Cyklistické krajiny 2012/13: Nemecko a Nórsko

30.1.2013, 11:00 | Cyklistické krajiny | Rastislav Boris
Nemecko znova patrí k cyklistickým veľmociam a pomaly sa dostáva z čiernych rokov spojených s dopingom a odstúpením významných sponzorov ako T-Mobile či Milram. V rebríčku UCI skončilo deviate. Jadro nemeckých úspechov tvoria momentálne najmä šprintéri a Tony Martin.
 

Najúspešnejšou individualitou nemeckej cyklistiky v posledných rokoch je práve Tony Martin. Aj v roku 2012 získal najviac UCI bodov (171). Síce nezopakoval zatiaľ životnú sezónu 2011, ale dokázal obhájiť titul majstra sveta v časovke. Pridal titul majstra sveta v tímovej časovke, národného majstra v časovke, striebro z olympijskej časovky a Cancellara mu stále nedokáže zobrať korunu kráľa časovkárov. Tony využíva najmä svoju skvelú časovku aj na výborné celkové výsledky. Bývalý policajný seržant vyhral v roku 2012 Okolo Belgicka, Okolo Pekingu a Chrono des Nations. Mierne sklamanie si odniesol z Grand Tours, kde nevyhral žiadnu etapu a Tour ani Vueltu nedokončil.

 

Najlepším nemeckým World Tour šprintérom zostal v roku 2012 André Greipel, ktorý zažil jednu z najlepších sezón. Cyklista prezývaný Gorila vyhral zhodne po tri etapy na Tour Down Under, Okolo greipel-andre-lottoBelgicka a Tour de France. Vo Francúzsku porazil v priamom súboji aj Sagana v trinástej etape, ale tentoraz nedokázal v priamom súboji zdolať Cavendisha a Sagan ho zdolal v boji o zelený dres o 141 bodov. Greipel aj preto post najlepšieho šprintéra sveta zatiaľ nedosiahol. Ďalej vyhral po dve etapy na Okolo Luxemburska, na Okolo Ománu a Okolo Dánska. Stále mu chýba víťazstvo z veľkej klasiky, ale dokázal získať najlepší výsledok v kariére na veľkej klasike - druhé miesto na Vattenfall Cyclassics.

 

Greipel má doma veľkú konkurenciu a Nemecko má najväčší šprintérsky potenciál. John Degenkolb vyhral UCI Europe Tour (596) a Marcel Kittel skončil druhý (511). Obaja 24-roční mladíci pôsobili v prokontinentálnom tíme Argos-Shimano, ale prostredníctvom divokých kariet dokázali, že dokážu poraziť aj elitu. Degenkolb vyhral fantastických päť etáp na Vuelte, dve etapy podujatia Štyri dni severne od Calais, etapu Okolo Poľska. Sľubnú budúcnosť na klasikách zase demonštroval piatym miestom na Miláno-San Remo alebo šiestym miestom na E3 Harelbeke. Kittel vyhral dve etapy Eneco Tour, etapu Tri dni de Panne a hlavne klasiku Scheldeprijs.

 

Obaja mladíci sú veľkým prísľubom pre nemeckú cyklistiku a možno nasledovníkmi šesťnásobného víťaza bodovacej súťaže na Tour - Erika Zabela. Hlavne Degenkolb sa ukazuje aj ako odolný šprintér do náročnejších klasík. Zostáva len dúfať, aby sa nestratili ako Gerald Ciolek, do ktorého vkladali tiež veľké očakávania, ale teraz je skôr domestikom a na Grand Tours vyhral iba jedinú etapu na Vuelte. Ciolek tento rok vyhral iba jediný šprint na Volta ao Algavre.

 

Najväčšiu čiernu dieru majú Nemci v horách medzi vrchármi. Generácia Klödena, Wegmanna či Gerdemanna má to najlepšie zrejme za sebou. A medzi mladíkmi sa zatiaľ nenašiel žiadny vrchár schopný prieniku medzi elitu. Na ďalšom fronte - na klasikách majú Nemci svoju kvalitu, ale zväčša ju podriaďujú tímu a pracujú ako domestici. Platí to pre Burghardta, Sieberga, Kneesa či Kliera.

 

voigt-jens-colroadoNa záver menoslovu spomeňme univerzálneho cyklistu a ikonu pelotónu Jensa Voigta. 41-ročný veterán a otec šiestich detí sa pomaly blíži ku koncu kariéry. Zostáva prísľubom do budúcnosti v zmysle vzoru pre mladých cyklistov. Nemecká cyklistika sa síce postupne vracia na staré pozície, ale zároveň čaká na nové mená vrchárov a víťazov celkového poradia. Určite by pomohlo, ak by mala táto veľká krajina znova aj elitný tím. Aj v roku 2013 ho nebudú mať, čo je možno pre Martina, Greipela, Kittela, Degenkolba a ďalších nevýhoda.

 

 

 


 

 

Spomedzi severských krajín je v posledných rokoch jednoznačne najlepšie Nórsko. Krajina s približne 5 miliónmi obyvateľov sa dokáže vyrovnať veľmociam podobne ako Slovensko. V roku 2012 skončili Nóri na ôsmom mieste UCI rankingu.

 

Možno si spomínate na šestnástu etapu Tour de France 2011 a nórsky deň. Vtedy sa radoval únik a vyhral Thor Hushovd. Druhý skončil ďalší Nór Edvald Boasson Hagen. A tretie miesto síce získal Kanaďan Ryder Hesjedal, ale jeho prarodičia prišli do Kanady práve z Nórska. V elitnom pelotóne nájdeme ešte niekoľko ďalších Nórov. Je zaujímavé, že sú to všetko naozaj elitní cyklisti, všetci si už vyskúšali pozíciu lídra.

 

Najúspešnejší v roku 2012 bol jeden z najväčších talentov svetovej cyklistiky 25-ročný Edvald Boasson Hagen. Na Tour de France fascinoval svojou prácou pre Wigginsa, pričom zvládol aj náročné hory. Okrem toho sám vyhral etapu a celkové poradie Okolo Nórska, klasiku GP Ouest France, po jednej etape na Critérium du Dauphiné a Tirreno-Adriatico alebo skončil tretí na Okolo Pekingu. Čerešničkou na úspešnom roku je titul nórskeho majstra a strieborná medaila z MS v Limburgu. Univerzálny Hagen má pred sebou veľkú budúcnosť a zaslúžil by si ešte viac príležitostí v pozícii lídra.

 

nordhaug-montrealĎalším Nórom v tíme Sky bol Lars Petter Nordhaug, okrem iného špičkový jazdec cross country. Jeho najväčším úspechom bol fantastický triumf na GP de Montreál. Taktiež skončil šiesty na Okolo Baskicka a štvrtý na Critérium International. Vrcholom jeho sezóny mala byť Vuelta, kde by bol cenným pomocníkom Frooma a možno by dokázal niečo aj sám, ale kvôli Larsovmu prestupu do tímu Blanco Pro Cycling (predtým Rabobank) od roku 2013 ho poslali na Okolo Dánska. Tam potvrdil svoju formu a kvality víťaznou etapou. Vo veku 28 rokov má Nordhaug pred sebou ešte zaujímavú kariéru.

 

Zaujímavé na Nóroch je tiež to, že často dokážu vyhrávať v najdôležitejších momentoch. Príkladom je 25-ročný Alexander Kristoff, bronzový medailista z Pekingu. Olympijskú medailu z cyklistiky získal pre Nórsko takmer po 30 rokoch. Okrem toho vyhral etapu na Tri dni de Panne alebo na Okolo Dánska. Patrí k odolným šprintérom a univerzálnym jazdcom podobne ako Hagen. Žiaľ, zároveň patrí k cyklistom, ktorým spôsobila UCI veľké problémy. Nečakane neudelila licenciu tímu Kaťuša a aj Kristoff teraz nemá istotu účasti na World Tour podujatiach. S Kaťušou má zmluvu ešte na jeden rok.

 

V roku 2012 bodoval ešte jeden nórsky cyklista. Symbolický bod získal najslávnejší Thor Hushovd. Prežil si jednu z najhorších sezón, keď musel odstúpiť z Gira. Lekári dlho nevedeli zistiť čo mu je, napokon vyriešili hádanku ako vírusové ochoronenie a zápal svalov. Obľúbený 35-ročný cyklista musel vynechať Tour de France aj olympijské hry. Jediný bodík získal za piate miesto v etape Paríž-Nice. Síce má už za sebou najlepšie roky vrátane titulu majstra sveta, ale zostáva dôležitou súčasťou tímu BMC. V októbri povedal, že dúfa že zlý rok je za ním a do roku 2013 vstupuje optimisticky a s veľkou motiváciou.

 

Aj v roku 2013 bude mať nórska cyklistika iba zopár elitných cyklistov, ale každý z nich dokáže vyhrávať. Okrem dobre známeho talentu u Hagena či Kristoffa sa možno dočkáme aj ďalších nástupcov Thora Hushovda. V Nórsku pôsobí jediný kontinentálny tím Joker Merida, za ktorý jazdí viacero mladých Nórov narodených po roku 1990.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop