Michael Kolář

29.3.2014, 09:00 | Slovensko a Slováci | Rastislav Boris

Michael Kolář, rýchly slovenský šprintér a dôležitý spolutvorca úspechov Petra Sagana, sa narodil 21. decembra 1992 v Prahe. Po rozdelení Československa sa s rodinou presťahoval do kanadského veľkomesta Toronta. V krajine javorového listu začínal asi ako trojročný na trojkolke. Mama ho raz dlho naháňala v parku, pretože jej na troch kolesách ušiel. Neskôr k Mišovi pribudli súrodenci, brat sa momentálne venuje volejbalu a sestra plávaniu.

  

Detstvo v Toronte

 

Mišo vyrastal v Toronte, kde si vyskúšal rôzne športy ako atletiku, hokejbal či futbal, ale najviac sa venoval jazde na horskom bicykli. Od siedmych rokov chodieval takmer každý víkend na preteky s nevlastným otcom. „Za pretekmi sme museli chodiť mimo veľkomesta, boli to také rodinné výlety.“ V Kanade Mišo neskôr pôsobil aj pod hlavičkou hobby klubu Cyclemania. Založili ho jeho nevlastný otec a brat jeho nevlastného otca, obaja majú v Toronte cyklistické obchody.

 

Vďaka kanadskému obdobiu sa Mišo naučil anglický jazyk, ktorý ovláda na úrovni ako slovenčinu, čo znamená veľkú výhodu nielen v cyklistickom svete. Na Toronto spomína v dobrom. „Je to super mesto a rád sa tam vraciam.“ Keď mal dvanásť rokov, presťahovali sa s mamou na Slovensko.

 

Príchod na Slovensko a stretnutie so Saganovcami

 

Kolář na Slovensku nielenže pokračoval s cyklistikou, ale postupne nabehol na režim pravidelných tréningov a sústredení. Stal sa členom CyS Žilina, trénovali ho Milan Novosad aj Peter Zánický. Mladého cyklistu podporoval i nevlastný dedko a bývalý známy žilinský cyklista Ján Hoferica. Navyše, Mišo sa v žilinskom klube stretol a skamarátil s bratmi Saganovcami, o ktorých nám výstižne povedal: "Sú ako moji bratia.“

 

Na Slovensku žil Mišo v obci Dolný Hričov v žilinskom okrese, čo bol poriadny rozdiel oproti viacmiliónovému Torontu. Záhradke sa na dedine nevenoval, no v súčasnosti si vraj zasadí aspoň nejaké bylinky. Zaujímavosťou je, že z Dolného Hričova pochádza aj slovenský futbalový reprezentant Peter Pekarík. Mišo sa s ním síce osobne nerozprával, ale pozná jeho mamu, ktorá mu ako kaderníčka viackrát upravovala účes.

 

 

novosad-kolar-slotta

 

Kadet a junior

 

V kadetskej a juniorskej kategórii sa Mišo do cyklistiky ešte viac ponoril. Tam, kde iní často končia, jeho začala cyklistika práveže baviť. Na cyklistickom športe si obľúbil predovšetkým adrenalín a rýchlosť dojazdov. Začal chodiť aj na zahraničné podujatia a zbieral prvé úspechy. Napríklad v roku 2010 skončil na juniorskom Paríž-Roubaix na 25. mieste so stratou necelých dvoch minút, pričom v závere musel ešte po defektoch meniť koleso. Posledných 122 kilometrov so 16-timi dlažobnými úsekmi sa zhodovalo s trasou profesionálov. Peťo Sagan dosiahol na týchto juniorských pretekoch dva roky predtým druhé miesto.

 

 

Inter Bratislava

 

V roku 2011 sa Kolář presunul z CyS Žilina do Interu Bratislava a najlepší výsledok dosiahol na Karpatských pretekoch kuriérov (2.2U), a to tretie miesto v etape po šprinte v Dohňanoch. Ako osemnásťročný získal tiež desiate miesto na maďarskej jednorazovke GP Betonexpressz (1.2). Počas pôsobenia v Interi si ho vybral manažér Dukly Trenčín - Trek Ján Valach ako šprintérsky talent.

 

Dukla Trenčín

 

Podobne ako Velitsovci a Saganovci, aj Michael Kolář si teda obliekal dres nášho vtedy najlepšieho cyklistického tímu, kde ho čakali lepšie podmienky. V drese Dukly sa výraznejšie presadil na medzinárodnej scéne. V roku 2012 získal druhé miesto na marockej jednorazovke Challenge Ben Guerir (1.2), piatu priečku na lotyšskej jednorazovke Jourmala GP (1.1) a vybojoval druhé miesto v prológu na Okolo jižních Čech (2.2). Dosiahol ôsme miesto v prvej etape Okolo Slovenska (2.2).

 

Po sezóne 2012 sa v zákulisí pošuškávalo o prechode Kolářa do tímu Etixx-Ihned, rezervného celku OPQS, ale René Andrle vraj po zvažovaní angažmán neodobril. Teraz to vyzerá, že belgický tím môže ľutovať, podobne ako keď ich v roku 2009 na skúške nepresvedčil Peter Sagan.

 

Sezóna 2013, druhá v drese Dukly, bola pre Kolářa ešte úspešnejšia. Už v marci vyhral klasiku Košice - Miškolc (1.2) po šprinte úniku. V apríli sa radoval z triumfu na jednorazovke Banja Luka - Belehrad I (1.2) po šprinte pelotónu. Po týchto dvoch výsledkoch si zabezpečil účasť na MS v cestnej cyklistike.

 

Nasledoval máj a prvé miesto v druhej etape Karpatských pretekov kuriérov (2.2U23). Práve tento výsledok označil Mišo za najcennejší z pôsobenia v Dukle spolu s jeho úspešným vystúpením na Okolo Srbska 2013 (2.2). V Srbsku sa radoval v tretej etape zo štvrtého víťazstva v sezóne a pridal druhé miesto v piatom dni podujatia.

 

 

kolar-kurieri-2013

 

MS 2013 a cesta do World Tour

 

Spomínané štyri víťazstvá a výborné výkony v prvej polovici sezóny 2013 viedli k dvom dôležitým udalostiam. Mišo si vybojoval účasť na MS v talianskej Florencii, kde ale preteky s hromadným štartom v kategórii U23 nedokončil.

 

Druhá dôležitá vec bola, že Kolářove skvelé výsledky viedli k rokovaniam s viacerými elitnými tímami ako Kaťuša, Cannondale, Movistar či s novým zoskupením Fernanda Alonsa, ktoré napokon nevzniklo, i keď Kolář vraj s ním podpísal zmluvu práve počas MS. Mladého slovenského cyklistu zastupoval v rokovaniach Giovanni Lombardi, manažér Saganovcov.

 

Michael Kolář napokon v novembri 2013 podpísal dvojročnú zmluvu s World Tour tímom Tinkoff-Saxo. Prvé sústredenie s elitným družstvom absolvoval ešte v tom istom mesiaci, no členom zoskupenia sa stal oficiálne až od 1. januára 2014.

 

Reakcie na prestup Kolářa k profíkom

 

Kolář sa stal piatym slovenským cyklistom vo World Tour. "Michael zatiaľ nemá v cyklistike veľké meno, ale má potenciál, aby sa o ňom vedelo, ak bude pokračovať v raste. Stále je mladý, ale aj extrémne rýchly a má predpoklady, aby sa stal veľkým šprintérom,“ reagoval bývalý slávny šéf tímu Bjarne Riis.

 

Veľkú radosť mal aj Ján Valach: „Mám obrovskú radosť, že sa to Mišovi podarilo. Toto je jeden z najväčších zmyslov našej práce - vychovať mladé talenty a dostať ich do Pro tímu. Saxo Bank  je skvelé družstvo. Bjarne Riis má výborný čuch na pretekárov, iba tak hocikomu zmluvu neponúkne. A to ešte Slovákovi. Verím, že sa pod jeho vedením bude Mišo naďalej zlepšovať a zaznamená nejeden úspech." Riis medzitým z tímu odišiel a Valach sa v ňom stal športovým riaditeľom. Kolář ako najväčšie zmeny v elitnej cyklistike označil väčšiu profesionalitu a rýchlosť, tiež väčší význam tímovej spolupráce.

 

Kolářova premiéra medzi elitou

 

Súťažnú premiéru v drese Tinkoff-Saxo absolvoval slovenský cyklista na tradičnom januárovom austrálskom kritériu People’s Choice Classic, kde skončil osemnásty, i keď takto skoro sezónu ešte nikdy nezačínal. Premiéru vo World Tour si odjazdil podobne ako Peter Sagan na etapáku Tour Down Under, a hneď si vyskúšal pozíciu lídra. V záverečnej etape získal po šprinte fantastické deviate miesto.

  

Kolář potom pomáhal kolegom na Okolo Kataru (2.HC) a voľnú ruku dostal zase na Tour de Langkawi (2.HC) v Malajzii, kde sa dostal sedemkrát z desiatich dní do najlepšej desiatky, z toho dvakrát skončil štvrtý a celkovo obsadil tretí post v bodovacej klasifikácii. Jeho premiéra medzi profíkmi bola vydarená, ukázal potenciál šprintérskeho lídra do menších podujatí.

 

Etablovaný profík

 

V roku 2014 si prvýkrát vyskúšal atmosféru aj na severských klasikách. Dve z nich nedokončil, ale získal dôležité skúsenosti. Vrcholom jeho snaženia bolo prepracovanie sa do hlavného úniku na Paríž - Roubaix, keď pred zrakom miliónov divákov strávil polovicu pretekov na čele. Tím Tinkoff-Saxo ho následne nasadzoval na HC podujatia v Belgicku a Holandsku a do konca sezóny mu naplánoval taký program, aby ho príliš nepreťažili. V sezóne 2015 trápili Michaela viaceré zdravotné problémy, ale opäť získal viaceré umiestnenia v top desiatke, a najmä víťazstvo v etape na Okolo Slovenska.

 

V sezóne 2016 pokračoval v zbieraní umiestnení v top desiatke na pretekoch nižšých kategórií v Saudskej Arábii, Malajzii a Chorvátsku a v zbieraní skúseností na klasikách i týždňových etapákoch. K tomu pridal výpomoc kolegom, najlepším príkladom je obetavá podpora pre Petra Sagana pri obhajobe titulu majstra sveta, keď Michael dokonca skončil na katarských MS devätnásty.     

 

Z cesty sa stále rád vracia aspoň tréningovo k horským bicyklom, na ktorých začínal. Zdá sa, že v novom tíme Bora - Hansgrohe využije aj klasikárske skúsenosti z juniorských a posledných rokov ako kľúčový pomocník Petra Sagana. Bratia Saganovci sú Mišovi blízki kamaráti, nazvali sa aj "svätá trojica". Rozprávajú sa spolu skôr o osobných veciach ako o pretekoch. Oslavujú spolu Silvestra alebo chodia spolu na dovolenky, sprievodcu v Ázii im robil aj bývalý tréner Peter Zánický.

 

Na úspechoch Petra Sagana má Michael Kolář dôležitý podiel z ľudského i športového pohľadu, a zároveň naďalej disponuje predpokladmi, aby dosahoval aj vlastné úspechy. Držíme palce! 

 

Súvisiace články:

• Michael Kolář: Hnevá ma smola v rozhodujúcej sezóne

• Michael Kolář o novom tíme, tréningu, Bjarnem Riisovi aj súťažnej premiére

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop