V Prešove sa snažia zachrániť jediný velodróm na Slovensku

11.9.2013, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Už je to nejaký ten piatok odkedy v Bratislave nestojí Národný cyklistický štadión. Jeho osud sme viackrát preberali s aktuálnym prezidentom SZC Petrom Privarom, nebudeme sa k nemu v tomto momente vracať. Jediným štadiónom pre dráhovú cyklistiku na Slovensku ostal prešovský velodróm. Posledné roky sa však ani tam Majstrovstvá Slovenska v dráhovej cyklistike nekonajú. Viacero z vás sa nás pýtalo na situáciu na východe Slovenska a počas augusta nás zhodou okolností oslovil predseda Športového klubu Velodróm Prešov Juraj Kollár.
 
Dráhovej cyklistike sa na Cycling-Info.sk nevenujeme, no do Prešova sme zašli, aby sme sa pozreli na to, v akom stave ja náš jediný cyklistický štadión a čo s ním plánujú miestni v blízkej budúcnosti. Týka sa to všetkých nás, fanúšikov slovenskej cyklistiky.
 
Komplex v podobe betónového cyklistického štadióna s dĺžkou 333,33 metra spoločne s prevádzkovou budovou a podzemným prechodom medzi nimi Prešovčania realizovali prostredníctvom Akcie "Z" v rokoch 1983 až 1989. Dráha má stále aktuálne parametre UCI. Prešovský velodróm bol ako prvý na svete postavený v pozmenených parametroch vyhlášky UCI z roka 1988.
Od vzniku samostatnosti sa staral o štadión oddiel TJ LOKO, ktorý dostal nedávno od mesta, vlastníka areálu, výpoveď. Za posledných dvadsať rokov sa do údržby neinvestovalo nič a oddiel rozpadol. Štadión teda postupne schátral a už na ňom nie je možné jazdiť oficiálne preteky. Potrebuje revitalizáciu.
 
Vlani si skupina nadšencov okolo Juraja Kollára zaregistrovala Športový klub Velodróm Prešov a s povolením mesta sa ujala štadión zachrániť. "Mám v živej pamäti naše úsilie, roky driny, keď sme štadión a celý areál stavali. velodrom presov logoNebolo to také jednoduché ako v dnešných časoch. Betónovanie klopenej dráhy a množstvo iných vecí nás stáli veľa potu. Potom tu trénovalo aj pretekalo množstvo cyklistov a v Prešove sme mali najväčší klub na Slovensku. TJ LOKO však upadalo, nedokázali za dostupné peniaze nič obnovovať, sponzorov nehľadali alebo nenašli a z areálu sa vysťahovali tak, že nenechali ani jedno umývadlo," povedal nám Juraj Kollár a pokračoval: "Keď som sa dozvedel, že so štadiónom zrejme bude koniec a na jeho mieste vyrastie obchodný dom alebo byty, bolo mi ho veľmi ľúto a rozhodol som sa vstúpiť do boja o jeho záchranu."
 
Klub požiadal viacero inštitúcií vrátane štátnych orgánov o dotáciu na uvedenie dráhy do vyhovujúceho stavu, aby sa na nej mohlo opäť oficiálne jazdiť a, samozrejme, usporadúvať MSR na dráhe. Kollár a spol majú podporu aj v Slovenskom zväze cyklistiky zosobnenú v prezidentovi Petrovi Privarovi, ktorý areál navštívil a prisľúbil pomoc, samozrejme, v medziach zväzu.
 
"Poslali sme my a takisto aj primátor mesta žiadosť na Úrad vlády o dotáciu pre rekonštrukciu dráhy a snažíme sa tiež kontaktovať našu diplomaciu. Veríme, že existuje šanca dostať príspevok hoci aj zo zahraničia. Nemáme napríklad problém rozvinúť cezhraničnú spoluprácu, keďže neďaleko nás je Poľsko, Ukrajina aj Maďarsko. Dúfame, že sa nájdu dobrí ľudia a podarí sa nám dráhu zrekonštruovať už na jar, aby mohol jediný cyklistický štadión na Slovensku v budúcom roku opäť naplno fungovať," priblížil nám situáciu Kollár.
 
Výhodou je, že mesto v spolupráci so súkromným investorom už zrekonštruovali prevádzkovú budovu, ktorá bola v dezolátnom stave, na stravovacie a ubytovacie zariadenie, ktoré funguje a je schopné ubytovať nejeden tím. Funkčný je tiež podzemný tunel vedúci priamo od šatní na štadión. Ostáva už "len" inovovať priestory na prízemí, teda najmä šatne a sprchy.
 
Od septembra začal oficiálne fungovať aj ŠK Velodróm Prešov, ktorý sa bude zameriavať na deti od dvanástich rokov. Okrem dráhy bude hlavná trénerka Lenka Illavská-Litvínová, víťazka Giro d'Italia 1993, mladých trénovať aj cestu a ambíciou Prešovčanov je vytvoriť konkurencie schopný tím na slovenskej úrovni. "Som veľmi rád, že Lenka vyslyšala naše prosby, hoci to nebude mať ľahké, pretože má svoje povinnosti a my nemáme na trénerku dostatok financií. Sme ale dohodnutí, že deti začína trénovať. Tento školský rok už máme vytvorené aj dve cyklistické triedy. Začínajú sa nám pomaličky deti na to pýtať a hlásiť, takže by som chcel apelovať na rodičov, ak ich deti majú radi cyklistiku a mali by záujem systematicky trénovať, u nás sú dvere otvorené. Privítame deti z Prešova, ale aj širokého okolia," uzavrel predseda klubu Juraj Kollár.
 
V metropole Šariša sa 7. septembra konali prvé, kvázi náborové, preteky pre širokú verejnosť a podujatie s názvom "Prešovský kilometer" so sprievodnými akciami sa má na štadióne zopakovať aj 5. októbra tohto roka.
 
 
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop