Peter Velits: Som zvedavý na pretekanie so zdravou ľavou nohou

18.6.2015, 22:00 | Rozhovory | Rastislav Boris
Štvornásobný majster sveta Peter Velits (30) absolvoval v tejto sezóne iba 19 súťažných dní v Katare, Ománe a na Paríž-Nice. Odvtedy nepretekal viac ako tri mesiace a na začiatku apríla podstúpil operáciu artérie v ľavej nohe. Sezóna 2015 je približne v polovici a blíži sa Púchovčanov návrat do pelotónu.
 
 
Ako sa cítiš?

Po piatich týždňoch tréningu sa cítim lepšie a lepšie. Nenastali komplikácie a vnímam postupný návrat výkonnosti. Trénujem ešte s menšími obmedzeniami a potrebujem čas, aby som mohol povedať, že som vo forme. Dúfam, že operácia mi pomohla, no jej skutočný efekt ukážu až ostré preteky. Zdravotné problémy som zobral ako súčasť profesionálneho športu a nesedel som v depresiách na gauči. Veľmi sa teším na bicyklovanie bez obmedzení a na roztočenie súťažného kolotoča. Som zvedavý, aké to bude a či pocítim rozdiel po návrate so "zdravou nohou".
 
 
Aký priebeh a intenzitu majú tvoje aktuálne tréningy?
 
Teraz trénujem od troch do piatich hodín denne, ale zatiaľ nejdem naplno. Čaká ma ešte týždeň tréningov s obmedzeniami, keď musím byť trochu opatrný. Intenzitu prípravy zvyšujem postupne. Na začiatku som jazdil pol hodinu denne, čo sa bežne človeku ani neoplatí prezliekať, ale bol som za ňu veľmi vďačný po šiestich týždňoch športového ničnerobenia.
 
 
Problémy s artériou, teda tepnou, v ľavej nohe ste odhalili na prelome rokov. Prečo si podstúpil operačný zákrok až na začiatku apríla 2015?
 
Nemal som výrazné symptómy, iba som pociťoval väčšiu únavu v ľavej nohe, ktorá bola aj na masážach bolestivejšia. Nebral som to do úvahy a myslel som, že takáto nerovnováha nie je problém. Až počas sústredenia a prvých pretekov sa potvrdilo, že ľavá noha zaostáva a nie je v poriadku. Na najťažšom podujatí úvodu sezóny Paríž - Nice som už pociťoval aj bolesť a bol to zlomový bod, keď sme sa rozhodli pre operáciu. Samozrejme, nie je to jednoduchá operácia a má svoje riziká.
 
 
Čo konkrétne opravili lekári počas operácie?
 
Vysvetľoval mi to chirurg, ktorý ma operoval. Artéria bola príliš úzka na to, aby bol prietok krvi dostatočný. Artériu zvrchu narezali, otvorili ju a navrch prišili časť mojej žily. Mám tri jazvy, keďže z jedného miesta mi brali žilu a na dvoch miestach rozširovali artériu.
 
 
Môže sa problém s artériou zopakovať alebo objaviť v druhej nohe?
 
V cyklistike je viacero podobných prípadov, ale veľa sa o tom nehovorí. Rozprával som sa s viacerými profesionálnymi cyklistami, ktorí vyriešili tento problém a fungujú ďalej, cítia sa lepšie. Lekári ešte nemajú jasno v tomto probléme a nevedia, čo ho spôsobuje, či je to choroba z povolania alebo je to geneticky dané. Nie je to preskúmané do hĺbky, neexistujú dostatočné štatistiky a dáta. Pravidelne to operujú, ale nevedia presne predpovedať budúcnosť, respektíve či sa mi to môže vrátiť alebo objaviť v druhej nohe. Beriem to tak, že noha je teraz zdravá a čas ukáže, aký bude výsledný efekt.
 
 
velits-peter-ms-2014-tlacovka
Peter Velits na MS v Ponferrade 2014 (foto: Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Po operácii si musel na dlhé týždne zabudnúť na bicykel. Ako prežije športovec takú dlhú dobu bez športu?
 
Práve toto bolo na uplynulom období nepríjemné. Športovec skoro každý deň niečo robí a ja som šesť týždňov nemohol robiť žiadny šport. Ako som už spomínal, nebral som to ako tragédiu a rýchlo mi to ubehlo. Voľný čas som venoval rodine, priateľke či rozvoju nášho projektu s oblečením značky Isadore. Tento projekt je pre nás s bratom výzvou a takým východom z cyklistickej bubliny, v ktorej žijeme. Spoznávame reálne fungovanie ostatného sveta, získavame obrovské skúsenosti a snažíme sa to robiť najlepšie, ako vieme.
 
 
Hokejista Zdeno Chára navštívil pred pár dňami naše najvýznamnejšie cyklistické podujatie Okolo Slovenska. Využil si voľný čas aj na návštevu športových podujatí?
 
Boli sme s priateľkou podporiť našich hokejistov v Ostrave a bol to úžasný zážitok. Okrem toho sa dá povedať, že som išiel aj jednu etapu Okolo Slovenska. Pred balíkom som absolvoval tréning na rovnakej trase, ale samotné preteky som nevidel.
 
 
Pozeral si počas pauzy cyklistiku v televízii? Baví ťa sledovanie cyklistiky v televízii a na internetových webstránkach?
 
Baví ma sledovať v televízii Tour de France a jarné klasiky, čo je pre mňa najzaujímavejšie. Priznám sa, že z Gira som toho veľa nevidel a pravdupovediac mi to ani nechýba. Ostatné podujatia sledujem podľa času a chute. Určite si aj tento rok pozriem nejaké etapy z Tour. Samozrejme, pravidelne sledujem aj viaceré cyklistické webstránky a mám ich uložené v záložkách. Získavam tak prehľad o dianí vo svete cyklistiky.
 
 
Napríklad na Cycling-info.sk informujeme fanúšikov, že sa blíži návrat Petra Velitsa do pelotónu. Ktoré podujatie dostane prívlastok prvé so „zdravou nohou“?
 
Domáci šampionát určite nepôjdem, i keď býva iba raz za rok a pred slovenskými fanúšikmi. Nebol by to pre mňa ideálny štart, keďže po dlhej pauze by som dostal veľkým kladivom priamo po hlave. Radšej predĺžim prípravu o jeden týždeň a začnem až na Okolo Rakúska (2.HC) na začiatku júla. Neviem, ako to dopadne a či prídem do cieľa. Všetko sa ukáže až priamo na trati, ale musím niekde začať odznova.
 
 
Absolvuješ „majstrák“ aspoň ako fanúšik?
 
Teoreticky by som mohol prísť na bicykli v rámci tréningu, veď Žilina nie je ďaleko. Avšak, potom by som tam iba postával, čo by nebolo ideálne. Momentálne veľa vecí obmedzujem a sústredím sa na plnohodnotné tréningy. Do konca sezóny zostáva relatívne málo podujatí, a tak chcem do nich nabehnúť čo najlepšie.
 
 
velits-peter-unik-tdp
Peter Velits útočí v závere 1. etapy Tour de Pologne 2014
 
 
Naposledy si mal vážnejšie zdravotné problémy v roku 2010, keď si vynechal Tour de France pre zlomeninu kľúčnej kosti. Potom si zažiaril na Vuelta a Espaňa víťaznou časovkou a celkovým druhým miestom. Vnímaš túto spomienku ako motivačný impulz, že sezóna môže byť úspešná aj po zdravotných patáliách?
 
Určite si uvedomujem, že cyklisti môžu mať aj po zdravotných problémoch a strate formy úspešný záver roka. V roku 2010 to bolo v niečom iné. Vedel som, že prídem o Tour de France, a tak som si v lete veľmi dobre oddýchol a naskočil až do záveru sezóny. Teraz mám za sebou trochu vážnejší zdravotný problém a musím na to dávať väčší pozor. V niečom je to iné, ale dúfam, že najlepšiu formu budem mať opäť v závere sezóny a prídu úspešné výsledky. Bodaj by to tak bolo.
 
 
V roku 2010 Peter Velits vynechal Tour de France a po zranení zažiaril na Vuelte. Vyhral aj časovku "hubenými nožičkama“.
 
 
 
Rovnako ako v roku 2010 prídeš o obľúbenú Tour de France, ktorú si dokončil už šesťkrát. Čo ti bude zo "Starej dámy“ najviac chýbať?
 
Jednoznačne atmosféra. Iné podujatia takú nemajú a osobne sa vždy najviac teším práve na Tour de France. Ak na nej neštartujem a dá sa to, tak ju sledujem aspoň v televízii, i keď vtedy cítite atmosféru iba čiastočne. Aj v roku 2014 som sa veľmi dobre cítil v kolektíve tímu BMC, takže o to viac ma mrzí tohtoročná neúčasť. Zároveň si nič nevyčítam, keďže toto zranenie nie je moja chyba, ani hlúposť.
 
 
Tour de France 2015 ponúkne individuálnu i tímovú časovku, dlažobné kocky, rovinaté, zvlnené i horské etapy. Koho favorizuješ na celkový triumf? Môže Contador dosiahnuť nevídané double zložené z víťazstva na Gire a Tour v jednom roku?
 
Myslím si, že Contador je schopný získať double. Aj minulý rok sme ale videli, že o Tour de France môže rozhodnúť jediný pád v jedinej sekunde. Očakáva sa, že víťazom bude niekto z okruhu favoritov Contador, Froome či Nibali, lenže aj najlepšiu formu musí doplniť potrebná dávka šťastia.
 
 
Súťažný návrat plánuješ v Rakúsku. Čo bude nasledovať?
 
Všetko sa uvidí po Rakúsku. Rozhodne sa podľa toho ako sa mi pôjde, ako sa budem cítiť a ako sa potom dohodnem s vedením tímu. Podľa ideálneho scenára by som mal ísť Rakúsko, Valónsko, ešte niečo menšie a Vueltu. Veľmi rád by som išiel Vueltu, pretože je pre mňa dôležité ísť aspoň jednu Grand Tour v sezóne. Po náročnej Vuelte by bola ohrozená tímová časovka na MS, do ktorej zostáva iba týždeň, navyše medzi Španielskom a americkým Richmondom je časový posun. Uvidíme.
 
 
Ďakujeme za rozhovor a silno držíme palce, aby sa návrat vydaril!
 
 
msr-preteky-1
Peter Velits na MSR a ČR 2014 (foto: Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop