Privara: Slovenskí tréneri chodili so Saganovcami po Európe na 1203-kách

17.7.2015, 06:30 | Rozhovory | Šport .inak
Hlavný editor portálu Šport .inak Michal Červený sa rozprával s prezidentom Slovenského zväzu cyklistiky Petrom Privarom o Saganovi, Velitsovi, dopingu, minulosti i budúcnosti cyklistiky. 
 
 
V čom je Tour de France výnimočná, v čom sa líši od iných veľkých pretekov?
 
"Aj Taliansko a Španielsko majú bohatú históriu, ale Francúzsko má zrejme niečo viac. Vo Francúzsku nemajú lepšie cesty ani kopce, ani viac peňazí. Keby niekto vedel, v čom tkvie úspech, iné podujatia by sa dostali na tú úroveň. Napríklad do Švajčiarska prilákali elitu tým, že v každej etape dávali ako prémiu kilovú tehlu zlata. Dotiahli najlepších, ale popularitu si nezískali. Tour de France je taký fenomén, že sa na jej minuloročný začiatok prišli do Anglicka pozrieť dva milióny ľudí, pritom tieto dve krajiny sú historicky veľkými rivalmi. A to v tom čase navyše bolo v Anglicku finále Wimbledonu a efjednotka."
 
 
Čo pre Tour znamená Peter Sagan. Pomohla sa zviditeľnil jemu alebo možno pomohol on zviditeľniť sa jej?
 
"Pán veľvyslanec nám v Paríži vysvetlil, prečo je Sagan vo Francúzsku tak populárny. Môže za to aj jeho priezvisko - vyslovujú ho približne ako v slovenčine, nekomolí sa. Peťo je navyše aj menovcom jednej z najznámejších domácich spisovateliek Francoise Sagan. A Fort Saganne je tam kultový film.
 
Druhá vec je jeho bezprostrednosť. Nehovorím, že zviditeľnil Tour, ale priťahuje záujem. Často je druhý muž celkového poradia menej videný ako on. Peter má veľkú marketingovú hodnotu. Tour pomohol zviditeľniť na Slovensku, veď RTVS ju posledné tri roky vysiela. A okrem veľkých hokejových zápasov je to najsledovanejší športový program, ktorý trvá tri týždne.
 
Keby vyhrával etapy na Vuelte, tlieskali by sme mu, ale nebol by taký populárny. Je to ako v tenise. Je víťaz Australian Open rovnako slávny ako víťaz Wimbledonu? Všetko je to o histórii."
 
 
Peter Velits skončil na Tour osemnásty, čo je výborné umiestnenie. Na akej úrovni on asi je aj v porovnaní so Saganom?
 
"V posledných rokoch sa tvária, že by mal byť luxusným domestikom van Garderena. Predtým však bol na Tour aj ako jednotka. Lepšie umiestnenie však dosiahol, keď nešiel ako líder. Aj tak si myslím, že po športovej stránke je najväčší úspech slovenskej cyklistiky jeho druhé miesto na Vuelte. Vtedy navyše aj vyhral časovku."
 
 
Je to viac ako tri zelené dresy Sagana?
 
"Nedá sa to porovnať. Je náročné podávať tri týždne na Vuelte výkony ako Velits. Aj pre slovenskú cyklistiku ako takú aj sponzorov je však zelený dres oveľa viac cenený. Historicky je ale druhé miesto na Vuelte najvyššie."
 
 
Koľko zarábajú cyklisti napríklad z Dukly Trenčín? Už počas kariéry musia myslieť aj na normálny život? Aký je prechod po kariére? Niektorí športovci s tým majú problém…
 
"Na Slovensku sa dá ledva-ledva vyžiť. Cyklisti majú niečo medzi minimálnou mzdou a priemerným platom."
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop