Cyklistické krajiny 2012/13: Veľká Británia

7.1.2013, 10:00 | Cyklistické krajiny |

 

Veľká Británia prežíva obrovský cyklistický sen a o svoju cyklistickú budúcnosť sa momentálne nemá dôvod strachovať. Už minuloročná sezóna bola pre ostrovanov veľmi úspešná. Teraz dosiahli vrchol a prepisovali históriu. Trojica Wiggins, Froome a Cavendish vyvádza všade tam, kde príde súťažiť.

 

Bradley Wiggins sa v roku 2012 stal historicky prvým Britom, ktorý vyhral Tour de France. K tomu pridal olympijské víťazstvo doma v Londýne na trase v boji s časom. Navyše v časovkách počas roka vyhral všetko dôležité okrem MS, kde neštartoval. Keď k tomu pridáme celkové druhé miesto Frooma na Tour tak sa dá hovoriť len o superlatívoch. Nedá sa ale nespomenúť, že Chris mohol byť možno aj najvyššie, ale dodržal tímovú taktiku. Do novej sezóny je však asi najväčšou nádejou práve Foome. Nehovoriac o tom, že práve Chris by mohol byť lídrom na Tour, aspoň také sú prvotné informácie. Určite by si to ale zaslúžil, lebo Wiggovi už veľmi pomohol v tejto aj predchádzajúcej sezóne. Na Vuelte 2011 bol druhý, teraz bojoval ako lev, ale na trio Rodríguez, Contador a Valverde jednoducho nemal. Práve pre stratu množstva síl na Tour sa nestihol dokonale zregenerovať a aj pre krátky časový odstup oboch pretekov.

 

Fantastické výsledku opäť dosahoval aj Mark Cavendish. Majster sveta 2011 naozaj robil čo mohol, nepodarilo sa mu však obhájiť zelený dres na Tour de France, hoci opäť triumfoval v etape na Elyzejských poliach. Spolu vyhral až tri etapy, čo je ale oproti minuloročným a predminuloročným piatim menej. To sme však už premieľali naozaj veľakrát. Jednoducho v tíme Sky boli iné priority, a boje o celkové prvenstvá mali prednosť pred etapovými. To bol aj podstatný dôvod prečo Mark odišiel z tímu a v novej sezóne ho uvidíme opäť po boku našich dvojčiat v OPQS. Dá sa teda očakávať, že počet etapových víťazstiev v novej sezóne môže u známeho rýchlika rásť.

 

thomasSpomínaná trojica teda bude krajinu zásobovať bodmi v UCI rebríčku aj naďalej aj keď už nie v jednom tíme. Mimochodom v rankingu za rok 2012 skončili Briti na druhom mieste, Wiggo bol druhý v rebríčku pretekárov, k tomu siedmy Froome a 40-ty Cavendish. Britský tím Sky nenašiel premožiteľa.

 

Oproti vlaňajšku mal mierne horšiu sezónu ďalší rýchlik Ben Swift. Mladík zvíťazil v druhej a piatej etape Okolo Poľska a vyhral aj bodovaciu súťaž a to bolo na ceste všetko. Napriek tomu zostáva pre Britov ďalším pretekárom, ktorý vie vyhrávať. Možno aj jeho dráharské ambície a tohtoročné úspechy boli príčinou, prečo bol na ceste menej viditeľný. Postupne sa vytráca David Millar, hoci v sezóne 2012 ešte všetkým ukázal, že stále to na bicykli vie a vyhral 12. etapu Tour de France. Nahradiť by ho mohol rastúci skvelý časovkár Alex Dowsett. Už vo veku 24 rokov má za sebou úspešnú obhajobu národného šampióna práve v časovke, nehovoriac o skvelom ôsmom mieste v rovnakej disciplíne na zatiaľ posledných majstrovstvách sveta.

 

Ďalším úspešným pretekárom z ostrovov je Geraint Thomas. Fanúšikovia ho poznajú z cestnej cyklistiky ako slušného klasika zo sezóny 2011. Rok 2012 bol olympijským rokom a aj on podobne ako Ben Swif bojoval na londýnskej dráhe. V tímovej stíhačke dosiahol na zlato a v rovnakej disciplíne a s rovnakým kovom na krku skončil aj na majstrovstvách sveta. V disciplíne Madison bol na majstrovstvách druhý práve s Benom Swiftom. Na ceste bol o čosi menej úspešný ako pred rokom. Napriek tomu mal na sebe žltý dres po prológu Okolo Romandie a v oboch individuálnych časovkách na Gire bol druhý.

 

Ešte nesmieme zabudnúť na bratrancov Daniela Martina a Nicolasa Rocheho. Nico, ako ho zvyknú prezývať, bude za Írov bojovať naďalej. Hoci doňho stále vkladajú nádej, má to podobne zložité ako náš Peťo Velits. Po výbornom siedmom mieste na Vuelte 2010 sa od neho čakal vzostup ešte vyššie, niekde do top päť, ale to sa zatiaľ nestalo. Na tento výsledok nedokázal nadviazať tak ako náš Peťo na celkové martin-danieldruhé miesto z Vuelty. Ale pozor! Na Tour dosiahol v tejto sezóne zatiaľ svoj najlepší výsledok, dvanáste miesto. Rovnaká pozícia mu ostala po skončení Vuelty. Celkovo desiaty bol na pretekoch Okolo Švajčiarska. Nico teda potvrdzuje, že je mužom na celkové poradie. Možno práve odchod z Ag2r do určite lepšieho Saxo-Tinkoff bude motorom, ktorý ho nakopne. Aj keď v spoločnosti Contadora či Kreuzigera to nebude mať jednoduché.

 

Jeho spomínanému bratrancovi Danielovi Martinovi vyšla sezóna o dosť lepšie. V UCI rebríčku skončil na peknom 16-tom mieste. Silné bodové prídely prišli už na jar. Na legendárnom Valónskom šípe skončil šiesty a na Liége-Bastogne-Liége dokonca na piatom mieste. Celkovo štvrtý bol v Katalánsku či Pekingu. Z Číny si navyše odniesol víťazstvo v súťaži vrchárov. Premiérová Tour preňho znamenala 35. miesto, čo nie je zlé, ale čakalo sa viac. Obaja chlapci teda tak isto patria k cyklistickej špičke na ostrovoch. V budúcnosti sa od nich čaká ešte veľa, uvidíme čo dokážu?

 

Fanúšikova z kráľovstva teda budú asi zo všetkých najspokojnejší, aj keď určite sa dá dosiahnuť ešte viac. Hovoria si to aj všetci menovaní v riadkoch vyššie.

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop