Juraj Sagan: Chcem vyhrať, ale nemám potenciál lídra ako Peter

13.4.2016, 22:00 | Rozhovory | Rastislav Boris
Juraj Sagan (27) predvádza najlepší vstup do sezóny vo svojej profesionálnej kariére. V krátkom rozhovore sa dozviete, čím to je. Tiež ako prežíval dlažobné klasiky a v čom je iný v porovnaní s bratom Petrom.
 
 
Ako sa cítiš pár dní po dlažobných monumentoch Okolo Flámska a Paríž - Roubaix, kde idú cyklisti až na dno síl?
 
Mám mozole na rukách a rozbitý zadok, ale to je všetko. Nič také, čo by som neprežil. Na dlažobných klasikách vždy trpia aj ruky, chrbtica a zadok. Cítim únavu, ale to je prirodzené.
 
 
Ako si psychicky prežíval vrcholy jari? 
 
Hlavne som rád, že ma zaradili do zostavy pre monumenty. Na poslednú chvíľu mi zmenili program, čo ma potešilo. Nazbieral som nové skúsenosti, i keď to bolo psychicky vyčerpávajúce. Na úzkych cestách musíte byť vpredu, takže ide o obrovský boj a každý moment môže rozhodnúť. Tieto jarné týždne klasík sú o veľkej cyklistike. Psychicky je to náročnejšie ako bežné etapové preteky. Som rád, že teraz si môžem na pár dní doma od toho všetkého oddýchnuť.   
 
 
Na Roubaix ste ako tím dopadli výsledkovo horšie ako v Belgicku. Spravili ste aj taktické chyby?
 
Ťažko hodnotiť. Mal som úlohy, ktoré som splnil najlepšie, ako som vedel. Ak by ma nezabrzdili dva pády, tak to mohlo byť lepšie, ale presne o tom sú dlažobné klasiky. 
 
 
sagan juraj 2016 flamsko tnkf
Juraj Sagan na Paterbergu (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Ako by si porovnal monumenty Okolo Flámska a Paríž - Roubaix? Čo ti viac sedí?
 
Vo Flámsku sú skôr kopce s kockami, na Roubaix roviny s kockami, ale ešte rozbitejšie. Mne osobne viac sedí asi Okolo Flámska. Celkovo mi dlažobné klasiky až tak nevyhovujú, pretože mám príliš nízku váhu. Na druhej strane, technika jazdy ma posúvala dopredu. Uvidíme, ako sa to vyvinie s mojimi účasťami v ďalších rokoch.
 
 
V posledných mesiacoch zažívaš výborný vstup do sezóny. Čím to je? Zmenil si niečo v príprave?
 
Veľmi mi pomohol prestup z tímu Cannondale do Tinkoffu. Teraz cítim väčšiu dôveru a iný prístup. Som rád, že moja výkonnosť stúpla, predtým celé roky v podstate stagnovala. Prípravu som podstatne nemenil. Obnovili sme tréningovú spoluprácu s Jánom Valachom, čo mi sedí. Má mnohoročné skúsenosti, sám pretekal, takže je určite dobrým radcom. V tréningu sa zameriavame prakticky na všetko.
 
 
TOP VÝSLEDKY JURAJA SAGANA 2016
• druhé miesto v šiestej etape na Tpur de Langkawi
• ôsme miesto v prvej etape na Tri dni de Panne a celková 27. priečka
• dokončil dlažobné monumenty Okolo Flámska (45.) aj Paríž-Roubaix (51.)
 
 
Tím Tinkoff spolutvorí až šesťčlenná slovenská enkláva. Rozprávate sa aj po slovensky?  
 
Občas padne aj slovenské slovo, ale sme medzinárodný tím, takže používame všetko možné. Každý ako vie, ale hlavne angličtinu a taliančinu.
 
 
Cítiš obavu z pravdepodobného konca tímu Tinkoff?
 
Osobne sa nebojím, i keď nemáme sponzora pre ďalší rok. V tíme zostáva pohodová nálada. Najdôležitejšie je, aby pre nás existovalo zaujímavé družstvo.
 
 
Ako vidíš svoju ďalšiu cestu v profesionálnom pelotóne? Ake máš ambície?
 
Som veľmi rád, že môj sen sa stal mojou prácou, že som profesionálny cyklista. Cítim maximálnu spokojnosť. A keď mám zdravie, tak mi absolútne nič nechýba. Určite mám stále aj ďalšie ambície. Odjazdil som málo na to, aby som ich nemal. Chcem konečne vyhrať nejaké preteky, pripadne predviesť dobrý únik. Jediná možnosť, ako môžem vyhrať, je prostredníctvom úniku. Tím mi ho vždy umožní, ak je to možné. Ale cyklista potrebuje aj šťastie, často viacero pokusov. Chcem tiež ísť Grand Tour alebo iné veľké podujatie, ktoré som ešte neskúsil.
 
 
Môžeš sa v budúcnosti stať tímovým lídrom? V čom ste rozdielni v porovnaní s bratom Petrom? 
 
Nemyslím si, že mám potenciál byť lídrom. Podľa mňa sme v porovnaní s Petrom dosť rozdielni, aj čo sa týka povahy. On je predsa len výbušnejší typ a ja som možno väčší "kluďas". 
 
 
Aký je tvoj ďalší program? Nezmenilo sa niečo na základe nedávnej minulosti? Na čo sa tešíš?
 
Nie. Podľa plánu ideme celá "svätá trojka", teda Michael Kolář, Erik Baška aj ja, na Okolo Chorvátska. Potom ma čaká Okolo Kalifornie. V podstate sa teším na všetky preteky. Keď sa mi jazdí dobre a odvediem moju prácu, tak sa vždy teším. V poslednom mesiaci sa cítim veľmi dobre a moja forma išla hore. Aj v Chorvátsku sa pokúsim o dosiahnutie výsledku, zároveň čo najviac pomôžem chalanom.
 
 
Ďakujeme za rozhovor!
 
 
sagan juraj 2016 celo pelotonu
Juraj Sagan na čele pelotónu v Langkawi (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop