na horskej prémii, pelotón sa na jej sklonoch rozdelil a na najprudších úsekoch zaútočil Tadej Pogačar. Na jeho pokus reagoval iba Matej Mohorič, na vrchole mal malú stratu Rafal Majka.
V klesaní sa táto trojica spojila a snažila sa udržať až do cieľa svoj malý náskok pred druhou skupinou. Na čelo pretekov sa chcel dostať aj Luka Mežgec, no samému sa mu to nepodarilo. Počkal si na skupinu prenasledovateľov, kde bolo vyše desať jazdcov, ale jej strata na vedúce trio už bola príliš vysoká.
V cieli napokon bojovali o etapovú výhru Pogačar s Mohoričom a lepšiu koncovku predviedol líder tímu UAE EMrates. Jeho kolega Rafal Majka skončil tretí.
Horská prémia Trška Gora sa ukázala ako dostatočne náročná prekážka, ktorá bola schopná rozdeliť pelotón, a opäť sa to podarilo Tadejovi Pogačarovi. Veľmi dobrý výkon predviedol aj Matej Mohorič, ktorý mal na dosah etapový triumf, no Pogačar mu v cieli ukázal, aký je komplexný jazdec. Pogačarovi sa tak podarilo obhájiť titul na domácom podujatí a rovnakým spôsobom sa bude chcieť prezentovať aj na Tour de France. V tomto roku vyhral aj na UAE Tour a Tirreno - Adriatico a na každom podujatí získal aj etapu.
Medzi najlepšími sa znovu pohyboval Rafal Majka, ktorý síce bezprostredne nedokázal nasledovať Pogačarov útok na dnešnom jedinom kopci, ale potom bol schopný sa k nemu vrátiť späť. Majka sa dostal do výbornej formy, na podujatí získal dve etapové výhry, z čoho bude Pogačar na Tour profitovať. Mohorič dnes síce nevyhral, no určite mu zdvihlo sebavedmie, ako sa dokázal na konci udržať pri Pogačarovi. Zo slovenských cyklistov dnes dosiahli najlepší výsledok Samuel Tuka a Lukáš Kubiš, ktorí stratili v cieli tri minúty. Tuka obsadil v celkovom poradí 89. miesto.
Kubiš sa počas celých pretekov potýkal s bolestivým kolenom, preto sa nedostal do boja o žiadny výsledok. Prvoročák Tuka zasa robil viacero nováčikovkých chýb vo veľkom a prestížnom pelotóne, no nabral mimoriadne dôležité skúsenosti.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Fraňa (DS Dukly)
"Bolo to veľmi ťažké podujatie. Päť etáp v kopcoch. Pre viacerých našich mladých pretekárov to boli najväčšie preteky, ktoré kedy absolvovali. Pre Filipa aj Sama to bola obrovská škola a zážitok. Niektoré súčasti boli ako na Grand Tour - špaliere fanúšikov, superhviezdy.
Musím vyzdvihnúť Sama Tuku, ktorý sa mimoriadne chce učiť, robí ešte množstvo chýb, ale postupne sa zlepšuje, veľmi ho takéto preteky motivujú. Veď vážnejšie bicykluje tretí rok. Postupne sa aj pozične zlepšuje. Na prvoročáka to bolo naozaj fajn. Aj Filip Lohinský preteky dokončil. Pavol Rovder tiež jazdil dobre pozične, skúšal úniky, jeden mu vyšiel. Najmladšia trojka šla pekne. Verím, že sa to prejaví na MSR aj ME.
Mrzí ma, že Lukáš Kubiš mal počas pretekov problémy s kolenom, ledva vyšiel tie ťažké kopce. To je pre nás veľmi nepríjemné, pretože sme dúfali, že postupne bude vo svojej topforme a zúročí natrénované. Je však teraz otázne, ako sa to koleno bude správať v nabitom programe, ktorý nás čaká.
Ďakujem aj organizátorom, že nás pozvali a dali mladým šancu niečo také absolvovať, zažiť. Boli sme tu jasne najmenší tím. Určite to chalanov motivuje k ďalšej práci. Autentický pocit veľkých pretekov umocnil aj fakt, že sme väčšinu pretekov bývali na hoteli s UAE Team Emirates a aj naši dvadsaťtrojkári mohli vidieť Tadeja Pogačara nie len priamo na pretekoch, ale tiež na večeri a to, ako sa správa, k čomu akým spôsobom pristupuje. Sme za to veľmi vďační a zopakujem ešte raz - dodalo to chalanom veľkú motiváciu."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:42:35 20
2. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:00 10
3. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 00:03 5
4. MEZGEC Luka BikeExchange-Jayco 00:26
5. FELLINE Fabio Astana Qazaqstan Team 00:26
6. CONCI Nicola Alpecin-Fenix 00:26
65. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 03:03
66. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 03:03
69. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 03:10
91. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 04:36
115. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 08:01
120. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 08:38
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 19:18:09
2. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 00:12
3. NOVAK Domen Bahrain Victorious 02:32
4. ALBANESE Vincenzo EOLO - Kometa Team 02:42
5. ŘEPA Vojtech Equipo Kern Pharma 03:10
6. CONCI Nicola Alpecin-Fenix 03:17
89. TUKA Samuel Dukla Banská Bystrica 57:13
97. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 01:01:21
102. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 01:03:54
112. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 01:10:56
116. TYBOR Patrik Dukla Banská Bystrica 01:13:53
121. LOHINSKÝ Filip Dukla Banská Bystrica 01:24:13
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop