V4 Poľska: Vietor roztrhal pelotón, vyhral Boguslawski, najlepším Slovákom Foltán

10.7.2022, 12:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
ne 10.7. rovinata etapa ciel rovina Dlugoleka > Olesnica 147 km Boguslawski
profil pretekov, 610 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Po kopcovitej jednorázovke v Česku sa pretekári presunuli do Poľska, kde ich čakala trať vhodná pre šprintérov. Okrem tímov Dukla Banská BystricaBRS Kaktus Bike Cycling Academy Trenčín nechýbali na štarte ani Denis Hoza Matúš Kriak (2x Cyklo Tým Havířov). Štartová listina tak evidovala 21 Slovákov. Preteky odštartovali o dvanástej hodine. Od začiatku fúkal silný vietor a ten sa postaral o delenie pelotónu. 
Prvý únik pozostával z ôsmich cyklistov. Vpredu sa usadili Martin Gavenda (CAT), Mika Heming (ATT Investments) aj víťaz Medzinárodných dní cyklistiky spred dvoch rokov Matic Macek (Ľubľana Gusto Samsic). Táto skupina bola ale dostihnutá a po tridsiatich kilometroch bol pelotón pohromade. Následne odišli Adam Foltán (Dukla), Jakub Havrlant (ATT Investments), Wojciech Pszczolarski (TUFO - Pardus Prostějov), Carlo Jurišević (Ľubľana) a Michal Podlaski (Luks - Trojka Piaceczno). 
Pelotón začali viesť zástupcovia Mazowsze Serci Poland. Pretekári prišli na okruh v okolí cieľového mesta Olesnica, ktorý museli prejsť deväťkrát. Hlavná skupina sa rozdelila na tri partie, ale v druhom kole sa opäť dala dohromady. Do úniku sa chcel prepracovať aj Boštjan Murn (Adria Mobil), ale pred tretím okruhom sa vrátil späť do balíka. Vedúca skupina mala päťdesiatsekundový náskok. 
V treťom kole bol únik dostihnutý a pelotón sa vplyvom bočného vetra opäť rozdelil. Neskôr sa prvé dve skupiny spojili a do práce sa pustili jazdci Mazowsze aj ATT Investments. Vo štvrtom okruhu sa vytvorila nová vedúca skupina bez slovenského zastúpenia. Spomedzi českých pretekárov sa tam dostal Martin Kohout (Dukla Praha). V piatom kole ostali vpredu iba traja jazdci - Viktor Filutás (Adria), Zsolt Istlstekker (Epronex - Hungary Cycling Team) a Jan Miazga (Luks - Trojka). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pred predposledným kolom malo vedúce trio minútový náskok. Defekt dostal čerstvý český šampión Matěj Zahálka (Elkov - Kasper). Istlstekker sa odpojil od úniku a vrátil sa späť. Neskôr bola pelotónom dostihnutá aj zvyšná dvojica a pelotón sa roztrhal. Vpredu sa udržalo iba devätnásť cyklistov. Spomedzi Slovákov tam bol Foltán. Štyroch zástupcov tam mal Mazowsze, troch Santic - Wibatech. 
Tri kilometre pred páskou sa utrhol Adrian Banaszek (Mazowsze), ale Poliak úspešný nebol a nepochodil ani Pavel Gruber (TUFO - Pardus). V záverečnom šprinte nenašiel premožiteľa Marceli Boguslawski (Mazowsze). Tretí muž vlaňajšieho prológu na Okolo Slovenska prešprintoval Tomáša Bártu (ATT Investments). Stupne víťazov uzavrel víťaz poslednej etapy na Okolo Slovenska Itamar Einhorn (Izrael). 
Zvyšné miesta v Top 5 obsadili Tim Wollenberg Bartlomiej Proc (2x Santic). Najlepším Slovákom bol Adam Foltán, ktorý finišoval na dvanástej priečke a tesne mu tak ušli UCI body. Pelotón prišiel do cieľa s mankom 53 sekúnd a druhým najlepším slovenským pretekárom bol Andrej Líška (BRS Kaktus Bike). Na 36. priečke skončil tretí najlepší Slovák Matej Blaško (BRS Kaktus Bike). 
vyjadrenie ikonky ciernaMaroš Kováč (DS Dukla Banská Bystrica)
"Preteky boli od začiatku nepríjemné. Od štartu pršalo a fúfal silný vietor, aj keď profilovo to boli najľahšie preteky zo série V4. Chalani si boli vedomí dôležitosti dobrej pozície v takýchto podmienkách, preto boli vpredu a snažili sa byť v nástupoch a únikoch. To sa podarilo Adamovi, ktorý bol vpredu aj v poslednom kole, čo bolo rozhodujúce, pretože táto skupina prišla až do cieľa a v nej sa bojovalo o víťazstvo. Adam si nevybudoval dobrú pozíciu, čo ho stálo lepší výsledok. Za výsledok ho chváliť nemôžem, pretože s 12. miestom sa nemôžeme uspokojiť, ale za bojovnosť si zaslúži pochvalu."
Výsledky
1. BOGUSLAWSKI Marceli HRE Mazowsze Serce Polski 03:15:22 40
2. BARTA Tomas ATT Investments 00:00 30
3. EINHORN Itamar Israel 00:00 25
4. WOLLENBERG Tim Santic-Wibatech 00:00 20
5. PROC Bartlomiej Santic-Wibatech 00:00 15
6. POTOCKI Viktor Ljubljana Gusto Santic 00:00 10
7. BABOR Daniel Elkov-Kasper 00:00 5
8. HOLEC Richard Tufo-Pardus Prostejov 00:00 3
9. SZOSTKA Pawel Santic-Wibatech 00:00 3
10. MURIAS Jakub Voster ATS Team 00:00 3
12. FOLTÁN Adam Dukla Banská Bystrica 00:00
27. LÍŠKA Andrej BRS Kaktus Bike 00:53
36. BLAŠKO Matej BRS Kaktus Bike 00:54
41. BÉREŠ Stanislav BRS Kaktus Bike 00:54
43. GAVENDA Martin Cycling Academy Trenčín 00:55
50. SOKOLÍK Lukáš Cycling Academy Trenčín 00:57
53. KAŠKO Dávid BRS Kaktus Bike 00:57
56. HOZA Denis Cyklo Tym Havirov Team 00:58
58. GROSS Adam Cycling Academy Trenčín 00:58
61. CHREN Martin Dukla Banská Bystrica 00:58
66. VLČÁK Jakub Cycling Academy Trenčín 01:00
73. ČANECKÝ Marek BRS Kaktus Bike 01:01
74. KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica 01:01
94. FROLEK Ladislav Cycling Academy Trenčín 03:12
95. VANČO Tobias Dukla Banská Bystrica 03:13
106. HARING Martin Dukla Banská Bystrica 11:12
107. NAGY Tomáš BRS Kaktus Bike 11:12
DNF KRIAK Matúš Cyklo Tym Havirov Team odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop