Peter Velits odchádza do Richmondu, ale neodchádza z BMC

14.9.2015, 10:00 | Rozhovory | Lukáš Timko
Peter Velits absolvoval za osem rokov osem Grand Tours, v každej sezóne jednu. Tohtoročnú Vueltu ale prvý raz nedokončil. Prečo a ako hodnotí svoj výkon sa dočítate v našom rozhovore. Pýtali sme sa aj na časovku družstiev v Richmonde a Petrovu budúcnosť.
 
 
Začnime tým najčerstvejším - odstúpením z Vuelty. Počuli sme o chorobe...
 
Je pravda, že som bol posledné dni na antibiotikách, ale to by mi nezabránilo preteky dokončiť. Nejako by som to zvládol. Boli sme ale dohodnutí, že po časovke odstúpim, dám si malú pauzu doma a teraz v pondelok odlietam do Ameriky kvôli časovke družstiev.
 
 
K MS sa vrátime o chvíľu, ale poďme k Vuelte. Začala vynikajúco, dostal si sa do dresu lídra pretekov. Museli to byť fantastické pocity...
 
Bolo to veľmi pekné. Nebola to žiadna exhibícia. My sme zvažovali, ako sa postavíme k časovke družstiev a prakticky jednohlasne sme sa zhodli, že nebudeme hazardovať s našou povesťou majstrov sveta v tejto disciplíne a pôjdeme naplno, na hrane rizika, aby sme ukázali, že sme naozaj najlepší. To sa podarilo a mal som dres. To sa ešte žiadnemu Slovákovi nepodarilo, takže som bol veľmi šťastný.
 
 
Potom už ale neprišiel žiadny výsledok. Bol si v úniku, snažil si sa vo viacerých etapách, ale príliš to nevyšlo. Takisto si do Madridu nedošiel, aj keď si to nemal v pláne. Takže asi nie príliš podarená Grand Tour.
 
Áno, tak nešiel som tam so žiadnymi ambíciami na celkové poradie. Snažil som sa podať tímový výkon a skúsiť to párkrát v úniku. Ani v jednom som nemal šťastie, žeby prišiel až do cieľa. V prvej polovici pretekov ich bolo málo úspešných. Ale, samozrejme, nie je to iba o šťastí. Musím úprimne povedať, že som sa necítil najlepšie. Nemal som svieže nohy a takú formu, aby som mohol bojovať o výsledky. Takže som sa tak trochu vytrápil. Ak sa človek pozrie na celú sezónu, nie je sa ani čomu čudovať. Bol by som rád odišiel z Vuelty s lepšími pocitmi, ale je to tak, ako je.
 
 
msr-preteky-1
 
 
Okrem TTT ešte De Marchi vyhral etapu, ale inak sa BMC príliš nedarilo. Predsa len, od takého popredného tímu by sa možno čakalo viac. Lídri odstúpili. Ako vnímal tím preteky?
 
Myslím si, že v tíme panujú zmiešané pocity. Vyhrali sme časovku, i tá De Marchiho etapa bola výborná, takže to nebol žiadny prepadák, ale samozrejme, celkové poradie sme úplne stratili, a to je určite veľké mínus. Verím, že výkonnosť by bola, ale bohužiaľ, Van Garderen spadol, Sácnhez bol chorý. Nie vždy sa všetko podarí. Tak to treba brať.
 
 
Väčšinu profesionálnej kariéry jazdíš s Tejayom Van Garderenom. Po 5. mieste na Tour de France vlani vstupoval do tejto sezóny s veľkými očakávaniami, ale na Tour ochorel, tu spadol a má po sezóne. Nemôže ísť na domáci svetový šampionát. Je ťažké pre vrcholového cyklistu vyrovnať sa s takouto smolou?
 
Určite to nie je jednoduché. Na Tour bol blízko pódia, stačilo prejsť už iba pár etáp. Všetko sa ale zrútilo a bol z toho veľmi sklamaný. Zranenie z Vuelty je vážnejšie a trochu akoby symbolicky dovršilo nie príliš vydarenú sezónu, ale podľa mňa Tour ho mrzí viac. Je to klišé, ale taká je cyklistika. V niektorej sezóne vám všetko vychádza, ide podľa predstáv, a inokedy, keď na to i človek má, nič nevychádza.
 
 
Odlietaš teda do USA. Definitívne budeš štartovať v tímovej časovke a obhajovať tri tituly? Povedz nám podrobnosti...
 
Všetci vieme, že štartujú šiesti pretekári. My sa v Amerike stretneme ôsmi, alebo neviem či nie až deviati a kvázi sa pobijeme o tie miesta. Samozrejme, nebudeme pretekať na tréningu a ukazovať si, kto je najlepší. Takto to nefunguje. Absolvujeme veľa špecializovaných tréningov a rôznych porád. Napokon sa rozhodne, kto ostane a kto pocestuje domov. V tíme sa o mne vždy dobre vyjadrovali, veľmi ma tam chceli, že mám s tým veľmi veľa a pozitívnych skúsenosti, viem poradiť. Veď som kvôli tomu odstúpil z Vuelty. Ale na druhej strane som si vedomý, že som nemal dobrú sezónu a absolvoval som veľmi málo časoviek. Osobne si myslím, že ma nakoniec nevyberú. Ale nemusí tomu tak byť.
 
 
velits-peter-casovka-mcr-2014
 
 
Dobre teda. Máte nejaký termín, kedy sa rozhodne o vyvolenej šestke?
 
Nie, neviem o presnom termíne. Bude to pár dní pred štartom. Ešte by som povedal, že veľmi by som bol šťastný, ak by som mohol štartovať a možno získať ďalšiu medailu, ale človek musí byť reálny. Nevezmem si zasa na triko, že to nebodaj pokazím a oberiem kolegov o medaily. To by som rozhodne nechcel. Ak sa v tíme rozhodne, že budem štartovať, veľmi sa poteším. Ale nechcem to za každú cenu.
 
 
Či už s tebou alebo bez teba, ako vidíš šance vášho tímu na obhájenie zlatých medailí? Rohan Dennis zažíva famóznu časovkársku sezónu, vlani ste nemohli počítať s Taylorom Phinneym. Na druhej strane bude chýbať Tejay Van Garderen. Porazíte znova Quick-Step?
 
Ťažko takto tipovať. Je to o sekundách a detailoch. Sila BMC je práve v kolektívnom výkone. V Etixxe je Tony Martin veľmi dominantný. My máme x vynikajúcich a výkonnostne podobných časovkárov. Dennis bez detaby, Phinney sa po zranení dostáva do super formy. Mne sa napríklad pozdáva mladý Švajčiar Kung, ktorý je veľmi silný. Máme kolektívnu silu a snáď absenciu Van Garderena až tak nepocítime. Zlato je určite dosiahnuteľné, ale nemôžeme ísť do toho hrr-hrr, že my sme tu najsilnejší, vyhráme to. Podarí sa to iba s veľkou rozvahou a dobrou taktikou.
 
 
Poprosím ťa o krátke vyjadrenie k pretekom Elite, kde s Martinom nebudete štartovať. Samozrejme, výkon na to máte. Dohodli ste sa s reprezentačným trénerom Jánom Valachom?
 
Áno, tak ťarcha výsledku je na Petrovi Saganovi, patrí do okruhu favoritov, a preto je logické, že má čo povedať do rôznych vecí, aj sa vyjadriť, s kým by najradšej štartoval. My to rešpektujeme. Rozhodne sa nebudeme tlačiť niekam, kde nieže nás nechcú, alebo žeby sme nepatrili, lebo výkonnostne by sme patrili, ale Peter chce maximálnu pohodu, s bratom aj Mišom jazdia v jednom tíme, trávia spolu veľa času, sú na seba zvyknutí. Nemáme s tým problém.
 
 
Na záver očakávaná otázka o tvojej budúcnosti. Predpokladal si, že počas Vuelty sa rozhodne, či ostaneš v tíme, alebo prestúpiš inam. Rozhodlo sa?
 
Ešte to nie je oficiálne, ale predpokladám, že v horizonte niekoľkých hodín by mala vyjsť oficiálna tlačová správa BMC Racing Team o zložení na budúcu sezónu a budem na tom zozname. Predĺžil som zmluvu s tímom o ďalší rok. Takto bude vyzerať väčšina zmlúv, keďže hlavný sponzor je podpísaný do konca budúceho roka. Som teda rád, že aj po takej sezóne, akú som prežil, môžem svoju najbližšiu budúcnosť spájať s týmto tímom. Hovorím, že stále to nie je oficiálne a nerád by som to rozširoval. Máme pokyn čakať na tlačovú správu, ale zasa si nebudem teraz niečo vymýšľať, keď sa ma pýtaš. Snáď to už čoskoro zverejnia.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop